asta e un post serios.
Eu aveam 5 anila Revolutie. Imi aduc aminte numai franturi despre comunism: cozilungi, lipsuri, teama si suspiciunea adultilor fata de tot, cele 2 orede televiziune, alimentare goale…
despre revolutie imiaduc aminte ca multimi de oameni treceau pe strazi si spargeau vitrine,ca la televizor era Mircea Dinescu si spunea “Nu mai trageti! Armata ecu noi!” … Un elicopter….
Eu ar trebui sa devin un jurnalist dar nu cred ca voi putea. Nu mapot asocia unei bresle lipsite de constiinta profesionala si nici nupot sa fac un sacrificiu spunand ca voi schimba eu breasla prin felulmeu de-a fi.
iata ce publicau jurnalistii indecembrie 1989 (dupa ce pana atunci primeau carne, ulei, zahar si totce restul lumii visa doar sa manance- mintind timp de decenii fara jenao populatie)
“Toti aceia care lucram la ziarul Romania Libera,ziaristii de la acest cotidian, facem cunoscut intregii tari ca am fostsiliti vreme indelungata sa scriem impotriva onvingerilor noastresi a eticii profesionale, impotriva adevaratelor noastre sentimentefata de patria romana si poporul care a dat din randurile lui nobile,victime tiraniei.
Cu ochii plecati in fata natiunii romane necerem scuze pentru raurile tiparite si decidem ca incepand cu acestnumar sa aparem sub frontispiciul Cotidian al tuturor fotelor patriotice si democratice din Romania.
Vrem sa slujim de aici inainte numai si numai adevarul, servindu-ne in modul cel mai cinstit si demn patria si poporul”
Romania Libera 23 decembrie 1989
Edoar un exemplu. toti au publicat astfel de “scuze”. Aceiasi jurnalisticare desi stiau ce se intampla la Timisoara, au tacut malc, precumpopandaii, iar pe 22 dec pregatisera 2 editii : una in caz caCeasusescu pica, alta in caz ca ramane…
Oameni care au fost toti membri de partid si acum nu recunosc nici morti.
Oameni care isi dau premii intre ei, se platesc pentru a le juriza si a-si imparti trofee.
Ca termen de comparatie, pasoptisitiifaceau inchisoare pentru ca nu incetau sa publice ziare, sa criticesistemul, sa se lupte pentru idealurile lor. Isi vindeau tablourile casa isi sustina publicatiile alea – o foaie tiparita fata-verso…
Impart jurnalistii actuali intre roboti – care habar nu au istoria breslei si publica precum masinile dupa retete fara sa gandeasca – si mafioti, afaceristi fara scrupule….
* extrasul din Romania Libera este din”Jurnalist in Romania. Istoria unei profesii” de Marian Petcu, aparutla comunicare.ro Bucuresti 2005
6 Comments
matteo
06/01/2006 at 5:22 AM…presa n-a fost niciodata doar numele pentru masina de tiparit ziare…si nici activitatea jurnalistilor nu se rezuma doar la a informa “obiectiv” … indiferent ca ei cred sau nu cred asta.. .e simplu: limbajul are dublu rol, acela de a transmite un mesaj si acela de a configura un mediu. asemanarea cu ‘starea de fapt’ depinde de cat sunt de liberi oamenii cand scriu & publica.
A
06/01/2006 at 11:12 AMhttp://www.weblog.ro/muschetarul
hfd
06/01/2006 at 12:14 PME lesne sa judeci oamenii. Eu aveam 14 ani la Revolutie. Credeam sincer ca Ceausescu e vesnic. Eram pionier cu trese insigne etc. Niciodata nu se facea “dizidenta” niciodata in familia mea largita, prieteni de joaca. Mizeria de atunci mi se parea fireasca. Iar tarile “calde” mi se pareau un soi de fictiuni simpatice din atlas cam ca Imparatia lui Ros Imparat din cutare carte de basme.
Cat despre pasoptisti… Est in eroare. majoritatea erau boieri instariti, scoliti de babachii lor la Parij, oameni umblati, independenti financiar. Faceau politica, nu revolutie.
A
06/01/2006 at 8:33 PMDragoane, pe d’asupra mai erau si masoni
rujpeicoane
08/01/2006 at 10:49 PMMi-a placut ca l-ai citit pe Petcu, dar cred ca ti-ar placea si mai mult sa il citesti pe Peter Gross cu “Mass/media si democratia in tarile Europei de est”. Lasand asta…breasla nu-i chiar asa “demonizata” pe cat crezi.Perioada aia de dupa 89 e destul de atipica, dar normala pentru o tara in care se facea trecerea de al comunism la democratie.Daca ai sa mai citesti lucrari de specialitate ai sa vezi ca exista periodizari diferite ale momentelor prin care presa a trecut dupa revolutie, si fiecarei periodizari ii corespunde un alt tip de jurnalist.
Acum tendinta este de profesionalizare a breslei.Sistemul incepe sa se inchida non-profesionistilor si chiar faptul ca sistemul se inchide este prima dovada ca se creeaza o constiinta de breasla, o ideologie, evident perfectibila…
andressa
09/01/2006 at 12:39 PMam citit si gross. nu cred ca breasla e demonizata, dar nu exista cu siguranta constiinta profesionala. asta e indiscutabil. in rest… sa speram ca se vor schimba lucrurile, asa cum spui si tu…