GANDIM

Cum citim corect copiilor

Sunt sigura ca deja va felicitati cand deschideti o carte pentru copii, faceti un lucru foarte bun: le dezvoltati imaginatia, vocabularul, petreceti timp de calitate cu ei. Va felicit si eu. Totusi, nu e suficient. Ca sa citesti corect trebuie sa stii mai mult decat… alfabetul.

Multi parinti citesc celor mici inainte de culcare. Pentru unii a devenit o rutina, pentru altii e o chestie pe care ”trebuie” s-o bifeze, ca asa fac parintii responsabili, altii cred ca in felul asta ii adorm mai usor pe cei mici. Oricare ar fi motivele, e cert ca e bine sa-i citesti copilului, spun specialistii – e un timp pretios petrecut cu copilul, mai mult, cel mic se si distreaza daca mama sau tata incepe sa interpreteze povestea, cu voci diferite … dar ce-ar fi daca parintele ar reusi, in acelasi timp, sa citeasca corect. E intrebarea pe care si-o pun cei de la psychologytoday.com.

Ar fi super daca, la pasajele interesante din poveste, in momentele in care personajul principal are de luat decizii sau se afla in situatii limita, parintele inchide cartea si-l intreaba pe copil ce crede el despre momentul ala, si cum ar reactiona el daca ar fi in situatia respectiva. De exemplu, la Scufita Rosie, intrerupi firul povestii fix cand Scufita se opreste sa stea de vorba cu Lupul, ca sa-l intrebi pe cel mic ce parere are, el cum ar fi procedat. Cand Alladin gaseste lampa fermecata, poti sa intrebi ce dorinta i-ar placea lui sa i se indeplineasca. Iar cand Tom Degetel pleaca de acasa, poti sa intrebi cum crezi ca se va simti el departe de parinti si ce ar face in locul lui Tom.

Tipul asta de brainstorming ii ajuta mult pe copii, ii invata de fapt sa isi foloseasca inteligenta. Expertii cred ca daca citim linie, fara sa ne oprim, si dam solutie problemelor din poveste, atunci e ca si cum ti-ai lasa copilul sa se uite la un film, la televizor. El nu va trece prin filtrul gandirii nimic. Orice carte si poveste, fabulele cu atat mai mult, pot fi folosite pentru a-l ajuta pe copil sa empatizeze si sa invete sa ia decizii. Te joci putin: transformi orice poveste intr-o aventura personalizata si-l lasi pe copil sa gandeasca putin.

Pai si ne oprim la fiecare poveste sa reflectam? Nici chiar asa…! In unele seri citesti repede, ba chiar sari peste unele pasaje ca sa se termine mai repede povestea si sa adoarma copilul. Dar, cand ai timp, cand nu-i graba sau oboseala, poate n-ar strica sa-ncerci sa te joci asa. Cred ca poti fi surprins de ce vei auzi sau de efectele discutiei.

Va recomand cartea Retete de Jocuri de Lawrence J. Cohen pentru mai multe idei despre a te juca si a relationa cu copilul tau. Fie vorba intre noi, poti aplica sfaturile si in relatiile cu adultii, merge de minune! 🙂

Sa fiti cuminti!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Miruna
    21/10/2016 at 10:58 PM

    Eu am mai degrabă altă problemă: ce povești să îi spun copilului meu fără lup care o mănâncă pe bunica și vânători care taie burți?

    • Reply
      andressa
      23/10/2016 at 12:38 PM

      De ce? Le dezvolta imaginatia.
      Nu am auzit specialisti sa spuna ca le face rau.

    Leave a Reply