Degeaba ne machiem, ne vopsim părul și toate cele! Un zâmbet frumos, îngrijit, cu dinți simetrici și albi te întinerește mai mult. Contează mult. Zâmbetul influențează impresia generală asupra aspectului unei persoane. Și îți dă încredere enormă în tine. Altfel vorbești, zâmbești și pozezi.
Eu știu ce vorbesc: am avut dinții crescuți unii peste alții, în adolescență îmi acopeream gura cu o palmă ca să nu se vadă dinții atât de strâmbi. Nu zâmbeam decât cu buzele strâns lipite, adică tâmp, iar ca dovadă am doar fotografii în care… nu zâmbesc. (Am avut mereu convingerea că Victoria Beckham poza cu botic din același motiv, haha!)
Dacă ar fi să dau timpul înapoi, două lucruri aș schimba. (Aș pune prosecco la rece ieri dimineață, ca seara să fie rece. Ups.) Dar un lucru cu adevărat important, care chiar mi-ar schimba viața, ar fi că aș avea altfel grijă de dinții mei.
1/ Mi i-aș curăța mai bine în copilărie (adică și cu ață dentară, întotdeauna!!) Când sunt dinți suprapuși, îngheșuiți, nu se pot curăța doar cu periaj!
2/ aș purta aparat dentar (am purtat în adolescență, dar trebuia să îl port mai mult!!,
3/ nu aș mai bea cafea decât cu paiul (ca să nu îmi îngălbenesc coronițele din zirconiu). Și aș opta mai mult mai rar pentru vin roșu.
Contează mult. Zâmbetul influențează impresia generală asupra aspectului unei persoane. Recuperez însă cu fetița mea, am mare grjă ca ea să aibă ca adult cei mai buni dinți posibili. 🙂
Mă tot documentez pe tema înfrumusețării dinților pentru că tehnologia din zilele noastre ajută persoanele care n-au avut noroc de gene bune cu dinți superbi din naștere sau pe cele care nu au știut să îi repare și să îi îngrijească acum 20 de ani sau acum 15 ani, când oricum soluțiile erau mai puțin ingenioase.
Am ajuns la fețetele dentare. Mulți prieteni și-au pus și arată fantastic. Așa că am pus o mulțime de întrebări ca să pot decide dacă mie mi se potrivesc. Am vorbit mai ales cu dentistul meu, dr. Andrei Capra, pentru că el are foarte mare experiență în asta, a pus sute dacă nu chiar mii de fațete în ultimii ani, a văzut deci foarte multe cazuri și le-a rezolvat, și chiar el și-a pus fațete deci avea și experiența pacientului, ceea ce m-a lămurit și mai mult.
Iată rezumatul meu de pacient, vă rog înțelegeți că nu sunt medic, ci doar un om interesat să își înfrumusețeze dantura. Sper să vă fie de folos!
Cui se potrivesc?
În primul rând, e important de spus că ele sunt o soluție pentru multe probleme medicale, nu sunt doar de înfrumusețare. Bruxism, de exemplu, adică dacă scâșnești din dinți. (Eu asta pățesc noaptea pentru că mușcătura mi-a fost schimbată de două coronițe. În somn, maxilarul își face de cap.) Dar în general sunt unica soluție pentru a corecta dinții asimetrici (anumiți dinți mai lungi decât alții, cu spații prea mari între ei, un dinte mai colorat decât altul sau cu striații prea adânci).
Pe pagina de Instagram dr. Andrei Capra vedeți multe cazuri în fotografii. El este căutat și de multe vedete care își doresc zâmbete de Hollywood.
Care e diferența dintre coronițe și fațete Emax?
Pentru coronițe clasice se pilește foarte mult din suprafața unui dinte, de jur împrejur. Pentru că o coroniță îmbracă dintele total, în timp ce o fațetă se pune pe smalț. De fapt, nici nu pierzi toată această protecție naturală a dintelui, smalțul, pentru că se pilește numai 0,3-0,8 mm din suprafața dintelui, iar smalțul are o grosime de pănă la 2,6 mm (desigur, grosimea variază de la un dinte la altul și de istoricul pacientului – se știe de exemplu că periajul prost făcut sau consumul de băuturi carbogazoase pot distruge smalțul).
Emax este un material de ultimă generație cu multe proprietăți deosebite. Vizual, este foarte aproape de dintele natural, este translucid. Pozele de înainte și după m-au convins pe mine.
Este și foarte rezistent. Practic, se sparge la fel ca un dinte natural. Nu este invincibil, ca să zic așa, dar nici nu se strică dacă mănânci ca orice om normal.
Cel mai mult m-a convins pe mine mărturia celor care au fațete din Emax, mi-au spus că materialul are o elasticitate foarte bună. E o proprietate mai greu de explicat, practic e ceva foarte subtil și cred că poți simți doar dacă ai avut și alte tipuri de materiale pe dantură. Se simte ca fel ca dintele natural.
Doare?
Pregătirea dinților se face relativ non-invaziv, se ia o un start foarte subțire din suprafața dinților, cam 10% din smalț. Asta nu doare, dar unii pacienți se plâng de o senzație de dinți sensibili până la atașarea fațelor, ceea ce durează în medie o săptămână. Dinții se readaptează la schimbările termice (bei rece sau cald) după pilire și se pare că pentru unii e foarte neplăcut. Alții spun că nu simt nicio schimbare. Depinde de pacient însă. (Oricum, dacă ai avut probleme dentare înainte, cu siguranța asta nu ți se va părea o tragedie. O durere de la un abces sau abturare de canal este adevărata durere, nu dinți sensibili, no offence! Am trecut prin ambele și știu ce spun.)
Cât costă fațetele dentare?
Aici contează câte fațete pui. Unii își repară doar dinții înnegriți / colorați, alții toți dinții de sus sau din față. Un set de 20 de fațete dentare costă 6000 euro la Clinica Andrei Capra. O fațetă din Emax costă 350 euro dar iată, 20 de bucăți costă mai puțin. Poți căuta discounturi sau promoții, dacă pui mai multe fațete probabil vei obține un preț mai bun.
Cât durează?
De la pregtătirea dinților pănă la lipirea fațetelor poate dura câteva zile, o săptămână, poate două. Depinde evident și de cât de aglomerat e tehnicianul. Oricum, e o perioadă relativ scurtă.
Cine poate pune fațetele dentare?
Un specialist, un dentist cu multă experianță. E important să găsiți un dentist care a făcut foarte multe cazuri, atât pentru femei cât și pentru bărbați (evident, arată altfel dinții, maxilarele), cu probleme și particularități diferite. Să vă uitați la pozele cu before and after ca să vă convingeți.
Ca să știți, se fac poze și simulări foarte precise cu fațetele voastre, ca să înțelegeți ce rezultat veți avea. Nu vă așteptați la surprize neplăcute.
Eu încep să cred că este soluția pentru mine. Vreau să îmi pun aparat întâi însă, apoi ajung la fațete pe dinții asimetrici, ca să obțin o culoare uniformă peste tot. Nu pot să mă gândesc cum ar fi să nu mai beau vin roșu, așa că până atunci mă destrăbălez. :))
Urați-mi succes!
Aveți experiențe cu înfrumusețarea dinților? Mă ajută sfaturi.
2 Comments
Bianca
28/05/2020 at 9:41 PMEu am fațete dentare la domnul Dr. Andrei Capra !! Am plâns de fericire când m-am uitat in oglinda ! Ma iubesc ❤️ Și îl iubesc și pe el . Mi-a redat fericirea , zâmbetul și încrederea ! 😻
andressa
29/05/2020 at 10:37 AMSerios? Ce mică e lumea! Cred că ești mulțumită, am văzut multe zâmbete infrumusețate de el, chiar arătau spectaculos!