PURTAM

Am semnat un articol in cea mai sexy revista din toamna asta

Născusem de două luni când m-am gândit că o idee bună să ies în parc fără să port sutien. Mi s-a părut că merit asta. Era august, vreo 33 de grade la umbră, iar pe mine curgeau apele tot timpul pentru că alăptam cam tot timpul. În postura de fabrică de lapte purtam cupa C la sutien, mă simțeam ca desprinsă de pe coperta unei reviste pentru bărbați, așa că mi-am pus fetița în cărucior și am ieșit la plimbare fără accesoriul pe care il detestam: sutienul “moartea-pasiunii” zis și “sutien pentru alăptat” pe rafturile magazinelor de specialitate.

Slăbisem ca prin minune după naștere pentru că mâncam supersănătos, dar mai ales superpuțin și dormeam mai rar decât mă spălam. Cine ar alege 5 minute de mestecat pilaf în defavoarea a 5 minute de somn?! Deci după somn, urmau ca prioritate mâncarea și apoi dușul. Nu prea sexi, dar eram și eu om. Cât de cât. În orice caz, dacă nu mă prăvăleam pe o canapea lângă o cană de ceai de fenicul, cu bebe la sân, și nici nu plângeam din cauza melancoliei post-natale (deși cred că îi putem spune și pierderea minților de oboseală), mi se părea că arăt chiar beton. Plimbarea fără sutien părea deci o idee bună și un premiu binemeritat pentru o biată lăuză numai că nu luasem în calcul un amănunt important.

Sânii curg. Dacă copilul plânge sau dacă îl lei în brațe, un fel de senzor le spune sânilor “ALARMĂ” și ei bagă lapte. Altceva nu știu. Ați văzut vreodată fântânile de la Palatul Parlamentului? Cam așa am țâșnit eu, ca unica participantă la un concurs de tricouri ude… de lapte. Poți să fugi, dar nu te poți ascunde! Am ales cele mai neumblate alei, m-am lipit de garduri vii, m-am făcut că-mi leg șireturile deși purtam papuci. A fost cel mai lung drum de 15 minute până acasă. Credeam că nu mai ajung.

Cam așa arată realitatea unei gravide sau a unei proaspete mame. De departe, pari o reclamă la scutece. Părul des, pielea luminoasă, sânii plini, copilul bucălat, dar când de apropii… ceva strică poza. Uneori e un sunet. Nu există destule “pardon” pe lume pentru câtă flatulență aduce în viața noastră maternitatea. Și nu îți spune nimeni genul ăsta de lucruri, dar după sarcină și o naștere anumiți mușchi sunt slăbiți și nu mai ai control, așa că totul… se aude. Iată primul adevăr care nu sună bine.

Știți ce nu se mai ascunde după pozele cu mame perfecte? Mirosul. În primul rând, casa toată este cu susul în jos după 2 zile de când noul locatar vine de la maternitate. Tot ce e provizoriu devine permanent. Doi adulți sau uneori trei, dacă mai vine și o bunică în ajutor, cu greu se organizează ca frigiderul să nu fie gol, ca toată lumea să mănânce de trei ori pe zi, să spele vasele și să ducă gunoiul. Ceea ce până atunci părea nesemnificativ se transformă într-o problemă de viață și de moarte. Ba chiar și motiv de scandal! Scutecele, sterilizatorul, cădița, pătuțul, căruciorul, jucăriile, hainele bebelușului invadează locuința și te intrebi cum aveai loc pănă atunci să mergi prin sufragerie. Brusc, unde te așezi e ceva care piuie sau zornăie sau poate nu face zgomot, dar sigur îți intră în… ceva. În casă nu va mai mirosi niciodată a curat. Bine, la început te agiți, dai cu mopul din oră în oră, dezinfectezi și clanțele dimineața și seara, dar după două zile îți conservi energia ca un astronaut bine antrentat. Înainte să faci ceva care nu înseamnă odihnă, îți pui întrebarea: “Pot trăi fără asta?” Și dacă răspunsul e NU, te mai întrebi o dată: “Sigur, sigur?”.

Legat tot de igienă, afli repede un paradox: pe cât de frumos miroase bebelușul, pe cât e de îmbăiat și bine hrănit, pe atât sunt părinții de disperați, nespălați, înfometați. Timp să faci duș să zicem că mai ai, măcar o dată la două zile, pe fugă, dar să te speli și pe cap? Hai că te întinzi. Să gătești? Eu una am făcut doar pâine cu unt. Și mă mir că aveam pâine acasă! Genul ăsta de lucruri par de necrezut până ești acolo. Te gândești că nu ți se va întâmpla și ție, că te vei organiza mai bine, că nu vei sta pe toaletă cu copilul în brațe, dar… viața se întâmplă. Și uneori nu miroase a lapte și levănțică. Mai ales după diversificare.

Există totuși o latură sexi a maternității. Eu una m-am simțit sexi când eram gravidă. În primul rând pentru că aveam un copil în burtă. Asta da superputere. Ia de aici, Clark Kent! Tu ai colanți pe sub pantaloni? Eu am un copil în mine, ha! Puteam să am și un tricou cu S de la Sexi.

Nici nu m-am îngrășat mult, doar 9,5 kilograme, (ceea ce vă recomand și vouă dacă aveți de gând să o comiteți pentru că puține kilograme luate înseamnă să te simți mai bine, să naști mai ușor și să te refaci mai repede), așa că purtam numai colanți sau pantaloni scurți, iar la aqua gym instructorul mi-a zis că sunt cea mai sexy gravidă din toată cariera lui – era tânăr, dar măcar 100 de burtici tot văzuse! Genul ăsta de compliment dubios te poate face să te simți foarte bine și să te motiveze să mănânci niște ananas în loc de o amandină.

Și știți ce mai e sexi? Raportarea la tine. Siguranța de sine pe care nu ți-o poți cumpăra din niciun magazin de cosmetice, pe care niciun chirurg nu o poate implanta și nici un graphic designer nu o poate adăuga cu programe sofisticate de editare. Poate că până să devii mamă te-ai aranjat și te-ai gândit numai la ce cred și văd alții. Când ești însărcinată și după ce naști, nu mai ai timp de pierdut și contează din ce în ce mai puțin până la deloc ce cred alții și cum se văd lucrurile din afară. Începe să fie în sfârșit mai important să te simți tu bine, să fie copilul tău sănătos și fericit. Pentru aceste lucruri te transformi într-o leoaică, te bați cu oricine, oriunde, dacă e nevoie. Ești Femeia Fantastică în training, cu un cărucior în parc, gata să anihilezi adversarul cu o piesă lego. Uite asta e sexi. Nu te pui cu o mamă!


Gasiti articolul semnat de mine in revista ZOOT din septembrie 2016, “The Sexy Issue”, la paginile 52 si 53. (O captura cu o pagina este mai jos, restul gasiti online.) Cover story este cu alta Andreea, poate ati auzit de ea, Andreea Esca, apare si pe coperta. 🙂

Puteti citi revista online, o puteti gasi in Cabinele de Fericire sau poate aveti noroc si o primiti la birou sau intr-un restaurant pentru ca ea este distribuita gratuit in mai multe locuri din tara.

La multumesc prietenilor de la ZOOT ca m-au invitat sa semnez un articol in revista si mi-au dat o tema atat de faina. Cititi din scoarta-n scoarta! O sa va placa.

articol andressa sexy dupa nastere

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Copila blonda
  02/09/2016 at 12:05 PM

  Confirm. Sutienele pentru alaptat sunt moartea pasiunii. Dar sunt ataaaaat de comode…

  • Reply
   andressa
   02/09/2016 at 12:09 PM

   Erau la vremea aia. Dar era comod si sa nu le porti! 🙂

 • Reply
  Cristian
  04/09/2016 at 2:52 AM

  Speram să văd țâțe și când colo nimic 🙁

 • Reply
  Diana
  17/10/2016 at 11:05 AM

  Articolul tău este atât de autentic, am râs cu pofta ! Felicitări pt articol , l-am gasit in revista si mi-a plăcut

 • Reply
  andressa
  17/10/2016 at 12:58 PM

  Multumesc, Diana! 🙂

 • Leave a Reply