GANDIM

Când a devenit cool să fii prost?

Prostia e ca încâlzirea globală. De la un an la altul constatăm că lucrurile se înrăutățesc, dar tot nu facem nimic în legătură cu asta.

Așa că putem doar să ne întrebăm dacă Apocalipsa va veni într-o zi cu temperaturi de 80 de grade sau înainte de asta un prostănac analfabet va provoca un nou Cernobîl. Ambele par inevitabile în următorii 20-30 de ani.

De ce scriu asta? A venit acea perioadă a anului în care râdem de perlele de la bac. Of.

Nimic mai trist. Mai țineți minte reportajul de la Știrile ProTV în care puștanii spuneau ca nu vor munci după bac, indiferent de rezultat, că nu merită să muncească pentru 1200 lei care se duc pe șigări și suc?

Reporter: “Ce faceţi toată ziua?”

Ionuţ, 26 de ani“Ne plimbam prin oraş, să treacă ziua, stăm.”

Reporter: “Atât?”

Ionuţ, 26 de ani: “Da”

Reporter: “De ce nu v-aţi căutat un loc de muncă?”

Ionut: “Pentru că munceşti degeaba, 1200 nu se merită, dacă fumezi şi bei un suc.”

Reporter: ″Și, de unde aveţi bani de ţigări, suc?”

Ionuț: “Are familia. Mă ajută mama, tata. Sunt singur la părinţi, ce ar avea altceva de făcut?”

 

Evident, anul ăsta nu curge cu note mari, promovabilitatea nu e mai mare, aberațiile lor doar – mai mari. În fața reporterilor, și anul ăsta, prostănacii se înghesuie să spună că nu au învățat, că se bucură dacă iau un 6, dar și dacă nu, oricum ei pleacă la mare.

Când a devenit haios să fii idiot? Mă iertați că folosesc cuvinte atât de tari, dar cred că nu are sens să ne ascundem după deget. La aproape 20 de ani, dând bacul a treia oară unii dintre ei, cu gumă în gură, manele pe telefon și râzând despre lipsa proprie de cunoștințe, mi se pare că numai cuvântul idiot descrie bine situația.

Nu știu când sunteți voi născuți, dar în generația mea, încă era rușinos să fii idiot. Întrai în pământ dacă cineva te corecta pentru că ai folosit greșit un cuvânt, dacă nu știai o capitală europeană. Ce bine era atunci! Ce dor îmi e de acele vremuri!!!

Să nu știi cine a fost Ștefan cel Mare, ce a scris Bacovia și cum se scrie “să fii sănătos”? Vai de mine! Să îți atragă cineva atenția că scuipi coji de semințe pe jos!? Doamne ferește! Nu mai ieșeai din casă! Dar cum să se întâmple așa ceva când codul de conduită socială era altul?

Cei mai cool liceeni de pe vremea mea (recent, da?!) erau cei care erau la clasele intensiv de mate-info sau limbi străine, olimpici la una sau două materii, de obicei. Să intri printre primii la facultate, nu mai zic să iei bacul onorabil, erau lucruri de bun simț.

Nu zic că era ușor, legile fizicii nu s-au schimbat între timp, acum 15 ani nu erau altfel nici f(x), nici triunghiurile isoscele, nici Războaiele Mondiale nu erau mai simplu de povestit. Tot aia era. Dădeam multe examene tot pe caniculă. Numai că nimeni nu își propunea să învețe tot cu o seară înainte!! Învățam tot anul, dădeam teze, recapitulam, nu spărgeam semințe în parc toată ziua, în fiecare zi.

Era cool să fii un adolescent educat așa cum este cool să fii un adult educat, cu o slujbă sau o afacere, cu o casă îngrijită, o viață în care îți permiți lucrurile de care ai nevoie și pe care ți le dorești, cum ar fi o vacanță, o bicicletă, un medic la privat.

Viitorul nu sună bine deloc. A fi analfabet, incapabil să fii măcar casier sau șofer, este mai dezirabil decât a fi programator, medic sau manager. Conform idioților așa este, numai proștii învață, aia cool stau pe banii părinților. Numai că idioții devin părinți la rândul lor – ei atunci să vedem! Pe banii cui vor sta copiii lor?!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Cerasela
  03/07/2019 at 9:23 PM

  Din nefericire, ne aflam in plina Idiocratie. Filmul din 2006, cu actiunea plasata intr-un sumbru viitor an 2500 a fost mult avansat in previziuni. Chiar si cercetatorii psihiatri au ajuns la concluzia ca IQ-ul umanitatii e in cadere libera.

 • Reply
  Cristina
  04/07/2019 at 7:56 AM

  Cred ca idiotenia asta porneste mai intai din lipsa de educatie din familie. Da, educatia aia de cand esti mic, sa spui multumesc, sa saluti, sa arunci hartiile la cosul de gunoi. Mai departe fiecare etapa trebuie incurajata de parinti, te duci la scoala si inveti ca asta e “jobul” tau, scoala e ceva serios, nu sa fie copiii terorizati dar sa realizeze de mici ca temele, ghiozdanul si tot ce tine de scoala e responsabilitatea lor. Vad atat de des parinti pentru care nu conteaza educatia – isi duc copiii in vacanta la 1 iunie, da-o naibii de scoala, a terminat deja, intarzie constant la prima ora ca “nu s-a trezit mami” si exemplele pot continua. Nu e ok. Apoi, ce sa mai corectezi cu scoala cand e adolescent si vulnerabil cand el e obisnuit de mic ca alte lucruri primeaza in fata invatatului.

  Exemplul meu personal e ca aveam 4 ani si mama imi povestise de atatea ori ca eu voi merge la facultate incat deabia asteptam :-))) Si inca ceva. Capacitatea aia conteaza asa de mult pentru ca daca ajungi intr-un liceu bun, ai sanse mai mari sa ai colegi care invata si au o anumita baza formata si automat de voie, de nevoie, de rusine, vrei si tu sa fii ca ei. Tot adolescenti sunt si ei, petreceri, umat, iubiri, teribilisme – doar ca invata, iau bacul cu nota mare si ajung sa simta realizarile profesionale ale unui om mare.

 • Reply
  Roxana
  04/07/2019 at 9:25 AM

  Este intr-adevar cumplit ce se intampla!
  Cand aveam 20 de ani ii spuneam mamei:” nu voi folosi niciodata sintagma pe vremea mea… hehe stateau altfel lucrurile”. Dar niciodata sa nu spui niciodata s-a adeverit si la mine. Acum la 40+ (cam devreme as spune), am inceput sa folososesc frecvent.

 • Reply
  o femeie
  15/07/2019 at 2:37 PM

  prosti sunt si la altii, au fost si alte dati, si or sa mai fie. Problema e ca sunt tolerati si lasati in fatza. Problema e de la parinti, ca i s-a dat prea mult (zau, eu nu aveam bani de fumat nici in facultate…) , ca nu a invatat sa spele un geam, o farfurie, sa repare un perete, o priza etc.
  (greu de gasit un mester serios in Bucuresti. Nu zic bun, nu, vreau doar un meshter serios, sa vina la ora care a zis…)

  • Reply
   andressa
   15/07/2019 at 3:17 PM

   Da, problema cu dat totul pe tava creeaza monstri!

 • Reply
  Canadianu'
  29/08/2019 at 3:17 AM

  Inca una si ma duc, a propos de stat pe banii parintilor (si ai prietenului, bravo ei ca a stiut sa-l gaseasca :))))))), citeste asta, inclusiv comentariile. Si daca te plictisesti poti sa citesti si alte povesti din Money Diaries, toate sunt cu si despre femei. Unele mai norocoase, ca tipa de mai sus, altele mai putin… c-asa-i in tenis.
  https://www.refinery29.com/en-us/los-angeles-ca-account-manager-salary-money-diary
  Toata seria https://www.refinery29.com/en-us/money-diary

 • Leave a Reply