GANDIM

Fiecare vot conteaza. Tu cum o sa ajuti?

Eu o sa ma scol pe la 4:00 in ziua alegerilor. Mereu m-am dus printre primii sa votez, dar de data asta chiar o sa fiu acolo inainte sa se deschida sectia de votare. O sa imi iau la pachet apa, limonada, cafea si sandvisuri si o sa ma duc sa pazesc voturile oamenilor. Si nu o sa am o arma la mine, ci doar un pix si o foaie, dar si astea pot face victime. Nu o sa las pe nimeni sa fure din sectia mea.

Suntem un grup un oameni care s-au saturat sa astepte sa se intample ceva. Rar au loc asemenea mobilizari civize autentice. Oameni care stabilesc sa mute muntii din loc, se intalnesc in timpul lor liber, muncesc in timpul lor liber impreuna la un proiect pentru comunitate. Noi credem serios ca merita sa investim timpul, mintea, banii, influenta noastra ca urmatoarele alegeri sa reflecte realitatea. Avem convingerea ca niciun rezultat de dupa Revolutie nu a reflectat cu adevarat dorinta electoratului. Au fost “ajustari”. “Ciupeli”. “Mici aranjamente”. Un calcul arata ca 30 de voturi “schimbate” (anulate, pusa stampila pe voturi nefolosite etc) schimba rezultatul intr-o sectie cu 10%. Infricosator, nu-i asa?

In 1996, cand PSD nu a castigat majoritatea locurilor in Parlament, au existat circa 10.000 de observatori independeti in cele vreo 18 000 de sectii de vot din tara. In ceilalti ani, au fost de 4 ori mai putini. Ce ar fi daca in toamna asta am avea un observator in fiecare din cele 18 000 de sectii? Ar fi misto, ne-am raspuns noi. Hai sa incercam. Eu sunt optimista: si daca ne strangem 10 000, nu 18 000, se va vedea. Fiecare observator va si vota si sper sa convinga si alti oameni ca merita sa mearga la vot, daca pana acum nu se duceau pentru ca “se stie cine o sa iasa”. Acum noi suntem de garda. Va promitem ca votul vostru va fi numarat.

Ideea a pornit de la Geeks For Democracy, un hub, un marketplace, un loc in care antreprenori si specialisti, ONG-isti, oameni din IT, PR, publicitate si media isi pun la un loc ideile si visurile si resursele. Oameni cu care ai vrea sa fii coleg si/sau prieten. E ca o piata in care te poti urca pe o cutie si striga: “Hai sa contruim biblioteci la sat!” si cine vrea sa ajute ti se poate alatura. Nu exista sefi, ci doar oameni care se baga daca vor si fac ce stiu mai bine, in limita timpului lor. Toti vrem sa facem bine. Este un loc necesar, plin de magie. Este util si inspira oamenii. Te face sa crezi ca avem inca o sansa, de fapt multe sanse, ce naiba! Parca am uitat cati oameni inteligenti exista, oameni generosi si ambitiosi. We rock.

Asa ca fii observator si tu. Sau ajuta si tu. Sunt multe feluri in care poti fi alaturi de noi, poti sa ne dai o mana de ajutor si fara sa iesi din casa. Hai cu noi. Geek or not, avem nevoie de tine. E nevoie de noi.

Intra pe pagina de Facebook – FiecareVot –  si da un like si un share si vorbeste si tu despre asta.

Intra pe pagine FiecareVot.ro si inscrie-te ca observator sau sustinator.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Miruna
    01/09/2016 at 2:20 PM

    chiar te duci? super tare!

  • Leave a Reply