Diverse

despre ipocrizia din presa

Am vazut multe cururi la televizor la viata mea, unele dintre ele de cand lucrez si eu in televiziune, dar am ramas destul de inocenta din moment ce nu imi imaginam ca va veni  ziua in care o sa-i vad curul lui Boc.

Sa nu fim totusi ipocriti. Ca am senzatia ca acum e momentul in care ne dezicem de toate indecentele si indiscretiile comise vreodata. Eu recunosc: ca om care lucreaza in televiziune inteleg tentatia de a incalca dreptul la imagine si la viata privata ale unei persoane. Inteleg tentatia de a avea un subiect in exclusivitate, de a fi lider la audienta, de a rupe gura targului. Inteleg de ce ai face publica o informatie fara sa o verifici temeinic de teama ca daca mai intarzii putin pierzi intaietatea. Numai ca sunt subiecte si subiecte. Pentru unele risti, pentru altele, nu. Cum ar veni, pentru unele merita sa-ti pui fundul la bataie. Pentru fundul lui Boc, nu vad de ai face-o.

Daca Boc ar fi fost tatuat pe fund, as fi inteles. Nu ar fi fost justificat sa dai imaginile, dar macar as fi inteles decizia de a le difuza. Daca ar fi fost o picanterie, ceva, sex/droguri/violenta – ar fi fost in primul rand legal sa le dai – ar fi fost vorba de moralitatea fostului premier – dar ar fi fost si de inteles. Pentru ca dincolo de orice lege, sa fim sinceri, noi nu ne plangem de incalcarea drepturilor, cat ne plangem de gratuitatea gestului. Sunt multe momente cand oamenii din presa intrec limitele legii si ale bunului-simt. De fiecare data cand pun o mie de intrebari rautacioase pentru a starni o reactie de la vedetele care ies din Tribunal sau Judecatorie, reporterii gresesc, dar o fac asumat. Si nimeni nu-i deplange atunci pe “bietii” intervievati. Miza e mare: slabe sanse ca cineva sa te dea in judecata pentru ca ai pus o intrebare (oricare ar fi fost ea) si mari sanse ca omul sa spuna totusi ceva, orice. Chiar si un “Da” sau “Nu” ar fi o stire: “Confirma infidelitatea!” sau “Neaga orice relatie cu X”.

Dar in cazul imaginilor cu Boc nu am reusit sa inteleg miza. Nu inteleg ce curiozitate satisfaceau, in ce fel influentau agenda publica, ce adevar dezvaluiau. Nu vreau sa fiu ipocrita, cum spuneam, nu faptul ca legea a fost incalcata vreau sa reclam, o vor face cei implicati probabil (si eu merg cu tramvaiul fara bilet si diverse alte lucruri periculoase si imorale, chiar nu vreau sa arunc cu piatra). Ma enerveaza insa ca nu are sens difuzarea imaginilor. Nu este “evil” sa difuzezi imaginile, nu il demasti pe Boc. E doar… aiurea.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Valentin Valeanu
  14/02/2012 at 11:57 AM

  Imaginile ca imaginile, dar interventia unui lider care se vrea presedinte – Crin Antonescu intr-o asemenea situatie …. este de neiertat !

  • Reply
   andressa
   14/02/2012 at 12:14 PM

   @Valentin Valeanu:
   Categoric. Si cand ma gandesc ca recent, la un sondaj, i-am dat cea mai mare “nota” lui Antonescu. He lost my vote last night.

 • Reply
  Valentin Valeanu
  14/02/2012 at 12:17 PM

  eu voi vota cu oricine vine impotriva lui Ponta, Geoana, Antonescu, nu pentru ca ar merita ci doar pentru a-i scoate de pe scena politica. Basescu are o gramada de defecte si desi moral l-as fi vazut sub Antonescu, mi-am schimbat parerea … Asa cum si Ponta a mirosit putin puterea si s-a intors repede impotriva a tot ce cladise si spunea ca reprezinta viitorul Romaniei. Niste gunoaie !

  • Reply
   andressa
   14/02/2012 at 12:24 PM

   @Valentin Valeanu:
   bine ca te-ai hotarat. eu nu imi dau seama cu cine voi vota.

 • Reply
  Flavia
  14/02/2012 at 12:24 PM

  Am apucat sa vad vreo 2-3 minute din emisiune dupa ce-am citit pe FB ca se coace ceva la antena1. Capatos tot repeta cu speranta in glas “acesta este posibil cel mai mare scandal din Romania, din ultimii ani”. Hehe, right… Plictis mare.

  • Reply
   andressa
   14/02/2012 at 12:29 PM

   @Flavia:
   da, plictis. ma tot asteptam sa vad un tatuaj cu zvastica, sa sara cineva pe Boc, sa se intample ceva. Nu s-a intamplat nimic.

 • Reply
  Valentin Valeanu
  14/02/2012 at 12:26 PM

  uite-te pe antene ca sa vezi cu cine nu vei vota :p

 • Reply
  bru2s
  14/02/2012 at 1:17 PM

  Nu înțeleg ce aveți cu Antonescu!…Din cate am înțeles a spus ca Boc n-are nicio vina…oricum NU E in regula ca un prim-ministru a fost fotografiat in curu’ gol…cineva a permis asta!….

 • Reply
  Cristian
  15/02/2012 at 1:57 AM

  @bru2s: dacă e să vorbim de nereguli, marea neregulă o văd la voyeuristul care-l filma. Că l-a filmat pe Boc sau că ar fi putut filma pe altcineva, astea sunt deja detalii.
  De altfel aș vrea să spun cu ocazia asta că mi-a plăcut de Boc. Era foarte natural, fără aere, fără fițe.

  @andressa: cum cu cine să votezi? Cu Becali după cum sugera un mare blogger al țării 🙂

 • Reply
  Paula
  15/02/2012 at 10:39 PM

  Presa incearca sa ne ofere “senzationalul” in fiecare zi, incit mai degraba devenim desensibilizati. La fel, gasesc toata situatia”aiurea”. Si acelasi lucru pot sa zic si despre presa de senzatie. E din ce in ce mai “aiurea” si devine din ce in ce mai irelevanta.

 • Leave a Reply