Diverse

iubirea egoista

Una din expresiile care ma scoate din minti este “Te iubesc mult”. Evident, ce ma enerveaza este acel mieros “mult” care insinueaza ca poti iubi si mediu si putin sau doar un pic.

De fapt, poate ca exista si “Te iubesc putin”. Te iubesc putin sau Te iubesc doar uneori. Acestea se manifesta extrem de imprevizibil, in functie de necesitati.

Asa cum scriam ieri in “sa nu te mariti cu el” despre umilinta prin care trece omul care iubeste cu adevarat, la fel exista si “marita-te cu el“, exprimarea indiferentei cuiva care iubeste… un pic.

“Eu te iubesc, dar nu-ti pot oferi totul, nu te pot face fericita, asa ca nu ma astepta, vezi-ti de viata ta, poate intr-o zi…” Cam asta spune barbatul care place o femeie suficient cat sa o sune, sa flirteze cu ea, sa se culce cu ea, dar nu atat cat sa se mute cu ea, sa imparta cu ea grijile si stresul si planurile de sarbatori.

Iar aia cu “poate intr-o zi” e de fapt bomboana de pe coliva. Este geamul lasat deschis dupa incuierea portii pentru a le permite hotilor sa intre in casa dupa lasarea noptii. Ne facem ca ne-am despartit, dar nu se stie niciodata cand am chef sa iti mai dau un telefon…

Iubirea asta egoista se manifesta cu intreruperi, dupa chef si nevoi, fara sa tina cont de dorintele, sentimentele celuilalt sau de statutul pe care i-l ofera nefericitului/nefericitei care e iubit asa si asa. Ca intotdeauna in astfel de cvasi-cupluri, unul sufera ca nu e iubit de-adevaratelea si se tot explica celor din jur: “lucreaza atat de mult incat nu se poate atasa de nimeni” sau “relatia cu mine e cea mai serioasa de pana acum”,

Cunosc atatia nefericiti iubiti putin si mi-e atat de mila de bietii fraieri care cred ca si daca iubesti putin se pune, incat incep sa cred ca a spune “te iubesc mult” nu e totusi o prostie atat de mare.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    ioana
    08/12/2011 at 10:12 AM

    true. E cam alb sau negru: te iubesc sau nu te iubesc, nu sunt nuante de gri in dragoste. Margareta are doar petale pentru : ma iubeste/nu ma iubeste. Sa vezi copiii care sea puca sa rupa petale de margarete inganand “ma iubeste, ma iubeste mult, nu ma iubeste, ma iubeste putin, ma iubeste…etc”

  • Reply
    i-dana
    08/12/2011 at 11:42 AM

    Andreea, iubirea egoista nu e Iubire, parerea mea :-). Iubire e atunci cind il accepti pe celalalt asa cum e si alegi sa fii cu el. Iar atunci cind nu mai poti accepta anumite lucruri / fapte (chestii care au legatura mai degraba cu ce face decit cu ce este) alegi sa mergi mai departe, iar asta nu inseamna ca nu il mai iubesti ci ca alegi ca dincolo de iubire ai nevoi care atirna prea mult si prea greu, care pot chiar distruge iubirea si atunci alegi sa spui gata.
    Umilinta are multe valente,depinde de fiecare dintre noi ce conotatie vrem sa ii alocam. Insa cind vorbesti despre umilinta in iubire si o percepi ca pe ceva de neacceptat, inseamna ca la acel moment nu poti accepta ceva din ceea ce celalalt face, e prea mult pentru tine, si alegi sa spui stop. Si nu e nimeni vinovat, nici cel care e ce e sau face ce face, nici tu care nu accepti. Asa e viata :-).

    • Reply
      andressa
      08/12/2011 at 2:40 PM

      @i-dana:
      de acord, Dana. O numeam asa in mod ironic. Dar si eu cred ca exista sau nu si atat.

  • Reply
    Liana
    08/12/2011 at 1:58 PM

    Eu spun “te iubesc mult”. Nu pentru ca m-as fi gandit pana acum ca exista “te iubesc putin” ci pentru ca am impresia ca in anumite momente “te iubesc” nu acopera chiar complet totul

  • Reply
    Mele
    12/12/2011 at 6:05 PM

    Iubirea e o stare de spirit, de daruire totala si de traire continuua pentru celalalt. Acest, “Te iubesc mult!” apare cand, asa cum spunea Liana, ai senzatia ca nu e suficient, ca nu iti ajung cuvintele pentru a concretiza tot ce simti. A iubi este o traire care iti umple viata. Dupa ce iubirea dispare, ai putea sa ramai cu un: “Te iubesc mult!” spus mecanic, dimineata si seara. Cei care nu au sentimente reale se folosesc de “cuvinte magice” pentru a umple golul emotiilor, pentru a sensibiliza.Lucruri stiute si traite de noi.

  • Leave a Reply