Ce m-am enervat cand am gasit un site de referate. Referate despre orice: despre istorie, arta, matematica, fizica, chimie, literatura.
Eu cred ca cei care fac asemenea site-uri vor arde in iad. :)))))) Cred ca fac un deserviciu atat de mare celor care le copiaza, ca toata energia asta negativa se revarsa asupra serverelor si intr-o zi o sa ia foc un condensator! Probabil asa a ars si Bamboo de doua ori din temelii. 😛
Si nu cred ca astfel de afaceri ar trebui sa nu existe, in nici un caz. Sunt (destul de) liberala. Dar sper ca cei care le fac stiu riscurile la care se supun, respectiv baaaad karma.
Ce nasol e sa plagiezi o lucrare in care trebuie sa-ti spui parerea! Si nu oricand, ci in perioada in care esti elev, cand ar trebui sa inveti sa iti exprimi parererile, sa iti formezi putin stil de scriitura.
Capacitatea de a scrie, de a argumenta e ca un muschi – trebuie incordat ca sa dezvolte, trebuie fortat putin. Altfel se atrofiaza. Si nu ma refer la a scrie romane, ci la a-ti expune propriile idei in cateva pagini. In zilele noastre, am vazut chiar eu, e rar intalnita capacitatea asta la oameni.
Nu-si dau seama elevii. Si daca-si dau seama… E ca si cum ai putea sa traversezi ilegal, dar foarte rapid sau sa ocolesti mult pana la trecerea de pietoni. E atat de greu sa nu traversezi ilegal. Nu e imposibil, dar avand aceste variante, putini vor alege varianta moral corecta si cu efecte benefice pe termen lung. Mai ales in conditiile in care e foarte putin probabil sa fii prins.
Ce misto trebuie sa fie la scolile unde exista programele alea de depistat plagiatul! Am auzit despre asa ceva. Foarte tare! Descurajeaza practica si ii avantajeaza pe aia care chiar muncesc pentru studiul lor.
(Fie vorba intre noi am auzit ca o asistenta de la FJSC a cautat pe google fraze din referatele unor studenti de anul intai sau al doilea si au luat aia 1 pe linie pentru ca plagiasera! Asta da lectie de viata! Sa nu le plangem de mila, au avut ocazia sa-si refaca tema in mod original pentru a intra in examen, dar cu o nota mica si binemeritata in seminar. E un zvon insa, vreau sa precizez, nu stiu daca asa s-a intamplat. Insa pare atat de credibil!)
Si nu pledez impotriva plagierii in general. Adica ba da 😀 , dar o vad mult mai periculoasa cand e facuta de elevi si studenti. Pentru ca in perioada aia trebuie sa inveti sa argumentezi sau sa prezinti orice de pe lumea asta, in cuvintele tale, in cateva pagini. Este elementar. Si daca nu facem asta constant, uitam cum se face sau nu invatam niciodata. Ramanem cu un imens handicap.
Nu mai stim sa scriem, sa argumentam. Nu stim sa mai scriem mai mult de o pagina. Asta e adevarul. Ne obisnuim asa. Horror! Asta se intampla daca plagiezi sau daca nu exersezi destul.
Eu in liceu nu cred ca am scris mai mult de 4 pagini la vreo tema sau lucrare. Ajunsa in clasa a XII-a mi-a fost ingrozitor de greu sa scriu 25 de pagini pentru atestatul de limba engleza. O argumentare de 25 de pagini. Nu ar trebui sa fie un capat de tara pentru un elev care termina 12 clase. Am transpirat si am corectat la alea 25 de pagini de parca erau 250.
Acelasi sentiment am avut acum, la licenta. Mi-au ruginit falangele. In ultimii patru ani nu am scris mai mult de 5-10 pagini la o lucrare.
Sa scriu vreo 75 de pagini (cat mi-a iesit lucrarea) a fost inspaimantator. Nu stiam de unde sa apuc. Rezolvasem introducerea in 2 pagini, desi trebuia sa aiba macar 10. Nu stiam sa argumentez pe larg. M-am chinuit o zi intreaga sa scriu alea 10 pagini, de parca erau 1000. Mi-a ruginit creierul.
Am reusit sa o scot la capat. Dar mi-am dat seama ce usor mi-ar fi fost acum daca as fi scris lunar o lucrare de 20 de pagini pe parcursul facultatii. Adica ar fi fost mult de scris, dar, vorba aia, “student” vine de la “studiu” nu de la “stat degeaba”! 🙂
63 Comments
jesuismymind
08/06/2007 at 10:32 AMsi nu numai ca ajungi sa nu mai fii in stare sa scrii mai mult de o pagina despre ceva,dar poti sfarsi mult mai rau,anume sa nu mai fii capabil sa argumentezi ceva oral…si atata timp cat lumea asat e bazata pe comunicare,durerea e mare..
andressa
08/06/2007 at 10:38 AMDa, si exista si o corelatie invers proportionala intre gradul de agresivitate si capacitatea de a argumenta. Nu?
Andra
08/06/2007 at 10:56 AMEi, site-urile mici de referate nu sunt nimic. Cunosc oamnei care isi cumpara lucrarile de diploma pur si simplu pentru ca prefera sa isi petreaca timpul facand altceva.
Eu sunt studenta la ASE si avem o limita de 40 de pagini pentru lucrare asa ca nu ar fi un obstacol de netrecut de scris aceasta lucrare.
De anu lviitor insa cred ca o sa se introduca softul de recunoastere a originalitatii cel putin la noi, la facultatea de Marketing, care o sa identifice nu doar lucrarile identice, ci si paragrafele copiate rand cu rand dintr-o carte faimoasa…
Viitorul suna bine 🙂
add
08/06/2007 at 11:15 AMplm, eu am facut un referat la chimie intr-a 11-a ca sa fiu sigur ca nu poate sa ma lase corijent, timp de 3 saptamani, aproape zi de zi cu carti de 500 pagini+ la sala de lectura de la biblioteca.
am luat 10 si apoi mi-a facut media cu un 3 dintr-o lucrare si mi-a pus 6. 😐
hate that woman ever since.
friendly frog
08/06/2007 at 11:24 AMHei, chestia asta cu lucrarea care trebuie sa fie de 75 de pagini intotdeauna mi s-a parut o prostie. Si mi se pare in continuare desi e practicata nu numai la noi. Daca ai facut o lucrare bine structurata si argumentata nu ar trebui sa conteze ca are cu 10 pagini in minus fata de cat “ti s-a cerut”. Poate si de aici tendinta unora de a umple goluri cu copy si paste…
ZuZu
08/06/2007 at 11:36 AMCrezi k elevilor le mai pasa atata timp cat gasesc un referat gata facut. Si eu sunt elev, dar nu obisnuiesc sa iau referate decat la materii care chiar nu ma intereseaza gen chimie,biologie. Niciodata n-am luat la romana. Mai ales ca unele sunt prost facute.
andressa
08/06/2007 at 12:03 PMZuzu,
sunt sigura ca nu le pasa, asta am zis si eu. Dar stii ce misto e sa muncesti zile in sir la un refer la chimie si apoi sa iei o nota buna pe munca ta? Si sa fi invatat ceva in timpul asta? Eu nu o sa uit niciodata cum se fac parfumurile sau ce e aia magnetism dupa ce am scris cu mana mea despre asta.
add,
hai, hai, ajuta-ma! 🙂 Zi si tu macar ca sentimentul dupa ce ai scris referatul a fost nemaipomenit, ca nu mai conteaza media!
friendly frog,
la noi e intre 60 si 100. Mi-a iesit de 75 mie. Dar limitele sunt foarte flexibile. Si 50 de pagini si 120 poti sa ai, daca este convins coordonatorul tau ca e echilibrata lucrarea.
Vlad
08/06/2007 at 12:25 PMDin câte îmi amintesc, cei de la Ştiinţe Politice (fspub.ro) au un program automat care verifică lucrările împotriva plagiatului.
Mi se pare o idee foarte bună, ar trebui aplicată peste tot.
catalin
08/06/2007 at 12:37 PMomul fara o farama de act creator e ca pomul fara fructe…
Keos
08/06/2007 at 2:52 PM“programele alea de depistat plagiatul” se numesc Google…
andressa
08/06/2007 at 2:58 PMKeos,
nu chiar. Pentru ca nu exista pe Internet tot ceea ce s/a publicat. Ar trebui sa fie o baza de date cu lucrari ale elevilor / studentilor si bibliografia aferenta.
Vlad,
da, si eu tot de la ei am auzit.
catalin
08/06/2007 at 3:22 PMchiar daca ar exista baza aia de date, in primul rand ar fi mult prea mare si deja ma gandesc la tehnologie sofisticata pentru a o organiza, si in al doilea rand o cautare fara un algoritm foooarte eficient ar fi inutila 🙂 chiar sunt curios… dar si eu cred ca e un google product…
andressa
08/06/2007 at 3:33 PMExista deja asa ceva si se foloseste in SUA. Se poate deci.
Keos
08/06/2007 at 3:50 PMPoi daca profesorul respectiv primeste lucrarea in format digital nu e greu sa dea un copy paste in Google. 90/% sanse sa o gaseasca daca e “de pe net”. Si chiar daca nu o primeste in format digital, un scan scurt si o prelucrare intr-un program OCR e la fel de buna.
Revenind la subiect, da, “ruginirea creierului” devine din ce in ce mai evidenta, generatiile astea de copii “cool” si prosti ca noaptea ce ne urmeaza, sunt un exemplu “bun” in privinta asta…
Andreea
08/06/2007 at 4:03 PMEu sunt la FSPUB, insa softul de plagiat e mai degraba un matchmaker. Si de multe ori se intampla ca o fraza de-a ta sa semene cu ceva de pe net fara sa fi fost totusi copiata, coincidenta de topica a frazei sa-i zicem, si nu mai sta nimeni sa vada daca e coincidenta au ba ci o iau ca plagiat.Insa avem reguli foarte stricte legate de plagiat, profii pica pentru asta pe capete, daca se ajunge la un exam oral in care puteai intra doar daca iti scriai un eseu si eseul e plagiat repeti cursul, no more credite. Sunt razboinici! Dar e bine 🙂
dragos
08/06/2007 at 5:00 PMDa, eu pot sa spun ca ma numar printre cei care prezint si argumentez prost ideile pe care vreau sa le expun, problema venind exclusiv din inconstienta necesitatii de a dezvolata aceast “skill”, aceeasi inconstienta care ii caracterizeaza si pe elevii si studentii mai sus mentionati. Probabil tine de educatie, de firea fiecaruia, precum si de “forta” sau mai degraba lipsa “fortei” care trebuie sa-i modeleze. Si acum un happy end: eu am constientizat la un moment dat problema si incerc sa fac ceva sa indrept lucrurile, probabil se va intampla acelasi lucru si cu multi dintre utlizatorii unor astfel de site-uri.
A
08/06/2007 at 5:09 PMSe poate şi mai rău: să scrii 100 de pagini în care să nu spui nimic, iar cei care au cu adevărat ceva de spus să fie descurajaţi să o mai facă pentru că… 3 pagini sunt prea puţin.
Îmi aduc aminte de profesorul de fizică din liceu care ne-a relatat despre un fizician care a luat premiul Nobel pentru o lucrare de o pagină.
Nu neg că a scrie multe pagini din nimic este un talent. Însă nici pe departe principalul talent pe care un om trebuie să şi-l dezvolte. (Iorga a scris 1400 de cărţi şi… care mai e importanţa lui Iorga azi atât în România dar mai ales peste hotare?)
Recunosc însă ca nu există o altă măsură pentru a aprecia un student din marea masă de studenţi mediocri decât cantitatea, care arată că studentul a muncit măcar să facă ceva… Totuşi m-a deranjat faptul că prezinţi calitatea asta de a scrie zeci de pagini repede, ca pe una de căpătâi pentru orice om.
add
08/06/2007 at 5:49 PMmai, eu am aparut atuncu cu ditamai cartea, foarte minutios documentat, imi pare rau ca nu m-a lasat sa-l pastrez, era in el mult mai mult de ce tre sa stii intr-o viata de om despte Glucide. Ca vaca a inceput sa faca pe desteapta si mi-a zis ca stie ea pe cineva la o editura nu se mai pune.
cat despre diploma, m-am apucat si eu acuma si e aberant sa-mi ceara 70 de pagini. eu sunt sotto ca tot ce am de spus incape in 2 maxim 3. asa ca am inceput sa dau copy paste, traduc, sa iau de prin altele istoria de la Adam ca sa se ingroase treaba acolo. Dupa aia am sa pun cod si screenshoturi de toti banii pana pe la 60 de pagini.
ana
08/06/2007 at 6:21 PMmi-e greu sa cred ca tu in liceu nu ai luat nici un referat de pe vreun site . esti atat de “sfanta ” ? in 4 ani nici unul luat dupa net ? chiar nu cred asta .
catalin
08/06/2007 at 6:23 PMAna, crede-ma ca se poate…unii dintre noi au varsta la care nu _existau_ referate pe net…da, chiar a existat viata si inainte de net 🙂
Ra
08/06/2007 at 7:21 PMAm vazut ca a zis cineva aici de dat un paste in google. Am o prietena care preda in State si acolo profesorii dispun de softuri pentru descoperirea plagiatelor…Vreau sa zic …e posibil sa faci asta in ziua de azi, dar cine sa se oboseasca?si oricum, cui dauneaza in primul rand asta? cine nu isi exerseaza “muschiul” ala al coerentei de care ziceai tu?
Musculin
08/06/2007 at 8:30 PMPresupun ca aceiasi oameni care preiau referate de pe net vor arunca si ei cu pietre/oua/rosii in capetele participantilor la parada GayFest, acuzandu-i de imoralitate.
(Si uite asa am reusit sa combin comentariile la doua posturi pe teme complet diferite :))
Keos
08/06/2007 at 9:16 PMCa doar nu is nebun sa cumpar rosii pentru fetitele alea…
Alina
08/06/2007 at 10:33 PM@ana
tu copiai si posturi de la alti bloggeri acum vreo 2 luni (pe http://www.anaoleinic.ablog.ro)… de asta chiar inteleg surprinderea ta cand ai aflat ca unora chiar nu le place sa copieze si prefera sa gandeasca.
andressa
08/06/2007 at 11:40 PMMusculin,
nu as face aceasta parelela. Desi sunt de acord ca agresivitatea si incapacitatea de a sustine argumentare merg mana in mana. Pana una alta, eu merg la Pride Parade! 😀
Keos,
te rog sa te abtii de la astfel de comentarii pe blogul meu. Eu te respect, respecta-ma si tu pe mine.
Alina,
touche!
Ra, cred ca sunt multi care nu si-l exerseaza. Ca doar de-aia auzim “parerea mea” mai des decat claxoane pe Magheru.
A,
nu am vrut sa spun sa le scrii repede. Sa le scrii insa mi se pare elementar.
Keos
08/06/2007 at 11:58 PMNu stiu de ce dar totdeauna imi iei glumele prea in serios…
Anyway, mai in gluma, mai in serios:
“Un om in varsta doreste sa emigreze. La completarea formalitatilor este intrebat de catre oficialitati pe ce motiv.
-Datorita homosexualitatii…
-???
-Pai, in timpul nazistilor se pedepsea chiar cu moartea, , dupa aceea cu inchisoare iar acum este permisa prin lege. As dori sa emigrez pana nu devine obligatorie…”
ionut doi
09/06/2007 at 2:18 AMserios acum, niscaiva lucruri despre management de proiect? I could really use a hint:)
Shiva
09/06/2007 at 10:07 AMLa Stiinte politice nu foloseste niciun prof programul acela. Insa, de la bun inceput, ni s-a spus in repetate randuri:”NU PLAGIATI!”. Cand plagiezi un referat la Fsp ai sanse mari sa-l revezi pe prof si in toamna, si-n anii urmatori la restanta. Nu am plagiat niciun referat pentru Fsp, insa pentru FJSC…aici “merge”. Mi-ar fi placut sa fie niste reguli stricte si la FJSC.
otrava
09/06/2007 at 10:22 AMandressa a plecat haiducul de pintea. a mai plecat o stea. un sir adevarat. stelele care cad nu pier stelele care cad se duc pe un alt cer.
andressa
09/06/2007 at 11:06 AMotrava,
am aflat. ce devreme…!
ionut doi,
tu din ce film esti? 🙂 vrei sa stii de unde sa apuci sa scrii la dizertatie? iti povestesc cand ne vedem. ca pana la urma ne-om mai vedea, nu?
Keos,
pai nu e de glumit cu unele lucruri. La cat au patimit si inca mai patimesc multe persoane pentru ca sunt ceea ce sunt, putem cel putin sa le respectam, daca nu chiar sa ne cerem scuze in numele unor nesimtiti. Glume ca “fetitele” si cu “devine obligatorie” esti liber sa le faci cu prietenii tai, sa le scrii si pe peretii camerei tale. Dar da-mi si mie libertatea sa spun ca nu le gasesc amuzante si as vrea sa nu le mai scrii aici. Si deja e a doua oara cand spun asta.
Keos
09/06/2007 at 12:43 PMAndressa, tu faci parte dintre cei care cred ca manifestatii de genul GayFest o sa schimbe mentalitatea oamenilor si respectivii o sa “patimeasca” mai putin, eu sunt printre cei care sustin contrariul si nu, prin asta nu spun ca am ceva cu homosexualii.
Oricum, o sa incerc sa reactionez mai putin cand se discuta pe tema asta, sau despre tigani, astea se pare ca sunt subiecte mai sensibile pentru tine si evident le vedem in moduri diferite.
ana
09/06/2007 at 1:14 PMalina : atata timp cat nu cunosti situatia eu nu m-as pronunta . blogul ala a fost inchis si nu cunosti toate amanuntele. eu am alt blog cu care nu mai am probleme , nu am absolut nimic copiat , si asta poate fi verificat. inainte sa ma acuzi de copiat eu zic sa cunosti toata situatia si dupa aia sa vorbesti . asa e pare ca as fi facut ceva rau , dar repet nu stii situatia. daca m-as fi tinut de asa ceva nu asa fi acum in stare sa scriu ceva de la mine.
si nu am zis ca nu se poate , si ca nu a existat viata inainte de net , dar sincer mi se par foartye rari elevii care nu au luat niciodata un referat de pe net.
eu da am luat . si toate persoanele din jurul meu au facut acet lucru la randul lor.
din cauza asta imi e greu sa cred ca sunt multi elevi care nu au luat niciodata un referat de pe un site . nu zic ca ereu fac acest lucru dar cred ca a existat un moment in care au avut aceasta scapare sa zic asa.
mucea
09/06/2007 at 1:20 PMCand eram colegi si copiai de la mine nu mai ziceai asa! Esti tare…..
carolingianul
09/06/2007 at 1:31 PMprincipala problema e la profi si la sistem. nici unul dintre scandalurile de plagiat nu s-a finalizat prin sanctionarea si scoaterea din schema a profesorului respectiv.toate marile scandaluri au fost musamalizate. de modul cum se dau doctoratele ce sa mai vorbim…dezastruos e si sistemul de acordare a titlurilor universitare. mi se pare ca ar fi trebuit sa fie functionala o comisie de evaluare academca dar sistemul a blocat-o in numele autonomiei. nu am auzit de mari revolte studentesti fata de aceste realitati. daca asta e modelul, de ce n-ar plagia si studentii? ca sa nu mai spun de cursurile plicticoase pe care multi sint obligati sa le reproduca la examene, de nepotismul de la catedre ( ce sa-i faci daca fiul sau fiica au urmat cariera tatalui/mamei chiar la catedra lor ?!).
Am citit o stire cf careia ministrul de mare respiratie Adomnitei le-ar fi spus unor elevi ca nu e cazul sa mai plece din tara dupa ce termina studiile pt ca au sansa sa joace la bursa. Jucati la bursa, fratilor!
Dumnezo
09/06/2007 at 1:40 PMCopiez, fur, trec pe rosu (niciodata pe zebra) si in general duc o viata extrem de interesanta.
Traiesc variat, ma simt excelent si viitorul suna bine; pot spune asta si despre cei ce ma urmeaza.
Voi stati si faceti referate din carti 🙂
andressa
09/06/2007 at 1:58 PMDumnezo si mucea,
eu nu pun egal intre o viata plicticos de corecta si scrierea propriilor referate. In primul rand pentru ca nu cred ca a fi corect trebuie sa insemne si plicticos si neaventuros. Dimpotriva! Una cele mai mari aventuri traite de mine s-a petrecut in Casablanca, Maroc, tara in care ajunsesem pentru a participa la o conferinta foarte polically correct! 🙂 E un exemplu dragut, nu? A fi corect nu inseamna, incerc sa spun, sa traiesti legat de scaun intr-un muzeu. Dumnezo, am trecut si eu pe rosu de multe ori, uneori mi-e rusine de asta. Am furat o carte postala cand eram copil, acum imi pare rau si nu as mai face asta. Si nu voi mai fura niciodata. Insa nici nu ai idee ce interesanta este viata mea!
Mucea, mi-ai fost coleg? Am copiat de la tine? Se prea poate. Eu vorbeam un alt fenomen, de ceea ce se intampla daca nu mai faci nici un efort intelectual si ajungi sa nu mai poti sa faci astfel de efort la un moment dat.
andressa
09/06/2007 at 2:01 PMCarolingianul,
sunt de acrod ca sistemul alimenteaza acest fenomen prin ignoranta. De exemplu, desi consuma mult timp, profesorii ar trebui sa incerce sa prinda plagiatorii si sa ii sanctioneze corespunzator pentru ca altfel incurajeaza practica. Si profesorii ar trebui sa fi citit referatele de pe net – chiar daca nu le vor gasi pe toate, macar vor fi incercat. Si sunt profesori care fac asta. Unii elevi ai lor ii cam injura, dar majoritatea dinrte ei ajung sa poarte in gand multe din ideile scrise de ei insisi in lucrari de tot felul.
carolingianul
09/06/2007 at 2:10 PMChiar ai copiat de la Mucea ? Vai, vai si iar vai…
andressa
09/06/2007 at 2:12 PM:))))))))
Alina
09/06/2007 at 3:04 PMAna, n-as vrea sa continuam discutia aici pentru ca deja e offtopic. Nu cred ca ai vreo scuza pentru ce faceai pe blogul acela, dar ma bucur a l-ai sters si ai inceput unul nou, fara posturi copiate. Sunt convinsa ca nu sunt copiate pentru ca sunt foarte prost scrise si ar fi stupid sa copiezi post-uri prost scrise, nu? 🙂
Dumnezo
09/06/2007 at 3:08 PMI can’t imagine how an interesting life rhymes with feelings of guilt. Problema nu-i respectarea regulilor ci venerarea sentimentelor de vina si rusina in cele mai banale contexte.
Vina si rusinea nu se pupa cu impulsurile care aduc placeri si aventuri; sau poate tu aplici alte definitii pentru “interesant” si “life worth living” (cel mai probabil).
Dumnezo
09/06/2007 at 3:26 PM“Sfantul” Augustin si-a lasat amprenta asupra culturii Europene cu dogma lui superstitioasa aberanta manat fiind de sentimentul de vina fata de furtul unor pere in copilarie.
LOL!
Guilt and shame are not feelings that should be honored. In lumea animala sunt sentimentele supunerii in fata individului dominant – guess why we evolved them.
Singurul context in care concep ca ar fi ok sa te simti vinovat e cand provoci suferinta inutila ce se putea evita unor fiinte care nu merita, sau cand faci ceva ce e sub nivelul tau (rusine fata de propria persoana).
Dumnezo
09/06/2007 at 3:38 PMNow on-topic: desigur, daca vrei serios sa inveti sa faci ceva nu vei copia, insa in piata de munca se verifica intai diploma si abia apoi skill, dar pentru a obtine acea diploma e nevoie sa inveti chestii care sunt pur si simplu absurde si/sau inutile.
E irelevant ca ai copiat sau nu la materia “speologie economica” (sau de ce nu: “socialism stiintific” – inainte de ’89) atata vreme cat tu esti capabil sa iti faci treaba cum trebuie.
Nu e irelevant insa atunci cand te mandresti cu astfel de nimicuri.. Ce se poate spune despre tine cand unul din punctele forte cu care te mandresti (..un fel de mare realizare personala) e ca ti-e rusine cand treci pe rosu?
Some have been to the moon and back..
mihai
09/06/2007 at 7:28 PMpoate daca il citeste cineva. sunt la ASE, am avem o gramade de referate de facut, mai fac si eu mai dau si un copy-paste. parerea mea??? in romania parca ar conta… plus ca UN PROFESOR PREDA LA CEL PUTIN 200 de insi adik cel putin 2 serii..adik 200 de REFERATE..CINE dreacu crezi ca le CITESTE??? wake up..e ROMANIA NOASTRA..
mihai
09/06/2007 at 7:31 PMcu trecutu pe rosu:
am trecut pe rosu lasandu-l in spate pe Radu Paraschivescu exact dupa ce i-am citit Ghidul Nesimtitului…v-as recomanda..un manual de Managementul Schimbarii…trebuie sa dai din coate…in fine..fiecare cu stolul sau
carolingianul
09/06/2007 at 8:39 PMDumnezo,
Exista si suferinta utila pe care o provoci altora ? Daca da, cum ii masori utilitatea in afara sentimentelor de vina si rusine ? Tine de morala suferinta asta utila fara sentimentele de vina si rusine ?
carolingianul
09/06/2007 at 8:51 PMTot pt Dumnezo
Altminteri f interesante si inteligente postarile tale!
mihai
09/06/2007 at 9:33 PM“o limba comuna” – Sorin Stoica ..apropo de Jurnalism..
Dumnezo
09/06/2007 at 11:11 PMcarolingianul: puscaria e o forma de suferinta utila.
Spre exemplu.
Daniel
09/06/2007 at 11:30 PMPe langa faptul ca iti dezvolta capacitatea de exprimare si argumentare, cred ca referatele (in conditiile in care chiar sunt facute pe bune de elevul respectiv) sunt un sitem de invatare foarte eficient.
Problema insa nu cred ca este neaparat a studentilor cat mai ales a profesorilor. In conditiile in care referatul valoareaza doar 1 sau 2 pct din nota finala iar aceste puncte se vor adauga doar daca iei minim 5 la examen … nu prea are sens sa te chinuii prea mult sa faci acel referat si preferi ca in timpul pe care l-ai folosi pentru referat sa inveti pentru examen (care oricum valoreaza 8 puncte si determina daca iei sau nu materia respectiva). Cel putin asta se intampla in facultatea de Cibernetica – pe care, din fericire, sper ca o voi termina in urmatoarele saptamani 😀
Barbu
10/06/2007 at 2:56 PMnu se iau chestiile astea in serios? wahaha..
http://www.evz.ro/article.php?artid=267395…
si, for the record, a fost data afara.
andressa
10/06/2007 at 7:54 PMDumnezo,
rusinea si vina se nasc atunci cand exista un conflict intre propriile valori si principii, nu? In cazul meu, sunt interiorizate multe din lucrurile pe care le enumerai ca aventuroase tu, ca furtul, de exemplu. Trecutul pe rosu inclusiv: m-a luat exemplu un copil si mi-a parut tare rau apoi. Intelegi?
Eu cred ca se poate sa ai o viata interesanta si cu vinovatii si rusini, din moment ce eu le consider sentimente umane foarte normale atata timp cat mi se pare imposibil sa nu ai conflicte de valori niciodata. Se poate cu siguanta sa ai o viata aventuroasa, plina, chiar facand greseli pe care le regreti apoi.
andressa
10/06/2007 at 8:09 PMDumnezo,
“E irelevant ca ai copiat sau nu la materia “speologie economica” (sau de ce nu: “socialism stiintific” – inainte de ‘89) atata vreme cat tu esti capabil sa iti faci treaba cum trebuie.
Nu e irelevant insa atunci cand te mandresti cu astfel de nimicuri.. Ce se poate spune despre tine cand unul din punctele forte cu care te mandresti (..un fel de mare realizare personala) e ca ti-e rusine cand treci pe rosu?”
Ti-am explicat mai sus cum se poate sa-mi fie rusine pentru un act atat de inofensiv. Dar rusinea este un act extrem de intim, nu ar trebui sa il justific. Si nu cred ca are legatura cu viata aventuroasa. Rusinosul este antonimul onorabilului, si nu dovada ca duci o viata plictisitoare! Ce se poate spune despre mine dupa ce am afirmat asta? Acuma, recunosc, poate a fost o exprimare surprinzatoare, poate neinspirata, nu era clar contextul – dar cred ca nu se poate spune mare lucru despre mine din aceasta afirmatie. Este prea putin si scos din context.
Cat despre materiile care nu ne plac sau sunt, dupa parerea noastra, inutile, eu cred ca nu as fi invatat niciodata putina economie daca nu era obligatorie, dar nu imi pare rau acum. Sunt de acord ca unele materii ca speologia nu-stiu-cum sunt chiar horror, dar cum spuneai si tu, sa nu ne mandrim pentru ca am fentat sistemul pentru a scapa de durerile astea de cap. Sunt alte lucruri pentru care ar trebui sa fim mandri!
Dar am deviat foarte mult de la subiect. Eu cred ca am dus discutia intr-o extrema: problema nu este ca ai incalcat o regula o data cu nici o consecinta grava pentru ceilalti, problema este atunc icand o practica frecventa precum copiatul atrofiaza creierul.
Bogdan
10/06/2007 at 8:55 PMTinerii se considera moderni asa ca au invatat cum se descarca un fisier si apoi il tiparesc…..
katie
11/06/2007 at 9:23 AMAcu câteva zile m-a rugat o vecina, eleva într-a doişpea la un liceu tare, să-i printez un referat. Luat de pe net, da. Chiar scria şi jos “powered by [numele siteului]”.
Când a trecut să-l ia, i-am zis: “Măi, fată, să vedeţi voi la facultate când trebuie să scrieţi chiar voi referatele ce naşpa o sa fie de voi…”
A rămas perplexă.
“Poftiiiiim? Pe buneee? Cum adică sa scriem noi? Nu se mai iau de pe net?”.
În altă ordine de idei, faza cu profa de la FJSC care a făcut şi-a dres cu referate e posibil să se fi întâmplat semestrul trecut, dacă vorbim despre acelaşi caz. Nu ştiu de a verificat pe gugl sau ceva, dar ştiu că jumătate dintr-o anume grupă a luat nota 1 pentru plagiat.
Dumnezo
11/06/2007 at 11:20 AMWhat’s the problem, katie? In alta epoca ea ar fi fost genu de persoana care ar fi fost croitoreasa… nu pierde invatamantul nimic.
Let her get the diploma daca asta se cere..
andressa
11/06/2007 at 11:33 AMKatie,
da, ea pierde pe termen lung.
Mordax
11/06/2007 at 2:20 PMHehe! 75 de pagini! Succint! Eu am scos-o la 89!
Si in liceu aveam fix problema opusa: nu reuseam niciodata sa ma incadrez intr-o limita data. Intotdeauana scriam, iar la sfarsit taiam pasaje, ca sa ma incadrez.
Cat despre software-ul anti-plagiat, exista asa ceva si la Facultatea de Stiinte Politice, unde a fost prapad la licenta de anul trecut. Sper sa trec cu bine de testul asta… 😀
Bafta!
Anca Lupes
11/06/2007 at 3:46 PMCum se suceste dom’ne lumea! Cand eram in liceu aveam probleme ca nu puteam/voiam sa invat pe dinafara comentariile care ni se impuneau in manuale; am luat nota mica la o Olimpiada la limba romana pentru ca am facut exces de “interpretare personala”. Acu’, cand e voie, se facu coada la copiat gandurile altora… pas de mai intelege ceva!
katie
11/06/2007 at 7:58 PMNu zic că nu pierde, point-ul meu era că destul de mulţi elevi de liceu pricep prin “referat” doar preluarea asta de pe Internet. Ş-atât. Ei se miră cum de noi scriem aşa ceva, că doar nu se face aşa, nu? Aici e mirarea mea.
flo'
12/06/2007 at 12:05 PMhehe
s-a intimplat si la faculta de socio in timisoara
la ceva seminarii, studentii au scris referate “inspirate” de pe net, si asistentul le-a taiat si nu i-a bagat in examen
asa, sa se invete minte
🙂
moniK
12/06/2007 at 7:47 PMeu consider ca tine si de maiestria profesorului sa aleaga teme interesante si cum sa copiezi de pe internet ceva, atunci? si tot asa consider ca dascalii ar trebui sa simta daca un referat e scris de elevul/studentul sau…daca nu-si cunoaste invataceii, rusine lui!
Radu
09/11/2008 at 1:22 AMIs student la Informatica in Cluj. Anul trecut am fost ultimul an de facultate si nu am reusit sa imi termin licenta deoarece nu mi-a permis timpul si densitatea materiei predate. Jumate din colegii mei care au reusit sa treaca de sesiune au cumparat licentele si sincer as fi facut la fel daca nu mi-ar fi fost frica. In urma cu 2 ani facultatea mea era de 4 ani jumate si aveam la dispozitie ultimul semestru sa ma ocup de ea acum e 4 ani. Deci nu-i judec pe cei care cumpara licente sau le modifica. E si vina sistemului de invatamant. Inainte sa va indignati va rog sa analizati situatia de la cap la coada