IUBIM

Cu cine să NU te măriți. Scurt ghid de a evita dezastre emoționale

Am o superputere. Nu devin invizibilă, nu ridic buldozere pe un deget, nu zbor, dar fac ceva destul de cool: reușesc să prevăd dezastre cu luni sau chiar ani înainte să aibă loc.

Cum divorțul meu a devenit un super ice-breaker (nu există salon de înfrumusețare în care să nu fiu întrebată: “Căsătorită?”, iar răspunsul “Divorțată” porneste o avalanșă de povesti incredibile – unele de groază – de la cosmeticiene și cliente pe care nu-mi rămâne decât să le ascult cu interes), pot să împărtășesc din concluziile mele tinerelor care visează la rochii de mireasă… și atât. Știți, nicio poveste nu seamănă cu cealaltă și totuși toate au ceva în comun. Când ele povestesc cum au ajuns la finalul unei relații, de multe ori e vorba de o nepotrivire pe care au ignorat-o din diverse motive.

Așadar, după rochia aia albă se poate ascunde un bau-bau pe care multe femei îl descoperă abia după ce se văd cu verigheta pe deget, their ultimate goal in life, implantat bine în creier de familie, societate si cultura pop. Ați pățit?

Regula nr. 1: Nu te mărita cu el dacă nu e foarte mândru de tine.

Dacă ți se pare că nu vorbește despre tine, nu te prezintă altora, nu te laudă și nu îți cere părerea în legătură cu lucruri importante, înseamnă că mereu te va trata ca pe o persoana de categoria a doua. Și așa te vei și simți. O vei crede și tu până la urmă. Că nu prea contează ce gândești, ce faci, că ai noroc că ești cu el. Aș fi astăzi Țiriac dacă aș avea câte o mașină pentru fiecare caz de acest fel văzut, femei pe picioarele lor, frumoase și inteligente, care se mulțumeau cu a aștepta acasă un individ foarte ocupat, stresat, prea plictisit de persoana partenerei ca să mai facă un pic de conversație… Nu, nu așa funcționează lucrurile pe termen lung.

Regula nr. 2: Nu te mărita cu el dacă vrea să știe tot ce faci, tot timpul.

Am fost spălate pe creier de mici, acum suntem curate și uscate, vorba reclamei, să credem că gelozia și posesivitatea sunt dovezi de iubire. Degeaba ai iubit dacă nu-ți face scandal că ai vorbit cu băiatul de la Fan Curier la telefon. “Ce-ați avut atât de discutat?! De ce are adresa ta!?”. Mda. Nu-ți verifică telefonul? Nu te iubește, dragă. Nu te duce și nu te aduce de peste tot?, ca să vadă, la o adică, unde mergi și cu cine, e clar că nu e îndrăgostit. Greșit. Nu ești proprietatea nimănui. Poți să faci ce vrei, iar dacă “Iubi” e suspicios de câte ori te vezi cu cea mai bună prietenă înseamnă că are o problemă. Gravă. Iar verificarea telefonului e chiar o formă de abuz, it’s not “cute”. E valabil și invers, desigur. O relație de succes nu înseamnă arest la domiciliu.

Regula nr. 3: Se plânge de toate, tot timpul. Bleah.

Depresia e o boală serioasă și trebuie tratată. Fără alte comentarii. Din păcate însă, unii confundă acest diagnostic serios și grav cu o mâțâială continuă și o imaturitate care pe mine mă plictisește îngrozitor. Vorbim deci de un tip de personalitate greu de suportat o viață întreagă. O înșiruire de bârfe și frustrări, nimeni nu e destul de deștept sau frumos (în afară de ei înșiși, desigur), nimic nu e corect, toți au ceva cu ei. Merge într-un loc și nu poate vorbi cu nimeni, e inhibat, e plictisit, nervos, trebuie să stai lângă el să îl întreții. Asa e Iubi, mai sensibil? Nu te văd bine. E o povară îngrozitoare de care nu-ți dai seama poate la început, ca ți se pare că are cultură generală, ochi frumoși, fund mișto, six pack, mă rog, o avea el o calitate sau două. Nimic nu va compensa însă efortul de a-i înfrunta moaca încruntată pentru restul zilelor tale. Dacă mai apare și un copil în viața voastră chiar nu vei mai avea timp să faci pe psiholoaga cu el, vei avea nevoie de un partener, nu de încă un bebeluș plângăcios. Mă rog, dacă e cineva pe aici cu un iubit de-asta de groază la care nu ar renunța niciodată, vă urez succes. Let me know how that turned out.

Regula nr. 4: Nu aveți despre ce vorbi. Nu te face să râzi. Nici tu pe el.

Fă un calcul: când te-ai distrat cel mai tare în ultimele luni? Dacă în top sunt evenimente la care el a lipsit și, poate nu întâmplător, ai fost foarte relaxată și veselă, atunci gândește-te că până la adânci bătrâneți vei petrece mai toate evenimentele importante din viața ta (doar) cu el. Prietenii se mai mută, au treburi, au și ei familiile lor, vecinii au și alte responsabilități, nu doar să te amuze pe tine la grătare, trebuie să te descurci cu cine rămâne în casă cu tine după ce petrecerile se termină și închizi ușa. Dacă se face liniște de mormânt, well, relația va muri. Sau nu, poate va fi așa, în comă până la adânci bătrâneți, dar de ce ai vrea să te plictisești de moarte lângă cineva când ați putea să fiți amândoi fericiți… lângă altcineva? Sau singuri!

Regula nr. 5. Nu te mărita cu el dacă nu ți-e clar cine ești și ce vrei. NU te grăbi!!!!

Aici nu e despre el. Poate el e perfect pentru tine. Acum. Dar nu te grăbi. Dacă e perfect acum poate va fi perfect și după ce te lămurești ce profesie vrei să ai, unde vrei să locuiești, dacă vrei copii sau câți vrei, dacă îți place la munte sau la mare, vanilia sau ciocolata, să stai locului sau să mergi cu rucsacul în spate cât de des posibil. Nu trebuie să preiei toate hobby-urile și gusturile cuiva pentru că îl iubești. Trebuie să fii tu un om întreg înainte să apuci pe un drum cu cineva. Asta va ajuta mai ales dacă “fericiți pănă la adânci bătrâneți” exipră totuși, din păcate. Nu ești umbra cuiva, ești tu.

Mă rog, pe de altă parte, poți să te măriți de mai multe ori. Până la urmă o nimerești tu.

Hai că se poate!

Sursă foto mireasă tristă Shutterstock

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Andi
  23/06/2018 at 8:19 PM

  Fain, mi-a plăcut! Ca în vremurile tale bune 🙂

  • Reply
   andressa
   23/06/2018 at 8:20 PM

   Haha! Poate ca m-am intors! 🙂

 • Reply
  Corina
  24/06/2018 at 6:03 PM

  You rule, Andressa!
  You’re back!
  Aminteste-ti scenele din Seinfeld in care George spunea “I’m back, baby”. Mie una, imi pare motivanta exclamatia, ma mai ajut uneori cu ea.
  Super articol, multumim!
  Greetings!
  🙂

 • Reply
  m
  26/06/2018 at 9:45 AM

  Cred că mulți se căsătoresc din disperare.

 • Reply
  SAndra
  26/06/2018 at 9:48 AM

  Bun articolul! Nu pot spune ‘misto’ pt ca este trist ca sunt unele femei sau oameni (femei si barbati) care ar face ORICE doar sa se ia. Cine are urechi….sa-l citeasca….

 • Reply
  A
  26/06/2018 at 4:40 PM

  Prea tare articolul! De inramat!

 • Reply
  Florina
  26/06/2018 at 10:54 PM

  Stii ce imi place mie sa spun despre casnicia mea? Imi place mereu sa spun ca relatia noastra se bazeaza pe similaritatea valorilor si pe complementaritatea calitatilor, la Psihologie am invatat asta, fara sa fiu psiholog 🙂 Doi oameni pot fi atat de opusi, insa daca au aceleasi valori si au aceeasi viziune despre ideea de familie plus o ambitie nebuna de a face imposibilul posibil, ingredientele unei relatii fericite sunt indeplinite 🙂

 • Reply
  Diana
  28/06/2018 at 12:41 AM

  😃 Este Fix asa. Din relatiile mele esuate si ale altora din proximitate. Si amuzant scris
  Evident ca te poti marita si desmarita de cate ori vrei, ca traim in secolul nostru, ar trebui sa ne bucuram de asta, stii? We take it for granted, dar nu e mult de cand nu aveam drept de vot si sufragete and stuff. Ultimul punct ar trebui sa fie primul

 • Reply
  alexia
  04/07/2018 at 2:11 PM

  Ce pacat ca nu ai publicat ghidul inainte sa ma marit si sa si divortez :))).
  Vedeam clar ca nu tine, fara sperante desarte. Dar poate ajuta la a doua alegere :D.

 • Reply
  Highlights of Decembrie 2018 & Ianuarie 2019 • Back to Romania
  04/02/2019 at 8:42 AM

  […] subiectivă fiind, pentru mine acesta este unul dintre articolele mele preferate citite în ultima perioadă (se numește Cu cine să nu […]

 • Leave a Reply