GANDIM

Generația care nu știe să spună NU

Ce a fost mai întîi, oul sau gâina? Omul obosit sau omul care nu știa să spună NU?

Întâi a fost sportul. Copilul dus la înot, tenis, judo, atletism.

Apoi toate celelalte activități. Chitară, șah, actorie, balet.

Și meditații la toate materiile posibile.

Și cursuri de design, de ikebana, de toate felurile. Pentru că e important să explorezi, să încerci, să vezi ce îți place.

Apoi au fost două facultăți în paralel sau facultatea la zi și slujba, ca să iasă din școală cu destulă experiență și un CV bogat, desigur.

Părinții oricum insistau și nu voia să își dezamăgească părinții. Nici pe prieteni. Nici pe copiii săi. Sau șeful. Doar pe el însuși se poate dezamăgi.

Așa apar “sunt prea ocupat” / “sunt epuizat” / “nu am timp de nimic”, depresii și relații toxice.

Sindromul omului modern sau “omul care nu poate să spună NU”. Vrea să fie cel mai citit, cel mai umblat, cel mai în formă, cel mai bun părinte, cel mai bun angajat sau antreprenor. Să nu supere pe nimeni. Și cedează.

Vrem atât de mult aprobarea celorlalți că nu mai contează propriile dorințe, nevoi, sentimente.

Obsedați de liste to-do, menite să ne ajute să fim mai organizați, să le facem pe toate, să i mulțumim pe toți, uităm să facem liste “don’t”. 

NU sta până târziu dacă vrei să te trezești odihnit, chiar dacă asta înseamnă să ratezi petreceri, reuniuni cu prieteni și altele. NU renunța la ore de somn, sunt importante pentru sănătatea ta, pentru eficiența ta.

NU încerca să fii cel mai bun la muncă și acasă. Deleagă. NU trebuie să fii cel care ia copilul zilnic de la grădință, gătește 3 rețete sănătoase și joacă bedminon în parc, dar totodată are zeci de idei la birou și face minuni in Excel.

NU încerca să slăbești în timp record. De fapt, nu trebuie să arăți ca un model de lenjerie intimă dacă nu ești unul. Pe bune, trebuie să fii fericit și sănătos.

NU trebuie să ajuți pe oricine te roagă orice.

NU trebuie să faci pe toată lumea fericită, NU e responsabilitatea ta și nici dacă ai vrea NU ai putea.

NU e mai bine să te faci că ai uitat sau să minți, să inventezi scuze în loc să spui NU.

Spune cu încredere odată cu mine: NU! Nu pentru că nu pot, nu vreau sau nu am timp. NU.

NU-i așa că te simți mai bine?

 

PS: Urăsc să trimit invitații la care nu primesc răspuns, dar trebuie să mă prind că absența unui DA poate însemna un NU. Sau, și mai rău, că un “poate” sau “voi încerca” înseamnă NU.

 

 

Sursa foto femeie mirată Shutterstock

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply