Diverse

just do it, romania

Despre “Let’s do it, Romania!” ce sa va spun?

Ar fi culmea sa critic o explozie de entuziasm tocmai eu, mama “letsdoit”-urilor, sa facem, sa dregem, sa nu-i lasam sa se bage in fata, sa protestam, sa ne punem ingisne, sa purtam banderole, sa salvam, in general, lumea, dear planeteers!

Dar adevarul e ca in ziua aia am stat acasa si abia daca am facut un pic de curatenie la mine acasa. De nevoie, am spalat 2 furculite. Cam atat. Pentru ca stiti, am inceput sa simt o usoara greata cand aud de initiative cu semnul exclamarii, cu defilari ale vedetelor pe la televizor “in estonia, letonia si lituania a iesit superb, hai ca si noi putem!”.

Nu ca nu cred ca trebuie sa ne curatam tara, Doamne fereste, e atat de imputita ca pe alocuri pute si in 10 de ani in care am fost ong-ista febrila, am strans si eu saci de gunoaie lasate de altii, am facut “harta poluarii” pentru a bate obrazul autorittatilor si chiar era sa-mi iau bataie de la un malac pe care l-am certat pe strada pentru ca a aruncat o sticla pe jos.

Clar e nevoie sa facem, sa dregem, dar pana la urma am ajuns si eu sa cred ca nu de activitati nationale cu mult marketing ducem lipsa, ci de responsabilitate individiala. Adica ce folos ca mii de oameni curata dupa alte cateva mii de oameni? Maine o vor lua de la capat. Nu i-am invatat nimic pe nesimtiti, doar le-am facut menajul. Si sigur, pana la urma ne facem si noua un serviciu, curatam dupa ei si pentru noi, nu?, vedem aceleasi paduri, bem aceeasi apa, respiram acelasi aer. E ca si cum ai avea un coleg de apartament care nu-si spala vasele. Pana la urma daca i le speli tu o faci pentru ca nu mai suporti, nu ca sa-l ajuti sau ca sa-l inveti o lectie. Ba chiar dimpotriva, lectia invatata e ca spala prostul.

Let’s do it, Romania – fara semn de exclamare. Da, s-o facem, dar mai mult decat a aduna tone de gunoi, cred ca mai important ar fi ca atunci cand vezi pe cineva facand gunoi sa spui ceva. Si e nasol, v-am spus ca nici faptul ca eram femeie nu i-ar fi oprit palma tipului pe care l-am certat pentru ca a facut mizerie. M-a salvat fuga rusioasa, dar sanatoasa.

Stam sa se mai adune si apoi let’s do it again? Hai sa let’s do it mai devreme. Si mai usor cu gratarele astea peste tot si cu campingul in spatii neamenajate. Lasa oamenii gunoaie si fac focul pe unde-i trazneste, ca-n epoca de piatra. Ce, pana mea, se prajesc mici si cefe peste tot, suntem bolnavi cu carnea asta?! Romanii nu pot petrece o zi la iarba verde daca nu frig ceva? Nu zboara fluturasul de badminton si nu sare mingea de fotbal daca nu sfaraie gratarele? Ce obicei tampit. Ma rog.

Sa nu mai trisam. Cu tigari aruncate pe jos si, in general, cu tot ce facem noi ca sa ne fie viata mai usoara in sistemul asta bolnav. Cum zicea Andrei Plesu in articolul asta care mi-a placut mult:

Mă tem că, la această oră, soluţia nu poate veni de la mari aglutinări de energie, de la organizaţii militante, partide, „grupuri de iniţiativă“, apeluri eroice. Trebuie mai curînd să reîncepem de la buna îndărătnicie a responsabilităţii individuale, de la onestitate privată, hărnicie, exercitare tenace a propriilor aptitudini. A-ţi face un program de viaţă din cinste şi competenţă, „a-ţi face bine treaba“, a te concentra pe lotul tău de obligaţii profesionale şi morale e, deocamdată, mai productiv decît a te epuiza în acţiuni de masă, în activism public, în vervă agitatorică.

Sorin Oprescu o sfatuia pe soprana Amelia Antoniu sa nu nasca in Romania. Misto sfat. In general, ar trebui sa ne sfatuiasca sa nu locum in Romania. Dauneaza grav sanatatii. Si nu exista si nici nu va exista un leac minune pentru asta, nici un heirup national, ci un regim sanatos de viata.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
   andressa
   27/09/2010 at 2:06 PM

   @Laura:
   mersi de link. nu stiam ca organizarea a fost proasta, desi stirea asta nu ma mira. 🙂
   daca ar fi sa aleg concluzia care mi se potriveste, as zice ca e de bine sa faci curatenie. numai ca, dupa saci de gunoi stransi, am ajuns la concluzia ca nu e destul.

 • Reply
  Abh
  27/09/2010 at 1:26 PM

  Faza e ca aceasta initiativa nu va avea efecte pe termen lung. Mie imi pare doar o tehnica de marketing.
  Solutia permanenta o reprezinta niste amenzi, chiar daca poate parea exagerat.

  • Reply
   andressa
   27/09/2010 at 2:08 PM

   @Abh:
   sunt de acord, amenzi. daca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, amenzile sunt facute pentru a fi platite.

 • Reply
  You do it, Romania? | Blogul Monicai Marinescu
  27/09/2010 at 2:37 PM

  […] celor spuse de Andressa, ea nu s-a mai obosit sa participe, este  veterana   si stie ca degeaba se […]

 • Reply
  jericho
  27/09/2010 at 7:34 PM

  a avut mai mare amploare evenimentu pe facebook si la teve decat pe teren. pt asta a fost si facut.

 • Reply
  dollo
  28/09/2010 at 3:56 PM

  He, he, cititorii tai sunt mai pamanteni ca ai mei. Aveam senzatia ca gandesc singura la modul asta, mai ales dupa ce am scris pe aceeasi tema si mi-am atras suparari de genul „cum adica, mai bine sa stam sa nu facem nimic?!”…

 • Reply
  Marc
  28/09/2010 at 6:53 PM

  La Naiba, Sa Povestim! Macar sa povestim…daca umarul nu punem!

  • Reply
   andressa
   29/09/2010 at 8:09 AM

   @Marc:
   pai nu stiu daca nu punem umarul doar pentru ca nu punem umarul in ziua aceea.

 • Reply
  Bob
  29/09/2010 at 8:51 PM

  Trebuie sa protestez la vazul acestei aderente simpliste la reiterarile unui extremist de dreapta – Andrei Plesu. Chiar nimeni nu isi da seama ca punerea in practica a spuselor sale ne indeparteaza si mai mult de realizarea dezideratelor noastre, a celor care merg in fiecare zi la serviciu si nu isi doresc decat sa faca un concediu pe an, sa plateasca o rata la masina si sa ofere o educatie copilului ?? Noi toti, trebuie sa ne unim sub cupola unei organizatii marxiste, sa recunoastem ca dezideratele noastre nu pot fi atinse decat prin lupta impotriva celor care propaga dezbinarea si idealismul in scopul inrobirii noastre si mai adancite.
  Fascistii ca Plesu vor fi uber-multumiti daca marea masa muncitoare a societatii va accepta in cele din urma sa fie condusa de cateva “minti luminate” manipulate din urma de cei mai cruzi capitalisti.

 • Reply
  di
  30/09/2010 at 2:33 PM

  ai imbatranit 🙂

 • Leave a Reply