“Cum adica <tiganca imputita> este o vorba din popor? Pai, si <du-te-n p*** mea> este o vorba din popor!“, a spus George Pruteanu aseara intr-o dezbatere despre libertarea de exprimare si calomnie. Mi-a placut replica. In rest, despre George Pruteanu si discursul sau de aseara, nu prea pot sa zic de bine.
La dezbatere am baut si eu o bere ( fapt 2, as fi baut trei, dar pe una am scapat-o, asta e!). Convivi: Cristian Sutu, Oana Dobre (foarte tare tipa!) si Cristina Hurdubaia. Dar sa va mai povestesc despre eveniment.
Serile FJSC (pana luni nu merge site-ul facultatii) si Club A s-au infratit si au creat o dezbatere unica (pana acum erau dezbateri separate): Exprimarea in mass-media. Intre cenzura si libertate. Iata afisul din Club A.
Din pacate, o parte din invitati nu au venit la eveniment. Au anuntat in ultima clipa – daca se poate numi “a anunta” faptul ca au raspuns la telefon cu o jumatate de ora inainte ca dezbaterea sa inceapa si sa spuna: “Nu mai pot sa vin“. Imi pare rau ca nu si-au tinut cuvantul, mai ales ca prin absenta lor au pus organizatorii intr-o pozitie foarte neplacuta. Sa le fie de bine, ne-am descurcat si fara ei!
Pana la urma invitatii au fost prof. George Pruteanu si prof. Mihai Coman si o domnisoara de la CNCD (imi pare rau ca nu i-am retinut numele). Moderatori – Horea Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) si Antonio Momoc (FJSC, coordonatorul seriei de evenimente Serile FJSC). In sala au fost studenti de la Jurnalism.
Cel mai mult s-a discutat despre evenimentul din ziua referendumului. George Pruteanu a fost cel mai inflacarat sustinator al libertatii presei, asta insemnand si dreptul de a-i stresa sau enerva pe oamenii politici. Sa aduca pe agenda publica informatii de interes public este o functie a presei. A mai zis George Pruteanu cat de minunata este presa pentru ca spune “pe bune” ce se intampla si cum “avem nevoie de acest adevar intr-o lume in care nu putem avea incredere in nimeni” si alte lucruri sforaitoare. In genere insa, Pruteanu a sustinut ca libertatea presei nu ar trebui sa fie ingradita, ci ghidata doar de coduri deontologice.
Bine i-a zis Oana Dobre, enervandu-l bine de tot pe PRM-ist (el facea politica pozand in aparatorul libertatii presei, dupa parerea mea), ca el vorbeste despre o presa profesionista, in timp ce ziarul omonim cu partidul in care membru este face de rusine meseria de jurnalist.
Publicul a aplaudat interventia Oanei. Cred ca toti simteam un fior rece pe spinare auzindu-l pe George Pruteanu vorbind atat de frumos despre presa si libertate, stiind totusi ce intelege PRM prin asta. Pruteanu s-a eschivat, el nu face politica, el este un intelectual, la sedintele de partid nu se face critica literara, nu este treaba lui. Nici nu ma asteptam sa isi asume porcariile pe care le face partidului sau.
(Unde) A gresit Andreea Pana? L-a intrebat Sutu pe Mihai Coman, decanul FJSC fiind singura autoritate in domeniul eticii mass-media (am stabilit deja ca Pruteanu era din alt film). Coman a comentat faptul ca jurnalista a amestecat subiectele. Asa cum presa scrisa nu te apuci sa faci o relatare despre un concert si mai pui si niste paragrafe despre scumpirea gazelor, la fel, in televiziune, nu-ti abandonezi unghiul de abordare sau subiectul la jumatatea drumului. Daca a intrat in magazin si a inceput sa intrebe despre cumparaturi, inseamna ca voia un material tip “feature” – ce face presedintele in ziua referendumului, ce apa minerala consuma si ce fel de pasta de dinti. Cand a intrebat despre procente, a intrat pe alt subiect (ceea ce l-a deranjat pe Basescu). Era un material strutocamila. Indiferent de reactia presedintelui, Coman a spus ca greseala jurnalistei a fost sa amestece cele doua subiecte. In rest, numai de bine. A incercat sa obtina exclusivitatea (ceea ce ar fi facut orice jurnalist de acolo daca avea primul ideea sau daca ajungea primul acolo – tot Coman a observat ca sediul Antena 1 este foarte aproape de Selgros si ca, de aceea, este de presupus ca a fost si printre primii acolo aceasta jurnalista). A pus multe intrebari. Asta face orice jurnalist aproape zilnic: sacaie. Asta nu este o greseala, daca nu incalca legea. Daca o incalca, raspunde pentru faptele sale.
Foarte important: un jurnalist nu ar trebui sa fie lasat singur in cazuri de acest gen, sefii lui iar trebui sa il sustina – mai ales pentru ca nici un jurnalist nu ar face pe dracu-n patru sa obtina o stire bomba daca nu ar avea un sef sa-l trimita-n gura lupului, sa-i zica “Nu te intoarce fara o declaratie!!“. Despre inregistrare nu a comentat.
Interesant: Cristina Hurdubaia, luata la intrebari din momentul in care a calcat in Club A de moderatorul Horia Badau, a spus ca nu este de acord cu folosirea telefonului in magazin de catre colega ei de breasla. Ca nu avea valoare de informatie evenimentul.
Eu l-am intrebat pe Mihai Coman ce parere are despre boicotul CRP, in conditiile in care trustul Realitatea-Catavencu (eram cu trei reprezentanti la masa, dar am baut pe banii mei, sa fie clar!) s-a declarat solidar cu aceasta cauza, dar a spus ca nu poate pune in aplicare recomandarea deoarece contravine politicii sale editoriale (informarea publicului). Mihai Coman a spus ca, intr-adevar, acest trust a avut un argument foarte bun si ca acest tip de boicot incalca dreptul cetateanului de a fi informat. Se pot gasi si alte forme de protest.
Una peste alta, eu regret ca a lipsit Tataee de la BUG Mafia de la dezbatere. A zis ca vine si nu s-a tinut de cuvant. Tare mi-ar fi placut sa-l vad langa George Pruteanu discutand despre cenzura. Poate dadea si un recital! Tataee, nu Pruteanu, sa ne intelegem! Si Cristi Costi Rogozanu, prezent pe afis, a fost absent din sala. I-am simtit lipsa.
Dezbaterea a fost transmisa pe RadioLynx in direct, imi pare rau ca nu am stiut din timp, sa scriu pe blog – poate cineva voia sa asculte, sa se amuze.
La mai mare dezbaterilor din cadrul Serilor FJSC! Eu m-am distrat aseara.
18 Comments
validotcom
26/05/2007 at 12:48 PMinteresanta discutia, pacat ca nu am stiut despre ea
DeMaio
26/05/2007 at 2:09 PMComan a ajuns singura autoritate în domeniul eticii mass-media? Bun. Probabil că din 1999-2002, când trântea la licenţă aproape 96% din studenţii de la particulare, pentru a-şi sălta facultatea pe care o conducea, a mai avansat ceva şi acum este etic :)) Şi probabil că a avansat şi din momentul în care îşi făcea cărţile din citate preluate din altele, mai schimbând o frază, mai amestecând paragrafe, de este atât de etic. Singura persoană de la care aş accepta lecţii pe tema asta este Miruna Runcan…
Sorry că sunt atât de rău şi trag în zeii la care te închini…
andressa
26/05/2007 at 2:25 PMDeMaio,
cred ca glumitele astea se numesc “a face pe desteptul”. Ce zei? Dintre Pruteanu si Coman, am spus ca Mihai Coman poate vorbi despre etica mass media. In plus, cred ca este responsabilitatea mea sa-i iau apararea lui Mihai Coman atata timp cat il acuzi de plagiat pe blogul meu, nu fata in fata, asa cum a trebui. Cred ca ce spui tu sunt afirmatii nefondate, iar un argument simplu ar fi ca nu a fost acuzat de neprofesionalism si de plagiat desi cartile sale au fost citite si rascitite de ani de zile de multi studenti si nu numai.
Lasa condescendenta. Hai sa discutam civilizat.
DeMaio
26/05/2007 at 3:25 PMCivilizaţia ta, Andressa, este aceea de a avea mereu dreptate. Cât despre Coman, nu aş fi ştiut vreodată că acesta îi este stilul, dacă la cursuri, oameni ca Miruna sau Arie (nu ştiu dacă îl ştii, a murit, era un genial prin excelenţă) nu ne-au arătat cam ce şi cum este minunea aceea de om. Ai senzaţia că vorbesc singur, de nebun? Nu, Andressa. Doar că ce ştiu nu am să stau să explic vreodată unui om care este prea cuprins de propria valoare (asta apropos de faptul că în clipul acela îţi dai de zeci de mii de ori ochii peste cap, ca o ingenuă ce eşti), şi incapabil să iasă din gardurile în care a fost inclus, ca student şi, din nefericire, viitor jurnalist. Eşti exact genul de Andreea Pană, şi de-abia de aici am înţeles de ce ai ţinut să te identifici cu ea. Pentru că ai făcut acelaşi lucru. O zi bună. Şi, fii pe pace, vei avea o carieră strălucită.
andressa
26/05/2007 at 3:36 PMDeMaio,
Adevarul e ca nu vreau sa fac presa. Probabil niciodata, multumesc totusi de urare (sau de previziunea unui viitor stralucit). Care propria valoare? Se numeste dezbatere – scopul este sa-ti expui argumentat punctul de vedere.
Eva
26/05/2007 at 3:37 PMPrincipala calitate a Oanei Dobre este agresivitatea pe care si-o manifesta din plin si pe forumuri de pustoaice, vezi revista Bolero(id: e_rica) unde intra in tot felul de conflicte cu tipe de 15-16 ani pentru a le demonstra cat este ea de desteapta. Sau isi posteaza pozele.
La emisiunile lui Tatulici nu m-a convins deloc, nu stie sa aiba o discutie civilizata, ridica tonul si nu accepta o demonstratie logica diferita de parerile ei.
DeMaio
26/05/2007 at 3:41 PMProastă idee. Eşti făcută pentru aşa ceva.
Mephisto
26/05/2007 at 3:50 PM“A incercat sa obtina exclusivitatea (ceea ce ar fi facut orice jurnalist de acolo daca avea primul ideea sau daca ajungea primul acolo – tot Coman a observat ca sediul Antena 1 este foarte aproape de Selgros si ca, de aceea, este de presupus ca a fost si printre primii acolo aceasta jurnalista).”
Pentru ce avea nevoie de acea exclusivitate in ziua referendumului?
DeMaio
26/05/2007 at 4:07 PMIdeea este aşa:
Minunea noastră de preşedinte şi-a mai dorit o adăugire la imaginea sa de om din popor. A anunţat, prin canalele obişnuite, că va fi la Selgros, în ideea în care vine presa, îl filmează într-o zi obişnuită de viaţă şi, uite dom’ne, el nu vrea puterea cu orice preţ, e cu soţia la apă plată. Prostia pe care a făcut-o, el sau inteligentul ce-i produce mişcările media, este aceea de a nu se gândi că cei de la Antena vor mânca pe pâine acest subiect şi că vor face tot ceea ce le stă în putinţă să-l scoată din ale lui, dat fiind că este impulsiv şi nu le va fi foarte greu. Au trimis un jurnalist fără vreun pic de bun simţ, şi-a făcut treaba, şi gata scandalul, pentru că el nu s-a putut abţine.
Iată exclusivitatea…
andressa
26/05/2007 at 4:16 PMAntena 1 este o televiziune privata, dincolo de faptul ca este o televiziune “de partid”. Voiau exclusivitate, ca orice alta institutie de presa privata. E o chestiune de bani, nu numai de interes politic. Pe pariu ca si PROTV-ul ar fi facut asta, daca erau mai devreme acolo? Voiau exclusivitate, de-aia sunt trimisi pe teren. In plus, in multe insitutii de presa de la noi (am citit intr-un studiu din 2005 al CJI) se dau prime/bonusuri pentru exclusivitati sau materiale cotate foarte bine.
andressa
26/05/2007 at 4:26 PMEva,
Oana poate fi agresiva, am vazut si eu, dar pe buna dreptate in cazul dezbaterii de aseara. Cat despre ce povesteti tu, nu stiu cum a fost. Pot spune insa ca este o tipa desteapta si cu mult umor. Asa cum imi plac mine oamenii. 🙂
cristian sutu
26/05/2007 at 6:09 PMIl cheama Costi Rogozanu, nu Cristi 😉 In rest, n-am ce sa-ti reprosez. E o RELATARE FIDELA a ceea ce s-a intimplat in Club A, motiv iti repet: JOIN US!
cristian sutu
26/05/2007 at 6:09 PMedit: motiv pentru care*
andressa
26/05/2007 at 6:23 PMCristi,
join you… to the dark side? 😀
Da, l-am rebotezat pe Costi, sper sa ma ierte. Poate ma lasa sa-i fac cinste cu un miel, macar cu aceasta ocazie sa schimb cateva idei cu el, daca nu la dezbatere!
ps: ai inceput sa-mi citesti blogul? 😛
David
27/05/2007 at 7:29 AMce nu prea pricep eu (te rog corecteaza-ma daca gresesc) este de ce la o dezbatere cu subiectul “Exprimarea in mass-media” s-a discutat de fapt despre exprimarea lui Basescu.
andressa
27/05/2007 at 10:13 AMDavid,
asa e, s-a discutat prea mult despre asta. Moderatorii au inceput cu asta pentru ca era un bun subiect de pornire (de incalzire), dar de la un moment anume era interesant de aflat detalii si despre alte subiecte, alte exemple cu jurnalisti pusi in dilema. Subiectul asta a oferit atingerea multor aspecte: ce anume inseamna calomnie? calomnia – cod civil sau penal – unde-i e locul? ce are voie si nu are voie sa spuna cineva (ai voie “nu este inteligent”, dar pentru “este un bou” poti fi dat in judecata).
Subiectul asta trebuia sa fie o buna pista de pornire (avea voia sa publice jurnalista inregistrarea) si a si fost. Din pacate insa, a fost si un subiect de incheiere a dezbaterii, pentru ca nu am prea scapat de el.
Pe de alta parte, nu as judeca prea aspru moderatorii: se vedea ca publicul voia sa dezbata acest subiect, iar dezbaterea a durat o ora, o ora si jumatate – nu prea aveai unde sa inghesui prea multe in atat de putin timp.
Horea Badau
12/06/2007 at 4:52 AMA fost o dezbatere gazduita de Asociatia Consumatorilor de Media. Si s-au infratit Ziua fara Televizor (eveniment organizat de Asociatia Consumatorilor de Media si Club A) cu Serile FJSC. Nu s-au infratit Club A si Serile FJSC.
Este o scapare pe care imi fac datoria sa o corectez. Multumesc. In rest, felicitari pentru blog. Am auzit numai lucruri bune despre el. Acum si vad:)
andressa
12/06/2007 at 10:47 PMMultumesc, Horea, pentru corectare si pentru vorbele bune.