Diverse

Stimate domn Raed Arafat,

A fi gravida in tara asta este demult un blestem. Nu as fi crezut insa niciodata ca dvs, la fel ca si Adrian Nastase, veti considera ca vitregirea acestei categorii nefericite de femei este solutia pentru salvarea bugetului. Daca totusi credeti ca asta e problema, ca facem gaura in buget, poate ca ar fi o solutie sa ne sterilizam toate. Ce nu facem noi pentru binele economic al tarii? Si ce daca natalitatea e oricum in scadere, ca nu se vor mai naste copii, ca vom fi o tara de batrani, dar nu de bunici? Important e sa salvam economia! Aleluia!

Iata de ce cred eu ca a ideea ministrului de a nu deconta niciun leu pentru nasterile care au loc in spitale private este absolut neinspirata, ba chiar jignitoare.

1. Sistemul sanitar romanesc este suprasolicitat. Suntem tara europeana cu cel mai mic numar de medici pe cap de locuitor. Asadar, DE CE NU INCURAJAM OAMENII SA MEARGA LA PRIVAT? Medicii nu fac fata numarului mare de pacienti. Ei nu sunt platiti mai bine, in functie de numarul de pacienti tratati. Asadar, de ce ar vrea ministrul sa ne inghesuim toate in maternitati de stat? Oricat de bine intentionati sunt medicii, si majoritatea sunt, nu au timp sa se ocupe cum trebuie de fiecare pacienta. Ca manager, eu as spune ca una din solutiile pentru rezolvarea crizei din sistem este ca mai multi oameni sa opteze pentru servicii private, mai ales ca este mai ieftin pentru statul roman sa deconteze o suma fixa (aproximativ o treime din costuri) decat sa suporte toate serviciile, oricat ar fi ele. In acest moment, la privat, o femeie plateste din buzunarul propriu costurile care depasesc suma de 2400 lei (valoarea decontata de Casa de Asigurari), iar ele pot ajunge de la 4900 de lei pana la 8000 de lei (sau mult mai mult daca e nevoie de servicii suplimentare).

2. Este incorect fata de femeile care platesc asigurari medicale. Atata timp cat in Romania, ca asigurat, iti poti face anumite seturi de analize gratuit la stat sau la privat, tocmai pentru ca platesti asigurare, de ce nu s-ar respecta acelasi principiu si la nastere? (La fel se procedeaza acum si in cazul altor afectiuni, inclusiv probleme cardiace: daca un spital privat are dotarile necesare, pacientul asigurat este trimis acolo, in virtutea asigurarii). Poate ca solutia propusa de ministru ar trebui aplicata de acum inainte celor care incep sa-si plateasca asigurarile din acest an, oameni care pot opta pentru a plati sau nu asigurare pentru acest serviciu in mod special. Dar noi cei care platim asigurari medicale fara optiuni si extraoptiuni, de ce sa aflam pe drum ca am platit degeaba? Sa ne dea banii inapoi, zic. Sau sa isi puna la punct sistemul, asa cum e si la privat, si sa ne spuna pentru ce platim, cand platim. Ar trebui sa existe si la stat: un pachet de baza, un pachet de lux, un pachet pentru nastere, s.a.m.d. Si atunci stii o treaba: ai platit de-a lungul anilor pachetul si deci ai serviciile incluse sau platesti la fata locului? In concluzie, atata timp cat am platit impozitul, trebuie sa avem libertatea de a alege.

3. Clasa de mijloc este din nou lovita in plex. Asa cum solutiile gasite pentru indemnizatiile platite pentru mame in concediu maternal au fost solutii gasite numai pentru femei sarace, la fel solutia gasita de Raed Arafat loveste in putinele mame care fac un efort financiar pentru niste servicii de calitate intr-un moment extrem de delicat si important al vietii lor. Dupa ce ca suntem al naibii de putini, tot de la noi se fac economii. Nu cred ca asemenea lege ar afecta oamenii bogati pentru ca aceia, am vazut, se trateaza in strainatate sau platesc oricum, 2400 de lei nu le schimba optiunile. Dar clasa de mijloc: noi astia care stam la bloc, dar planuim sa ne mutam la casa, astia care mai mergem in vacante si in alte parti decat Romania, Bulgaria sau Turcia, astia care platim impozite de ne ies pe nas, fie ca suntem angajati, fie ca suntem afaceristi incepatori, noi suntem sacrificati ca sa salvam economia! Uraaa!

4. E jignitor sa spui ca banii economisiti astfel influenteaza dramatic bugetul unui spital. De fapt, Raed Arafat  a spus ca intreaga suma economisita taind toate deconturile, nu doar cele legate de nasteri, ar salva bugetele spitalelor. Dar eu cred ca nasterile merita o discutie separata. Nu se poate sa pui in aceeasi oala o nastere cu alte interventii, cum ar fi tratarea unui infarct miocardic. De ce? Pentru ca sunt lucruri foarte diferite si trebuie tratate diferit, inclusiv din punct de vedere financiar si managerial, nu? Revenind la bugetul economisit lovind in gravide, eu cred ca numai o privire aruncata la numarul de rezerve din spitalele private, respectiv cele de stat, arata ca un numar coplesitor de femei nasc inca la stat. Asadar, ma indoiesc ca deconturile celor care aleg retele private ar salva Romania. E o economie facuta pe principiul: “Mamelor, mai dati-ne niste bani”. Adica noi platim la stat, mai dam si o mie de spagi si apoi platim si la privat si uite asa, sistemul sanitar merge struna. Excelent!

Mai am multe argumente si mai ales vorbe grele de adresat domnului ministru, dar ma opresc aici. Dintre prietenele mele, majoritatea au nascut la privat. Nu discut despre dotarile in cazurile grave, acelea merita o discutie separata. Dar nu m-as grabi sa spun ca la privat risti, iar la stat nu, cand starea sanatatii mamei si a copilului sunt aparent bune, avand in vedere ca in Maternitatea Giulesti au ars nou-nascuti, bebelusii se incurca des (cunosc cazuri), iar infectiile intra-spitalicesti sunt la ordinea zilei.

Ah, inca ceva, daca mai voiati argumente, medicii de la stat sunt atat de ocupati incat nu accepta multi sa mai nasca natural, ci vor sa faca numai cezariene. Stiti, o nastere naturala dureaza mai mult, n-are cine sa te sinta de mana, la propriu, intr-un travaliu de 16 ore. La privat, pentru ca platesti si pentru ca nu sunt o mie de paciente pe cap de medic, alegi ce vrei, in functie de starea ta, curajul tau (haha) si de recomandarile medicului. Ca daca nici asta nu e alegerea ta, atunci nu stiu ce mai este!! Deci vrem sa aglomeram si mai mult medicii de la stat?! Nici nu imi imaginez cum o sa fie cand vor fi SI MAI AGLOMERATI.

Nu pot decat sa ii urez domnului Arafat sa se trateze si el si familia lui numai la stat. Poate asa va intelege care sunt problemele sistemului cu adevarat. De exemplu, un ministru ar trebui sa stie ca in acest moment medicii de la stat isi cheama, in proportie covarsitoare, pacientele la clinicile private pe care le-au infiintat sau unde lucreaza in paralel, ca sa plateasca ecografii si analize. Motivul ar fi: “Veniti acolo ca avem aparatura mai buna, nu asteptati mult sa fiti vazute etc”. Deci pe langa “atentii”, mai platesti si o caruta de bani la privat ca sa nasti… la stat. “Gratuit”. E o gluma. In acest context, nu credeti ca problema trebuie vazuta altfel?

Daca mai doriti informatii, puteti citi aici o stire concisa.

Dezamagita, domnule Raed Arafat,

O pacienta.

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Aura
    15/01/2013 at 10:38 AM

    Ai pus sare pe rana 🙂
    Eu am nascut 2 copii la stat pentru ca asa am considerat ca e mai bine pentru copii. Am platit rezerva in care am stat cu chitanta si multi alti bani fara chitanta.
    Sunt de acord cu tine. Ma apuca groaza cand ma uit pe fluturas si vad cat platesc la sanatate in fiecare luna. Nu primesc mai nimic in schimb pentru ca firma la care lucrez imi plateste abonament la o clinica privata.
    E clar ca femeile cu venituri peste medie trebuie sa se descurce singure si sa se intoarca cat mai repede la munca – asa ne vrea statul. Nu conteaza cat il platim noi pe stat.

  • Reply
    X
    15/01/2013 at 11:55 AM

    Nasterea prin cezariana este numai o decizie medicala. Numai in Romania femeile sunt sfatuite ca asa este mai simplu si mai eficace. Nimeni nu le invata care sunt repercursiunile unei cezariene…
    In plus efectul de turma isi face din plin prezenta si pe acest subiect coloborat cu disperarea doctorilor de a face mai multi bani intr-un timp mai scurt (da, spaga la cezariana e mai mare).
    In nicio tara civilizata un doctor nu ar permite asa ceva doar la dorinta pacientei…

  • Reply
    patric
    15/01/2013 at 12:52 PM

    Iti amintesti “manifestatiile spontane” de acum un an din Piata Universitatii? Cind toti cretinii s-au unit impotriva dictatorului, fara ca nici unul sa realizeze macar o secunda ca totul se reduce la banii de furat din sistemul sanitar de stat, care brusc se imputinau daca iesea legea sanatatii?

    E, noroc ca a venit la putere USL si a remediat tentativa de normalizare 🙂

  • Reply
    Cristina
    15/01/2013 at 8:38 PM

    Il stimam pe Dl.Raed Arafat. Mi se parea un om inteligent si cu dorinta reala de a face cava buna pentru sistemul medical. Se pare insa ca exista foarte mult adevar in afirmatia ca banii si puterea ii schimba pe oameni. Pacat ca nu putem avea coloana vertebrala, de la inceput si pana la sfarsit, mai ales atunci cand evoluam si urcam pe scara “celebritatilor”. Pacat ! Sunt dezamagita, pentru a nu stiu cata oara de oamenii pe care-i credeam importanti si destepti. Cu astfel de decizii vom ajunge, intr-adevar o tara fara capatai si viitor. Cei care sunteti tineri si puteti lua lucrurile de la capat, aveti curajul si plecati din aceasta tara. Mie personal, acum, imi pare rau ca nu am facut acest pas atunci cand am avut ocazia.

  • Reply
    Dli
    18/01/2013 at 12:32 PM

    Este trist ca nimeni nu se gandeste defapt la fenomenul global, si anume scaderea continua a populatiei, care se resimte in imbatrinirea ei, in acest fel, nu cred ca natalitatea este incurajata.

  • Reply
    adina
    21/01/2013 at 12:27 PM

    Nu pot fi deacord cu voi din pacate. Deja ati facut din omul asta criminal pentru ca intradevar se incearca gasirea unor solutii. Bani putini si necesitati multe. Are dreptatye cine scrie mai sus ca cezarienele nu se fac la dorinta pacientului. Au dreptate cei care zic ca banii nostri se duc pe apa sambatei in domenii care nu au nici o relevanta. Va inteleg dar nu inseamna ca aveti si dreptate. Rolul Ministerului este de a gasi solutii pentru toti. Eu am nascut la privat, am avut o complicatie serioasa si repede m-am trezit la stat. Culmea este ca s-au ocupat de mine si m-au scos din pericol. Egoizmul nostru a ajuns fara limite. Toti credem ca ni se cuvine totul si nu intelegem ce se intampla in jurul nostru. Romania nu se va remedia cu astfel de mentalitati. Obama nu degeaba s-a luptat cu toata lumea sa gaseasca o solutie sistemului sanitar din SUA. A fost scuipat, denigrat si batjocorit de grupurile de interese asa cum acum se face cu Dr. Arafat de catre unele persoane si unele grupuri de interese. Sper din suflet sa reziste !

  • Reply
    dana
    21/01/2013 at 2:25 PM

    Mai devreme am citit un comentariu pertinent si care a disparut! deci sa inteleg ca aici este voie sa zicem numai ce va convine? Nu e voie sa spunem si alt punct de vedere?
    In comentareiul respectiv o doamna a avut un punct de vedere pertinent si care merita sa fie citit!

    • Reply
      andressa
      21/01/2013 at 6:34 PM

      @dana,
      Nu stiu ce comentariu a disparut. Nu am sters niciunul.

  • Reply
    Joshua
    25/01/2013 at 5:14 PM

    Cat de trista este situatia in care traim.

  • Reply
    manu
    30/01/2013 at 7:37 PM

    Andressa draga, felicitari!
    @adina – da-te 2 pasi in spate si vezi de fapt cum stau lucrurile: asiguratul x care plateste OBLIGATORIU contributie la stat alege sa mai puna niste bani fata de cei pe care ii deconteaza statutul TUTUROR, indiferent de contributie si sa isi aleaga furnizorul de servicii medicale. Prin masura asta, asiguratul ala “egoist” ajunge de fapt sa fie jecmanit de 2 ori – o data ca nu a avut de ales catre cine plateste contributia si a doua ca nu mai are dreptul sa aleaga catre ce furnizor sa fie platita partea lui – aia care e egala la toti (ca el oricum mai scoate bani din buzunar).
    Unde vezi tu echitatea intr-un asemenea sistem? Daca ani de zile as fi putut sa aleg catre cine trimit contributia – as fi inteles. Atata vreme cat nu mi se da insa de ales – de ce sa nu am dreptul, ca oricine altcineva, sa beneficiez de aceleasi valori decontate?
    Tu cand ai datorii ce faci? Te imprumuti si mai mult sau vezi unde poti sa mai tai din cheltuieli? Si cand tai din cheltuieli, renunti la mancare sau la mersul cu taxiul?

  • Reply
    Danyzus
    03/02/2013 at 12:27 PM

    Stii ce e trist, ca domul Raed Arafat isi doreste un sistemul medical ideal, dus pana aproape de perfectiune, in care nici un roman sa nu mai fie nemultumit. Nu zic ca e rau, doar ca e mult pana acolo si aproape imposibil in Romania. Domnul uita ca nu are la dispozitie decat 4 ani, asta daca are noroc, ca dupa aia vin altii in locul lui si o vor lua de la capat cu reforma. Si in dorinta asta de a crea sistemul medical perfect noi avem de suferit.

  • Leave a Reply