GANDIM

Când ne maturizăm? La 43 de ani, cel puțin bărbații! :)

“Urmează să fie scoşi din subteran încă 4 copii şi antrenorul lor, un bărbat de 25 de ani.”

Un bărbat de 25 de ani? Am râs. Era oare și Moș Crăciun acolo? Și Zâna Măseluță? Sau bărbatul de 25 de ani era singurul personaj imaginar din peșteră? 🙂 Să vă explic de ce mă distrez.

Contextul frazei de mai sus: 12 copii și antrenorul lor de fotbal au fost prinși într-o peșteră inundată, în Thailanda, în sezonul musonic. Vă amintiți? Se întâmpla în iulie și după o amplă operațiune de salvare ei au fost scoși de acolo. Știrile despre victime erau la toate jurnalele, oamenii din toată lumea urmăreau cu sufletul la gură evenimentele. Sursa.

Eu eram cu lacrimi în ochi când mă gândeam la calvarul copiilor prinși acolo, fără apă și mâncare. Cu toată emoția, tot zâmbeam când mai auzeam de bărbatul de 25 de ani. Mi s-ar fi părut mai corect să vorbim de 13 băieți, din care 12 elevi și unul profesor. Deși jurnaliștii nu greșeau cu nimic când relatau, desigur, așa mă gândeam eu.

Un sondaj simpatic a făcut furori acum 5 ani. El zicea că bărbații se maturizează la 43 de ani, iar femeile cu 11 ani mai devreme, 32. E vorba de o vârstă medie, iar estimările rezultă din răspunsuri. Nu e deci un studiu în laborator, nici pe șoareci, nici pe oameni, nu e e cercetare antropologică complexă. Rezultatele par totuși obșinute prin teste ADN!

8 din 10 femei cred că bărbații nu se maturizează niciodată. 😀

3 din 10 femei spun că au părăsit bărbați prea imaturi, motiv pentru care și-au pierdut răbdarea.

Iar 46% din ele au spus că au avut relații în care au făcut-o pe mama cu iubitul lor imatur.

Ce îi face imaturi? Ele au spus că printre motive ar fi că încă se amuză la flatulențe, le place să conducă cu viteză mare și se joacă pe calculator. (Râdeți și voi când citiți asta, nu?) Boys will be boys.

Toți respondenții erau din Marea Britanie, dar, hai să fim serioși, parcă ne-au întrebat pe noi, nu ? 🙂

Am să vă spun la povești despre bărbați de peste 30 de ani care încă cer mâncare la pachet de la mama, fac glume stupide, pun piedică și de-astea, se îmbată des și fără motiv cu prietenii, ar da oricând banii pe gadgeturi aproape inutile în loc să pună bani deoparte pentru analize medicale, renovări, zile negre…

Lăsând sondajul deoparte, revenind la știrea de mai sus, la 25 de ani, nici femeia parcă nu-i femeie. Tot fată îmi vine să îi zic. Și când mă gândesc că am prietene care la 25 de ani aveau deja copii de câțiva ani… Ori au fost excepții de la regulă, ori s-au maturizat rapid, de nevoie.

Ce face de fapt un om cu adevărat matur? Bărbat sau femeie, când ajungi să fii considerat și să te simți ca un adult?

Pentru mine, iată ce înseamnă maturitate:

Să îi pui pe alții pe primul plan. Să te gândești la binele lor, la sentimentele lor, la starea lor de sănătate înainte de orice ține de tine. Pentru unii, asta vine odată cu nașterea primului copil. Pentru alții, asta nu se întâmplă niciodată. 🙂

Să îți asumi responsabilitatea pentru faptele tale, pentru starea lucrurilor din jurul tău. Asta înseamnă să nu crezi că mereu altcineva e cauza sau sursa tuturor problemelor și tu ești victima. Nici să nu te aștepți ca alții să rezolve pentru tine orice, să îți sară în ajutor.

Să îți ceri scuze când greșești, să recunoști asta și să înveți din asta. Mai înseamnă să nu faci tot felul de excese fără să te gândești la consecințe, să vrei tot timpul să “trăiești clipa”.

Să fii recunoscător pentru ce ai și pentru oamenii buni din jurul tău. Să nu te plângi mereu că “lumea e nedreaptă”, ci să apreciezi totul așa cum este, cu bune și cu rele.

Să gândești. Să nu te grăbești. Să judeci mult înainte să vorbești. Să te gândești în toate felurile la o situație înainte să emiți un verdict ca: “e prost” /”cutare e vinovat”.

Să faci sacrificii, să lupți pentru principiile tale. Să depășești satisfacția binelui personal temporar, să te gândești la bine la alt nivel.

Voi câte bifați din ele? Vă simțiți maturi acum?

Hai că se poate! 🙂

PS: poză hipster de pe Shutterstock

 

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Traian
    12/09/2018 at 2:39 PM

    Nope. 37 de ani și tot băiat mă consider. 🙁

    • Reply
      andressa
      12/09/2018 at 3:45 PM

      Si eu am 34 (Deci cu 2 ani peste media feminina) si mi se pare ca am 14. 🙂 Dar fii-mea m-a facut sa ma obisnuiesc cu ideea ca nu sunt buricul pamantului, ca altii trebuie sa manance, sa fie odihniti si fericiti inaintea mea.

  • Reply
    Miss I.
    13/09/2018 at 2:46 PM

    Nu știu dacă-s de acord cu pusul altora pe primul plan. Cred că poți fi matur și dacă alegi întotdeauna să te pui pe tine pe primul plan. Și dacă alegi să nu ai copii sau să fii celibatar. Cred că oamenii egoiști și self-centered pot fi totuși oameni maturi. Că poate nu-s fix așa buni, frumoși și empatici cum ni i-am dori noi, asta-i altă mâncare de pește.

    Altfel, eu am 26 de ani și prima dată am scris că am 25, pentru că în capul meu am rămas acolo. Dacă m-am maturizat cum trebuie, habar n-am, aș zice că da, dar cred că peste vreo 10 ani am să râd de mine cea de acum :))

    • Reply
      andressa
      13/09/2018 at 3:40 PM

      Fiecare cu definiția lui, nu? 🙂 Eu una nu știu un om pe care să îlc consider matur și totuși să nu îi pună pe alții pe primul plan.

    Leave a Reply