GANDIM

Tu cum îți urăști vecinii?

Tu cum îți urăști vecinii? Mocnit, plănuind răzbunări crunte, sau zgomotos, cu urlete și amenințări? Zâmbești când calcă în mizeria lăsată pe trotuar pe propriul lor câine, spune sincer, sau când afli că cel mai zgomotos din bloc a fost inundat tocmai de administrator, te gândești că țevile sunt vechi dar na, există și karma?

În era în care e cool să urăști pe toată lumea, pe șef, pe colegi, pe alți șoferi, pe alți bloggeri, dar mai ales pe vloggeri, pe artiști, pe polițiști, n-ai cum altfel!, vecinii au un loc special în locul negru din inimile noastre.

Dați-mi un om care are vecini și vă garantez că își detestă vecinii. Oamenii cu care împarte parcarea, împarte același aer (în lift, pe scara blocului), aceleași servicii de renovare sau reparații ale blocului, ridicare a gunoiului, oamenii cu care se vede zilnic vrea-nu vrea, întrând sau ieșind din casă. Pe unii îi aude prin pereți când trag apa, când se ceartă, când fac sex, când le plânge copilul. Știe după miros că doamna Popescu face iarăși chiftele și la familia Ionescu va fi pește la cină – domnul Ionescu s-a cam îngrășat, probabil e la regim.

Suntem mult mai intimi cu ei decât cu multe rude cu care vorbim rar, ne vedem rar, nu avem idee cu siguranță ce își gătesc sau dacă se ceartă seara. Și atunci cum naiba să avem o relație așa de proastă cu ei? E ceva foarte nefiresc în situația asta. E ca și cum ai vedea numai defecte la partenerul de viață, te-ar enerva și dezgusta îngrozitor și ți-ai umple ziua de venin de fiecare dată când îi vezi fața. Și totuși, nu te-ai despărți de el! Pur masochism.

Îi urâm pentru că dau găuri în pereți când noi vrem liniște sau ne sună la ușă nervoși pentru că dăm o petrecere când ei vor să doarmă pentru că au examen a doua zi, pentru că gătesc aproape numai cu ceapă și usturoi (sau cel puțin așa pare!) și înundă scara blocului cu mirosurile de ne put hainele și dacă ducem gunoiul, dar mai ales îi urâm pentru că ne iau locul de parcare, chiar și dacă numai pentru a-și lăsa plasele grele mai aproape de casă și apoi… își uită mașina acolo.

Câtă furie ne stârnesc oamenii ăștia care de fapt sunt… noi. Noi suntem ei și ei sunt noi.

Toți sunt enervanți când îți schimbă gresia, dar… noi n-am schimbat-o când ne-am mutat? Sau când am zugrăvit pentru că urma să avem un copil? Nu am dat găuri în pereți când am pus niște etajere? Nu se pune, noi am fost mai finuți! Clar!

Vecinul e de groază când trântește ușa la 6 dimineața, dar noi nu deranjăm oare la 3, când venim de la petreceri? Știți cum se aude liftul în liniștea aia!? Ups.

Câinele tău oare nu latră pe hol când îi e altuia lumea mai dragă? Unchiul nu țipă când vine în vizită pentru că e tare de urechi? Vecinul alergic nu te înjură oare când urcă după tine în lift și leșină de la atâta parfum? Noi nu parcăm pe trotuar? Nu facem și noi câte și mai câte?

Urâm în stânga și-n dreapta, bârfim, scrâșnim din dinți, pufnim, trântim, dar nu înțelegem. Nici nu spunem.

Băi, nu știu dacă înțelegeți, vecinul ăla pe care-l urâm poate fi o metaforă pentru multe alte lucruri.

Să ne mai uităm în oglindă, zic.

Hai că se poate!

 

 

Sursa poza femeie furioasa și bormasina ShutterStock

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Haivas
  17/04/2019 at 9:50 AM

  Suntem vreo 7-8 case înșirate pe o stradă de 500m. Nu-mi urăsc vecinii, ne ajutam, suntem in aceeasi oală:fără curent de 10 ani. Dar e ok si offgrid!

  • Reply
   andressa
   17/04/2019 at 1:30 PM

   Hai că e fenomenală asta! Cum adică fără curent? Sunteți pe generator propriu fiecare?
   Cred ca distanța e cheia, cei mai inghesuiți se cam urăsc să știi.
   Și eu stau la casă și îmi iubesc vecinii, am mers sa iau și o cană de orez de la unii, la alții am făcut duș când s=a stricat centrala. Dar nu avem cum sa ne călcăm pe nervi…

 • Reply
  o femeie
  17/04/2019 at 4:00 PM

  stau la bloc. Bloc vechi. Bloc bine facut (nu, nu de comunisti, daca mai aud vreodata replica despre ce bine a facut comunistmul si blocurile lui ii dau una cu toata setea, ca vad diferentze) dar ocazional aud pe vecina (vecina e din aia cu tourette, cand nu isi ia medicamentele turuie multe si tare pt 30-60min cat o tzine bateria si ragusheala dar nu inteleg nimic, doar aud ca turuie si izbeste cate ceva). Uneori in negura noptii e un vecin ce invata sa cante la chitara, acelasi cantec, repeta de zeci de ori – cred ca repeta cu fereastra deschisa.
  Mai trece pe balcon pisica vecinului. Pe rama balconului. Ne uitam pe geam la ea, ea se uita la noi 🙂 – as invita-o in casa dar eu sunt alergica la pisici asa ca doar ne uitam la ea. Sper sa nu cada de la etaj, ca nu stiu cate vieti are, etajul 2 e oarecum sus.
  De bormasini, cum sunt la munca ori pe drumuri intre 8-18, scap de reparatii. Sotul e ala de lucreaza acasa :)))

 • Reply
  Turcanu Alina
  17/04/2019 at 4:31 PM

  Ca si presedinte de asociație as avea multe de zis😉…dar am vecine pe care le iubesc si ne ajutam si am si vecini dupa care ” nu ma omor” ….dar sa fiu trezită in fiecare dimineață cu 1 h si ceva inainte sa mi sune alarma mea, de uși trântite si busituri e ceva ce urasc( 7 zile din 7)…mama mereu imi spunea de copil, ” mai încet cu ușile ” …altii n au chestia asta…

 • Reply
  Turcanu Alina
  17/04/2019 at 4:36 PM

  Dar cred ca urăsc lipsa de implicare în comunitățile astea restrânse…pe principiul ” eu nu arunc in grădina nu ies la curatenie” , etc

 • Reply
  Denisa Bârgău
  18/04/2019 at 10:21 AM

  Nu-i urăsc. Mă mai enervează, dar nu îi urăsc, îmi păstrez energia pentru lucruri mai importante.

 • Reply
  Cornelia
  18/04/2019 at 2:20 PM

  Hai sa-ti spun ceva dragut: eu am niste vecini, care, cand s-au mutat, ne-au pus la toti, in cutia postala, cate o scrisoare in care iti cereau scuze ca vor face galagie cu renovarea, insotita de o ciocolatica Milka. Si sunt 56 de apartamente pe scara!!!
  Cat de frumos si de rarissim este un astfel de gest?
  Vezi? Hai ca se poate! 🙂

 • Reply
  Alina
  11/05/2019 at 7:48 AM

  Toata lumea stie ca in weekend peretii sunt mai moi, iar melodia de la flex o percepi mai bine daca este acompaniata de bormasina cu percutie! Cand stai la bloc iti cumperi de fapt si vecini, alege intelept!

 • Reply
  grasu
  26/12/2019 at 3:17 PM

  Cand ajungi sa fii leguma ziua, de nesomnul provocat de vecinii care nu dau doi bani pe dreptul tau la odihna noaptea, sa vezi ce ajungi sa-i urasti incat sa-i alergi cu tarnacopul pe scara cand ii vezi. Problema este ca oamenii in genere. nu vor sa lase de la ei (sa respecte pe celalalt) din orgoliu si din proasta educatie de acasa. E odios si bolnavicios sa ai vecin galagios chiar in capul tau…iti vin in cap fel si fel de scenarii de filme horror.

 • Leave a Reply