GANDIM

Cat de mult conteaza banii intr-o relatie

Cand eram mica, la mine in casa lucrurile erau simple. Stateam numai cu mama. Ea muncea, aducea bani acasa, impreuna ii cheltuiam. Nu imi dadeam seama cum ar fi sa fie altfel. Dar o prietena, crescuta de ambii parinti, avea alta situatie. Tatal aducea banii acasa. Mama ei ii cerea lui de cate ori avea nevoie. Aproape zilnic, desigur, pentru ca tot timpul era ceva de cumparat sau rezolvat. Fiecare cerere era insotita de explicatii. Intelegeam ca nu-i venea sa ceara doi lei pur si simplu, asa ca argumenta: “sa iau paine”, “nu mai avem lapte”, “sa iau copilului caiete”, “am chemat instalatorul” si asa mai departe. Prietena mea ii cerea tot tatalui sau primea de la mama atunci cand reusea sa pastreze ceva din ceea ce primise cu un alt scop. Astfel, femeia isi cumpara si obiecte de igiena personale fara a cere explicit pentru asta.

Felul in care se desfasura operatiunea “cerut bani”, faptul ca mama se exprima la fel ca si copilul ei cand cerea bani unui alt adult, ca si cum ar fi fost de categorii diferite, ma facea sa ma simt eu foarte jenata. Nu stiu ce simtea femeia. Imi imaginam ca era neplacut sa se justifice tot timpul si sa primeasca si reprosuri ca ceva a f0st scump, in timp ce detinatorul banilor ii putea cheltui cum voia, cand voia, fara ca cineva sa ii tina socoteala. Mi-am dat seama de atunci ca intotdeauna va trebui sa castig banii mei.

Am vazut cu ochii mei ce se intampla cand s-a despartit un cuplu in care ea nu castiga bani. Nimic nu era al ei. Dupa n ani in care impartisera totul si treaba ei era sa creasca copiii si sa aiba grija de casa, avea de luat niste haine intr-un sac si atat. M-a zguduit situatia ei. Mi s-a parut extrem de nedrept. O viata intreaga nu le lipsise nimic si el o descurajase sa munceasca. Realmente, era pacat sa nu creasca ea copiii, ci o bona, daca tot isi puteau permite ca ea sa stea acasa. Brusc, totul s-a intors impotriva ei. Era o femeie divortata cu copii, fara casa, fara niciun venit in afara de pensia alimentara. Pensia alimentara s-a micsorat cand el a spus ca isi cumpara prostii cu banii aia. Ce reprosuri si-au facut! E greu de imaginat ca un cuplu sudat poate ajunge la asemenea discutii. Ea tragea sa se impace cu el, dar nu stiu cat o facea pentru ca il iubea si credea in relatia lor si cat din efort era motivat de faptul ca nu isi imagina cum ar fi sa traiasca fara confortul cu care se obisnuise.

Copiii au ramas la el o perioada, “la ea” nu exista. Ca multe femei inteligente, ea s-a reinventat, a inceput o afacere chiar si, atat e de ranita si umilita dupa ce i s-a intamplat, nu mai vrea nicio relatie. Prefera sa nu imparta cu nimeni nimic. Si sfatuieste pe toata lumea de cate ori are ocazia sa nu ajunga niciodata sa depinda financiar de nimeni.

Ca adult, am aflat ca intr-o relatie putine se pot imparti 50%-50%. E normal si trebuie sa te lasi pe mana partenerului, nu e o dovada de slabiciune. Poate unul are o casa mostenita sau cumparata sau isi permite mai multe. In cursul relatiei poate ca balanta se poate inclina diferit, in diverse perioade: unul castiga mai mult, dar apoi poate fi somer; in orice situatie trebuie sa iti sprijini partenerul. In orice moment insa e bine sa iti poti permite sa iti platesti singur o chirie sau o fara, o paine cu unt si o bluza. Daca de la inceput pana la sfarsit, unul e intretinut de celalalt ce se intampla? In general, cel care nu castiga bani capata un statut inferior. Cel care ii castiga trebuie menajat, e mai obosit ca munceste, nu se poate ocupa de multe lucruri, tot ce se intampla acasa devine responsabilitatea celui care sta acasa, chiar si atunci cand e nevoie de doi. Cand cel care castiga banii greseste, celalalt inchide ochii pentru ca… nici nu prea are de ales. Unde sa se duca?

 

Banii pot face diferenta intre “Vreau sa stau langa tine” si “Nu am de ales”. Intre “Te iubesc” si “Trebuie sa suport orice”.

Conteaza banii intr-o relatie? Absolut deloc. Daca ii ai.

 

You Might Also Like

27 Comments

  • Reply
    Bella
    13/09/2016 at 9:55 AM

    Nu, nu conteaza deloc! Muncim cot la cont amandoi si niciodata nu am avut discutii pe tema banilor. Ii multumesc Lui Dumnezeu pentru ca mi-a scos in cale un OM care ma completeaza perfect, amandoi avem aceleasi teluri in viata, iar asta ne-a ajutat sa ne intelegem si sa formam un cuplu sudat. Suntem impreuna de cand eram adolescenti, nu aveam bani si nici nu visam la multe lucruri, iar tot ce avem in ziua de astazi se datoreaza muncii noastre, cot la cot. Nu avem ce sa ne reprosam unul altuia si stiu sigur ca daca maine s-ar intampla ceva si-ar trebui sa o luam din nou de la zero, am fi la fel de uniti si ne-am iubi la fel de mult.

  • Reply
    marius
    13/09/2016 at 10:58 AM

    de curand am aflat de o prietena a unei prietene care a fost batuta de catre sot cand i-a cerut acestuia socoteala ca nu prea sta pe acasa. Nu s-a ajuns la spital, peretii insa au trebuit curatati de sange dupa ce a reusit sa se ridice de pe jos. Dupa socul initial si ceva discutii cu rudele apropiate, a ajuns la concluzia ca e mai bine sa stea cu el, ca singura cu salariul ei nu se descurca cu doi copii. E femeie cu scoala, intelectuala(oare conteaza asta?) insa oras mic, salariu mic.
    Concluzia e exact cea pe care ai scris-o in ultimele randuri.

  • Reply
    Andra
    13/09/2016 at 11:14 AM

    Ai mare dreptate, nu conteaza absolut deloc, daca ii ai!
    Noi punem banii la comun, ambele salarii si consideram ca sunt banii nostri. Dar na, amandoi muncim, amandoi avem salarii. Au fost perioade cand venitul lui era mai mare, au fost perioade cand venitul meu era mai mare, dar sunt pe deplin constienta ca daca unul din noi ar ramane fara venit deloc, lucrurile nu ar fi tocmai simple. Ne imbatam cu apa rece daca credem ca un barbat se poate simti bine pe termen lung sa fie intretinut de nevasta-sa. La fel, cui naiba i-ar placea sa stie ca, la o adica, nu are nimic? Zau, oamenii se schimba, relatiile se pot termina si dupa 40 ani, am vazut o tona de cazuri si situatii in jurul meu, nimeni nu-si doreste sa ramana cu, exact, un sac de haine si in rest nimic.

  • Reply
    Teodora
    13/09/2016 at 12:37 PM

    Cred ca foarte mult depinde daca persoana care are banii, ii foloseste precum autoritate (asa cum povesteai in situatia prietenei tale). Elegant si empatic fata de sotie si copil, ar fi fost sa le aloce un buget lunar, astfel incat sa aiba posibilitatea de a-si gestiona finantele. Am vazut acest lucru facut in alte familii (sotia cu salariul mult mai mic decat al sotului) si functiona impecabil.
    Eu am crescut cerand periodic bani tatalui meu, justificand in continuu de ce lucruri am nevoie. Atat de tare mi-a placut sistemul, incat la 19 ani m-am angajat, numai ca sa evit ritualul umilitor, in opinia mea.

    • Reply
      andressa
      13/09/2016 at 1:52 PM

      La 19 ani oricum esti intr-o etapa in care vrei sa fii pe picioarele tale, sa demonstrezi ca poti face multe.
      Eu cred ca sistemul poate functiona impecabil si intr-o zi sa pice, ca un server defect. Ce te faci acum? Ok, sari peste ritualul de a cere bani, dar ce faci cand vrei sa pleci si nu ai bani nici de-o paine?

      • Reply
        Teodora
        13/09/2016 at 5:36 PM

        M-ai pus intr-o postura dificila ca am trecut prin ceva similar – anumite aspecte mai simple, altele mult mai complicate. Am plecat, chiar daca nu mi-era clar cum o sa ma descurc, am cerut ajutorul, apoi am reconfigurat si sper ca Dumnezeu sa ma ajute ca dupa 4 ani sa inchid si ultimul lucru pe care il tarai dupa mine din acea relatie. Am lucrat mult cu mine ca sa ma inteleg, sa ma iert si sa vreau din nou o relatie cu cineva. Impart cu el, doar ca am niste limite clare in ceea ce sunt dispusa sa fac intr-o relatie neoficializata. Nu pot sa concep ideea de a fi total dependenta de partener pentru mai mult de o scurta perioada de timp, cat mi-as gasi un alt job.

  • Reply
    tavi
    13/09/2016 at 2:50 PM

    In stuatia in care el munceste, ea creste copiii, chiar nu exista dpdv legal o protectie pentru femeie? Gen, ne despartim, dar tot ce am adunat impreuna, impartim la doi, chiar daca numai tu ai lucrat, deoarece s-ar presupune ca si femeia a ajutat barbatul din background?

    • Reply
      andressa
      13/09/2016 at 3:55 PM

      Legea nu te prea ajuta. Gandeste-te cum este sa fii casatorit 5 ani, de exemplu. Cati bani crezi ca s-au acumulat numai in ultimii 5 ani? Si cu ce te ajuta ca iei un procent din ce ai cand trebuie sa te muti, eventual cu tot cu copii, si nu ai unde? Copiii nu pot avea domiciliul la tine in caz de custodie comuna daca nu ai efectiv o casa / un contract de chirie si un venit constant. E foarte dificil, nu iti poti imagina. Esti pur si simplu pe drumuri. Am vorbit cu o femeie intr-o situatie de genul asta pentru proiectul meu video, IUBIM by Andressa. O sa vezi cand il dfifuzez cum viata femeii s-a pulverizat pur si simplu, cand el a schimbat yala.

    • Reply
      o femeie
      15/09/2016 at 2:02 PM

      Conteaza si avocatul, dar bunurile achizitionate in timpul casatoriei se impart. Adica ce daca o parte a contribuit majoritar, se poate imparti si la 50% 50% dar daca aduce chitante si dovezi, si la 70% – 30%.

  • Reply
    Diana
    13/09/2016 at 3:11 PM

    Ai foarte mare dreptate: nu conteaza banii, atata timp cat ii ai.
    In doi, viata e mult mai buna si iti doresti (ajungi) sa imparti totul cu partenerul -exact cum ai spus, sa te lasi pe mana partenerului nu inseamna slabiciune-, dar ideal ar fi ca tu, ca femeie, sa ai un salariu al tau, pentru a nu depinde financiar de altcineva.

  • Reply
    Florin
    13/09/2016 at 3:33 PM

    Ar trebui să scoți capul din nisip.Responsabilitatra unui cap de familie care aduce banii în casă este uriașă.E ste foarte multă presiune si stres știind că ei depind de tine.Stii cât de greu i ar fi lui să rămâi tu fără paine?El trebuie să gestioneze si rationalizeze fiecare prostie cumpărată.Pozitia lui e mult mai grea.Si în general tatii nu își cumpără prostii.Acum femeile au la fel de multe posibilități de a învăța, manifesta si face bani, dar unelor femei li se pare mai comod să fie întreținute.Intotdeuna au două standarde.Si femeile îți pot lua tot, inclusiv copiii, Chit ca n au avut vreun stres în viața.

    • Reply
      andressa
      13/09/2016 at 4:04 PM

      Cred ca faci afirmatii foarte misogine. Eu nu cred ca femeile isi cumpara prostii. Si daca isi cumpara haine sau produse de machiaj, cine spune ca sunt prostii cand in societatea noastra este inadmisibil ca femeie sa nu apari ca o zana, machiata, supla si zambitoare, indiferent de slujba pe care o ai sau relatia de acasa? E o societate foarte ipocrita, citeste titlurile in ziare, asculta oamenii in jur: o femeie care apare “nearanjata” e mistocarita, i se spune ca nu asa se tine un barbat acasa, e facuta praf si pulbere, iar daca apare aranjata e o fiinta superficiala, da banii pe “prostii”, e o pitipoanca, nu are creier.
      Cam astea sunt variantele, nu e nimic intre extreme.

      • Reply
        Florin
        13/09/2016 at 11:32 PM

        Eu nu sunt misogin.In schimb tu privesti doar dintr un punct de vedere.Exemplul cu schimbat yala dc nu poate fi invers?Cine o tine sa nu aiba ea o casa a ei?Ea intotdeuna cauta unul cu bani si de aceea is merita soarta. Cand pleaca iti ia si copiii fara drept de apel.Si cine a spus ca noi nu trebuie sa fim prezentabili? Sunt curios daca tu esti interesata de barbati neingrijiti, urati si saraci.Daca da, iti pot da nr meu?:))Sunt sigur ca nici nu ii vezi pe strada pe aceia pt ca nu trec de filtrul tau.Nu vreau sa generalizez, dar femeile sunt muult prea avantajate in aceasta societe si pe nedrept.Sunteti discriminatate positiv, aveti acces la aceeasi educatie ,functii si libertati, dar tot va plangeti.Aruncati moneda cu “sunt femeie” de parca aveti un handicap.

        • Reply
          andressa
          14/09/2016 at 8:41 AM

          Bineinteles ca poate fi si invers, dar din pacate in societatea noastra in majoritatea cazurilor femeia renunta la slujba sau cariera pentru a avea grija de copii si casa, mai rar se intampla invers. Si astfel raportul de putere e asta: ea este ca un angajat care poate fi concediat oricand dar daca ar pleca nu ar lua cu ea mai nimic.
          Daca ti se pare ca femeile sunt avantajate pe nedrept in societatea noastra, ca suntem discriminate pozitiv, iti pot da sa citesti niste lucruri care sigur te vor pune pe ganduri, daca nu cumva iti vor schimba de tot perceptia. Te asigur ca nu suntem avantajate in niciun fel.

      • Reply
        marius
        14/09/2016 at 1:49 AM

        cred ca dintre toate argumentele posibile, asta cu cheltuitul in functie de societate si titlurile ziarelor e cel mai nepotrivit, daca e asa tind sa ii dau dreptate lui Florin. chiar tu ai zis ca oricum pici prost orice ai face, mai bine pui un ban de-o parte:)

  • Reply
    Darius
    13/09/2016 at 9:44 PM

    Fain articol şi sunt de acord în mare parte cu el. O singură chestie mi se pare disturbing şi cred că reflectă perfect mentalitatea asta a “millennialilor”:

    Cand cel care castiga banii greseste, celalalt inchide ochii pentru ca… nici nu prea are de ales. Unde sa se duca?

    Dacă unul greseste, celălalt e cu despărţirea pe buze şi cu divorţul în buzunar. Dacă celălalt a făcut ceva ce nu-ţi convine, te duci. Întreaga relaţie e pusă la bătaie.

    Probabil nu asta ai vrut să spui, dar poate că da. Anyway, am eu fricile mele, şi le manifest 🙂

    • Reply
      andressa
      14/09/2016 at 8:38 AM

      Ba da, asta am vrut sa spun, ca daca iti greseste mult si nu poti ierta, tot nu pleci, ca te gandesti ca nu ai cum sa o iei de la capat, sa pleci doar cu hainele de pe tine.

      • Reply
        ianca
        14/09/2016 at 11:18 PM

        Până la urmă, iubirea nu mai e așa oarbă uneori când vine vorba de bani, nu? Un subiect complicat, sensibil pentru unii, dar cred că absolut necesar. Mi se pare că întemeierea unui cuplu înainte de căsătorie, copii și alte cele, trebuie să adreseze provocarea asta a banilor – cum facem, cum adunăm, cum cheltuim, cât de independenți suntem etc. Și dacă amândoi sunt de-acord și conștienți cu situația dată … apăi no, măcar pornești la drum știind un lucru (chiar dacă, din păcate, lucrurile devin imprevizibile pe viitor). Și mai cred că diferența o face exact ce ai spus tu în ultimul rând, probabil că nu contează (atât de mult), banii într-o relație echilibrată, unde cei doi sunt pe picior de egalitate.
        Mi se pare nedrept, citind alte comentarii, să fie acuzate femeile că pe ele cine le oprește să muncească? Deseori e vorba de copii la mijloc, și acceptarea poziției de casnică și creșterea celor mici vine cu prețul dependenței. Că dacă își caută și ele job, iar nu-i bine, sunt mame denaturate bla bla…

  • Reply
    Elena
    14/09/2016 at 5:03 AM

    In Romania se intalnesc deseori situatii de genul acesta. ne lipseste educatia financiara si independenta. Am asistat si eu la un divort cu impartit de venituri si de bunuri si este un cosmar. Putina independenta este absolut necesara.

  • Reply
    Catalin
    14/09/2016 at 7:24 AM

    Eu cred un lucru. Independenta financiara trebuie sa existe indiferent de situatie. Astfel nu apar reprosurile.. Un parteneriat apare cand exista cat de cat egalitate.

  • Reply
    Ady
    14/09/2016 at 7:34 AM

    Candva am fost la bunica-mea cu doua prietene. Din vorba in vorba si din subiect in subiect, s-a ajuns la pensii si ea a zis ceva de genul “eu am pensia mea, nu dupa sot” (adica nu pensie de urmas, ca restul vecinelor ei din aceeasi generatie). Niciodata nu am mai auzit-o vorbind cu atata mandrie despre ceva.

  • Reply
    Mihaela
    14/09/2016 at 10:04 AM

    Sunt femeie, asa cum spunea Florin, nu-i un handicap. Am copil, l-am programat, nu a fost un accident. L-am facut, asa cum ai spus si tu,atunci cand am fost in stare sa asigur chiria, mancarea, etc, constant. Nu mai sunt cu tatal lui, nu s a discutat custodia de 13 ani. De ce accepta sa fie intretinute? Sunt multe posibilitati pt femeile din generatia noastra. Sunt recasatorita, si fostul si actualul sot castiga cu mult peste mine, f placut, imi ridica nivelul de trai DAR niciodata nu am stat acasa. In orice situatie ma pot intretine decent.

  • Reply
    Ella
    14/09/2016 at 11:21 AM

    Ca prosti erau parintii , pe vremuri, cand isi maritau fetele dandu-le zestre. Asigurau astfel o pozitie relativa de egalitate si barbatul nu-si aroga exclusivitatea puterii financiare. Ea aducea pamantul ca zestre si el il muncea. Extrapoland, Ar fi bine daca am privi putin la societatile mai sanatoase si sa ne inspiram de acolo. Noi incercam sa fim occidentali, cu mijloace orientale 🙁 Pentru cei care ar dori sa imi dea o replica acida acestui comentariu: eu pot fi oricand independenta financiar, dar impreuna cu sotul meu am decis ca gospodina este ministrul de finante al casei. Poate sunt un caz fericit 🙂 Zi faina tuturor!

  • Reply
    wlfp
    14/09/2016 at 12:17 PM

    Cunosc povestea. E important sa fii independenta financiar, altfel esti “la mana partenerului”.
    Cat despre copii, da, de multe ori mamele se sacrifica financiar si profesional, dar eu consider ca ar trebui recompensate. Insa nu toti tatii sunt dispusi sa faca asta, din pacate.
    Muncile prestate in casa ar trebuie echivalate legal cu un salariu.

    • Reply
      andressa
      14/09/2016 at 12:52 PM

      Din ce stiu eu, nu sunt avocata, exista un stil de echivalae, ceva gen salariul minim pe economie, dar e o bataie de joc, stiu de la cunostinte care au trecut prin asta.
      Practic, nu ai nicio acoperire. Cel mai bine este sa iti castigi painea, dupa parerea mea. Desi intr-o lume ideala nu ar trebui sa te temi ca ramai fara adapost in caz de divort, la noi cam asa e.

  • Reply
    o femeie
    15/09/2016 at 2:08 PM

    Pentru a vedea cat conteaza banii in relatia proprie, injumatatiti venitul pe o perioada, brusc, si vedeti.
    La mine conteaza. Adicalea daca nu ii avem, e nasol :D. Eu lucrez, sotul a avut o perioada cand nu a avut job, si pt ca eu sunt atenta la cheltuieli ne-am descurcat si am reusit sa ne tinem un ritm dar a fost groaznic de dificil si e majoritar meritul meu si nivelului de educatie financiara care il am.

    Dar daca banii fac o relatie (vedeti cazurile de mai sus, alea: pt ce bani, batuta si cu el pt bani, etc) atunci aia nu era relatie, si cu bani si fara bani, si cu bataie si fara. Si e un exemplu crunt pt copii.

  • Reply
    Studio Galati
    16/09/2016 at 2:51 PM

    E trist ce se intampla in unele cazuri . Eu zic ca depinde foarte mult de persoana de langa tine, de caracterul ei . Ceea ce dureaza in timp , este ceea ce construiesti cu efort , impreuna cu partenerul tau . 🙂

  • Leave a Reply