Eu mi-am lansat blogul în 2005. Nu aveam smartphones. Eu aveam un telefon cu clapetă. Nu toată lumea avea Internet acasă. Mulți cititori ai mei îmi scriau “abia aștept să ajung la birou ca să îți citesc blogul”. Eu aveam net acasă, trăsesem cabluri “de la băieți” din Pantelimon. Le plăteam abonametul la negru, evident. Mergea bine, să știți.
În 2006, deja cei care se remarcaseră în online vorbeau despre declinul acestui trend. În fiecare an, pe măsură ce piața creștea și oamenii deveneau conștienți de oportunitățile acestui mediu, căderea online-ului era totuși așteptată.
În 2009, când criza lovise deplin România și piața media fusese foarte afectată, erau închise titluri, jurnaliștii își pierdeau slujbele, online-ul părea salvarea tuturor. Cu costuri mult mai mici de producție, distribuție super simplă, ieftină, mulți s-au orientat bine atunci spre… online. Dar totuși mulți ziceau că e o inflație de domenii, de autori, că n-are valoare ce e pe net.
Pentru mine, perioada 2008-2009 a marcat începutul campaniilor publicitare pe blog. Deși scriam din ce în ce mai rar, nu mă mutasem cu proiectul pe Facebook încă, mă încăpățînam să rămând doar blogger, totuși companiile își doreau colaborări. În 2009, am făcut video, un vlog de 10 episoade pentru un brand.
În 2012 vorbeam deja de bugete semnificative. Eu, în calitate de blogger, am apărut pe un mesh cât un bloc în 5 orașe din țară. Bloggerii erau peste tot. Piața a tot crescut, eu anul acesta am făcut o emisiune la ProTV în care invitații erau numai influenceri. Pe toate bulevardele vedem bilboards cu vloggeri. Și tot aud în jurul meu că e un trend pe cale să moară. Hm. Permiteți-mi să mă îndoiesc. Nu știu campanie de marketing actuală care să nu aibă o componentă online importantă, adesea cu bloggeri, vloggeri sau instagrameri.
Webstock 2016, autoarele a 3 bloguri: Printesa Urbana, Andressa și SiblondeleGandesc
Suntem în 2018, iar Webstock a ajuns la a 10-a ediție. Evenimentul dedicat celor care lucrează sau sunt pasionați de această industrie pune în dezbatere subiecte importante, trenduri, noi rețele sociale, problemele și provocările marketingului în online, în special cu influenceri.
Anul acesta, dimineața, la Inspiration Sessions, o să vedeți vedetele voastre preferate, mai nou numite “influencers”: Andreea Esca, Delia, Cabral, dar și lideri de opinie importanți, Vlad Voiculescu, Dr. Vasi Rădulescu. În online, cumva toți ne amestecăm, indiferent de profesie sau de background.
După-amiază, vor fi 3 scene care au sesiuni paralele, New Trends Stage (Digital și Social Platforms) , Creativity Stage (Marketing și Comunicare), Galaxy Stage (Influencer Marketing și Storytelling – subiectele dezbătute aici). Eu voi fi pe Creativity Stage, la sesiunea despre Comunicare, de la ora 16:30.
Nume importante ale industriei, oameni din agenții, de la companii, autori, jurnaliști, bloggeri sau artiști se adună în același loc, o dată pe an, pentru a discuta, pentru a se cunoaște personal. Față de primul an, Webstock are de 3 ori mai mulți parcipanți la a zecea ediție.
Noi suntem în bula noastră. Cu siguranță așa pare de afară. Doar că bula asta devine din ce în ce mai mare. Și noi ne bucurăm. Ne vedem mâine!
#webstockro
No Comments