GANDIM

Cine sunt cei mai destepti copii din lume

Cine sunt cei mai destepti copii din lume? Voi ce credeti?

Intr-o tara in care copiii au parinti educati si conditii bune de invatare, standard inalt de viata si acces la tehnologie avansata, dar si o cultura in care stima de sine e foarte importanta – ati crede poate ca e mediul ideal pentru destepti. Si totusi nu e. Teste avansate care masoara felul in care copiii isi folosesc mintea (nu neaparat cultura generala) demonstreaza fara dubiu ca nu in acest paradis se dezvolta mintile. Testele scot in evidenta un numar mic de tari cu culturi foarte diferite, deci nici factorul cultural nu poate fi considerat revelator si nici influentator asupra realizarii chestionarului.

In SUA, unde se vorbeste mult despre educatie si se cheltuiesc foarte multi bani pentru asta, elevii au performante mai slabe decat cei din alte 27 de tari! Cu siguranta, nu tehnologia ii ajuta, dar nici nu ii tampeste pe elevi. Intr-o tara ca Finlanda, copiii nu petrec 12 ore pe zi invatand si lucrand, desi in Coreea de Sud asa se intampla, iar rezultatele celor doua tari sunt similare. E clar ca undeva coreenii gresesc, dar unde? Cum cresti un copil destept si FERICIT, cum il faci sa ajunga un adult destept?

Citesc o carte foarte interesanta despre asta care se numeste “Cei mai destepti copii din lume”. Este scrisa de Amanda Ripley, o jurnalista care a publicat in Wall Street, Slate si TIME. Intrebarile ei despre sistemele de educatie, parenting si alti factori care influenteaza rezultatele elevilor la testele de inteligenta au dus la concluzii foarte interesante.

In primul rand, ce inseamna un copil destept? Sa gandeasca singur, sa gaseasca solutii, sa fie creativ, adaptabil, sa aiba cunostinte diverse si sa le aplice. Sa stie matematica – da! Un amanunt cu care nu sunt de acord multe tari, iar asta se vede si in nivelul de pregatire al absolventilor de liceu si facultate. Un nivel scazut adica. In lumea actuala, este absolut necesar sa stii citesti un grafic, sa calculezi un procent, sa intelegi cum functioneaza un aparat, sa faci un buget. Matematica este subapreciata.

O alta concluzie interesanta la care a ajuns autoarea care a studiat mai multe modele de invatamant este ca cei mai destepti copii din lume au, evident, cei mai buni profesori din lume. In Finlanda, de exemplu, reforma de invatamant a pornit de la reforma in institutiile care formau profesori. Numarul absolventilor de astfel de scoli a fost redus, salariile deci crescute, si numai cei mai straluciti elevi au mai putut ajunge dascali. Sistemul de pregatire al profesorilor a facut ca urmatoarele generatii de elevi sa fie mult mai motivate si mai… destepte. Aparent un profesor care lua 7 la o materie, nu prea putea scoate elevi de 10.

Si ultima concluzie pe care as vrea sa v-o spun este legata de parinti. Autoarea spune ca dupa felul in care isi ajuta copiii la invatat, ii putem ii imparti pe parinti in “antrenori“, “majorete” si ceva intre cele doua. Majorete sunt parintii axati in mod special pe cresterea stimei de sine. Stilul american, sa o spunem pe sleau. Multe laude si degeaba. sa nu stresam copilul, sa il menajam, sa ii spunem ca e grozav, sa vindem prajituri impreuna cu el. Stilul coreean este cel de antrenor, mereu incercand sa obtina mai mult, spunandu-i copilului ca mai e nevoie de efort. In carte e povestit si un exemplu tragic, in care un copil si-a ucis mama dupa ce a aflat ca a luat un rezultat mic la un test si nu a mai rezistat presiunii de a fi mai bun, nu suporta ideea ca mama il va certa iarasi pentru ca nu a facut tot ce ar fi putut. Presa si societatea in general il compatimeau pe tanarul criminal pentru ca toti isi aduceau aminte din copilarie cat de greu era sa suporti pisalogeala si cum te innebunea la propriu asta. Finlandezii ar fi pe la mijloc, isi sustin copiii, nu-i menajeza excesiv, ii incurajeaza sa invete mai mult si au pretentii de la ei. De asemenea, le dau libertatea destul de mare copiilor, ceea ce ii ajuta sa isi dezvolte numeroase abilitati. Americanii sunt mai protectivi.

Copiii devin mai inteligenti daca le citim mult, zilnic, in primii ani de viata. Devin mai inteligenti si daca noi citim si discutam cu ei lucruri diverse, despre lume, despre politica, sociologie, economie, matematica, daca le putem intrebari si daca in general le cerem sa isi spuna parerea.

Cu cat tratam copiii ca pe oameni inteligenti cu atat ei devin mai inteligenti. 

Acestea fiind spuse, sunt curioasa cum va vedeti pe voi in acest moment. Cat de inteligent ati fost crescuti, cat de inteligenti ati devenit si cum va cresteti copiii?

Gasiti cartea in orice librarie. V-o recomand cu multa sicneritate.

Sursa foto fetita cu ochelari: Shutterstock

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Enache Alexandra
    24/03/2017 at 10:45 PM

    Copiii care ii vedem zilnic prin imprejurimi mi se par extrem de inteligenti. Cu siguranta nici vremurile nu mai sunt ca odinioara si mentalitatea parintilor, modul in care ii educa, ii fac sa fie atat de destepti si receptivi la orice lucru.

  • Leave a Reply