TRAIM

Anotimpul tusei. Cateva informatii interesante

Ar trebui sa fim toti zambitori si sa ne bucuram de vin fiert si luminite de Craciun. Poate voi chiar reusiti. Noi insa zacem lesinati de viroze. Si cand zic “zacem” vreau sa zic ca de fapt ne taram, facem aerosoli si luam aspirine, ca nu avem de ales. Si cand zic “noi” vreau sa zic toata familia, cred ca si vecinilor le-am dat tot ce am luat de la gradinita. Cine scapa fara o tuse de la noi sa se considere norocos.

Am fost la un spectacol si am tusit mai mult ca oricand. Ca in filmele in care un virus mortal se imprastie cu viteza si numarul celor contaminati creste exponential de la o ora la alta, la fel a inceput sa se auda in sala intai un stranut, apoi un tusit, iar in jumatate de ora era un concert de in sala, nu pe scena.

Imi imaginez ca e deranjant pentru artisti. Unii pot sa o ia razna din acest motiv. O stiti pe asta? O celebra violonista din Coreea de Sud a facut valuri in presa londoneza cand, in timpul unui concert, i-a mustrat pe parintii unui copil care tusea si le-a recomandat acestora sa-l aduca la spectacole cand mai creste. No comment. Si oamenii mari o fac. Si destul de des. Un studiu publicat de ACEI (Association for Cultural Economisc International) demonstreaza ca oamenii tind ca, la spectacole, sa tuseasca de doua ori mai mult decat o fac in mod normal (sursa).

Specialistii au calculat ca nivelul de decibeli ai unei viori variaza intre 84 si 103 … cam ca la o tuse – aceasta intrgistreaza intre 70 si 90 de decibeli. Jonathan Bloxham, director artistic al unui festival de muzica, are o teorie. Declara pentru bbc.com ca oamenii au tendinta sa imite ce vad in jur. “Cand o persoana tuseste in jurul nostru, declanseaza o reactie in lant”, spun el. Altfel spus, un efect de domino. Cam ca la cascat, numai ca asta nu deranjeaza – nu se aude.

Angajatii Orchestrei din Chicago au mers mai departe si, ca sa previna asemenea comportamente, impart publicului, inainte de spectacole, bomboane de tuse. De fapt, ca sa previi o tuse, orice e dulce functioneaza sau ceva mentolat. Le iei si ai impresia ca ai facut ceva ca sa previi o tuse deranjanta in timpul unui concert. Studiile clinice au aratat ca, daca nu e vorba de vreo boala, 85% din cazurile de tuse se trateaza prin simplul efect placebo.

Noi sa fim sanatosi.

Tu cand ai tusit ultima data la un spectacol? 🙂

 

Sursa foto termometru si medicamente: Shutterstock

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    o femeie
    05/12/2016 at 4:35 PM

    la noi nu racii nimeni de multi ani, dar eu am niste alergii ce se lasa cu tuse reziduala cu lunile asa ca ridic din umeri: nu e niciun leac la tuse unanim valabil, ca daca era inventat se dadea premiul nobel.

    La mine mai calmez tusea cu cate o cana de vin fiert bine condimentat (se pare ca sunt anumite substante in condimentele alea ce ajuta), ceai de cimbrisor cu lamaie si miere din belsug, sau baie in cada, baie plina de aburi, si mai adaug sare in cada (sa simulez mersul la mare).

  • Leave a Reply