Am obosit sa fiu sanatoasa. Sunt extenuata chiar! Urmaresc mai multe magazine online cu mancare bio, cosmetice bio, cumpar gel de dus fara nu-stiu-ce, detergent fara altceva, aerisesc, plantez si culeg, imi masor pasii si somnul, am gadgeturi care imi imbunatatesc stilul de viata inclusiv nu-stiu-ce filtru la aerul conditionat, schimb ce mananc si revin la alta dieta, fac sport, ma dau cu FPS, aspir acarieni, citesc despre cum sa fac sport si cum si ce sa mananc si bineinteles vorbesc despre asta. Atunci cand sanatatea era si mai importanta pentru mine, toate lucrurile de mai sus imi luau cateva ore pe zi. Sa fiu sanatoasa ajunsese a doua slujba a mea.
Nu sunt singura care se straduieste atat. Discutiile despre sanatate au devenit mai dese decat cele despre politica si fotbal. 89% din mamele nascute dupa 1978 vorbesc despre sanatate, personal sau online, conform unui studiu KRC Research. 90% dintre ele discuta despre mancare si alimente cumparate, 64% despre servicii medicale si 53% despre asigurarile de sanatate. (Cum in Romania avem mult mai putina cercetare, o sa ma bazez pe aceste date din SUA, presupunand ca se aplica in mare masura si in Romania, avand in vedere fenomenul globalizarii.)
Poate pentru ca suntem generatia care isi pierde parintii si chiar si prietenii din cauza cancerului, dupa o viata plina de excese si/sau dependente cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dar si o alimentatie de proasta calitate, cu multe produse procesate. Incercam sa evitam toate aceste greseli. Cancerul este cea de-a doua cauza de mortalitate in tarile Uniunii Europene, dupa bolile sistemului circulator. Un studiu al UE arata ca numarul bolnavilor creste, din pacate, dar descoperirea bolii in stadiu incipient face ca mortalitatea sa fie mai scazuta. Cred ca putini dintre cei care citesc acest text nu au avut pe cineva apropiat care sa nu se stinga sau sa lupte cu boala oribila. Experienta asta lasa cicatrici in sufletul tuturor. Aceste diagnostice ne fac sa fim mereu in garda. Ne protejam pe care le auzim in jurul nostru ne fac sa ne preocupam de sanatate de parca am fi deja in tratament. Harvard spune ca nu o facem degeaba: cazurile de cancer ar putea fi injumatatite daca am avea un stil de viata sanatos: adica sa nu fumam, sa bem moderat, sa ne mentinem o greutate sanatoasa, sa facem sport regulat.
Vestea ca a aparut o bacterie pe care niciun antibiotic nu o poate ucide a facut inconjurul Internetului. O stire aici. Asa incep scenariile filmelor SF in care populatia omenirii este exterminata in cateva zile. Numai ca de data asta e real, nu e un film cu Brad Pitt. Ne va ucide o infectie, ca in secolul al XIX-lea, poate de la o masea sa o infectie urinara? Vom trai in comunitati izolate, de frica raspandirii bolilor? Vom ajunge sa avem colonii de bolnavi, ca leprozeriilor?
În 1990, 18 dintre cele mai mari companii farmaceutice ale lumii încă mai cercetau și produceau antibiotice. 10 ani mai târziu, giganți precum Pfizer, Eli Lilly și Bristol-Myers Squibb renunțaseră la antibiotice cu totul. Azi, doar 6 din primele 50 de companii pharma (ca vânzări) mai produc antibiotice (sursa). În 2004, doar 5 antibiotice noi mai erau în faza de dezvoltare. Ce înseamnă toate acestea pentru fiecare dintre noi? În primul rând, vom cunoaște iar spaime pe care omenirea le-a uitat de vreo 3 generații, deja – și anume, că vom reîncepe să murim din răni sau boli pe care acum le considerăm simple neplăceri.
scria Vlad Petreanu pe tema asta. Daca apare si o superbacterie, iar noi traim in Romania unde oricum si bacterii mai slabute fac ravagii, suntem in mare pericol. Cam asa ne-am gandit.
Vrem sa fim sanatosi si nu stim cum sa facem. Macar cat depinde de noi sa controlam. Curentele actuale ne spun ca vom trai mai mult daca…
…Devenim vegetarieni. Andrei Rosu este unul din sustinatorii acestui stil de viata. Este primul vegetarian care a reusit sa termine cel mai dur triatlon din lume, Arch 2 Arc. A mai reusit sa obtina o multime de performante sportive uluitoare despre care puteti citi pe blogul lui. Sunt un mare fan, este un luptator. El a scris despre faptul ca nu suntem facuti sa consumam carne, un text care poate va va pune pe ganduri. Pe mine insa nu m-a convins. As manca in fiecare zi si peste, si vita.
…Devenim raw-vegani. Sloganul adeptilor este “Hrana vie vindeca orice boala”. Ligia Pop a fost unul din pionierii din domeniu in Romania si a lansat si o carte de retete pentru cei care adopta acest stil de viata. Pentru intrebari frecvente, cititi raspunsurile ei aici. Olivia Steer a Eu una nu mananc raw-vegan nici macar la o masa pe zi, asa ca nu am nicio parere despre beneficii.
…Facem detox. Ca sa scapam de migrene, de acnee, de insomnii, de probleme de digestie, multi incercam cleanse-uri sau cure de detox. Eu nu stiu de ce scriu la plural pentru ca personal nu am experimentat asta, dar ma tenteaza putin. Ca sa cititi despre asta mai mult, va recomand Cold Pressed Juicery, magazinul online al prietenei mele, Amra.
…Dormim. Sau cel putin incercam. 8 ore pe zi sunt ca un medicament, spun medicii. Nu stiu cat de odihniti erau cei care au lucrat la studii, eu una sunt epuizata mai mereu.
…Bem multa apa. Cel putin 2 litri. Altii, 2,5 litri. Sau 3 litri. Eu sunt de-a dreptul stresata de chestia asta. Nici nu mai stiu cum e sa-ti fie sete. Doar numar pahare si imi cam creste pulsul cand vad ca era 17:00 si nu am baut decat jumatate din sticla pe care o tin langa birou.
…Facem sport. Cine nu vorbeste despre sport? Eu cumpar si o revista despre asta. Daca despre alte activitati am indoielile mele ca te ajuta sa ramai in forma cat mai mult timp, despre sport sunt sigura ca este curat medicament. Pentru asta am fost construiti, numai cu ajutorul lui functionam in parametri normali.
…Meditam. De fapt, orice apropiere de spiritualitate este la moda. Ne cautam linistea si motivatia deoportiva. Andrei Rosu scria pe pagina la care facusem trimitere mai devreme ca are nevoie de trei pasi sa ajunga unde doreste: “Visez. Planific. Actionez.” Altii doar mediteaza. Important e sa obtina ce vor. Din acest punct de vedere, eu sunt foarte saraca. In afara de principiul #SpreadTheLove, care nu stiu unde a aparut sau daca eu l-am inventat, inseamna sa faci bine de cate ori ai ocazia, sa ajuti si sa vorbesti despre ce iti place, ca sa iti hranesti spiritul pur si simplu, nu fac nimic special.
Cum ne simtim la final? Sanatosi? Depinde. Daca reusesti sa transformi lista de recomandari in stilul tau de viata, sa ti se pare firesc sa mananci o para si sa te duci la birou pe bicicleta, atunci ai castigat. Daca faci un efort imens si te simti ca si cum ti-ai tine respiratia sub apa, atunci poti sa renunti de azi. Lupta pentru sanatate nu se castiga in diete minune si nici nu se numara victoriile in numar de centimetri / kilograme date jos intr-o luna. Daca totusi vrem sa o cuantificam atunci putem numara zilele in care ne-am simtit bine si am fost cei mai buni din cat puteam sa fim. Nu e important sa fii primul sau cel mai bun, doar echilibrat.
Sursa poza cu femeia facand jogging: Shutterstock
4 Comments
copila blonda
31/05/2016 at 9:35 PMTu îţi dai seama că treaba asta cu rezistenţa la antibiotice şi-a făcut-o omul cu mâna lui, abuzând de ele… groaznic. În Anglia, erau protocoale foarte stricte pentru prescris antibiotic, trebuia o justificare clinică întotdeauna.
andressa
31/05/2016 at 9:36 PMda, stiu, in Romania insa se dau “preventiv”.
Teodora
01/06/2016 at 10:11 AMAm lecturat mult pe tema traitului sanatos si le un moment dat am inchis toate cartile si toate siteurile si am renuntat sa mai aprofundez tematica. Am gasit atat de multe informatii contradictorii incat neuronii mei deja luasera foc incercand sa stabileasca ce si cum. E bine sa mananci vegan, nu e bine sa mananci vegan ca iti dezechilibrezi corpul, cumperi produse bio, de fapt bio este o mare teapa, cumperi produse de la tarani autentici, e mai periculos sa cumperi de la tarani ca nu stii ce substante au folosit so on so forth. Epuizant demers! Incerc sa fac sport atat cat imi permite timpul, sa mananc cat mai multe legume, sa beau apa, sa fac ceea ce imi place, sa meditez macar 10 minute and screw the rest ca mai rau imi face stresul de a dibui ce e mai bine.
Sebastian
01/06/2016 at 8:49 PMexcelent punctat in final: “Daca reusesti sa transformi lista de recomandari in stilul tau de viata, sa ti se pare firesc sa mananci o para si sa te duci la birou pe bicicleta, atunci ai castigat.” Cred ca e o regula general valabila, nu doar cand vine vorba de sanatate ci de modul fiecaruia de a fi, de a trai.