IUBIM

Mama a avut dreptate. În legătură cu toate!

La vârsta de 33 de ani, cât avea și mama când m-a născut, mamă și eu acum, trecută prin diverse reușite, bucurii și dezamăgiri, pot sa trag linie și să spun răspicat. Mama a avut dreptate. Când? Când îmi spunea…

“Școala e importantă.” Cartea e importantă. Educația e importantă. Oricât noroc ai avea, orice talent ai avea, oricine ar fi părinții tăi, partenerul/partenera ta, educația se vede și când stai și nu scoți un cuvânt, se vede când te cerți, când iei singur decizii, când trebuie să vorbești cu cineva, unu la unu, fără indicații de la un om mai deștept. Talentele și gusturile trebuie cultivate, pasiunile  trebuie urmate ca să te dezvolți, mintea trebuie ascuțită ca să creezi situații plăcute, să vezi oportunități, să profiți de ele. Unii cred că alte lucruri contează mai mult sau că poți mima o educație bună, dar află singuri că nu e așa. Lipsa de educație e ca o cușcă, mai devreme sau mai târziu de izbești de gratii și afli cu surprindere că nu ești liber.

“Nu îți mai pierde vreme cu proști.” Foarte corect. Și când eram copil era valabil, un idiot nu te va ajuta niciodată să crești, nu te va inspira, nu te va ajuta, relația va fi mereu superficială și… degeaba. Și ca adult constat că e încă valabil. 

“Râzi când ți-e greu. Nu ajută cu nimic să te enervezi.” Această atitudine pozitivă mă salvează mereu, chiar dacă mă stropește o mașină în intersecție, într-o zi ploioasă, chiar dacă mi se rupe tocul, rămân fără baterie la telefon, mi se taie curentul pentru că am uitat să plătesc factura sau lucruri mai grave, cum ar fi să mă facă să sufăr oamenii pe care îi iubesc cel mai mult. Știți ce? Nimic nu se rezolvă dacă stai negru de supărare cinci zile. Lucrurile tind să se rezolve dacă, după ce urli ca să te eliberezi, te gândești că se putea și mai rău și că oricum toate se rezolvă. Binele învinge!

“Mănâncă bine, dormi bine.” O viață ai, un corp ai, bucură-te de el, să-ți bați joc de el este ca și cum nu ai avea grijă de singura ta pereche de pantofi ca api să te plângi că nu îți place să mergi desculț.

“Nu-ți cumpăra lucruri ieftine.” Când îmi aliniez lucrurile preferate, haine sau gadgeturi, de exemplu, îmi dau seama că cele mai bune, mai eficiente, trainice și frumoase sunt cele scumpe, lucrate bine, cu gândire și cu gust. Asta e valabil la orice categorie de produs.

“Relația cu copilul tău contează cel mai mult.” Pe zi ce trece constat cât e de adevărat.

“Iubește-ți prietenii adevărați.” Viața e mai frumoasă când te simți iubit, iar iubirea e de multe feluri, ea vine inclusiv de la oameni care nu îți sunt rude, care nu poartă același nume cu tine. Fă eforturi pentru ei, te vei simți mai bogat și îți vor fi și ei aproape, când sărbătorești sau suferi.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Diana D.
  27/10/2017 at 10:10 PM

  Cat adevar graiesti! Nu am intrat inca in 30, dar fata de perioada adolescentei vad lucrurile usor diferite acum… Mama nu imi mai e dusmanul de acum cativa ani, ba chiar in mod ciudat a devenit omul pe care stiu ca ma pot baza in viata asta cel mai mult. Dupa zile de nervi si suparari greu de controlat am realizat brusc ca eu imi eram propriul inamic in relatia mea cu mine si cu cei din jur. Inca lucrez sa vad partile bune din viata si sa ma bucur de ce am…
  Si da, scoala e importanta pentru cei ce au deja scoala. Cred ca doar aceia observa usile pe care educatia ti le deschide si mai ales diferentele intre un om scolit si unul mai putin… Restul arata cu degetul si nu au aceeasi capacitate de intelegere.

 • Reply
  Gaby Gabriela
  29/10/2017 at 11:20 PM

  Ce bine le spunea !

 • Reply
  Ilinca Badi
  17/11/2017 at 4:20 PM

  Mda, asa zic si eu acum dupa atata timp in care a incercat sa-mi explice multe lucruri, partea buna este ca acum ma bazez la fel d emult pe ea, chiar daca la momentul potrivit nu am avut urechi sa ascult, cum s-ar spune.

 • Reply
  Raluca
  23/11/2017 at 9:22 AM

  Foarte bun articolul, cam asa se intampla mereu, odata ajunsi adulti realizam ca parintii au avut dreptate 🙂

 • Leave a Reply