MANCAM

O rețetă pentru fericire. Curmale, caju și cocos!

Vacanțe, sex, sport, mâncare bună… Asta să fie rețeta pentru fericire? Eu una pentru fericire am nevoie de alte rețete, adică de rețete și de gătit. Asta mă face să mă simt foarte bine.

Sunt trei faze importante:

1/ documentare, căutat în cărți, în showuri TV, alegerea între mai multe variante ale unui preparat (de exemplu mai multe tipuri de făină sau diverse proporții de făinuri pentru un aluat), plus alegerea ingredientelor, pură alchimie!

2/ preparare propriu-zisă, pregătirea ingredientelor (măsurare, adus la temperatura potrivită), mărunțire, amestecare, frământare… Pentru mine este la fel de relaxant ca o oră de masaj.

3/ degustarea preparatului. Momentul acela în care pot să admir aspectul mâncării, să mă bucur de miros, dar mai ales de gust, să împart cu cineva ce a ieșit.

Iată o rețetă super rapidă, n-aveți cum să o greșiți, pe care v-o recomand ca terapie pentru o zi ploioasă, fără chef de nimic.

Rețetă de desert rapid: bile de curmale și caju. Ăsta e un desert delicios, care se prepara în 3 minute și e mai bun dacă e lăsat un pic la frigider.

Ingrediente necesare:

 • Curmale. O mână de curmale fără sâmburi (cam 10-12 curmale). Dacă se poate să măsurați cu o unitate precisă, cups, înseamnă 2/3 cups. Eu am luat de la Naturescu 2 pungi, 5 lei una, e în MegaMall, și am folosi jumătate dintr-o pungă, dar mai găsiți și la Republica Bio (mai scumpe dacă sunt bio) sau la Carrefour.
 • Caju crud. Tot atâta caju ținut la înmuiat un pic în apă caldă. (Eu am adăugat și 2 linguri de stafide și merișoare ca să fie mai dulce și aromat rezultatul, plus că ajută la coagularea desertului că sunt lipicioase). Caju crud sau amestec de caju cu merișoare și stafide am găsit la Mega Image cu vreo 25 lei, dar am folosit din 200 grame doar vreo 50.
 • Ovăz. Aceeași cantitate (măsurată ca volum, deci tot 2/3 cups sau “o mână de..” fulgi de ovăz. Da, ăia care se mănâncă și la micul-dejun. Se găsesc peste tot, o pungă e cam 5 lei.
 • Sirop de arțar. Ăsta e al naibii de scump, cam 35 de lei o sticluță. Se folosește puțin la rețetă. Poți folosi și sirop de agave. Costă cu vreo 10 lei mai puțin.
 • Extract de vanilie. O jumătate de linguriță. E foarte important să nu fie esență de vanilie, nu dă același gust. Extract! Sau păstaie de vanilie, adevărată. Costă 15 lei de la Fuchs, găsiți la Mega. Eu am extract, luat demult de la Republica Bio.
 • Sare. Un praf.
 • Fulgi de cocos. Adică pulpă de nucă de cocos răzuită și deshidratată. Costă până în 5 lei o pungă.

Se mixează într-un robot curmalele ținute în apă caldă, caju, stafide și merișoare, ovăz, vanilia, sarea, vreo 2 lingurițe de sirop de arțar sau de agave ca să se obțină o pastă omogenă și lipicioasă. Se mai pune ovăz dacă e prea lichidă compoziția sau sirop de arțar dacă trebuie să fie mai moale. Apoi se formează biluțe care se trec prin fulgii de nucă de cocos. Ies vreo 15 biluțe din această cantitate.

Dacă se țin la congelator sau la frigider se întăresc.

Ah, și sunt de post, poate vă interesează mai mult în acest caz.

Eu le fac pentru că ador curmalele.

Poftă bună. 🙂

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  o femeie
  17/04/2019 at 4:25 PM

  eu fac cu miere, ca nu am siroape din alea. Iese dementzial.
  Daca nu e suficient de lichida (mierea de tzara mi se zahariseste) scurg repede o lamaie.

 • Leave a Reply