PURTAM

Primul consult oftalmologic pentru copilul tău. O discuție cu dr. Roxana Cozubaș, oftalmolog

Mi-am dus fetița la primul control oftalmologic la dr. Roxana Cozubaș, oftalmoloaga mea. Specializarea ei este oftalmologia pediatrică, dar de câțiva ani îmi verifică și mie vederea. La clinica ei, Ocuvista, și mama mea și-a făcut ultimul control și apoi și-a comandat ochelari. Suntem 3 generații de ochelariste și toate ascultăm sfaturile ei. Pentru fetița mea nu e prea târziu să amâne cât mai mai mult posibile probleme sau chiar să le evite. Pentru mine și mama… Ei bine, noi putem să ne alegem cele mai bune lentile: eu am două perechi de ochelari de soare cu dioptrii Crizal Sun de la Essilor și două perechi de ochelari de vedere, conform instrucțiunilor prețioase de la dr. Cozubaș. 🤓

Mituri și obiceiuri care ne strică ochii: stăm numai la lumină artificială și ne „sufocăm” ochii cu creion dermatograf

Unul dintre sfaturile cu care părinții pleacă de la mine este să petreacă afară cât mai mult timp, în lumină naturală, cu cei mici. Lumina naturală și oportunitatea de a privi la distanțe cât mai mari relaxează privirea și o fac mai puțin susceptibilă la apariția miopiei.

Cititul pe “întuneric”, adică la lumină slabă, doar obosește ochii, nu „îi strică”, așa cum știm de la părinți.

Am avut o mulțime de fetițe care s-au machiat și care, pentru că au dezvoltat o alergie la ochi (iritație) au fost aduse la consult unde s-au descoperit dioptrii și necesitatea de a purta ochelari. Așa ca am o bilă albă pentru machiaj, însă și una neagră dacă vorbim de doamnele care își conturează ochii cu creion aplicat pe interiorul pleoapei, imediat in spatele liniei genelor. Acolo se varsă o multitudine de glande care secretă niște uleiuri naturale și împiedicam acest proces important pentru sănătatea ochilor și riscăm să blocăm aceste glande cu “mizeria” produsă de creionul dermatograf.

Sunt câteva dintre sfaturile primite de la dr. Roxana Cozubaș.

Dr. Roxana Cozubaș are 39 de ani și când era mică spunea că vrea să devină doctoriță. Ei bine, și-a îndeplinit dorința! Ea vede zeci de copii în fiecare zi. Leagă relații de prietenie cu părinții și micii ei pacienți și de aceea la clinica ei primește felicitări, flori, chiar și bulbi din Olanda, de la familii care s-au mutat. Ține legătura cu ei ani de zile, mai dă un sfat de la distanță, nu uită niciun pacient. Și soțul ei este oftalmolog și spune că aste este „MI-NU-NAT”. De ce? „Pentru că am cu cine ma certa din punct de vedere profesional, cu argumente!” 😊

Am întrebat-o multe despre ecrane, spaima părinților sau cel mai bun prieten al părinților, depinde pe cine întrebi. Așadar, adevăr sau mit: ne strică vederea?

Ecranele dăunează din două puncte de vedere: în primul rând, lumina albastră emisă în exces – acest lucru poate fi contracarat prin filtrele ce împiedică lumina de acest tip să pătrundă in interiorul ochilor. Aceste filtre se pot seta din aparatul pe care lucrăm – telefon, laptop, tabletă etc – ca un filtru de lumină albastrîă sau „vedere nocturnă” – practic ecranul devine mult mai „spălăcit”, mai gălbui. O alta soluție o reprezintă filtrele înglobate în lentilele ochelarilor de vedere ți de soare – aceștia blochează atât lumina ultravioletă, cât și lumina albastră (prima porțiune, foarte dăunătoare).

Cel de-al doilea aspect, și aici copiii au de suferit enorm de mult, este distanța de lucru – cu cât un obiect (indiferent de ce este el – carte, caiet, jucărie, telefon etc.) este ținut mai aproape de ochi, cu atât utilizează în exces acomodația – un mecanism natural, dar obositor de realizat permanent ca atunci când citesti continuu o carte, apoi te “relaxezi” pe telefon si ulterior mai asamblezi si niște Lego cu piese minuscule. Acest al doilea aspect poate duce în câteva luni de zile, în prezența și a altor factori (de mediu sau genetici) la apariția miopiei – necesitatea de a purta ochelari pentru toată viața deoarece nu mai vezi bine la distanță.

„Un copil nu este niciodată prea mic pentru a fi dus la oftalmolog”

Deși eu port ochelari de la 3 ani, adică de când m-a dus mama la primul control oftalmologic pentru a i se confirma ceea ce observase, că nu văd prea bine la distanță, eu am fost cu fetița mea mult mai târziu la un control. M-am bazat pe faptul că nu am observat eu probleme, dar sunt o mulțime de diagnostice pe care numai un medic pe poate pune.

Primul control (de rutină) se face în jurul varstei de 6-12 luni; atunci când bebe este bine hrănit, odihnit, ai parte de o colaborare excelentă. Mai târziu, între 1 an si 3-4 ani, depinzând de copil și de experiențele anterioare, întâlnirile cu medicii se pot lăsa cu supărare numai pentru ca a pășit într-o clădire unde „pare ca e la doctor”.

În funcție de ceea ce se descoperă la control, medicul decide care este intervalul la care să se facă vizitele (de preferat maxim 1 an, dacă nu sunt probleme de vedere, deoarece sistemul vizual se dezvoltă foarte rapid în aceasta perioadă).

Un aspect foarte important este acela că un copil nu este niciodată prea mic pentru a fi dus la oftalmolog, vedem frecvent copii de câteva zile.

Există afecțiuni congenitale (rare, evident) cu urmări mai mult de natura estetică – copilul ține capul într-o parte pentru că nu poate mișca ochii într-o anumită direcție – sindrom Brown, sindrom Duane, sindroame alfabetice (A, V, Y) etc. Desigur ca, pentru un copil de vârstă școlară, să stea mereu cu capul într-o parte, atât când se uită la tablă, cât și în caiet, poate fi extrem de obositor, astfel că acestea sunt cazuri care beneficiază de corecția chirurgicală a sindromului.

Pe parte virală/bacteriologică/parazitologică sunt des întâlnite leziuni date de Toxoplasma sau Toxocara (paraziți luati de la pisici/căței), foarte grave dacă se situează in zona centrala a fundului de ochi.

Există diferențe între lentile, așa cum există și între alte produse din alte categorii?

Absolut! Cei de la Essilor au acest concept pe care îl prezintă adesea și la care fac și eu referire cel puțin o dată în zi: avem, în medie, 7 perechi de pantofi (de fiecare zi, de sport, eleganți, de casă, bocanci, sandale etc), de ce îți dorești de la o singură pereche de ochelari să fie bună în toate situațiile? Avem multiple posibilități prin care putem personaliza lentilele:

– tratament antireflex cu filtru pentru lumină albastră Crizal Prevencia (pentru cei care stau mult în fața dispozitivelor electronice);

– tratament antireflex clar Crizal Saphire (o lentilă clară care nu influențează percepția culorilor prin ea, pentru cine este deranjat de nuanța gălbuie pe care o poate percepe printr-un filtru de lumină albastră);

– tratament polarizant Xperio (care respinge lumina deranjantă, ce intra in ochi sub forma de unde orizontale)

– tratament fotocromic Transitions – acel „heliomat” pe care îl știe toată lumea – o lentilă ce se închide la culoare în prezenta radiației ultraviolete

– tratament XTRActive – un fotocromatic ce acționează si pe baza cantității de lumină, foarte buni la condus (parbrizul masinii este tratat anti-UV, astfel că în masina o pereche de lentile fotocromice nu se închide la soare)

– ochelari de soare cu dioptrie și antireflex special Crizal Sun

– tratament antiaburire – Optifog – pentru situatiile cand lentilele se pot aburi

– lentile progresive Varilux – care oferă vedere clară la mai multe distanțe, pentru cei care au nevoie de dioptrii diferite

– lentile cu un suport vizual pentru zona de aproape Eyezen – pentru persoanele tinere care încă nu se încadrează in categoria de presbiopie, dar care petrec foarte mult timp în distanțe scurte, de 30-50 cm.

– lentile AVA – ultrapersonalizate cu pas de dioptrie de 0.01 D

Și sigur am uitat câte ceva! Consultantul de vânzări din optică și/sau inginerul optometrist te pot sfătui care dintre opțiunile de lentile Essilor sunt potrivite pentru tine și necesitățile tale vizuale.

Aș fi băgat mâna în foc că la consultul de rutină vom pleca așa cum am venit: eu cu aceleași dioptrii, iar Eva fără ochelari. Dovada faptului că a ne diagnostica singuri este o mare greșeală e chiar faptul că eu am primit un „upgrade” la dioptrii, iar fetița mea a devenit ochelaristă și, foarte încântată, și-a ales prima ei ramă de ochelari. Vă sfătuiesc și pe voi să nu mai amânați primul consult și să nu trageți chiulul de la vizitele anuale de la oftalmolog. Veți vedea că merită! 🤓

Fotografii făcute la Arc Maison Social Hub

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply