GANDIM

Dac-aș fi pentru o zi președinte

Am văzut destule filme distopice, am citit cărți, am trăit și mi-am imaginat destul prostii încât să pot să descriu propria mea mea lume, cu accente stângiste, de dreapta și SF.

Asigurarea medicală va fi condiționată de următoarele lucruri:

 • Donarea de sânge și înregistrarea în registrul de celule stem. Vor fi scutiți doar cei cu probleme medicale care fac actul donării imposibil.
 • Mers la analize amănunțite conform recomandărilor medicului (anual sau mai des, în funcție de vârstă și istoric medical din familie).

Astfel, nu vor mai muri oameni în spitale pentru că unora le e lene să se ducă naibii la un centru de donare pentru 15 minute. Astfel, vom depista boli din timp, le vom trata, iar oamenii vor trăi mai mult și mai bine. Iar costurile tratamentului vor fi mai mici decât atunci când bolile sunt avansate.

Aș numi educația o prioritate națională și aș direcționa cât mai mulți bani pentru bugetul ei. Prima strategie va fi de a investi în educația actualilor profesori, dar și crearea de generații noi de profesori buni. Aș extinde modelul Teach for Romania cu bani publici, astfel oameni cu orice fel de background, absolvenți de studii superioare, vor face surcuri de pedagogie și vor fi remunerați cu o bursă pe lângă salariu pentru a fi învățători în ciclul primar. Modelul Teach for Romania a demonstrat cu cifre că implicarea unui profesor dedicat și cu metode moderne de predare, dar mai ales foarte empatic reduce semnificativ abandonul școlar, ba chiar produce un efect incredbil: copiii își învață părinții să scrie și să citească. Aș susține proiectul Fiecare Copil la Grădiniță dezvoltat în România de OvidiuRo și l-aș extinde treptat în toată țara (dar de când statul l-a preluat, s-a dus naibii).

 • Aș suporta costurile școlarizării în străinătate (facultate, masterat și doctorat) în 10 domenii diferite, condiționând absolvenții să lucreze în România în următorii 10 ani.
 • Aș trimite la cursuri în străinătate cât mai mulți profesori de școală și de liceu, prin rotație.

Aș interzice orice fel de fumat. Punct. 

Aș introduce cursuri obligatoriu în grădinițe și în școli despre sănătatea reproducerii și educație sexuală.  Da, de la grădiniță. Pe model suedez, copiii trebuie să știe de ce fetițele fac pipi stând jos și băieții din picioare, să nu le fie rușine să-și numească orice organ, fie el nas, ureche, penis sau vulvă.

Aș crea un program de școală în weekend pentru adulții analfabeți. La final ei trebuie să aibă o diplomă cu care se pot angaja pe posturi acum inaccesibile. Ar trebui să fie obligatoriu, iar absențele nemotivate ar trebui pedepsite cu închisoarea. Mi-a propune ca peste 5-10 ani să nu mai existe analfabeți în România.

Aș numi problemele ecologice prioritate națională și aș face următorele lucruri:

 • aș face parteneriat public-privat pentru refacerea și extinderea căilor ferate pentru ca transportul cu trenul să fie mai rapid și mai comod decât cu mașina. Este și mai ecologic.
 • aș introduce cursuri la grădinițe și școli despre impactul asupra planetei, tăierea copacilor, consum de plastic, reciclarea uleiului, a bateriilor etc
 • aș indroduce accize pentru hainele din plastic. Moda nu poate să rămână atât de ieftină cât timp cosumerismul distruge planeta. Aș condiționa cumpărarea de produse noi cu donarea de haine. 

Aș revitaliza Poșta Română. Deși este un serviciu public vital pentru siguranța națională, el a fost treptat distrus, dezmembrat, falimentat în mod voit (ca și transportul pe căi ferate).  

Aș pedepsi corupția cu închisoare și confiscarea tuturor proprietăților. Ah, stați, asta deja există pe hârtie. Hm, aș pune-o în aplicare.

L-aș aresta pe Iliescu. 

Mă rog, unele nu țin de președinte. Dar așa îmi imaginez eu.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Uirebit
  22/11/2019 at 9:32 AM

  Educatia ar trebui sa fie prioritatea numarul 1. Ai mare dreptate!
  Restul sunt asa si asa.
  Cat despre interzicerea fumatului… aici ai luat-o “pe campii”.
  P.S.
  Eu te-as vota. Hai, candideaza 🙂

  • Reply
   andressa
   22/11/2019 at 9:56 AM

   Pe câmpii?
   Te arunc în inchisoare! Muahahahahaha!

 • Reply
  Marco
  22/11/2019 at 11:37 AM

  Mi-as dori din suflet sa se interzica fumatul. OK, mereu se vor gasi tigari pe piata neagra, dar ar costa foarte mult si ar fi ilegal, deci garantat s-ar reduce drastic numarul fumatorilor.
  Stim ca nu se va intampla asta datorita sumei imense care ajunge la buget, plus lobby-ul producatorilor.
  Dar masura asta ar salva la propriu vieti. Garantat. Efect imediat.

  In contextul asta mi se rupe de argumente de genul drepturile celorlalti fumatori. Ghinion.
  Pentru ca sunt atat de slab si incapabil sa renunt la fumat singur.

 • Reply
  Uirebit
  22/11/2019 at 1:36 PM

  Marco, te imbeti cu apa rece (si n-o spun cu rautate).
  Nu fumatul si fumatorii sunt problema acestei tari, ci oamenii cu un nivel scazut de educatie (mai ales educatie financiara).
  Vrem totul acum, repede (ca niste copii) si ne inglodam in datorii.
  Ne pasa de mici, bere si Etno Tv, dar ignoram proprii copii, propria noastra urbe ( pe care o umplem de ambalaje si plastice aruncate pe geamul masinii).
  Asteptam un Mesia care sa ne conduca tara si sa ne scoata din cacat, dar uitam ca schimbarea incepe cu noi.
  Un revolutionar care vrea sa schimbe societatea in bine ar trebui sa inceapa prin a-si face ordine in propriul dormitor si la locul de munca, pe birou.
  Mai lasati naibii discriminarea fumatorilor si incepeti cu ceva mai serios, mai consistent.
  Deja mi-a sarit mustarul! Ma duc sa fumez o tigara.

 • Reply
  Marco
  22/11/2019 at 1:58 PM

  Uirebit, o fi vreo neintelegere la mijloc dar nu inteleg cu cine te certi.

  Eu nu vorbeam despre problemele tarii si putin imi pasa de ceilalti nefumatori din punctul asta de vedere – ca s-ar simti discriminati sau nu.
  Eu vorbeam din punct de vedere strict personal mai sus – as vrea sa ma las de fumat, nu pot, m-ar ajuta o astfel de masura. atat.

 • Reply
  Maria
  22/11/2019 at 3:36 PM

  Nu, nu cred ca merge doar asa. Hai sa interzicem Coca Cola si toate bauturile cu acid. KFC McDonalds si orice mancare din categoria “junk food” in contextul in care toate contin substante cancerigene sau un mix din prea multe ingrediente care duc la diferite afectiuni. Hai sa inchidem si uzinele/fabricile ca polueaza si abia mai respiram. Hai sa scoatem toate multinationalele din tara ca ne fura astia tot.
  Hai sa interzicem si internetul ca nu ne place globalizarea, vomitam de la ea, mai ales daca am bagat si un puisor cancerigen de la mc… Doamne fereste de 5G ca murim toti …Sau hai mai bine sa ne intoarcem la vanat, ca salbatici si needucati suntem deja…
  Problema nu e ca se bea sau se fumeaza. Problema este cea mentionata mai sus, LIPSA EDUCATIEI. De fapt lipsa finantarii tuturor segmentelor ce tin de sanatate, investitii, repet: educatie etc…

  PS: Oamenii sunt condusi de vicii. PUNCT.

 • Reply
  Cora
  23/11/2019 at 12:24 AM

  Wow, te-as vota, bine scris!

 • Reply
  dorin
  16/02/2020 at 4:18 PM

  pana la iliescu trebuie terminat prostu ala caruia merita sa-i ciordesti goal-ul si sa-i dai un mega X, ca sa fii sigura ca ii coclesti viata de capul tai si al colegilor tai. Bine, nu tu, sau ..? Mai stii…

 • Leave a Reply