Am învățat la școală tabla înmulțirii, capitalele lumii, să conjugăm verbe în limbi străine, dar n-am învățat un lucru esențial pentru viețile noastre. Ghiciți care e acela? Că a merge la medic regulat, chiar și când nu ne doare nimic! (wow, nu?), este la fel de important ca a mânca și a dormi. Pur și simplu nu se poate fără!
Mai toți cunoscuții mei se fac că uită să meargă la un consult chiar și atunci când au o durere de stomac, de exemplu. Se fac că nu au nicio problemă, deși nu pot dormi noaptea de chin. Până la urmă, suferința îi duce la medic atunci când nu mai suportă și pastilele recomandate de farmacist nu mai au niciun efect. De obicei, problema deja s-a agravat în timp. Amânarea asta nu e niciodată o idee bună.
Din fericire, corpul nostru ne atenționează cu dureri, ca niște martori aprinși pe bordul unei mașini, când ceva e în neregulă și, mai devreme sau mai târziu, ne dăm seama că ceva trebuie făcut.
Sunt însă atâtea afecțiuni ca niște criminali tăcuți, ele se agravează fără ca durerea să fie un semnal de alarmă. Uitarea. Confuzia. Mersul șovăitor. Lentoarea în efectuarea mișcărilor. Toate pot părea semne de oboseală sau de îmbătrânire. După 60 de ani, probabilitatea ca ele să fie simptome ale unei boli neurodegenerative devine semnificativă. Cu alte cuvinte, numai vizite anuale la neurolog te pot asigura că vei duce o viață frumoasă până în ultima clipă.
Și dacă noi, generația 25+ ani, suntem greu de dus la medic, despre părinții noștri ce să mai spunem? S-ar lăsa duși la medic numai cu ambulanța, ca urgență. Pe picioarele lor, doar la un consult, sunt cam greu de convins! O statistică spune că numai unul din trei tineri se implică atunci când un vârstnic din familie are nevoie de servicii medicale. Poate că dacă noi ne-am implica mai mult, le-am câștiga ani buni, ani în care să fie stăpâni pe corpul lor, pe mintea lor.
În România, peste 73.000 de persoane suferă de Boala Parkinson, cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvență din țara noastră. La nivel mondial, se estimează că peste 6,4 milioane de persoane au această afecțiune. Depistarea precoce a Bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentaţie adecvată şi activitatea fizică zilnică îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.
Sunt foarte apropiată de această cauză, de demersul pentru conștientizare și lupta împotriva acestei boli, pentru că cineva drag a fost diagnosticat. Am văzut astfel cu ochii mei ce înseamnă să ignori simptomele, dar și să ții apoi boala sub control.
Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson a inițiat campania “Boala Parkinson îți dă lumea peste cap”. În cadrul ei, în perioada 16-18 mai, au avut loc trei scenete jucate la stațiile de metrou unde patru actori profesioniști au realizat momente cu statui vivante și pantomimă, pentru a ilustra conceptul campaniei, în timp ce doi promoteri au împărțit materiale informative despre Boala Parkinson. În aceeași perioadă s-au mai realizat trei filme de conștientizare, în care pacienți cu Boala Parkinson au desfășurat activități de rutină pentru noi, dar care pentru ei reprezintă o provocare: să mănânce, să se îmbrace, să meargă, să scrie de mână etc.
Iată unul din filmele care arată o poveste cu final fericit: o pacientă diagnosticată care face tratament și se bucură astfel de fiecare zi în care reușește să trăiască independent. Și părinții noștri merită asta.
#BoalaParkinson #LumeaPesteCap
No Comments