NE DISTRAM

Bucuresti, capitala europeana a fecalelor si a plictiselii

Pentru ca nu putem fi capitala culturala europeana, putem fi capitala plictiselii. Cu siguranta doamna Firea a citit niste carti de marketing si a aflat ca decat sa fii pe locul n-shpe pe o nisa, mai bine esti primul pe alta nisa. Clar nu puteam fi cea mai cool capitala. Asa ca am inventat noi alt clasament. Asa cum suntem printre primii la analfabetism, la nefolosirea sapunului, la lipsa transparentei in activitatea autoritatilor, la coruptie, la poluare, la distrugerea patrimoniului … acum putem fi fruntasi si in topul oraselor plictisitoare, fara personalitate. Fara manifestari culturale, fara maratoane si weekenduri dedicate pietonilor, vom locui intr-un cosciug din beton.

Arhitectura nu avem (in afara de ce nu s-a prabusit deja prin centru si cateva cladire renovate), infrastructura nu avem (planul urbanistic si metroul prea sarac in magistrale fac ca deplasarea prin oras sa fie greoaie), parcari nu avem, nici festivaluri in strada nu vom mai avea. Putem deveni oficial cel mai nesuferit oras european. Macar daca ar fi o strategie! Daca am accesa niste fonduri generoase pentru uratenie, pentru plictiseala! Nici atat. Suntem si saraci, si fraieri. O combinatie criminala.

Nu avem aia, nu avem ailalta, dar ce avem? Va zic eu ce avem: cele mai inalte borduri. Un pitic s-ar putea sinucide aruncandu-se de pe o bordura unde este, chipurile, rampa pentru carucioare si scaune cu rotile. Diferenta de nivel este mai mare decat un ibric.

Avem fecale peste tot. Cateii nostri sunt stapanii nostri, orasul este toaleta lor, facem slalom printre cele lasate de ei pe trotuare, iar in parcuri copiii nostri se joaca in nisipul si pe iarba in care cainii isi fac nevoile dimneata si seara.

Avem gunoaie. Avem gunoaie peste tot, cantitati industriale de gunoaie care se revarsa din cosurile neincapatoare si rare din cateva cartiere. Avem, in mod ironic, foarte multe cosuri de gunoi in altele si nici tot gunoiul din tara nu ar fi suficient pentru a umple risipa de cosuri scumpe plasate din metru in metru acolo unde erau niste bani de castigat.

Avem targuri grotesti in parcuri. Cu orice pretext, aproape weekend de weekend, locurile in care ar trebui sa facem sport, sa ne relaxam, sa ne jucam, sunt invadate de gratare, iar aleile sunt blocate de mese la care se mananca mici si se bea bere. Se vand la tarabe sutiene si chiloti, haine de blana si branzeturi tinute in caldura, pline de muste. Cu caruciorul nu mai poti trece, dar nici nu ai vrea sa ajungi acolo cu un copil din moment ce manelele si muzica populara urla in dufuzoare, iar oameni ametiti de bere si vin la butoi chiuie si incing hore violente. Doar nu ai vrea sa le fii victima. Asta e un eveniment cultural pe care primarii capitalei il apreciaza insa, nu Street Delivery, maratoane sau Femei pe Matasari, unde designerii romani isi expun creatiile, copiii au ateliere de pictura, bucatarii servesc preparate sanatoase si limonada, iar pe scena urca trupe tinere.

 
Avem gropi. Daca le-am clasifica dupa calitate, in capitala avem drumuri proaste si foarte proaste.

Si mai avem si autoritati lenese, lente, ca-n Zootropolis. Totul se misca prost sau deloc, nu ai unde sa te duci sau sa suni sa rezolvi cele mai simple lucruri.

Doamna Firea a inceput mandatul cu stangul. Din pacate, asa cum ne asteptam. Dar lucrurile nu vor ramane asa. Strada e a noastra.

Sursa poza oras murdar: Shutterstock

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply