GANDIM

Copiii din România sunt și puțini, și săraci, și nefericiți. Și noi, adulții, suntem proști

Vrem mai mulți copii în România, dar cei care s-au născut deja în țară sunt parcă blestemați. Nu poți dori niciunui suflet să se nască pe acest teritoriu, iertați-mă dacă vă șochez. Vă arăt două statistici, dar o singură realitate: copiii din România sunt și puțini, și săraci, și nefericiți. O combinație mai proastă nu există. Nu are cum.

33% dintre copiii sub şase ani nu-și permit nici măcar șase din următoarele nouă lucruri: căldura în casă, chiria, ipoteca, să mănânce carne regulat, să meargă în vacanță, să aibă televizor, mașină de spălat, telefon sau să facă față unor cheltuieli neașteptate.

Sursa: RFI

Ce înseamnă acest prezent pentru viitorul nostru, al tuturor? Șomaj mai mare, îmbolnăviri mai dese, criminalitate mai crescută. Prezentul nu sună bine deloc. Viitorul sună groaznic!

și doi, dar se leagă:

România este pe primul loc în UE la numărul de copii născuţi tot de copii, adică de mame cu vârste sub 15 ani. Mai mult, cifrele arată că la noi în ţară se află o treime dintre toate cazurile de la nivelul Uniunii Europene, adică 676 din 2000.

Sursa: adev.ro/oruqbx

Cum am ajuns să oferim copiilor noștri un prezent atât de urât și nicio șansă reală la un viitor frumos?

„Lipsa educaţiei sexuale din şcoli precum şi tabuurile existente încă în multe familii referitoare la sexualitate sunt printre principalele cauze ale numărului mare de sarcini nedorite în rândul fetelor minore. Un rol important în menţinerea acestei situaţii îl au Biserica şi organizaţiile afiliate acesteia, care militează cu succes împotriva introducerii cursurilor de educaţie sexuală în şcoli şi menţinerea tinerelor într-o stare de ignoranţă cu privire la propriul corp şi cu privire la drepturile sexuale şi reproductive ale fiecărei fete sau femei“, crede Tincuţa Apăteanu, preşedintele Asociaţiei Edusfera.
adev.ro/oruqbx

Cu alte cuvinte, suntem foarte, foarte proști. Noi, adulții de astăzi, noi suntem proști de crăpăm, pentru că numai noi suntem vinovați de nefericirea atâtor copii, de sărăcia în care se scufundă atâtea familii, ca-n nisipuri mișcătoare,  Se scufundă până îi înghite cu totul, pentru că de sărăcie oamenii mor pur și simplu (educație zero, igienă zero, alimentație foarte proastă, servicii medicale deloc = speranță de viață foarte mică) sau ajung în închisori (că dacă mori de foame ce să faci? Furi, te bați, te prostituezi, cam astea sunt variantele).

Suntem proști pentru că în loc să facem educație sexuală la copii, ca-n toate țările civilizate, ne lăsăm amețiți de biserică și organizații dubioase cum e Coaliția pentru Familie care ne spun că e foarte bine așa cum e acum, păi, cum să nu fie bine? 676 de fete din mamele din România au sub 15 ani, unele chiar 12 sau 13. E bine, nu? Zero educație, să rămână copiii puri. Numai un prost poate crede că e bine cum e acum, evident, când te faci că nu vezi copiii care fac copii, violuri și boli cu transmitere sexuală și sute de mii de oameni, copii, femei și bărbați care nu au idee cum se fac copiii, ce e ăla un prezervativ, o pilulă contraceptivă, o boală ca HIV, gonoree. Dar bine, mulți nu au văzut nici o periuță de dinți sau scutece de unică folosință. Din vina cui? Păi tot din vina noastră, da, și a mea, și a ta. De noi depinde ca banii colectați la buget să fie cheluiți și investiți inteligent. Educație sexuală obligatorie, în loc de o parte din bani pentru cei asistați social, să fie date produse de igienă, periuțe de dinți, săpun, absorbante, dar și prezervative și pilule contraceptive. Tocmai ca să nu mai existe copii făcuți din întâmplare, ci din iubire.

Când lucram la ProTV, am văzut zeci de copii care nu se urcaseră pe o bicicletă în viața lor, nu avuseseră nici măcar o minge cu care să se joace. Nu mâncau cu zilele, nu aveau în casă nici masă și un scaun, și umblau desculți și iarna. Inevitabil, mamele lor, analfabete și ele, erau gravide. Asta e natalitatea pe care ne-o dorim? De ce vrem mai mulți copii în țară, serios întreb, cu ăștia ne descurcăm atât de grozav?

Suntem proști dacă avem impresia ca avortul este cea mai mare problemă a noastră, când copiii din România sunt analfabeți în majoritatea lor, lăsați de izbeliște, aproape imposibil de adoptat, sălbăticiți, morți de foame, anemici pentru că nu mănâncă niciun pic de carne, n-au văzut dentist în viața lor, iar medic vor vedea probabil atunci când sunt bolnavi, pe moarte, că numai asta se poate alege de unul crescut numai cu pâine, într-o casă care nu are nici podea, e ridicată din noroi direct pe pământ. Și cade pe ei când plouă. Suntem proști când nu vedem că suntem ușor de manipulat, că banii merg la o minoritate, că statul nu funcționează. Cu cât suntem mai proști, cu atât suntem mai ușor de păcălit și de furat. De ce ar vrea să schimbe ceva?

Suntem proști pentru că ne lăsăm conduși de proști. Avem nevoie de elite. Voi ați văzut nivelul politicienilor? Majoritatea sunt clienți de diplome contrafăcute, analfabeți, agramați, copiatori de lucrări, trișori, mitocani, misogini, mincinoși. N-au făcut în viața lor mai nimic, au construit afaceri bazate pe furt, pe cumetrii, niște mafioți cu doi neuroni cărora le plesnesc cămășile făcute la comandă din cauza burților imense. E și burta aia o dovadă de prostie și indolență. Ce se poate alege de viitorul nostru când ăștia votează orice ca pe vremea unicului partid?! Adică ăla comunist, desigur. Ce se poate alege de noi când ei înșiși nici nu sunt capabili să vadă dincolo de gardul propriei vile cu 3 etaje și singura lor strategie pe termen lung este să aibă frigiderul plin? Cred că pe unii îi și șochează statisticile astea. Că na, ei trăiesc la Palatul Parlamentului, în viluța lor și ocazional la Monaco. Numără banii din contractele cu statul, nu copiii care nu au electricitate.

Este fantastic ce s-a întâmplat într-o țară în care un sfert din adulți lucrează la stat, iar mulți alții primesc ajutor social, dependenți de partidul care întreține acest neofeudalism, să votăm toți prostia, să nu supărăm partidul care ne hrănește, sufocând încet, încet fărâma de capitalism care înmugurise în România. Să muncim toți la stat, atunci, să primim același salariu și rație la ulei, că într-acolo ne îndreptăm.

Nu face “audiență” sau “trafic” să vorbim despre asta, mai ales intr-o zi de vineri când ne gândim să fugim la mare, ne doare la bască, desigur, dar unde vom ajunge trăind în bula noastră?

Suntem proști pentru că nu reușim să ne coalizăm astfel încât să formăm o forță civică sau politică și să facem din educație o prioritate națională (cu cât sunt mai needucați oamenii, cu atât sunt mai săraci și generațiile următoare la fel).

Suntem proști pentru că suntem leneși și credem că ce e dincolo de ușa apartamentului nostru nu contează. Contează. Copiii noștri în lumea asta trăiesc, de ce facem noi acum depinde cum vor munci, ce viață vor avea.

Am găsit o poză cu acel copil, unul din trei. Prima oară când vede un biscuite. Cum e să-l privești în ochi?

Sursa Shutterstock.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Ela
  23/06/2017 at 10:33 PM

  Multumesc Andreea, cineva trebuia sa o spuna. Acum, de s-ar si auzi.

 • Reply
  Andreea
  25/06/2017 at 3:15 PM

  Ma bucur mult ca ai ales sa tratezi chestiunile acestea mult mai aprofundat. Mda, se pare ca in uichend, lumea doarme. A dormit si la fiecare vot in ultimii ani. Poate sunt eu pesimista….ma tem ca vor continua sa doarma – ma gandeam la statisticile despre prezenta la vot in ultimul timp – absenteism….si, ca scuze, plecari pe litoral (vezi localele 2016) sau la ski (generalele 2017).
  O fi uichend…dar imi bazaie de mult timp o intrebare prin rezervatia de neuroni….Ne indreptam incotro? Si de ce mai stam sa ne intrebam asta? In ideea ca, aproape nimeni nu mai are astfel de “preocupari” , acolo in bulitza lor.
  Greetings din Drumul Taberei!
  🙂

 • Reply
  Diana V
  26/06/2017 at 12:14 AM

  Am un nod in gat după ce am citit ce ai scris, crunta realitate. Nu stiu sincer ce este de facut… Oare celor de la conducere nu le este rușine cu țara lor in comparație cu alte tari?
  Știi, eu locuiesc in Norvegia si când merg la spital si spun ca sunt din Ro imi este rusine si știi de ce: Ro si Somalia !!!! sunt pe același loc la mizeria din spitale!!!

  • Reply
   GeorgiosEurasianGreek
   03/08/2017 at 11:23 PM

   Ciao eu sunt un baiat linistit grecoaruman de 33 ani studio superioare 178 cm si plimbat in Europa ceva dupa 1991 si nu vrea nici o femeie din Romania o familie average cu mine ! Ca sa nu mor de depresie cand ma paraseste si bunica mea sper sa ajung departe de Europa asta in declin ireversibil.

 • Reply
  Copiii din România sunt și puțini, și săraci, și nefericiți. Și noi, adulții, suntem proști | Andressa – în jurul nostru blog
  08/08/2017 at 9:18 PM

  […] Sursă: Copiii din România sunt și puțini, și săraci, și nefericiți. Și noi, adulții, suntem proșt… […]

 • Leave a Reply