GANDIM

Cele mai frumoase biblioteci din lume

Pentru ca zilele astea incerc sa ma imbogatesc prin cunoastere, fie ca e vorba de oameni sau de carti (dar mai mult cu hartia m-am reimprietenit), va recomand sa va clatiti ochii cu aceste imagini superbe: biblioteci din lumea intreaga.

Prima fotografie este The George Peabody Library | Baltimore, Maryland. Poate o recunoasteti din filmul Sleepless in Seattle, s-a filmat o scena aici, sau poate va fascineaza pentru prima oara acum, cu marmura alba si neagra de pe podea, ca in locuinta unei printese din povesti, sau cu balcoanele din fier forjat impletit ca o tesatura fina. Ce minunatie!

shutterstock_188810324

shutterstock_188810339

Aceste doua fotografii sunt facute in Royal Portuguese Reading Room | Rio de Janeiro, Brazil. Peste 350 000 de titluri se afla in aceasta cladire in stil gotic si cam 6000 de carti se adauga anual la colectie. Construita in secolul al XIX, vizual te transpune in perioada aceea, dar nu va lasati pacaliti: este complet computerizata. Moderna si frumoasa, iar intrarea este gratuita. Ce sa vrei mai mult?

shutterstock_318877544

In Stuttgart se afla aceasta bijuterie moderna. Proiectata de arhitectul Eun Young Yi, Stuttgard City Library este stralucitoare ziua, dar noaptea poate trece drept club de noapte, luminata fiind de neoane. Ador stilul elegant si minimalist. Este preferata mea din aceasta lista scurta.

shutterstock_257639812

De data asta, arhitectii s-au intrecut pe ei insisi realizand o biblioteca eco, prietenoasa cu mediul. Biblioteca Beitou dinTaipei, Taiwan are pereti de sticla pentru a folosi la maximum lumina naturala, iar pe acoperis se afla celule fotovoltaice care sunt destinate transformarii energiei solare in energie electrica.

shutterstock_403963648

Ramanem in Asia pentru o curiozitate enorma: Biblioteca Nationala din Beijing, China este cea mai mare de pe continent si una din cele mai mari din lume. In ea sunt depozitate 33,78 milioane de obiecte (!!) conform Wikipedia,  ele fiind nu numai carti, ci si elemente diverse, cum ar fi oase de animale sau carapace de broaste testoase inscriptionate – obiecte de cult in dinastia Shang.

shutterstock_457877020

In Olanda gasim o biblioteca asa cum ar visa-o Belle, din Beauty and the Beast. Rijksmuseum Research Library din Amsterdam face parte din Rijksmuseum si gazuieste 450 000 de volume, conform site-ului oficial, printre care si ziare, reviste, cataloage de licitatii. Este cea mai mare biblioteca din Olanda.

shutterstock_286761989

Aceasta superba cladire in stil neogotic gazduieste Libraria John Rylands a Universitatii din Manchester. Peste 500 000 de carti se afla aici, dar ea este mai degraba cunoscuta ca un muzeu al crestinatatii, gazduind manuscrise si artifacte din cele mai vechi, chiar si o bucata de papirus care se presupune ca ar fi din Noul Testament (sursa).

shutterstock_347466776

Ultima mea pe lista este si singura fata de care sunt atasata de fapt. Este singura in care am intrat din acestea: Biblioteca Universitatii din Varsovia. Am vizitat-o cand eram studenta Erasmus si am ramas complexata, nu impresionata, pe cuvantul meu, cand am vazut ce poate sa insemne o biblioteca. Are o gradina botanica pe acoperis. Iata o galerie foto care sigur va va complexa si pe voi, cu gandul la ce biblioteci avem noi si ce bijuterii au altii.

shutterstock_306313655

Bibilioteca din Varsovia – gradina pe acoperis

shutterstock_329881226

Bibilioteca din Varsovia – intrare

shutterstock_36724873

Biblioteca din Varsovia – gradina interioara

Inchei aici nominalizarile mele, desi puteam sa mai propun cel putin 10 spatii pentru lectura si visare.

Sa fiti iubiti si cititi! 🙂

 

Sursa poze: Shutterstock.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Elena
    13/10/2016 at 11:41 AM

    Astea sunt muzee de vizitat. Ce m-as mai pierde printre rafturi si prin sali.

  • Reply
    Miruna
    14/10/2016 at 12:42 AM

    să fiți iubiți și să citiți? :))) uite, scrii versuri de când ți-ai recâștigat libertatea!

  • Reply
    Bookish
    14/10/2016 at 12:27 PM

    De obicei prefer bibliotecile clasice, dar asta din Varșovia chiar m-a dat pe spate. Ce minunăție!
    Eu am bifat biblioteca Universității Coimbra, biblioteca Strahov din Praga și cea din Viena, toate bijuterii arhitecturale, dar, din păcate, bune doar de vizitat, nu și de petrecut timp acolo la sala de lectură.

  • Reply
    Ana Precup
    16/10/2016 at 2:21 AM

    Biblioteca Beitou din Taipei mi se pare cea mai interesantă. Mai că cititul ar fi altfel într-o astfel de locație… dar nici de biblioteca din Varșovia nu am ce zice. Chiar m-au lăsat mască. Bravo pentru articol, învăț lucruri noi!

  • Leave a Reply