Ce legatura e intre o relatie fericita si un dor mistuitor? Intre iubire si nostalgie? Eu zic ca sunt multe legaturi intre ele, dar nu pot sa le confund. Pentru mine, “iubirea” nu este relatia unilaterala pe care o ai cu o persoana cu care nu te mai vezi ani de zile, o persoana care isi traieste viata fara tine, la distanta, reamintindu-si doar, din cand in cand, clipele frumoasa petrecute cu tine.
Voi ce ati face daca v-ati revedea cu marea voastra iubire din tinerete? Se spune ca nu se uita niciodata, nu-i asa? O sa tremurati de emotie, o sa va ganditi la “ce-ar fi fost daca” si, fara sa vreti, o sa reluati legatura de unde a ramas pentru ca pur si simplu iubirea va depaseste puterea de a va opune ei? Sau o sa va intrebati unde e persoana pe care o iubeati cu ani in urma si.. unde sunteti voi, cei care o iubeati atat de mult atunci, si ce s-a intamplat cu voi in timp?
Sunt multi care percep iubirea ca pe o vraja, ca pe o stare pasiva: esti prizonierul ei, ca si cum ai fi hipnotivat si pana nu spune cineva cuvantul magic, nimic din ceea ce faci nu te poate elibera. Pot trece ani, decenii chiar, si tu sa iubesti (dupa aceasta definitie) aceeasi persoana. Sa iti ratezi viata din cauza asta sau, dimpotriva, sa te realizezi in numele ei.
Asta apropo de ce am spus despre povestea de dragoste din “Marele Gatsby”.
Si mi-a placut de Gatsby la nebunie desi m-a enervat notivatia personajului, adica iubirea lui pentru Daisy. Eu nu mai cred de pe la 17 ani in iubire de acest gen. Poti sa ii spui altfel: obsesie, orgoliu ranit, nebunie, dar nu cred ca iubirea este un sentiment care se naste in 2 saptamani si iti conduce apoi actiunile timp de ani de zile, in speranta ca vei revedea cvasi-necunoscutul care te-a vrajit.
Am revenit la asta dupa ce Dixie mi-a lasat un comentariu in care mi-a spus:
Ba da, exista acest fel de iubire… Nici nu stiu daca e un privilegiu s-o fi trait, pt ca te lasa din om neom:(
Acum ca am vazut si eu ecranizarea lui Baz Luhrmann a “Marelui Gatsby” (si mi-a placut mai mult decat ma asteptam!) pot sa redeschid subiectul ca sa explic ce cred eu ca e “in neregula” cu a numi “iubire” ceea ce il motiveaza pe Gatsby sa o regaseasca pe Daisy.
Eu nu cred ca o iubire care se consuma in cateva luni rezista unei pauze de 5 ani. Oricat de puternica ar fi chimia dintre oameni, oricat de mult ti-ai dori sa opresti timpul… Pana la urma el lucreaza in defavoarea ta, a voastra. Oamenii se schimba si uite asa obiectul iubirii devine… altcineva. Altcineva de care te poti reindragosti, dar pe care nu poti iubi constant, de-a lungul anilor, fara sa-l cunosti. Iubirea nu rezista, ci se transforma, se schimba, poate deveni altceva. Sau poate reinvia la un moment dat, din propria ei cenusa, iertati-mi pateul.
Testosul meu a zis ca sunt “prea ancorata in realitate”, desi eu nu credeam ca poate exista un “prea” in formularea asta. =)) Sigur ca sunt ancorata in realitate, doar despre asta vorbeam. Despre diferenta dintre iubirea idealizata intr-un roman si iubirea care leaga cu adevarat doi oameni care nu sunt in carti.
Eu am simtit pe pielea mea “iubirea” din Gatsby cand am fost obiectul obsesiei cuiva care… credea ca ma iubeste. Chiar si dupa mult timp, cand nici eu, nici el nu mai eram aceiasi, cand nu ne mai doream acelasi lucruri (sau poate ca da, dar cine ar fi stiut asta dupa ce fiecare a trait viata separat de celalalt timp de ani de zile?), cand nici nu ne mai cunosteam (nu imi mai place aceeasi mancare, nu mai ascult aceeasi muzica, nu imi mai plac aceleasi carti, nu ma mai enerveaza aceleasi lucruri…), iar el tot credea ca e o problema de timp pana ce vom relua totul din punctul in care el credea ca am pus de unde am pus punct… si virgula.
Si cred ca si eu am facut greseala sa cred ca iubesc pe cineva cu care ma voi reintalni in aceeasi viata si ca trecerea timpului nu va mai conta. E usor sa te crezi ca fericirea ta e o chestiune de timp, ca exista o numaratoare inversa precisa care calculeaza fara eroare distanta dintre tine si obiectul dorintei tale. Si e usor sa nu mai cauti, sa crezi ca ai gasit totul, ca exista o singura variabila intre voi doi.
Acum, cand ma gandesc la asta, aproape ca imi vine sa rad. Ce legatura are iubirea cu amintirea despre ea? Nu ca as crede ca iubirea e ceva la fel de concret ca tinutul de mana, dar nici nu cred ca e ceva atat de abstract incat transcende absolut totul. Dimpotriva, e un sentiment atat de fragil incat il pot afecta si alte lucruri mult mai superficiale decat timpul si distanta.
Asadar, ce ramane dupa iubire poate fi frumos, dar nu se mai numeste la fel.
6 Comments
Raluca
19/05/2013 at 6:52 PMthat’s the whole point of the book….ca iubirea asta a lui fata de Daisy e doar in capul lui, si nu numai ca ea nu mai e ceea ce a fost, dar nici macar nu e ceea ce credea el ca e….
E o obsesie stupida, infantila, dar care ajunge sa ii controleze toate miscarile, toate actiunile…..
Fara sa am pretentii ca detin definitia absoluta a iubirii, ma intreb sincer daca, chiar si nefiind impartasita si traita in prezenta ei, sentimentul asta pe care il are el fata de ea nu e totusi iubire….Ca ce oare sa fie iubirea daca nu ceva ce ne face sa mutam munti si sa ne schimbam destinele de dragul cuiva?
Deci…poate putem sa cadem de comun acord ca iubirea are la fel de multe “definitii” cat oameni care o simt…..;-)
andressa
20/05/2013 at 7:59 AM@Raluca:
si eu cred ca asta e the whole point, dar cred ca parerile sunt impartite. Unii cred ca e iubire acolo, de ambele parti chiar. Momentul revederii lor… Ca si cum legatura lor nu s-ar fi intrerupt niciodata.
Nu stiu daca e iubire acel sentiment. Mi se pare idealizata starea lui. Pana la urma, da, iubirea te face sa muti muntii din loc, dar nu e singurul sentiment care poate face asta: si frica, si orgoliul ranit pot tranforma oamenii si le pot da capacitati uimitoare.
Da, cadem de acord in privinta definitiei 🙂
Gatsby
19/05/2013 at 7:50 PMHah. Da. Confirm că există asemena sentiment şi nu e vreo patologie dubioasă sau ceva. Chiar dacă nu poţi fi împreună cu obiectul lui, pur şi simplu nu te poţi detaşa, nu te interesează nimeni altcineva pentru că, pentru tine, nimeni nu se compară. E o stare de fapt şi nu are nimeni dreptul sa-ţi minimalizeze sentimentul numindu-te obsedat, răsfăţat etc. Genul ăsta de iubire apare după 20 de ani, pentru că n-are legătură cu îndrăgosteala adolescentină superficială, nu se întâmplă tuturor şi în general ăia care trăiesc aşa ceva o ţin pentru ei, că e dubios să mărturiseşti aşa ceva.
Sigur, oamenii se schimbă în timp, se maturizează, dar nu cu mult. N-are legătură cu schimbarea mediului sau a gusturilor pentru că trăsăturile definitorii ale unui om rămân, în esenţă, cam aceleaşi.
Eu am fost o persoană letargică şi mizantropă din fragedă pruncie şi, după ce mi s-a întâmplat chestia asta, am căpătat o ambiţie şi o poftă de autoperfecţionare incredibilă şi o să sper mereu la încă o şansă cu “Daisy”.
Pe de altă parte, cum a spus şi Dixie, e o tragedie şi chiar te lasă din om neom. Nu te poţi ataşa decât vag, relativ, de altcineva, niciodată complet ca să poţi avea o relaţie funcţională şi nici n-ar fi cinstit s-o faci având în vedere năzuinţele ascunse.
Mă identific mult cu Gatsby şi a-i minimaliza suferinţa e nedrept as fuck. Asta e.
andressa
20/05/2013 at 7:55 AM@Gatsby:
ok, exista acest sentiment. si se numeste iubire? de fapt, putem vorbi de iubire, daca nu se materializeaza in niciun fel sentimentul? mie imi seamana cu pasiunea pentru o vedete de cinema pe care o idealizezi si in care proiectezi tot ce visezi legat de un partener. Diferenta e ca in roman, relatia lor a existat candva, deci se bazeaza pe o minima compatibilitate, nu e doar fantezie. Dar cred ca este fantezie si iubirea lui Gatsby in proportie de 80%.
Tu spui ca poti sa ramai hipnotizat de iubire ani de zile, de la distanta? Si asta se traieste mai tarziu, la maturitate? Poate o sa simt si o sa gandesc diferit atunci, peste ani. Acum insa, nu inteleg cum poate fi numite iubire acea stare de nostalgie.
Aleka Sarah
19/05/2013 at 11:21 PMTotal de acord cu tine!
Paula
26/05/2013 at 9:25 AMIubirea tinde sa fie idealizata. Sunt atitea sentimente nobile care n-au de-a face cu iubirea si sunt cu mult mai reale. Mie, iubirea mi-a zdrobit sufletul. Desi ne-am iubit, s-a terminat prost. Nu mai cred in iubire asa cum am crezut. Si desi in timp mi-am vindecat sufletul, nu mai pot simte cu aceeasi vigoare. Orice revedere ar fi doar nostalgica, deci slaba in intensitate. Bucurie si tristete amestecate. E clar ca acea stare de iubire s-a transformat in altceva. Nu stiu exact ce. Dar nu mai e ce a fost. Cel putin asa cred eu ca lucreaza mecanismul unui suflet zdrobit cindva.