Multa lumea cunoscuta la PR FORUM de anul acesta. Discutiile au inceput chiar acum. Speakerii de la primul panel se declara multumiti de anul care a trecut si sunt optimisti in legatura cu anul acesta. Industria PR a supravietuit crizei. Sau cei care au ramas in industrie sunt cei mai puternici, zic eu.
Voi continua sa scriu pe masura ce urmaresc discutiile.
Alexandru Paius, managing partner la Image PR, a spus, legat de standardele PR-istilor, ca inca sunt discutabile valorile premiilor care se decerneaza la noi, dar ca in general industria ramane la un nivel acceptabil. Ori suntem profesionisti, ori nu mai suntem? 🙂
Vlad Petreanu spune ca pe piata media inca exista foarte mult loc. Oare? Eu cred ca ne apropiem de o televiziune pe cap de locuitor! Publicatii online exista, numai printul s-a prabusit. El se refera la faptul ca actualii actori se lupta pentru influenta, dar nu au reputatie buna. Intr-adevar, presa se face cu bani putini, iar asta face ca nivelul calitatii continutului sa fie mult prea scazut.
Tot Vlad spunea ca singurul patron de presa care a avut viziune si a aratat ca se pricepe la televiziune a fost patronul ProTV. 🙂 Exemplul lui a fost showul Romanii au talent, o productie foarte buna care a adus romanii in fata televizoarelor. Adica nu a luat punctele de audienta care se disputau pana atunci, ci a crescut consumul TV.
Si Chinezu a spus, din pacate (zic eu), ca presa nu-l mai intereseaza. Ca social media este “in”, iar presa este “out”. Poate pentru ca sunt de formare jurnalist, dar si pentru ca am fost studenta in strainatate si am vazut ce inseamna jurnalism cu adevarat, eu cred ca nu se poate democratie fara presa. O tara fara presa puternica este ca o tara fara batrani. 🙂 Coalizarea societatii este mult mai dificila fara canale institutionalizate si fara profesionisti. Niciodata social media nu va inlocui presa. Si spun asta desi folosesc social media, lucrez chiar in domeniu. Dar cred ca e ceva foarte diferit de presa. La fel cum si divertismentul este diferit de informatie, la fel si social media este… Altceva. Pentru sanatatea unei societati, o presa puternica este esentiala. Dovada? Cele mai civilizate tari din Europa si SUA au presa… Caine de paza. Aia e democratie.
Ha! Tocmai spune si Vlad ce scrisesem eu pe blog despre sanatatea societatii in stransa legatura cu presa puternica.
As fi vrut sa iau cuvantul, dar am pierdut momentul oportun. Voiam sa spun ca e ridicol deocamdata sa spunem ca social media poate inlocui presa. O vizita a unui freelancer sau a unui blogger la o fabrica de sosete unde I se arata ce modern lucreaza angajatii unei companii nu inseamna jurnalism. Nici sa citim punctul de vedere al cuiva despre cainii comunitari. Jurnalism inseamna in primul rand garantia ca informatia este verificata. Cel putin in mod ideal, nu discutam despre exceptii. Iar derapajele din blogging au aratat ca social media e departe de a fi presa: va dau ca exemplu controversa legata de un caz social despre care un blogger a scris ca este o inselatorie fara sa verifice informatia.
Inca ceva, meseria de PR-ist ar fi prea usoara fara jurnalismul clasic. 🙂
Mai am un gand: oare ce fel de informatie ajunge la public daca in social media se practica la greu textul platit si participarea la evenimente pe bani? In presa se delimiteaza informatia de publicitate, in social media, nu. Stiu bloggeri foarte influenti care inca nu marcheaza posturile platite ca atare. Eu le marchez de ani de zile. Am fost surprinsa sa aflu ca altii procedeaza altfel. Asadar, asta sa fie sursa de informare a publicului? Sper ca nu!
Apropo de nivelul PR in Romania, la panel se discuta despre cat sa controlezi mesajul… Sunt de parere ca “PR platit” nu e PR. E publicitate. PR inseamna sa comunici anumite mesaje, iar media (traditionala sau nu) sa le preia sau sa le foloseasca. Nu inteleg de ce discutam despre ce ii cere agentia unui blogger sa scrie, daca e vorba de PR… adevarat.
In al doilea rand, cred ca nivelul PR-ului este acelasi cu al jurnalismului si al social media. Adica nu poti sa ai un PR de nota 10 cand jurnalistii nici nu mai ies din redactii, ci se documenteaza pe Google, iar bloggerii discuta in termeni de “cat dai?”.
Am inceput la ora 11 a doua parte a conferintei. Panelul include invitati din alte tari, iar nivelul discutiei a crescut simtitor. Karl Heinz Heuser (gmbh) si Jon Aarons (FTI Consulting) au dat exemple interesante pentru campanii de succes respectiv situatii de criza. Imi place ca Aarons abordeaza subiectul relatarii din zone de razboi, despre cum tehnologia aduce libertate. Intr-adevar, sursele de informare s-au inmiit, iar asta s-a simtit in secolul 21, cand comunismul s-a reinventat (fata de cel din secolul 20) si cand dezbaterea despre controlul asupra informatiilor in China este mai intensa. Cortina de Fier a cazut a doua oara, dupa parerea mea.
Desigur, aceasta evolutie a tehnologiei face ca meseria de PR sa aiba si mai multe provocari. Oare o companie mai poate comunica ce doreste, cum doreste, daca acum orice consumator poate transmite un mesaj oricand doreste despre propria experienta? Practic, in aceasta era a comunicarii este esdential sa nu vinzi gogosi 🙂 . Aarons spune ca un PR trebuie sa fii corect si sa spui adevarul. Chiar nu-l poti ascunde, cel putin nu pentru mult timp, cand exista atata acces la informatie.
De altfel, cred ca acest mod de a comunica (in permanenta, de oriunde) a facut lumea in care traim un pic mai buna. Presiunea asupra companiilor a avut efect schimbarea unor retete, produse, politici. As spune ca asa cum presa este cainele de paza al societatii, pentru ca “latra” la politic, asa si social media apara consumatorul de abuzuri. Deci e mai greu sa fim pacaliti daca ne coalizam in “virale”.
Simon Shaw, creative director la Exposure, spunea ca agentiile de social media castiga un loc important la masa PR-ului. Sper ca si in Romania se va dezvolta industria pentru ca in acest moment pe “scena” au loc actorasi care joaca “romaneste”. Cred ca cei din online inteleg foarte bine ce vreau sa spun.
Ziua a continuat cu 2 seminare in paralel: am fost la creativitate in PR. Apoi au urmat alte trei seminare: chiar acum sunt la blogger relations. Sorana Savu de la Premium PR a vorbit foarte frumos despre cat de important este pentru brand-uri sa aiba “ambasadori”, adica bloggeri de nisa in mod sincer interesati de un domeniu care sa intre intr-o relatie stransa cu un brand. Asa cumscriam dupa Social Media Summit Bucuresti 2012, evenimentul Biz, in urma cu putin timp, nu stiu cate agentii au reusit sa puna in practica aceasta strategie. Eu, personal, nu cunosc bloggeri care sa lucreze pe termen lung cu un brand, ci doar pe proiecte.
Poate este un efect firesc al unei piete cu resurse putine. Cat de mult isi perminte o companie sa investeasca intr-un canal media care are audienta de max. 1000 persoane? La aceasta intrebare raspund tot eu 🙂 sunt convinsa ca merita fiecare leu / cent cheltuit cand stii sigur ca ai un ambasador sincer si o comunitate autentica. Degeaba cheltuiesti 1000 de euro pe un blog cu audienta care nu coaguleaza in jurul sau fani sau militanti. Cred ca 100 de euro investiti intr-un eveniment cu bloggeri pasionati de ceva care la randul lor sunt urmariti de alti oameni implicati si fideli unor valori.
As da ca exemplu blogurile de gatit sau de parinti (despre cresterea copiilor): ele au o audienta foarte implicata (comentarii multe si reactii la toate evenimentele sau propunerilor). Sau blogurile generale care sunt promoveaza un anumit stil de viata sau anumite valori. Fie vorba intre noi, eu peronal am fost surprinsa sa aflu care sunt bloggerii implicati in campania x sau y (nu as vrea sa intru in polemici astazi) pentru ca selectia trada faptul ca agentia nu si-a facut bine treaba. Aviz clientilor sau altor PR-isti.
ps: am scris totul de pe telefon. 🙂 nu ca as vrea sa-i fac reclama, s-a blocat de 3 ori, dar ca idee…cool, nu? 🙂
9 Comments
andrei
14/03/2012 at 10:54 AMSunt de acord cu tine ca “PR platit” nu e PR. La baza PR-ului, forma lui pura, este publicity adica obtinerea unei acoperiri media fara a plati. Altfel, vorba ta este publicitate, sub formele sale advertoriale sau proiecte speciale. De altfel primele denumiri de PR-ist in lume si aici ma refer la cele din SUA anilor ’20 si pana spre finalul anilor ’80 a fost cea de publicist, cuvant derivat din publicity.
Androidul Bipoalr
14/03/2012 at 11:33 AM”Voiam sa spun ca e ridicol deocamdata sa spunem ca social media poate inlocui presa.”. Păcat că nu ai apucat să spui asta. Nici eu nu cred ca social media va inlocui presa tiparita, cel mult presa tiparita se va transforma in presa online si atunci blogurile ”clasice” vor fi nevoite sa lupte cu publicatii online. Din perspectiva asta, cred ca blogării nu ar trebui sa-si doreasca sa moara printul 🙂
Elena
14/03/2012 at 12:22 PMPe mine nu m-a lamurit dl Heuser care au fost rezultatele campaniilor aratate venite din PR (earned media), in raport cu cele generate de paid media, pentru ca toate au avut o puternica parte de advertising. A intrebat AnaMaria Constantinescu despre asta dar raspunsul a fost nesatisfacator 😛
andressa
14/03/2012 at 12:26 PM@elena, poate ca rezultatele nu meritau sa fie dezvaluite 🙂
#prforum12 | Andreea Stan . ro | Andreea Stan . ro
16/03/2012 at 1:10 AM[…] de pe Facebook sau blog-urile care au transmis in timp real tot ce s-a intamplat (energia Andressei de a transmite in direct pentru cei interesati a fost de apreciat si chiar m-a coplesit la un […]
» media fara batrani » Andressa
16/03/2012 at 8:43 AM[…] la PR Forum, am petrecut o pauza de cafea vorbind cu Bogdan Theodor Olteanu, Managing Director la Agentia […]
Sunday’s Media Recap | hoinaru.ro - Un blog intr-un pahar cu apa
18/03/2012 at 5:43 PM[…] şi joi a avut loc PR Forum, iar Andressa a făcut live blogging. Alte […]
» prforum 2012 live blogging
08/08/2014 at 4:13 PM[…] Prezinta razboiul dintre agentiile de PR, digital si social media.Alte relatari de la eveniment aici si aici. […]
prforum 2012 live blogging - Stefan Blog
20/08/2014 at 8:48 PM[…] Prezinta razboiul dintre agentiile de PR, digital si social media.Alte relatari de la eveniment aici si aici. […]