Când Eva mea s-a născut mi-au spus în maternitate că are un picioruș cam… câș. Că trebuie masat și dacă nu trece, trebuie să i se facă fizioterapie. Nici nu știam că se face la bebeluși sau copii mici.
Nu cred să există teamă mai mare pentru o mamă decât să aibă copilul ei o problemă, o boală, o afecțiune. De când rămânem gravide până când vom închide ochii, grija pentru cel mic si nevoia de a-l proteja ne ghidează toate deciziile. Dar toate deciziile.
Când a început să meargă, pe la un an, eram cu ochii pe ea. Adevărul e că nici nu știam ce e normal și ce nu, mi-era foarte greu să îmi dau seama dacă problema ei va dispărea de la sine. Vorbeam cu alte mame constant despre asta. O prietenă mi-a dat o veste într-o zi. Băiatul ei, de aceeași vârstă cu Eva, a căzut de pe masa de înfășat și și-a rupt un picior. A avut nevoie de ghips si când l-a dat jos… nu mai știa să meargă.
A fost o bună ocazie să mă informez, să aflu cât mai multe despre asta, să fiu pregătită și să îmi dau seama din timp de ce terapie e nevoie. Acum câțiva ani, piața era mai săracă, astăzi însă ne bucurăm că tocmai s-a deschis un centru modern de fizioterapie pentru copii și adulți, Kinetic Sports and Medicine, parte din rețeaua Regina Maria. Am fost și eu la deschidere să pun întrebări, să văd cum arată un astfel de loc, ce aparatură au, cum sunt specialiștii care lucrează cu adulți, dar mai ales mă interesau cei care lucrează cu copii.
Dacă vreți să mergeți la Kinetic pentru o vizită de evaluare a posturii, a mersului (se numește biomecanica piciorului) sau cu copilul, la recomandarea pediatrului, centrul se găsește în București, în zona Aviației, pe str Nicolae Caramfil nr 85a, la etajul 5. Veți fi încântați de un sediu excelent dotat și amenajat, de la toalete, vestiare, până la sălile de terapie, “ca afară” – cum ne place nouă să numim cel mai înalt standard. Vedeți mai sus poze făcute de mine. (Eu mi-am făcut testul de biomecanică și am aflat că las 55% din greutate pe un picior – vedeți poza mai jos, deci sunt cam dezechilibrată. Nu doar cu capul, hehe! Dacă nu voi face fizioterapie, voi avea mari dureri de coloană pe viitor!)
Mi-a plăcut să văd că mediul e adaptat celor mici. Sala pentru ei este mare, aerisită, colorată, și are aparatură în miniatură, pe care o pot folosi chiar și preșcolarii. Fizioterapeuții care lucrează cu ei sunt pregătiți pentru asta. Nu e ușor să captezi atenția unui copil, să comunici bine cu ei, să convingi un copil să facă exercițiile necesare. E nevoie de un modul de pedagogie special.
La început de articol e o poză făcută în oglindă ăn sala pentru copii, uite-o și pe Miruna lângă mine! Iar mai jos o poză cu aparatele în miniatură.
Am discutat cu Gelu Cosma, medic specialist în fiziokinetoterapie, fondatorul clinicii Kinetic, despre problemele pe care le putem detecta de la nașterea copilului sau de la momentul în care face primii pași, dar nu am rezistat să nu întreb și despre durerile de spate ale aduților, problemă de care se plâng mai toți oamenii pe care îi știu. Am învățat o mulțime de lucruri utile din această conversație.
Părinții observă când copilul nu calcă corect sau schiopătează
În ce cazuri un copil are nevoie de fizioterapie? Când ar trebui sa apelam la un specialist?
Depinde de vârsta copilului, la sugarii de la 0-2 ani în general se pot instala probleme ca displazia de sold, un genunchi in varus, torticolis. De obicei, aceste afectiuni sunt in general detectate de către medicii neonatologi. Există si părinti „upgradați”, care descoperă singuri astfel de afectiuni la copil si vin la terapie cu cel mic. Uneori, poate fi vorba de anumite dureri. De exemplu, părintele poate face masaj bebelusului si îi poate declanșa anumite dureri. Există și un program de prevenție pentru copii, ca aceștia să se dezvolte corect – toate reflexele, de la a merge de-a bușilea, de a merge corect in picioare, pe vârfuri.
La copiii mai mari, cand acestia încep deja să meargă, părinții pot semnala singuri anumite probleme – de exemplu, copilul nu calcă corect sau șchiopătează. Întotdeauna însă, terapia e recomandată și ca forma de prevenție.
Cum se evaluează starea kinetică a unui copil de către un terapeut? (în functie de vârsta)
Starea kinetică se evaluează prin teste specifice articulare si musculare. Acestea fac parte din procesul de evaluare a aparatului locomotor.
Care sunt metodele prin care se dezvoltă mobilitatea unui copil?
Există programe specifice de flexibilitate, cum ar fi cel de stretching dinamic (exerciții care implică și copilul) și static (exerciții efectuate de terapeut). În funcție de problemele cu care se confruntă, există tehnici de terapie care implică toate segmentele corpului – membre superioare, inferioare, dar și coloana.
Pentru orice pacient ajuns în clinică se creează o terapie personalizată in funcție de patologia acestuia.
Care sunt cele mai moderne metode de terapie în domeniu?
Noi in clinică avem o filosofie – să gasim calea cea mai bună. Programul nostru e compactat, în functie de nevoile pacientului. Pentru orice pacient ajuns în clinică se creează o terapie personalizata în functie de patologia acestuia.
Ce exerciții putem face acasă?
In general, părintii sunt educati de kinetoterapeuti să le creeze celor mici o rutina care să-i țina în exerciții de echilibru, mers, postură corectă. Încurajam părintii să le faca si masaj copiilor cât de des. Se recomandă să se lucreze cât de regulat.
Cât de puternic sau flexibil ar trebui să fie un copil?
În perioada de creștere este greu să evaluezi. Forța musculară se testează în funcție de fiecare copil și este individualizat.
Ce se întâmplă dacă ne propunem să îi dezvoltăm forta sau mobilitatea, ce riscuri sau avantaje sunt?
În general, cand vorbim despre copii, nu insistăm pe forta musculară. Ceea ce îl ajută foarte mult este flexibilitatea, de aceea trebuie să-i dezvoltam un program armonios. Când vorbim despre forța musculară, specialistii nu recomandă sa intervenim sau să insistîm, pentru că riscăm să oprim creșterea armonioasă a copilului.
Orice durere în timpul creșterii trebuie semnalată si tratată.
De ce unii copii se plâng de dureri de oase? Exista dureri de creștere? Ce este normal si ce nu?
Sigur că da, există dureri cauzate de crestere. Unii copii se plâng de dureri de călcâi, de genunchi, de șold, iar specialiștii le tratează ca atare, ca orice altă durere. Ele nu sunt normale, de obicei, si pot atrage o serie de afectiuni – cartilajul de crestere poate fi afectat într-un fel sau altul. Orice durere în timpul creșterii trebuie semnalată si tratată.
Să vorbim și despre adulți. Fizioterapie sau fitness / yoga, etc? Când mergem la terapeut si când mergem la sala de sport / alergăm in parc?
În general, partea de yoga/fitness se recomandă în special pentru prevenție, pentru a fi armonios. Kinetoterapia îmbină prevenția cu tratarea problemelor (dizabilități la nivelul organismului – atitudini vicioase, dureri).
Durerile de spate apar la 90% dintre adulți.
Durerile de spate par să fie reclamate de toți adulții, în unele cazuri chiar foarte frecvent (adultii se obisnuiesc cu ele la fel ca si cu senzaa de foame, în medie cam de 3 ori pe zi îi doare spatele!). Care este cauza lor?
Durerile de spate apar la 90% dintre adulți. Studiile arata că 90% dintre ei nu fac nimic în această preventie, 2% se operează, 8% ajung la recuperare. Unii oamenii se obișnuiesc cu durerea, pentru alții durerile sunt atroce și necesită interventii. Fiind o zonă solicitată, toate protocoalele de pregătire fizică, ce țin de sport de performanțăa, se practică anumite exerciții numite „core” .
Când ar trebui sa ne îngrijorăm?
Majoritatea oamenilor sunt educați să meargă la control cand începe orice fel de durere / tensiune. Încurajăm controale regulate, la 6 luni sau un an de zile.
Fizioterapia se adresează și persoanelor supraponderale
Este fizioterapia o solutie pentru persoanele supraponderale care acuză tot felul de dureri articulare sau musculare?
Sigur că da – fizioterapia se adresează și persoanelor supraponderale – kilogramele în plus pun presiune în articulatii. Bineînțeles, exercițiile merg mână în mână și cu o dietă optimă.
Cele mai frecvente afecțiuni apar la persoanele inactive.
În ce situații e indicat să facem fizioterapie – când practicam mult sport sau dimpotrivă cand suntem prea sedentari?
În ambele situatii este indicată fizioterapia. Și în cazul celor care practică sport. Atunci când îți suprasoliciti corpul si nu te preocupi de refacere, pot apărea diverse afectiuni. Într-adevăr, însă, cele mai frecvente afectiuni apar la persoanele inactive.
Ce obiceiuri ne strică postura și ne fac să ajungem la terapeut?
Cand stăm în poziții fixe – la birou sau acasă, organsimul îsi cauta pozitii de confort. O astfel de postură care este repetată mai mult de 6 săptămâni, te duceîntr-o pozitie de confort.
Există programe specifice care pot veni în ajutorul adulților cu dureri de spate, indiferent de vârstă.
Până la ce vârstă se mai pot corecta defecte de mers sau de postura? Poti fi prea bătrân ca să îți mai îndrepti coloana după ce ani de zile ai purtat o geantă grea pe un umăr?
Până la 3-6 de ani pentru felul cum calci, iar postura hipercorectă până la 21 de ani. Însă sunt programe specifice care pot veni în ajutorul adulților, ca de exemplu echilibrarea musculară pentru scolioză.
Cum știm că avem un terapeut bun, cum îl evaluăm?
Majoritatea pacienților pun preț pe starea de bine și de siguranță, dar și pe modul în care li se explică tipurile de exerciții.
——
Găsiți mai multe informații, chiar și recomandări de exerciții pe care le puteți face acasă, pe site și pe pagina de Facebook Kinetic.
.
1 Comment
Andrei
22/12/2018 at 11:56 PMToate bune si frumoase, aspectual vorbind. Dar va rog un lucru : nu mai spuneti de Dl Cosma ca este medic specialist!!!!!! Este doar kinetoterapeut si atat! Nu a făcut nici-o medicina. Induceti lumea in eroare!
Cu stima