Am și eu fost sâmbătă seara la iMapp, festivalul de videomapping 3D la Palatul Parlamentului. Lume muuuuultă, buget maaaare, a cincea ediție a unui eveniment menit să ne pună pe harta culturală europeană, dar reușita principală a sa e că ne repezintă orașul așa cum e, mult sclipici pe un mare dezastru. O bomboană 3D pe colivă. Ca să nu zicem clasicul “Țara arde și Firea se piaptănă.”
Gabriela Firea, primărița noastră, poate să-și pună în CV titulatura “expertă în poleială”.
Bugetul primăriei și reușitele mandatului ei după 2 ani ne-o demonstrează. Cu o experiență vastă în televiziune, Firea se gândește mult la aparențe, dar din păcate pentru noi prea puțin la fond. Ar putea face zilnic Revelioane, să arunce confetti, să dea diplome. Ca șefa comitetului de părinți, are multe idei de serbări. Este primarul laserelor, al beculețelor colorate, șefa fântânilor cântăcioase, specialista în scene gandioase și experta dezvelirii statuilor.
Nu este însă managerul de care are nevoie un oraș, nu are viziune și parcă nici dorința de a face din București un oraș modern. Toate festivalurile organizate de Primărie se îneacă în mare de probleme cotidiene cu care ne confruntăm zi de zi. Păcat de oamenii talentați care se bagă în proiecte.
Cine să se mai bucure că în bugetul Primăriei pe 2018 s-a alocat 13,2 milioane de euro (!!!) pentru monumente și statui, dacă doar 11 milioane de euro sunt alocate construirii de parcari. 11 milioane de euro merg către biserici, Doamne ajută!, din care o sumă importantă către Catedrala Mântuirii Neamului, un alt colos mâncător de bani lângă Casa Poporului, deși știm cu toții câte donații strâng bisericile, mai ales în București, cât costă o nuntă și un botez, bani nefiscalizați, dar să nu începem din-astea că nu mai terminăm. Deci 11 milioane din bani publici la biserici. Buuuun.
În același timp în care infrastructura orașului e la pămînt, doamna Firea a creat 22 de instituții publice care papă banul public.
Grija de a crea slujbe pentru prietenii săi și copiii angajaților cu vechime ne-a costat 1,2 miliarde lei.
Cele 22 de companii municipale înființate anul trecut de primarul Gabriela Firea au în 2018 un buget estimat de 1,2 miliarde lei. Din această sumă, circa 370 milioane merg pentru cheltuieli de personal, companiile estimând că până la finalul anului vor avea circa 8.000 de angajați (3.000 doar la Compania Municipală de Pază și Protecție). sursa Hotnews.
Compania Municipală de Pază și Protecție, adică firma care pune paznici peste tot în oraș, a achiziționat anul acesta 19 vehicule SUV. Că nu poți apăra așa, pe jos, desigur, și nici nu mai vorbim de cheltuieli cu uniforme și alte lucruri. De ce să externalizezi un serviciu și să oferi un contract unui antreprenor care deja a investit în mașini și personal, când poți cheltui bani publici și dai de lucru unor prieteni care îți rămân datori? Exact așa gândeau și comuniștii. Și tot lor le plăceau serbările.
Revenind la serbări, iMapp 2018 mi s-a părut un omagiu adus unei Românii pe care o regretă cei care aveau televizoare color și Dacie înainte de ’89. Tema cu Centenarul n-a ajutat. Pe uriașul monument al comunismului, Casa Poporului Chinuit, s-au proiectat grețos de mult stema, tricolorul, munții patriei și simbolul ăla teverist cu 100 ca infinitul. Au fost și concurenți mai inspirați, dar mi s-a părut că în general tema i-a îngropat.
Din categoria “Să mai dăm o diplomă, să mai cânte cineva” am mai avut anul acesta Cerbul de Aur care a costat Guvernul și autoritățile locale, adică Brașov, o grămadă de bani, vreo 6 milioane de lei. Peste un milion de lei a fost numai cazarea invitaților! De la 2 la 5 stele. 😀
Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Braşov au alocat câte 550.000 de lei fiecare pentru chetuielile de cazare.
Sursa: adev.ro/pbnbq6
Și să nu uităm scandalul recent din sectorul 5, un festival care a costat sectorul 700.000 euro. Cine a fost vreodată în sectorul 5 sigur râde acum de suma asta. Suma este imensă într-un sector în stare jalnică, unde acum 4 luni tavanul unei școli a căzut pe elevi și a rănit un copil! Școala 141 va fi demolată, nu poate fi salvată. Așadar, 700.000 euro cheltuiți pentru ce? Pentru un concert în aer liber cu ocazia stupidă a 50 de ani de la atestarea istorică (!!!) a sectorului. 11.000 de euro plătiți lui Dan Bittman pentru rolul de prezentator și încă 11.000, adică prețul pieței, asta e realitatea, trupei Holograf. (Detalii scandal). Iar Rod Stewart este plătit cu 250.000 euro din banii noștri pentru un concert. În condițiile în care sunt zeci de organizatori privați de concerte și evenimente care fac lucruri super tari în oraș și mai fac și profit. Dar așa cheltuiesc toți edilii banii publici, doar că uneori uităm.
Măcar dacă am face un festival al kitsch-ului. Al superficialității. Să dăm diplome pentru management prost. Să aplaudăm prostia. Cred că nici nu am cheltui bani publici, s-ar găsi sponsori.
Poză imapp 2017 Shutterstock
No Comments