Cine n-are acasă o pungă plină cu pungi? Vorba Times New Roman, asta înseamnă o familie. =))
Și cine nu știe că din cele 8.3 miliarde de tone de plastic produse în ultimii 60 de ani au rămas ca gunoaie nebiodegradbile 6.3 miliarde de tone? Acum nu mai e de râs. În acest ritm, peste 30 de ani vom avea mai mult plastic decât pește în oceane. Poate e abstract și nu ne mișcă, dar balena care a murit după ce a înghițit peste 80 de pungi de plastic sigur ne-a șocat pe toți.
Plajă poluată, Montalivet, sudul Franței
La asta se mai adaugă încălzirea globală, iar efectele le simțim cu toții deja, anul ăsta parcă mai mult decât niciodată.
Ca să dorm mai bine noaptea, eu încerc să fac lucruri simple care mă ajută să poluez mai puțin. Nu pot trăi super eco, recunosc, dar câteva lucruri putem face fără mare efort. Iată cum încerc să folosesc mai puțin plastic! Sper să vă inspire și pe voi.
Țin mereu pungi din textil sau hârtie la mine. Am pungi în mașina, în genți, uneori chiar și în buzunare. Nu știu când mai merg la magazin, dar știu că nu va trebui să mai cumpăr pungi.
Folosesc sticle refolosibile pentru a lua cantități mici de apă la mine, de exemplu în parc. Beau și apă de la robinet. (Am citit despre asta, cică nu o să mor.)
Cumpăr tot felul de produse în recipiente mari sau rezerve în ambalaje reciclabile. Uleiul de exemplu, poate fi luat la 2 litri sau la 5 litri. Eu am ulei de măsline la 5 litri în canistră. Săpunul lichid poate fi luat mereu cu dispozitiv de dozare sau la punga de un litru sau chiar 5.
Iau mâncare la pachet în borcane de sticla sau caserole care se refolosesc, fără paie sau tacâmuri de plastic. La fel cu mâncarea râmasă și depozitată în frigider. Refolosesc borcane sau cutii de la biscuiți, ceai, lactate.
Reciclez sticlele de plastic, PET-urile. De fapt, le adun și le dau săptămânal unor amărâți care le duc la centru pentru a face un bănuț cinstit. Nu îmi fac timp să merg la centrul de reciclare și nici nu m-aș bucura la fel de mult de banii luați pe ele, așa că mi se pare că fac un bine dublu dacă le strâng pentru ei.
Am citit că iulie a fost luna fără plastic #PlasticFreeJuly ! Eu am aflat ieri, adică pe 1 august, cum ar veni o zi prea târziu. Dar genul ăsta de gesturi pot deveni obișnuințe, indiferent de lună.
Voi vă gândiți la astfel de lucruri, cum să poluați mai puțin? Faceți ceva în legătură cu asta?
Foto: Anelise Sălan
3 Comments
Andra
02/08/2018 at 10:23 PMEu una ma gandesc – chiar daca mai am pungi de plastic in casa, de la diferite cumparaturi (unele magazine de haine dau pungi de plastic), sunt foarte putine (da, nu am vestita punga cu pungi!) si le refolosesc si rerefolosesc, asa cum ai zis tu – le tin in genti, in masina, sa le am la indemana, ca sa refuz mereu sa cumpar alte pungi.
Folosesc casolete si alte ambalaje reciclabile, cumpar mereu sapun lichid la punga de 1l, ulei de masline in butoias metalic.
Cumpar mereu detergenti eco (na, stiu, asta e alta discutie, dar ca idee).
Stiu ca as putea face mai mult, mereu imi propun sa ma straduiesc mai mult.
andressa
03/08/2018 at 3:14 PMMereu putem face mai mult. Asa, daca ne gandim cum se produc o multime din produsele pe care le folosim zilnic sau cata benzina folosim, ne apuca ameteala. Dar fiecare gest conteaza, e mai mult decat nimic.
Vicovan Alin
03/08/2018 at 4:31 PMFrumos articol, felicitari!