Uncategorized

Excursie la Rosia Montana pentru bloggeri

Fundatia Soros organizeaza in ultimul weekend din noiembrie o excursie de 2 zile la Rosia Montana pentru 6 bloggeri interesati de subiect ( proiectul minier Rosia Montana, implicatiile pentru comunitate si pentru Romania, in general) si de problemele legate de mediu, drepturile omului, patrimoniu cultural si istoric. Cine ar vrea sa mearga sa ii scrie Mirelei Rus, Communications Manager, la adresa mrus at soros punct ro.

 • Bogdan
  18/10/2007 at 6:40 PM

  Excelenta initiativa !
  As merge si eu, dar las tineretul sa convinga ! 😀

 • Cristi Roman
  18/10/2007 at 6:55 PM

  E, de fapt, mai simplu: Fundatia Soros e pro sau contra proiectului Rosia Montana?
  Dupa acest raspuns, se pot da alte raspunsuri.

 • andressa
  18/10/2007 at 7:59 PM

  Cristi,
  te duci si vezi, intrebi. Nu ti se spala creierul.

 • evilpenguin
  18/10/2007 at 8:18 PM

  Alta chestie gen mobilele Danone? Se pare ca merita sa ai presa din partea ta si astfel de initiative sunt apreciate… Pacat.

 • andressa
  18/10/2007 at 8:33 PM

  Merge cine vrea, daca vrea. Nu vad problema.

 • Dodolotz
  19/10/2007 at 12:01 PM

  Nu, nu ti se spala creierul, dar esti invatat sa gandesti in sabloanele ecologismului stangist si tiermundist. Haideti sa salvam Rosia Montana, sarind in fan alaturi de Renate Weber si Bogdan Olteanu! Noi gandim, nu muncim! Moarte capitalistilor! Traiasca subdezvoltarea si saracia demna!

 • Mirela Rus
  19/10/2007 at 8:09 PM

  Dat fiind ca eu sunt cea cu ideea, vreau sa spun din capul locului ca nu intentionez sa invat pe nimeni sa gandeasca intr-un anume fel. Am organizat un field-trip similar pentru jurnalisti si nici unul dintre ei nu s-a plans ca ar fi fost influentat sa faca ceva. Stiu ca ar fi mai simplu daca ar fi ceva “necurat” la mijloc…dar nu e! pe de alta parte, nu intentionez sa conving pe nimeni nici sa creada ca nu exista vreun interes ascuns, nici sa vina cu forta. Iar cei care vor veni, pana la urma, vor putea apoi sa spuna singuri ce si cum. Adica daca au fost inoculati cu idei stangiste, daca li s-au spalat creierele sau alte povesti dintr-acestea. Pot sa va spun ca vom merge cu doua masini, iar daca nu vreti sa faceti conversatie cu mine sau cu colegii care vor conduce masinile, nu va obliga nimeni. Acolo dormim cu totii la localnici si tot ei ne vor gati. In rest, va alegeti modul in care va petreceti timpul, oamenii cu care eventual vreti sa vorbiti (poate chiar vreti sa il cunoasteti pe bloggerul local pro-proiect care il injura pe Soros din toate pozitiile…nu e absolut nici o problema si nu mergem cu voi peste tot – decat daca vreunul dintre voi isi exprima dorinta de a vedea ceva in mod special, caz in care – asa cum am facut si cu jurnalistii – incercam sa va ajutam cu transportul). Este pur si simplu un experiment de a “trata” bloggerii drept “new media”. Va propun sa il luati ca atare, macar pana la proba contrarie. Imi cer scuze ca mesajul a iesit atat de lung (si multumiri Andressei pentru gazduire).

 • Cristi Roman
  19/10/2007 at 10:22 PM

  @Mirela Rus
  “Acolo dormim cu totii la localnici si tot ei ne vor gati”.
  Aici este cheia, sa fim seriosi. Trebuia/trebuie o cazare NEUTRA.

 • Mirela Rus
  19/10/2007 at 10:45 PM

  La Rosia Montana nu exista “cazare neutra”, deoarece este interzis sa se construiasca pensiuni. Cu jurnalistii am fost la Albac, acolo am dormit si mancat, insa a fost destul de incomod asa, pentru ca se fac cam 40 de minute pana la Rosia de acolo, ceea ce a insemnat ca oarecum erau cu totii legati de transport dus-intors. Dar daca tu crezi ca acolo este cheia, evident ca este dreptul tau 🙂

 • Mirela Rus
  19/10/2007 at 10:51 PM

  Si promit sa nu mai intervin aici. Daca va intereseaza ideea de a vedea cu ochii vostri si de a va forma o opinie proprie, de la fata locului, cu privire la “cazul Rosia Montana”, puteti sa imi scrieti pe adresa mentionata de Andressa. Daca nu, nu e nici un fel de problema, desigur.

 • procurator aurarium
  19/10/2007 at 10:52 PM

  2 zile?Bucuresti-Rosia Montana=min.8h cu masina dus,8h intors.Ce ramane?Cat sa admiri frumusetea padurilor,Abrudul dezolant,parcul de 46 de Nissanuri si Mazde din Compania RMGC s.a.si…..nu mai ramane timp de altceva.
  Ar mai trebui TIMP
  -sa intri 6 zile intr-o mina,zi de zi,sa dai 8 h la troc
  -sa te intalnesti cu o femeie ce a lucrat la CIANURARE in uzina Gurabarza a carui copil s-a nascut mort,cu cap de monstru
  -sa petreci o singura zi intr-un salon cu mineri bolnavi de silicoza in sanatoriul din Brad sau din Campeni
  -sa bei o posirca in ,,birt,,cu un miner-somer ce-ti povesteste de vremurilecand el era CINEVA iar acum copii lui fac foame
  -sa te cazezi la o mica pensiune turistica de pe Valea Ariesului proprietate a minerului-patron care-si intretine fam. din agroturism
  -sa stai o saptamana izolat intr-un catun,sa simti gustul saraciei,ai grija doar sa nu te prinda zapada ca nu mai cobori pana la primavara 🙂 (si fara net nu mai esti blogger)
  -sa calculezi cate locuri de munca s-ar infiinta prin darea in exploatare a carierei,cate familii ar trai decent
  -sa imparti o foaie alba in 2,pe o parte sa scrii cu ce ramane Compania la sfarsit(aur,aur,aur,etc.)pe cealalta parte sa treci cu ce raman locuitorii zonei(cu THF-ul=tailings management facility=spatiul de depozitare a sterilului ,procesat prin folosirea cianurilor;cu somerii si familiile lor sperand sa li se intample si lor o minune ca bunicilor in 2008,sa vina calare pe Nissanuri si Mazde niste,,SALVATORI,,si le-au dat de lucru;tot mai multi copii bolnavi sau nascuti cu malformatii;cu satele si bisericile degradandu-se,,again,,doar ca nu mai vine nimeni sa le salveze ptr ca nu mai e nimic de exploatat in zona….zacamantul ,,porphyry copper,,e valorificabil economicprin recuperarea integrala a minereului)
  Daca vrei bloggere sa-ti faci o idee cam cum va arata zona dupa plecarea,,SALVATORILOR,,mergi la cariera de minereu complex Valea Arsului(Abrud-Criscior-Valea Arsului)e f aproape ,sigur VEI HOTARA SA NU LASI PE NIMENI SA-TI SPELE CREIERUL.

 • cristi parvan
  20/10/2007 at 4:57 PM

  Oare vom invata vreodata sa nu sarim cu parul, si sa demonstram cat de susceptibila e orice initiativa?

  Laudabila initiativa. Sper sa fie repetabila si pe alte proiecte, chiar daca aparent este motiv de “carcoteala”.

  Apropo de carcoteala … poate ar fi mai logic sa asteptam intai rezultatele ..s-apoisanedam cu presupusul pe “marea conspiratie”.

  Mirela,Andresa… daca tot ati facut invitatia publica … poate ar fi bine sa faceti update… cu eventualele postari rezultate din aceasta initiativa.

 • blogatu
  21/10/2007 at 5:46 PM

  Pare interesant, se pare ca e sezonul intalnirilor intre bloggeri.