Impreuna cu mai multi bloggeri am fost la ferma ca sa incepem munca la editiile limitate de chipsuri Lay’s cu numele noastre. Parcela mea este, desigur, cea mai cea. 🙂
Excursia la ferma Lay’s din Covasna, mi-a demonsrat ca stiu foarte putine lucruri despre alimentele pe care le consum sau produsele pe care le folosesc frecvent. De exemplu, eu habar nu aveam ca chipsurile sunt produse din cartofi din Romania! De fapt, as fi fost in stare sa pariez ca se folosesc in proportie coplesitoare cartofi din alte tari, dar in realitate mai mult de 80% din productia pentru Romania provine din 14 ferme din tara noastra, iar planul PepsiCo este ca in curand procentul sa fie de 100%.
sursa foto: sutu.ro.
Imaginea pe care o aveam eu despre o ferma care produce cantitati industriale de cartofi sau orice altceva era foarte diferita de ce am descoperit la M&P Agro, in Cernat, langa Targu Secuiesc. In loc de un proces de laborator facut de niste oameni scortosi in halate albe (si scortoase) am gasit o familie foarte foarte simpatica: Peter, cel care a pornit afacerea, se ocupa de ferma impreuna cu sotia si cei doi copii ai lor. Au angajat oameni pe masura ce afacerea a crescut, avand acum 19 angajati, dar numarul a fost mai mare in perioade de recoltare solicitante. Faptul ca familia lui Peter a reusit sa aiba o colaborare pe termen lung cu Lay’s arata ca au muncit enorm: au fost zeci de astfel de ferme la inceput in peisaj, dar numai 14 au reusit sa livreze cantitatea si calitatea ceruta. Peter afost un foarte bun manager: a accesat fonduri europene pentru a-si dezvolta ferma si a-si mari capacitatea de productie. Ca sa intelegeti mai bine cum merg lucrurile: M&P Agro estimeaza ca va livra 3 mii de tone de cartofi anul acesta care se vor transforma in chipsuri. Eu nici macar nu imi pot imagina cum arata 3000 de tone de cartofi! =)) Suna a stadion plin cu saci de cartofi, nu? Este reconfortant sa stiu ca o familie frumoasa din Romania are o afacere profitabila, iar eu mananc cartofi adevarati. Sigur, carotfii simt cand sunt plantati cu dragoste =)) dar mai ales simt daca sunt plantati cand solul are exact 8 grade si multe alte lucruri care ii fac sa creasca mari si frumosi sau… nu. Asa ca pana la urma, ceea ce se intampla la ferma nu e nici laborator, dar nici o gospodarie tipica de la tara. E multa stiinta, nu doar noroc in spatele unei recolte bogate.
Apropo de cartofii pe care ii mancam, la ferma am aflat ca numai anumite soiuri de cartofi pot fi transformate in chipsuri aurii: este important ca ei sa nu aiba un continut mare de zahar pentru ca altfel ei se innegresc prin procesul de prajire. In plus, ei trebuie sa aiba o anumita marime pentru ca feliile sa fie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Sunt agreati cei cu diametrul intre 4 si 9 centimetri. Pentru bloggeri, ferma a ales 3 soiuri de cartofi. Baietii au plantat Linton si Hermes , iar fetele au Lady Claire. In august noi vom merge sa ii recoltam si sa ii procesam la fabrica. Si nu ma pot hotari cu ce aroma sa fac Lay’s Andressa! Idei? 🙂
Cititi mai multe povesti despre excursia noastra la ferma si pe blogurile colegilor mei de breasla! 🙂
Sutu (unde gasiti, ca de obicei, poze misto)
Chinezu (multe poze si la el)
11 Comments
carmen
30/04/2012 at 1:16 PMchiar si din cartofi romanesti tot cipsuri raman, eu n-as incuraja copiii sau adultii sa manace cipsuri 🙂
andressa
30/04/2012 at 1:31 PM@carmen:
vorba aia: tot ce e bun in viata asta e ilegal, imoral sau… ingrasa! :)) cu alte cuvinte, cine poate sa renunte la chipsuri, inghetata sau… alcool? 🙂 cred ca important e sa ai masura. eu mananc chipsuri, dar incerc sa le aleg pe cele mai naturale si oricum fac si sport asa ca nu cred ca imi fac rau. nu m-am ingrasat in ultimii ani si nici colesterol ridicat nu am.
Fermier pentru o zi (deocamdata) | Provinciala
30/04/2012 at 6:17 PM[…] seria am parcela mea, sunt fermier, ne-am trezit asadar (cei invitati in proiect) proprietari de pamant in arenda, printi si printese […]
Sorin
30/04/2012 at 7:55 PME frumoasa campania pornită de lays, păcat ca nu putem participa mai mulți 🙁
Cristina
30/04/2012 at 9:49 PMPana la urma este chestie de metabolism. Eu nu mananc nici cips-uri, nici grasimi, nici oua, nici pielea prajita de pui :)….so what….colesterolul e mare, kilogramele….putintel cam multe si mai ales incapatanate….nu vor sa ma paraseasca…nicicum. Nu zic, ca cips-urile sunt mancarea ideala, dar daca reusim sa pastram masura (in tot ceea ce facem)…cred ca e ok.
Cristina
Am parcela mea, sunt fermier! - Elena Cîrîc
30/04/2012 at 9:50 PM[…] recoltăm cartofii de pe terenul nostru. Parcela mea are 5 rânduri lungi şi se află în stânga Andressei şi în dreapta formaţiei Lala Band. Iar recolta mea se va transforma într-o ediţie limitată […]
“Fermierii Lay’s”, o iniţiativă frumoasă « Denisa Bârgău ✿
01/05/2012 at 12:52 AM[…] experienţă au scris: Elena Cîrîc – de la ea am furat pozele, Andreea Retea, Andreea Stan, Andreea Burlacu, Cristi Şuţu – cred că el a făcut pozele pe care le-am furat de […]
Florin
02/05/2012 at 10:49 AMEu as sugera Lay’s Andressa cu aroma de “pui” sau “chilli”. Avand metabolism rapid consum frecvent chipsuri fara a avea probleme de greutate.
Si vorba aceea, daca am manca doar sanatos in adevaratul sens al cuvantului am “muri” de foame.
Mobilier la comanda
03/05/2012 at 8:16 AMAha deci numai anumite soiuri de cartofi pot fi transformate in chipsuri…asta nu o stiam 😀
Operaţiunea: bloggeri şi PR-işti pe plantaţia de cartofi PepsiCo « BORȚUN•OLTEANU | Agenție de PR
07/05/2012 at 6:05 PM[…] citi impresii despre weekend-ul petrecut la fermă la: Andrei Cismaru, Andreea Burlacu, Andreea Reţea, Chinezu, Elena Cîrîc, Claudia Tocilă, Cristi Suţu, Andreea Stan şi Auraş […]
life goes on » Andressa
12/06/2012 at 6:00 PM[…] destinul: cartofii recoltati de pe aceasta parcela, in august, vor deveni prima serie de Lay’s Andressa. Cu ce aroma vreau eu. Abia […]