Știți imaginile din filme americane cu masa de Crăciun aranjată impecabil, cu un serviciu de masă nou, și friptura rumenită așezată în mijlocul mesei? Eu nu rezonez cu asta. Pentru mine, Crăciunul perfect, de care mi-e dor și vara, este unul în care casa e un pic dezordonată, bradul e natural și mereu cam chel, cu globuri de toate culorile și formele, iar la masă nu sunt 12 farfurii și 12 pahare identice. Dar nu contează asta. E mâncarea aia bună și atmosfera de vacanță, de relaxare totală. Nimeni nu se uită la ceas. Ne culcăm când avem chef, ne trezim când suntem odihniți, mâncăm când ne e foame. La voi nu e așa?
Pentru mine amintirea unui Crăciun de vis este imaginea bradului împodobit cu chiloți și șosete de mine și de verii mei. Și mai înseamnă vizita tradițională la mătușa mea, cea mai tare bucătăreasă de rețete românești, de la cornulețe la sarmale, ea este Regina! Eu și mama mea, o familie netradițională, ne duceam la masa tradițională de Crăciun, pe 25 decembrie, la mătușa și unchiul meu. Unchiul meu “rupea gâtul unei sticle”, cum îi place să zică. Împreună cu verii mâncam și râdeam câteva ore, până când ne făceam curaj să ne ridicăm cu burțile pline și să mergem legănat până acasă. Noi stăteam toți în același cartier, Iancului, deci plimbarea de 10 minute la întoarcere, prin frig, face parte din farmecul zilei.
Acum că sunt la casa mea, țin la același ritual în care contează mai mult să fim relaxați, decât să respectăm alte reguli. Acum 4 sau 5 ani am servit pui de Crăciun. Contează că nu era porc? Pentru noi nu a contat. Abia mă mutasem, nici nu scosesem toate farfuriile din cutii, a fost și așa greu să găzduiesc o masă, așa că am făcut ce știam mai bine, pui cu unt și salvie la ceaun. Și sarmale aveam de la mătușa. Nu s-a plâns nimeni, copiii au alergat fericiți prin casă, noi am vorbit tare, am ascultat colinde până când ne-a luat somnul.
Anul ăsta o să gătesc rață. De ce rață? Pentru că e super bună, evident. O să fac rețeta asta, propusă de Kamis: pulpă de rață pe pat de varză roșie.
Ce ziceți? Când gătești cu scorțișoară, cuișoare și anason, miroase a Crăciun în toată casa!
În ultima perioadă am experimentat cu condimentele mult. Am un raft Kamis al meu, pentru că sunt condimente din sursă verificată, curcuma chiar vine din India, scoțișoara din Indonezia, foile de dafin din Turcia și așa mai departe, numai de la fermieri locali care știu să cultive și să recolteze plantele de generații întregi. Am aflat astfel că mâncăm mai bine și mai puțin sărat. Totul are gust mai bun cu condimentul potrivit, iar o bucată de carne poate avea gust foarte diferit în funcție de asta, de exemplu dacă pui scorțișoară și curcuma sau boia afumată și curry sau piper cu lămăie. Ies lucruri foarte diferite.
Eu sunt foarte pasionată de gătit, vă mărturisesc, uneori îmi propun să fac un blog de cooking, dar mi-e groază de poze, foodporn adică, sunt greu de făcut, iar de ele cam depinde succesul lui, nu?
PONT. Condimentele mele preferate în această perioadă sunt Roșii uscate cu măsline și Roșii uscate cu usturoi și busuioc. Cum roșiile deja nu mai au gust de câteva luni, un praf de de-asta face orice salată mult mai gustoasă.
CONCURS. Dacă ai o idee de o rețetă care să includă scorțișoară, cuișoare și/sau anason, iată ce trebuie să faci:
– Dă LIKE paginii Kamis Condimente
– lasă un comentariu la postarea mea de pe Facebook cu rețeta propusă de tine. ATENȚIE concursl e desfășoară pe Facebook!
Premiul este un coș cu produse Kamis. Voi alege eu câștigătorul și voi anunța pe 20 decembrie numele lui printr-un update la această postare.
Succes!
PS: Vedeți ce rețete delicioase au postat și:
Miruna Ioani – pui cu spanac, roșii uscate și sos de curcuma
Ana Maria Mitruș – supă de conopidă cu topping crocant
Fashion Moms – chipsuri de rădăcinoase cu sos de avocado
UPDATE: Concursul s-a incheiat! Am tras la sorti câștigătorul. Numele: Claudia Niculae!
Crăciun fericit tuturor!
No Comments