Ce este? Un eveniment TEDx este o conferinta multidisciplinara cu multa culoare locala la care se pot asculta vorbitori pe scena si se pot urmari inregistrari cu discursuri TED pe ecrane. TEDxNumeleOrasului este modul de a denumi un eveniment de acest gen si are in general o audienta de 100 de persoane.
Cum arata? Eu am participat ieri la TEDxBucharest – Women of Now, primul eveniment de gen pentru mine si primul TEDx dedicat femeilor in Romania, din cate stiu. A fost organizat la Point, pe strada Eremia Grigorescu nr. 10. Ma asteptam la o sala mai mare si o audienta mai numeroasa pentru ca nu ma documentasem inainte. Dupa numai cateva minute insa, am inteles formatul: se creeaza o atmosfera intima intr-un cadru relativ restrans, esti atat de aproape de vorbitor incat ai impresia ca ti se adreseaza numai tie, iar luminile slabe, albe si rosii fac atmosfera de cafenea sau de discutie la ceas tarziu, in sufrageria ta.
Cine a vorbit si despre ce?
Alexandra Usurelu, artist. A vorbit despre emotie.
Anca Bucur, antrenor de fitness si detinatoarea titlului Miss Fitness Universe. Despre munca multa.
Adrian Oianu, fashion designer. Despre traditie.
Roxana Dumitrache, activista in feminism si scriitoare. Despre feminism.
Paula Herlo, jurnalist si detinatoarea unui premiu Emmy. Despre (re)scrierea istoriei.
Concluzii?
Iata cateva din ideile cu care am ramas dupa acest eveniment.
Din pacate, pe Alexandra Usurelu vorbind nu am prins-o vorbind despre emotie pentru ca am intarziat, dar am reusit sa o ascult pe Anca Bucur si m-a emotionat ea.
Fosta gimnasta, Anca a suferit mult si a facut multe sacrificii pentru a face performanta. Si-a dorit sa ajunga prima si a reusit, doar ca nu in gimnastica. Sotul ei era in sala atunci cand a castigat titlul de Miss Fitness Universe, a doua femeie din lume care a reusit asta si nu era din SUA, si Anca spunea cat de important a fost pentru ea asta. La final, Ancai i-au dat lacrimile, spunand cat de important este sa te bucuri de fiecare reusita a ta pentru ca.. e a ta si nimeni nu ti-o poate lua.
Adrian Oianu a atins un subiect interesant: a spus ca moda e despre a spune ceva despre tine si despre a incepe o conversatie. El se inspira din traditia romaneasca si crede ca numai purtand haine cu identitate nationala iti creezi o proprie identitate, te faci remarcat si vorbesti despre cine esti si ce iubesti. Hainele nu trebuie sa fie “sexy”, ci purtatoarea lor. Hainele nu sunt despre sex-appeal ci despre tine si viata ta.
Roxana Dumitrache a prezentat feminismul atat de atragator ca probabil a convins mai toata audienta ca feminismul e egal cu bun-simt. Pe mine nu trebuia sa ma castige, eram deja feminista. Roxana a spus ca feminismul nu este despre femei ca ea, care urca pe scena si vorbesc in fata a zeci sau sute de oameni, ci despre femeile care nu au o voce sa isi ceara drepturile. E despre femeile care nu au acces la educatie pentru ca… sunt femei, despre cele care nu obtin slujbele pe care le doresc pentru ca sunt femei sau despre cele care nu fac studiile la care viseaza pentru ca sunt indrumate de profesori sau parinti sa aleaga ceva mai… femeiesc. Feminismul este despre a nu le spune femeilor cum sa se imbrace ca sa fie placute barbatilor sau despre jucariile pe care le punem in mainile copiilor nostri: bebelusi de plastic sau jocuri de strategie? Linguri sau lego? Ce spune asta despre asteptarile noastre de la ei? Hai sa lasam oamenii sa fie oameni, cu vise si sanse egale de a si le indeplini. Si nu in ultimul rand, feminismul este despre solidaritate. “Ar trebui sa existe un loc special in Rai pentru orice femeie care ajuta o femeie.” (Absolut de acord, am scris despre asta aici: Adevarul despre prieteniile intre femei.)
Paula Herlo a vorbit despre lumea in care traim, dar pe care refuzam sa o vedem adesea. Traim in casa noastra draguta, bine incalzita iarna si racoroasa vara, ne intalnim cu prietenii seara si vorbim despre filmele preferate, ca si cum problemele lumii nu ar exista sau nu ne-ar afecta. Ne protejam cu o astfel de abordare, e prea multa grija de purtat, prea multa durere, avem deja multe pe cap… Dar daca ne intoarcem toti spatele, daca ne acoperim ochii si urechile, cine va face schimbarile de care avem nevoie? Ne mor rudele si prietenii in spitale, copiii abandonati cresc in grija statului pentru ca legile nu permit sa fie luati acasa de cei care ii vor, bolnavii nu au sanse la tratament pentru ca nu exista management de calitate… Paula e unul din oamenii care au gasit parghiile sa schimbe putin lumea. A facut reportaje si a strans semnaturi si a mers din usa in usa la toti cei responsabili ca legile strambe sa fie indreptate. Ea este jurnalist, dar a facut asta cu sprijinul oamenilor care sunt in sistem, oamenilor care aveau o problema cu el si nu s-au ascuns ci au vorbit, cu ajutorul tuturor celor care au iesit in strada la un moment dat sa protesteze. Fiecare dintre noi poate schimba lumea si este dator sa o faca, asa cum poate. Nu singur, cu cine se mai gaseste. Cauta ceea ce te motiveaza si fa si tu ceva.
La final, speakerii au raspuns intrebarilor din sala si am mai castigat cateva ganduri de la ei. Sa admiri pe cineva e cel mai valoros compliment si cel mai educativ sentiment. In Romania, suntem mai degraba invatati sa deconstruim, sa atacam, sa cautam defecte. Ne lipseste total sentimentul de solidaritate. Sa invatam de la cei din jur, sa vrem sa lucram cu ei, sa ne dorim sa ajungem undeva impreuna, sa ii pretuim pe cei care reusesc sa faca mai mult decat noi, sa ridicam modelele noastre – ca sa le vada cat mai multi – asta ar trebui sa facem ca sa evoluam toti, si individual, si ca grup.
A fost o seara cu mesaje optimiste si profunde, cu adevarat bogata in motivatie si inspiratie. Ca sa ma leg de tema evenimentului, “Women of Now“, as spune ca sunt mandra ca fac parte dintr-o generatie de femei care au o agenda foarte complexa. Femeile de astazi sunt constiente de puterea si valoarea lor, au ambitii si vise pe care le urmaresc fara teama, inspirandu-le si pe altele sa faca acelasi lucru. Femeile prezentului au depasit teama de a fi altfel decat se asteapta unii sa fie, de a se imbraca “cum se cuvine”, de a avea profesii “interzise”, de a spune raspicat ca sunt feministe, de a vorbi despre feminitate fara misoginism.
Evenimentul TEDxBucharest – Women of Now a fost organizat de echipa TEDxBucharest in parteneriat cu Redd’s pentru ca sustine conversatiile intre femei. Buna idee. 🙂
PS: in sala, pentru a asculta discursurile, dar si pentru a-si sustine prietena, pe Paula Herlo, a fost Amalia Enache. Sper sa o vad si pe ea pe scena la un eveniment viitor.
No Comments