Diverse

intrebari despre anorexie

Colega mea, Ina, de la Perfecte.ro, m-a rugat sa raspund unor intrebari despre anorexie si m-am supus, desigur.

Care crezi ca este principala cauza a anorexiei? De ce tot mai multe fete si femei isi distrug sanatatea (si chiar viata) incercand sa fie cat mai slabe?

Andreea Retea (andressa.ro): Cred ca in general femeile au o problema cu siguranta de sine. Anorexia este numai unul din felurile in care se manifesta nesiguranta de care vorbesc sau chiar depresia (nediagnosticata de medici de cele mai multe ori). De mici pana cand suntem in toata firea, femeile si barbatii deopotriva aud mai mult critici decat laude si incurajari, iar asta face ca imaginea de sine sa se deformeze si sa incercam lucruri extreme pentru a o imbunatati. Noi, femeile, suntem supuse unei presiuni imense : sa fim cele mai frumoase, cele mai bine imbracate si cele mai bine platite la locul de munca. Numai ca asta este o misiune aproape imposibila. Dar incercam toate sa o indeplinim. Problemele de sanatate apar deci inevitabil: lucrezi prea mult, esti prea obosita, demoralizata, nu ai timp sa faci sport si ajungi sa nu mananci crezand ca numai asa poti sa ajunge sa te simti mai bine. De fapt, ajungi sa te simti mai rau.

Mai mult aici.

Dar dracul nu e atat de negru.. sau de slab, ca sa fim in tema. Oameni anorexici am vazut in reviste, la televizor, dar dupa ce i-am plans de mila Angelinei Jolie (mi-a trecut repede, recunosc!), mi-am dat seama ca personal nu cunosc pe nimeni cu probleme de anorexie. Sigur, e genul de problema de sanatate pe care oamenii o ascund, asa e, dar din ce vad eu in jurul meu oamenii mananca mult si bine, cu placere, fara nicio urma de vinovatie. Si asta poate fi o problema, ce-i drept, dar deja intram intr-o alta campanie! =))

Singura perioada in care am fost cat de cat aproape de anorexie a fost atunci cand nu stiam cum sa imi rezolv mai repede problemele cu tenul si, crezand ca mancarea este de vina pentru toate, ma feream de ea, ma temeam de ea, o uram… Pur si simplu nu mancam. Dar a trecut dupa cateva luni. Si acum iubesc mancarea din nou. Si ea ma iubeste pe mine. Si suntem foarte fericite impreuna. Chiar… mi s-a facut cam foame.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply