Zetta Cloud, un start-up clujean, a pus bazele unei unelte digitale care verifica stirile: TrustServista.
Premisele sunt clare. Recent, Donald Trump a castigat alegerile in SUA cu ajutorul unor stiri false, iar o companie auto a scazut cu 9% la bursa dupa ce zvonurile au invadat Internetul (in 2015), jurnalismul adevarat a devenit mai valoros ca niciodata. Reputatia e mai importanta ca oricand, dar aproape imposibil de aparat din cauza vitezei cu care se propaga orice informatie in social media. “Fake news” a intrat in dictionare si in vocabularele noastre. Minciunile sau zvonurile ne afecteaza vietile profund si nu ne putem apara de valul de informatii neverificate care ne asalteaza zilnic. Avem nevoie sa masuram adevarul. Dar cum?
In mod traditional, jurnalistii verifica informatiile publicate, dar cati jurnalisti mai exista si cat din munca lor ne dam seama ca citim? Exista statusuri, bloguri, site-uri, platforme, agregatoare, niciuna din surse nu poarta o insigna care sa certifice acuratetea informatiilor prezentate. E nevoie de un sistem care sa ajute utilizatorul sa discearna intre bazaconii si stiri reale. TrustServista vrea sa faca asta si cred ca va schimba agenda publica. Proiectul a primit finantare de la Google in iunie 2016 si urmeaza sa fie lansat la inceputul anului 2017.
Principiul pe care functioneaza include urmarirea surselor citate (cate sunt si unde duc, apoi unde duc la randul lor linkurile de pe site-urile citate). Practic, daca ar fi o epidemie, ca sa faci un vaccin trebuie sa ajungi la pacientul zero, sa afli de unde a pornit si sa intelegi cum s-a dezvoltat tulpina. In cazul verificarii stirilor, TrustServista cauta sursa informatiilor si te ajuta sa intelegi daca toata lumea citeaza o parere sau daca se bazeaza pe mai multe surse. Nu este o solutie infailibila, dar iti da un scor, o evaluare pe care te poti baza cand vrei sa citesti o stire, altceva decat traficul. Pornesti de la ceva. Faptul ca multi citesc o informatie nu inseamna ca e adevarata. Puteti citi mai mult despre cum functioneaza in acest articol. “Procesul e transparent. Spunem si DE CE o stire are un anumit scor”, a explicat pentru Rosette.com Emil Stetco, CEO si cofondator ZA Cloud. Asteptam lansarea, la anul, sa aflam si noi ce scoruri au sursele noastre de informare.
Nu numai ca sper ca o astfel de unealta sa schimbe lumea, dar m-as bucura enorm sa stiu ca niste romani au facut lumea mai buna, mai curata.
Sursa foto laptop: Shutterstock
2 Comments
Miruna
07/01/2017 at 3:46 AMAlo, doamna Andressa, ați închis la prăvălie???
andressa
09/01/2017 at 4:06 PMAm luat vacanta, doamna, doar nu vrei sa facem riduri de la atata munca.