Probabil multi dintre voi ati auzit de Declaratia de la Bologna prin care sistemul de invatamant superior din Europa adera la aceleasi standarde.
Stiti ca studentii care trec acum in anul al treilea fac parte din “Generatia Bologna”? Printre altele, s-a scurtat durata ciclului universitar cu un an (de la 4 ani – la 3 ani).
Si – foarte important – la sfarsitul fiecarui an se face ierarhia mediilor si se recalculeaza cine este la buget si cine la taxa.
Astfel, se incurajeaza competitia, sunt motivati studentii sa dea invete.
Da, se straduiesc mai mult. Nu mai copiaza. Sau mai degraba nu ii lasa pe altii sa copieze de la ei.
Problema pe care am o vad eu este ca studentii pierd o lectie de viata foarte importanta – colegialitatea. Nu impart cursuri, nici nu se consulta intre ei. Studentii nu doar invata mai mult, ci se sapa mai mult.
Lectia pe care le-o da acest sistem este ca fiecare fapta buna s-ar putea sa te costa pierderea bursei. Cred ca benefic ar fi un sistem care recompenseaza faptele bune, nu le taxeaza. Sa lasi pe cienva sa copieze nu e o fapta buna, desigur, dar sa ajuti un coleg, sa ii explici si sa-i imprumuti carti si cursuri – da.
Chestia cu fiecare pentru el ma scoate din sarite.
No man is an island!
18 Comments
cosmin vaman
18/08/2007 at 5:22 PMNU sunt un sustinator fanatic al sistemului, dar cred ca e nevoie de o masura prin care sa incurajam competitivitatea. Cred ca asta nu exclude colegialitatea, camaraderia, cum vrei sa o numesti. Sunt student in Iasi (adica am fost pana acum cateva luni) si faptul ca nu am copiat de la altii (foarte des 🙂 ) nu mi-a afectat legaturile puternice de prietenie pe care le-am legat aici.
Pe de alta parte, nu poti sa te plangi permanent ca avem un sistem de invatamant de rahat rupt de societate si sa teplangi ca se pierde “boemia” anilor de scoala. Dimpotriva, cred ca efectul poate fi tocmai invers: scoala te poate invata cum sa fii competitiv fara sa devii mai putin uman. De fapt nu numai ca poate, dar si TREBUIE sa faca asta.
unuzero
18/08/2007 at 5:26 PM🙂 cred ca asa vom ajunge sa avem si noi acel nivel “ridicat” al invatamantului…sau se vor naste generatii de “sapatori”???. desi sunt sigur ca pentru invatamant ideea de “colegialitate” nu are vreo importanta. de aceea banuiesc ca este important sa “scoti” pe banda cat mai multi absolventi.
Cristy
18/08/2007 at 5:29 PMTe-ai uitat de prea multe ori la ‘About A Boy’. Some people are islands.
ania
18/08/2007 at 6:18 PMla noi in universitate singura chestie e ca s-a trecut de la 4 la 3 ani…si asta e nashpa. dar cine a intrat la buget acolo ramane. de aia colegii mei cu 10 restante sunt inca studenti…
oricum…sux big time 🙁
Beniamin
18/08/2007 at 6:18 PMce faci andreea retea ? :P:P missed me …??? acum am gasit si eu blogul tau ..de fapt acum mi-am dat seama ca e al tau …da-mi un add …mai vb de cltb1 sauc eva in genul…oricum …eu aveam id-ul ala vechi al tau …sti tu care … oricum ..da-mi un add sa vb de Paltin …:D:D …glad i sow u 😛
Eudaimon
18/08/2007 at 6:53 PMactually every man is an island…but we are all connected by the water around us wich is made by the strings wich bind us together so we don’t go floating adrift
irio
18/08/2007 at 7:17 PMnu te teme ca se intampla si inainte.
Tin minte acu patru-cinci ani, la un examen de algebra, profa ne-a dat inca un capitol de invatat si exercitii model cu rezolvari cu o zi-doua inainte de examen. Le-a dat la o tipa ca se la dea la tot semianul. Crezi ca le-a dat mai departe? 🙂
Ok, miza era Erasmus.
depe
18/08/2007 at 9:23 PMin scoala, cel mai mult m-a scos din sarite cliseul asta al celui care isi ajuta colegul la teme si sfarseste mai prost decat el. Nu, nu-i asa. Daca esti indeajuns de bun incat sa-i explici chestii, o sa fii indeajuns de bun si sa obtii o medie mai mare.
Allicia
18/08/2007 at 11:59 PMNu stiu daca se pierde “colegialitatea” despre care vorbeai. Cel putin, nu in cazul facultatii mele sau printre colegii mei. Exista competitia, normal, pentru ca bursa aia e prilej de mare bucurie, insa ne ajutam reciproc foarte mult, uneori si la examene, cand cosinderam ca merita riscul si efortul. 🙂
Mai urat la sistemul acesta nou este ca ni s-au ingramadit materiile si iesim cu capul varza din facultate, iar in ultimul semestru vom avea 6 examene sanatoase (la mine asa e). Ciudat e ca profii nu par a merge pe principiul “cat mai multi absolventi, sa fim indulgenti cu ei”, dimpotriva – vor merge pe ideea “termina cine poate cu adevarat”. De inteles, de altfel, dar tot anapoda e impartita materia si parca prea am de suferit in semestrul terminal. 🙂
andrei
19/08/2007 at 12:20 AMfoarte tare blogul…keep up!
Cristi Roman
19/08/2007 at 2:17 AMIn cei 5 ani de FJSC am fost asaltat de mai tinerii mei colegi/colege sa le dau cursuri, sa le suflu la examene, sa le dau de la mine, etc. Cit am putut, i-am ajutat, remindere pe mobil sa nu uit cind ajung acasa sa le trimit pe mail ce mi-au cerut, etc, etc.
De doua ori am cerut si eu, in anul 5, si mi s-a dat de n-am putut sa le duc………
Scuze pentru interventie.
cosmin vaman
19/08/2007 at 3:57 AMMateriile s-au ingramadit pentru ca multi profesori sunt disperati sa nu isi piarda normele si au adoptat doar forma procesului Bologna, netinand cont ca e nevoie de o schimbare de fond. Invatamantul centrat pe student inseamna mai mult decat trecerea de la 4 la 3 ani pt ciclul de licenta. Pana la urma nu conteaza cat de mare e reforma, e mai important cum o folosesti. Iar colegialitatea nu tine de programe analitice sau politici educationale.
morbo
19/08/2007 at 9:37 PMai dreptate andressa. mie imi placea si sa-i las sa copieze, chiar daca nu e fapta buna.
me
19/08/2007 at 10:18 PMMi se pare ok competitivitatea. Te pregateste mai tarziu pentru giob, unde fiecare alearga dupa un bonus, o marire…
Sistemul american incurajeaza individualismul pe partea profesionala. Acolo nu exista grupe, serii, colegi. Si iata ca sunt numarul 1 in lume, chiar daca materia prima poate fi din asia, india, romania, etc.
Sunt de acord cu colegialitatile, dar nu cu copiatul. Colegialitate in limitele regulilor stabilite.
Cat despre comentariul de mai sus, cu subiecte suplimentare la examen si erasmushi, acel “profesor” ar trebui reclamat, si in niciun caz sa nu fie luate in considerare subiectele suplimentare. Nu se comunica cu ceilalti studenti printr-un alt student, nu se favorizeaza studentii…
vlad
20/08/2007 at 1:08 AMUnii inteleg ca ii ajuti cand le dai sa copieze si se uita stramb cand le explici.
omul
20/08/2007 at 10:31 AMSunt student intr-o scoala bine cotata din Franta si nu
imi cunosc decat jumatate dintre colegi. Ei intre ei poate nici macar atat. Copiat=exmatriculat iar mila/bunavointa din partea profesorilor se opreste la evaluari. “Fiecare pentru el” e mai mult decat o calitate, e un must-have.
Andrei
20/08/2007 at 11:02 AMeu consider ca e ok sa lasi pe altul sa copieze de la tine..ar fi foarte ok daca vine cu 2-3 zile inainte de examen si-ti cere sa il ajuti, sa-i explici…si chiar daca in final ia o nota mai mare..poate a avut noroc, dar si eu am contribuit la nota aceea…cel putin asa vad eu lucrurile..poate-s mai poet..dar mie nu-mi place sa sap…si urasc pe colegii care sapa..
catalin
13/12/2007 at 8:00 PMUn sistem de invatamant ce ne pregateste pt viata de zi cu zi. Ne sapam unii pe altii, fiecare isi vede propriul interes, totul e ca-n viata, nu crezi?