Uncategorized

Limba noastra-i o comoara

In Facultatea la care studiez acest semestru aici, in Polonia, sta lipit un afis despre Republica Moldova. Ambasadorul Moldovei a venit in vizita si, cu aceasta ocazie, studentii au mai aflat una alta despre tara de peste Prut. Mai mult, cativa studenti vor avea ocazia sa si viziteze o facultate din Chisinau, nu stiu daca e vorba de FJŞC.

Pe afisul despre Republica Moldova scrie ca Chisinau e capitala si limba tarii este moldoveneasca. Pe aceasta cale a trebuit sa explic de nenumarate ori ca moldoveneasca este un alt cuvant pentru romana, ca moldoveneasca nu e un fel de rusa sau bulgara, ca se scrie tot cu alfabet latin. Cand ma intreabau colegii daca ne intelegem intre noi, inca sceptici la explicatii, raspundeam cu: “Da, e aceeasi limba“.

Printre altele, stiati ca imnul Republicii Moldova este “Limba noastra“, versurile fiind scrise de Alexei Mateevici? Intre 1991 si 1994, imnul Republicii Moldova a fost “Desteapta-te, romane!”. Dar sa revenim la Limba noastra.

Cand eram mici trebuia sa recitam la scoala:

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată

Un şirag de piatră rară

Pe moşie revărsată.

Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste

S-a trezit din somn de moarte

Ca viteazul din poveste.”

Domnul Alexei Mateevici nu stia la vremea cand a scris frumoasele versuri ca ar fi trebuit sa precizeze numele limbii. Astfel, astazi nu ar mai exista confuzii.

Nu va lasati pacaliti de tonul meu, inteleg de liceul bilingv romano-francez din Moldova se numeste acum moldo-roman, inteleg chestiune si consecintele ei.

Ma intreb insa ce cred despre asta cetatenii moldoveni, vorbitori de limba romana, dupa cum vedem pe blogurile lor. Am gasit pe pagina lui Mihai Moscovici linkuri la bloguri (blogMD) ale unor persoane nascute peste Prut. Sper sa-mi raspunda cat mai multi.

57 Comments

  • Reply
    Arhi
    20/01/2007 at 8:13 PM

    Avand in vedere ca nu mai traim in evul mediu, consider ca apartenenta la o tara sau o limba este o chestiune de autodeterminare. Si in cave. Fiecare popor are conducatorii pe care si-i merita. Conducatorii lor, alesi de ei, nu doresc sa fie romani. Deci moldovenii nu doresc sa fie romani. Iar eu am cunoscut personal moldoveni de peste Prut care mi-au spus frans ca pe nimeni nu intereseaza sa faca foamea in romania. Ei se considera rusofoni.
    Asa ca mi se pare anormala galagia cu limba si apartenenta, etc.

  • Reply
    andressa
    20/01/2007 at 8:20 PM

    Eu nu discut despre apartenenta in acest text, ci doar despre limba. Si nu sunt de acord cu generalizarea “nu vor sa fie romani”, cred ca e greu de spus cum sunt impartite parerile acolo: ce cred generatiile mai tinere, ce cred parintii lor, ce cred cei cu studii superioare si cei fara studii.

    Eu am fost la Chisinau in 2002 si am intalnit foarte multi liceeni care faceau ziare in limba romana (ziare foarte bune, nu se jucau doar) pentru ca pe piata nu se gaseau produse in limba romana care sa umple acest gol: presa pentru adolescenti. Despre asta ce spui?

  • Reply
    Christiansen
    20/01/2007 at 8:28 PM

    Ar trebui sa fim fericiti si sa trecem in CV … limbi native: romana, moldoveneasca 😆 … acum vorbind serios, ar trebui sa-i lasam cu Dumnezeu. Este tara lor, limba lor … care este oarecum diferita (apropos … dictionarul ala al lor romano-moldovenesc e de tot rasul). Inceraca si ei sa-si construiasca o identitate … ok, asa sa fie!

  • Reply
    Arhi
    20/01/2007 at 8:38 PM

    spun ca intr-o democratie, conteaza parerea majoritatii. nu a intelectualilor, nu a tinerilor sau a altor clase sociale. Majoritatea. And the majority has spoken 🙂

  • Reply
    anca
    20/01/2007 at 11:30 PM

    errrr…..da, e aceeasi limba….si cu toate astea nu ne intelegem intre noi tot timpul….;)

  • Reply
    v
    20/01/2007 at 11:55 PM

    parerile sint cu adevarat impartite acolo! aia cu “nu vor sa fie romani” e la fel de adevarata ca si “vor sa fie romani”. (sic!)
    sa nu uitam ca unele dintre cele mai bune dictionare si enciclopedii de limba romana (sub titulatura “limba romana”, nu “moldoveneasca”!), care functioneaza bine-mersi in romania si sint cautate pentru calitatea lor, se realizeaza la chisinau.

  • Reply
    bianca
    21/01/2007 at 12:03 AM

    de curand, in franta, o romanca mi-a povestit cum incerca sa ii explice unui profesor diferentele dintre limbra franceza si limba romana, impreuna cu mai multe colege de fuckulta, dintre care una – din republica moldova.
    pentru ca a fost bagata in aceeasi oala cu romancele(ma refer la limba), studenta din moldova a sarit: este o limba total diferita!
    te rog, nu mai spune ca e limba romana…avem chiar si dictionar moldo-roman!

    ps: asta e doar o intamplare izolata… o intamplare my funny apropo de limba, moldoveni si coincidente – pe blogul meu

  • Reply
    bianca
    21/01/2007 at 12:04 AM

    omg…cum am putut sa scriu “my” funny…ce stil, ce fashion… si “fuckulta” (dupa vakulovski…) sunt atat de cool.
    or not.

  • Reply
    Lumi
    21/01/2007 at 12:55 AM

    Chiar aseara vorbeam cu cea mai buna prietena a mea- ea e din Balti, Rep Moldova despre asta. Ei stiu ca sunt romani si ca vorbesc romana. Bineinteles ca fiecare stie exact daca familia lor e de origine rusa sau romana, si nu! niciodata nu spun “Bunicii mei sunt moldoveni”, ci spun “Bunicii mei erau romani din Cornesti” etc.. Dar, cred ca liderii lor au ales ca limba oficiala limba MOLDOVENEASCA tocmai ca sa se disocieze fara dubiu de Romania. Si ca sa se perceapa ca tara independenta, suzerana si cu istorie proprie. Ca sa-si poate tolera rusa ca ‘limba de prestigiu” si comunistii ca inca-i conduc.
    Nimeni insa nu e pacalit de numele limbii cum nimeni nu crede ca americana e o limba diferita de australiana. American vs English or Australian. Chiar si pe site-ul cia. world book scrie:Languages:
    Moldovan (official, virtually the same as the Romanian language)https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/md.html
    Sunt inca impartiti intre ce-i defineste: romanitatea sau rusofonia si atunci e mai usor nu suntem nici una nici alta: suntem moldoveni.

  • Reply
    Piticu21
    21/01/2007 at 2:35 AM

    uite ca nu au comentat inca, asa ca pot sa zic eu.Te vor combate … si te vor combate violent, cu limbaj violent. Stiai ca moldovenii au luat limba romana si au modificat-o tocmai ca sa nu semene cu a noastra. Spre exemplu acolo scrii: Ce facy? in loc de ce faci.

    De ce? Pentru ca ai scris impotriva lor. Sau, cel putin asa vor interpreta.

    Profit totusi de aceasta ocazie sa salut cunostintele din Chisinau si orasele apropiate, pe care le rog sa ma mai caute pe messenger.

    En: to all moldavian who know me, buzz me on messenger. That if you don’t understand my romanian 🙂

  • Reply
    Alex
    21/01/2007 at 12:01 PM

    Am incetat sa ma mai stresez pe tema limbii si natiunii moldovenesti, de cand mi-am dat seama ca problematica este FIX aceeasi cu cea dintre limba belgiana vs franceza sau cu cea dintre austriaca si germana. Cred ca romanii ar trebui sa inceteze sa fie atat de stresati de subiect, si sa accepte ca, la fel cum Austria se considera o natiune aparte, si o deranjeaza sa fie asimilata Germaniei, lucrurile stau la fel si pentru anumiti basarabeni. E trist, dar asta e, masina propagandei sovietice si-a spus cuvantul. Hai sa lasam problemele istorice deoparte si sa ne ocupam de prezent…

  • Reply
    andressa
    21/01/2007 at 2:55 PM

    Alex,
    cred ca “stresul” este nejustificat atunci cand situatia este cum o descrii tu. Daca insa lucrurile nu stau asa?

    Si eu vorbesc de prezent. In prezent se trimit carti in limba romana pentru bibliotecile scolare de acolo. In prezent stundeti din Moldova se inghesuie la studii in alte tari, inclusiv in Romania.

    Nu demult ne plangeam ca americanii sau vesticii, in general, ne-au abondonat dupa Cortina de Fier. Si tu spui sa nu mai discutam despre asta? Pai, zic eu, a discuta e cel mai constructiv si pacifist mod de a intelege situatia.

    Si sa ne lamureasca mai bine cei de peste Prut daca intr-adevar isi cauta i identitate nationala sau le este ea atribuita de o elita politica nereprezentativa, de dragul ruperii podului de flori.

  • Reply
    vic
    21/01/2007 at 4:41 PM

    pai moldovean nu are cum să însemne altceva decât roman
    poporul roman e compus din munteni, moldoveni, ardeleni, olteni…
    iar daca vor sa-si caute o alta identitate decat cea de moldovean parte a poporului roman sa-si zica oficial altfel, macar basarabeni care vorbesc limba basarabeana
    pentru ca daca 5 milioane de moldoveni din romania se considera romani, ei 2,5 milioane de ,,etnici moldoveni”nu au cum sa pretinda ca nu sunt romani dar sunt moldoveni

  • Reply
    vic
    21/01/2007 at 4:45 PM

    si nimeni nu spune ca exista limba austriaca
    e un dialect diferit de germana standard, dialect care se vorbeste si in bavaria, dar limba oficiala in austria e tot deutsch

  • Reply
    yanush
    21/01/2007 at 9:21 PM

    Iată aici discuţia pe care am purtat-o cu micul blogăr zozo, discuţie pe care el o aruncă în cap, printr-un procedeu iraţional, ba chiar prostesc, ziarului cu care colaboreaz.

    http://blogme.3x.ro/?p=12

  • Reply
    andreimo rosan
    21/01/2007 at 10:34 PM

    exista graiul muntenesc, oltenesc , ardelenesc, MOLDOVENESC. Sa ajungi sa declari graiul moldovenesc la nivel de limba oficiala moldoveneasc mi se pare cam exagerat.
    Daca ne uitam un pic inapoi in istoria republicii moldova observam ca imediat dupa obtineea (si nu castigarea) independentei imnul de stat a fost desteapta-te romane. Dupa 1994 (parca) imnul oficial este altul , versurile fiind cele de Alexe Mateevici. Este lucru clar ca politica de stat actuala preamareste ideea de moldovenism exagerat. u mai stiu in ce sait am observat un ‘misto’ (scuzati-mi franceza) facut la adresa transnistriei (cuba estului) vizavi de expunerea statuilor si simbolurilor comuniste ceva mai abitir ca inainte de puciul lui eltsin. In moldova doar lipsesc simbolurile , pt ca nuanta rosie exista, mentinandu-se discrepanta dintre uniunea europeana romaneasca si eurostroika moldoveneasca. Pacat ca al 2-lea stat romanesc este condus de comunisti , pacat.

  • Reply
    Ana
    21/01/2007 at 11:55 PM

    Ce tare, nu am stiut ca asta e imnul Republicii Moldova. Apare in coloana sonora a filmului ‘Cum am petrecut sfarsitul lumii’ (apropo, foarte bun). Pe Wikipedia apare ca Alexei Mateevici este si moldovean si roman. [Alexe (or Alexei) Mateevici (March 27, 1888-August 24, 1917) was a Moldavian Romanian poet.]

    Apropo de identitatea pe care ei incearca sa o obtina. Mie mi se pare ca la nivel mondial (asa cum a puctat si Andressa) sunt mai degraba asociati cu Rusia sau Ucarina. Si asta nu stiu daca – sau mai bine nu cred ca e bine pentru ei.

  • Reply
    Yorick
    22/01/2007 at 1:03 PM

    tot avem impresia ca Rep Moldova e romaneasca. get over it. e un stat de sine statator care are nevoie de o identitate a sa (inclusiv limba). si nu cred ca statul roman sau noi in general i-am ajutat cu ceva. doar stam si tot blablabaim ca vai dc nu sunt romani. poate ptr ca in timp ce noi faceam bilute din mucisori rusii ii rusificau?
    si ca sa revin la o stare mai normala: aim a litle birdie and i going bai bai

  • Reply
    Mihai Moscovici
    22/01/2007 at 6:55 PM

    Interesanta tema de dezbatere pentru un blog romanesc. Pacat ca ma alatur polemicii abia acum.
    Cand vorbim de limba unui stat, oricare ar fi el, nu putem sa omitem originea acesteia. Nici un om normal nu pretinde ca cei din Brazilia vorbesc limba braziliana, ci este evident ca vorbesc portugheza. Da, cu un accent diferit si cu unele schimbari, uneori considerabile, insa tot portugheza ramane. Aceesi regula se aplica si pentru limba spaniola vorbita in majoritatea tarilor din America Latina, nemaivorbind de limba engleza vorbita in Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada si untr-un sir intreg de tari, foste colonii ai marii Britanii. In toate aceste tari se voebeste engleza si nu americana, australiana sau canadiana.
    Politica din ultimii ani nicidecum nu poate schimba adevarata istorie a dezvoltarii acestor doua state, care in esenta sunt un singur popor. Un popor care a fost prada intereselor marilor impreii europene si care a stat la intersectia zonelor geopolitice de interes ale acestor imperii. Astfel in 1812 Imperiul Rus anexeaza teritoriul dintre Prut si Nistru si il transforma in gubernie rusa. Un pic de mai mult de 100 de ani, pana in 1918, Basarabia apartinea Rusiei. In 1918 are loc Marea Unire a intregii Tari. Ca in iunie 1940, armata sovietica sa stea pregatita de atat la Nistru in caz daca Romania nu accepta conditiile ultimatumului de cedare neconditionata a Basarabiei. Astfel Basarabia se transforma intr-o republica sovietica din componenta Uniunii Sovietice.
    Dupa 1991, cand fosta republica sovietica Moldoveneasca se transfoema intr-un stat independent Republica Moldova politicienii din pacate nu au aratat vointa de a face un alt pas istoric si de a unifica tara din nou.
    Acum autoritatile acestor doua state se ciondanesc, se impaca si iar se ciondanesc. Cand mai bine, cand mai greu, insa cursul istoriei si faptele istorice dovedesc cu claritate ca suntem un popor cu o singura limba, un popor ce a cautat sa se uneasca de nenumarate ori insa din nefericire a fost impiedicat de diferiti factori.
    Sper ca acea clipa istorica importanta a Unirii va avea loc curand.

  • Reply
    andressa
    22/01/2007 at 7:01 PM

    Yorick,
    trec peste exprimarea ta si iti raspund. Sunt curioasa ce ar trebui sa faca o tara ce vrea sa opreasca o situatie de criza intr-o alta tara? sa intervina cu tancuri?

    profesorul de relatii internationale spunea ca, de curand, guvernul de la chisinau a introdus noi restrictii legate de folosirea limbii romane in invatamant. nu e vorba cat de romana e republica moldova, ca nu-i a noastra, nici a rusilor, e a lor. dar a lor sa fie!
    din punctul meu de vedere guvernul nu reprezinta interesele majoritatii, in acest caz, romani / moldoveni.

  • Reply
    andressa
    22/01/2007 at 7:07 PM

    Mihai,
    eu nu ma gandesc la Unire, pare un gand prea indraznet. Insa cred ca relatiile dintre tari pot fi mult imbunatatite.

    Si, cred ca stii si tu, din partea asta a Prutului, se vad niste probleme pe la voi: lucruri legate de libertatea de expresie mai ales. Cum e de fapt?

  • Reply
    Iulian
    22/01/2007 at 7:56 PM

    E destul de dificil de a vorbi la straini de regiunea de unde sunt originar, pentru ca ei fac tot timpul confuzie cu Republica Moldova… Deci trebuie sa le fac o lectie de istorie pentru ca sa-i fac sa inteleaga realitatea…Eu sunt originar din Moldova din Romania :)))

  • Reply
    Mordax
    23/01/2007 at 12:47 AM

    Tind sa cred ca fixatia asta legata de “moldoveneasca e de fapt limba romana” izvoraste din frustrarile nationaliste ale romanilor (din Romania). Nu cred ca cetatenii moldoveni gandesc in termeni de “romana vs. moldoveneasca” sau “rusa vs. romana”. Cred ca ei se definesc, mai degraba, ca bilingvi. Cei mai multi moldoveni pe care ii cunosc eu sunt perfect fluenti si in rusa, si in moldoveneasca/romana, si nu resimt nicio problema din acest lucru. Ba chiar cred ca este un avantaj pe care il pot exploata in beneficiul lor, indiferent cum sunt perceputi de vecinii lor romani, rusi sau europeni. Iar diferentele lingvistice dintre moldoveneasca si romana sunt totusi destul de semnificative pentru ca cele doua sa fie tratate macar ca doua dialecte diferite ale aceleiasi limbi (sa ne gandim numai la diversele dialecte de hindu sau chineza care au mici diferente si totusi sunt tratate separat).

  • Reply
    andressa
    23/01/2007 at 2:02 AM

    Mordaz,
    te invit sa citesti comentariul lui Mihai Moscovici si sa-mi spui daca il intelegi. Daca da, inseamna ca nu e vorba de un dialect, e aceeasi limba. In plus, in textul meu e vorba de deciziile politice pe care le ia conducerea de la Chisinau si care nu sunt neaparat in concordanta cu nevoile sau dorintele populatiei.

    Faptul ca ambele limbi sunt vorbite fluent nu contrazice faptul ca se impun restrictii de folosire a limbii romane.

    Si nu e vorba de frustrarile noastre ca romani, ci de libertatea de expresie a unei tari. Mai stii cum era pe vremea lui Ceausescu?

  • Reply
    teo
    23/01/2007 at 3:57 AM

    Teo aici, vechiul tau coleg nesuferit de liceu 😀
    Nimic despre moldoveni, doar ca te-am taguit, si nu stiam cum sa te anunt altfel… damn noob.

  • Reply
    Unique2
    23/01/2007 at 9:17 AM

    Si sa nu uitam, Andressa, ca Microsoft, una din cele mai mari companii la nivel global nu recunoaste aceasta limba. Exista doar variante ale aceleiasi limbi: Romana (Romania) si Romana (Moldova). Asa cum exista si English (U.K.) si English (U.S.) si multe alte dialecte. Cum ar fi sa proclame si S.U.A. limba americana?

  • Reply
    Unique2
    23/01/2007 at 9:18 AM

    M-am referit mai sus la editorul de texte Microsoft Word.

  • Reply
    Sato
    23/01/2007 at 3:17 PM

    Romania si romanii trebuie sa-si depaseasca complexele nationaliste: o limba se defineste nu numai din punct de vedere strict stiintific, ci si subiectiv si politic. Iar daca moldovenii au decis ca vorbesc limba moldoveneasca, atunci asta vorbesc si punct. Faptul ca limba oficiala, tehnic vorbind, in jumatatea nord-vestica a Belgiei este neerlandeza nu inseamna ca populatia o numeste/vorbeste/percepe ca atare: acolo se numeste flamanda, end of story. Acelasi lucru cu bulgara si macedoneana, etc.

    In plus, romana vorbita uzual dincolo de Prut e in mod clar un dialect intens diferit de cel din Romania. Anyone remotely fair-minded can tell that. Cum ar putea fi altfel intr-un tinut de frontiera, mixt din punct de vedere etnic, cu identitate culturala complexa, netrecut prin procesul de omogenizare lingivistica si culturala care a dus la inventarea Romaniei in secolul 19?

    Adesea cind aud moldoveni vorbind intre ei in public imi ia timp sa-mi dau seama ca nu e rusa sau alta limba est-slava, si sa constat ca inteleg cuvintele — si nici pe departe TOATE cuvintele. In orice caz, limita dintre dialect/grai si limba e labila: dialectul devine limba atunci cind subiectii CONSIDERA ca vorbesc o limba distincta. Norvegienii, de pilda, au decis ca vorbesc alta limba decit daneza si nu un dialect al ei; decizia face parte din identitatea lor nationala si constiinta de sine post-coloniala, si nimeni nu le-o contesta.

    In plus, nu inteleg la romanii altminteri liberali si deschisi obsesia coloniala cu Moldova si cu limba ei. Ce va pasa cum se numeste ce vorbesc oamenii dintr-o alta tara, care pe deasupra ei si o tara napastuita de 3 lei? De ce va tine treji? Let the buggers be! If it’s anyone’s loss, it’s theirs anyway. Vor sa vorbeasca alta limba: so what? Daca moldovenii v-ar forta sa numiti limba voastra moldoveneasca in loc de romana, cum v-ar pica? Exact asta fac romanii cu moldovenii, in virtutea dominatiei economice si culturale. What’s it to you guys? Whay do you CARE???? (Si ca sa elimin any misconceptions, sint roman, nu moldovean.)

  • Reply
    Mordax
    23/01/2007 at 6:49 PM

    In primul rand, e Mordax, nu Mordaz.
    Am citit toate comentariile si le inteleg. Ce vroiam sa spun este altceva, dar poate nu am fost clar: cred ca in Moldova exista o ruptura intre elita politica si populatie, ceea ce duce la o atitudine de tipul “flying under the radar” din partea populatiei. Adica politicienii pot sa redenumeasca limba din romana in moldoveneasca, pot sa impuna anumite restrictii, insa populatia va continua sa o vorbeasca, eventual impreuna cu rusa. Asta e valabil pentru generatiile curente. Nu stiu insa ce impact va avea aceasta politica asupra generatiilor viitoare (cei care acum sunt copii si vor merge in curand la scoala). Pentru moment, moldovenii sunt, in mare proportie, bilingvi si nu cred ca sunt foarte angoasati de numele oficial al limbii pe care o vorbesc. E o realitate de facto.

    Apropo de diferentele lingvistice, uite un post amuzant si interesant, deopotriva:
    http://blog.360.yahoo.com/blog-6aQpLqw8eqGmnOJIORq7ZcTc?p=157

  • Reply
    andreimo rosan
    23/01/2007 at 7:20 PM

    Stiati ca Academia de Stiinte din Moldova numeste limba oficiala romana?

  • Reply
    Sergiu
    24/01/2007 at 2:03 AM

    Sergiu, ( Republica Moldova )

    Citesc zilnic sute de bloguri si ziare din ROMANIA si destul de des ma ciocnesc cu comentarii de genul: “Ei se considera rusofoni”, “dictionarul ala al lor romano-moldovenesc e de tot rasul”, “nu vor sa fie romani”. Cel mai recent am intilnit comentarii de genul intr-un articol in EVENIMENTUL ZILEI. Sunteti rai cu noi cei de aici, noi nu ne simtim mai bine cind vorbim in rusa, noi vorbim la fel de prost si rusa ca si romana dar voi nu aveti cum face diferenta. Cind vorbesti de acel dictionar trebuie sa ai habar cine la facut si din ce motive pentru a incepe o discutie. Acum ca tot sa ajuns ca RO a aderat la UE ne tot omoriti cu afirmatii de genul “Doriti sa fiti RO numai pentru a intra in UE” si nici nu incerc sa mint ca nu am dori si noi in UE pentru ca toti o doresc cu toate ca inteleg destul de bine ca acest lucru nu va fi curind sau niciodata din motiv ca in 2007 alegerile vor fi cistigate tot de comunisti pentru a avea o perioada de inca 4 ani pentru a putea ascunde afacerile create in cei 8 ani de conducere.

    Sa raspund si la intrebarea: “Si, cred ca stii si tu, din partea asta a Prutului, se vad niste probleme pe la voi: lucruri legate de libertatea de expresie mai ales. Cum e de fapt?” Ar fi niste probleme luind in calcul ca citeva zile in urma 2 canale de televiziune municipale au fost pur si simplu impartite intre 2 partide “Comunist” si “PPCD”. Un al 3 canal de televiziune national care are acoperire pe intreg teritoriul tarii este “condus” de “Comunisti”. Toate canalele care au mai ramas sunt fidele puterii actuale daca excludem ProTV care stau cuminti sa nu le ia licenta. Ziare independente sunt destul de putine si toate sunt in limba romana ( http://timpul.md, http://jurnal.md ).

  • Reply
    de_ce
    24/01/2007 at 2:12 PM

    Stii ce e culmea? Relatiile intre cele doua tari au luat o noua turnura acum, dupa integrarea Romaniei in UE, cand cetatenii moldoveni s-au trezit ca au nevoie de viza pentru a putea intra si/sau vizita Romania.

    Referitor la ce se vorbea mai sus despre cum considera moldovenii chestiunea limbii: am destui prieteni moldoveni, de peste Prut, care spun ca vorbesc rusa si romana, nu moloveneasca. Dar de mici au invatat in primul rand rusa, cu care se descurca si mai bine in conversatie. Deci nu cred ca e gresit ca “limba noastra” sa nu se refere la limba romana, atat timp cat si ei sustin ca vorbesc romana. Bine, mai sunt si ultranationalisti, ca peste tot, aia care au si inventat un dictionar roman-moldovenesc.

    PS: vezi ca ti-am aruncat si un tag aici 😛

  • Reply
    Alina
    24/01/2007 at 9:08 PM

    Stii ca ai aparut in numarul de sapt asta al Academiei Catavencu? La rubrica “Cuvantul care…” 🙂

  • Reply
    Mihai Moscovici
    25/01/2007 at 12:35 AM

    Andressa, libertatea de expresie este o problema acuta in Republica Moldova. In primul rand este vorba de intimidarea jurnalistilor ce lucreaza in presa independenta. Doi, autoritatile de stat nu doresc sa transforme institutiile mass media de stat in institutii publice. Altfel spus, pe hartie aceste institutii mass media sunt publice, insa sunt influentate/cenzurate direct de demnitarii inalti de stat. Trei, ultimul caz lucid este asa numita instrainare a doua institutii media postul de radio municipal “Antena C” si postul de televiziune municipal “EuroTV”. Care pana la urma au fost vandute unor persoane dubioase – http://www.infotag.md/inews/67516/
    In Republica Moldova sunt zeci de cazuri in care jurnalistii din presa independenta au fost arestati, amenintati si ignorati de autoritatile de stat.
    Mordaz, dialecte din hindu si chineza pot fi considerate limbi distincte pentru ca sunt foarte diferite. Invat impreuna cu studenti din India si din China. Ei mi-au spus ca un indian din sud vorbeste cu un alt indian din nord in engleza pentru ca dialectele lor sunt prea diferite. Daca fiecare ar vorbi in dialectul sau ei nu s-ar intelege. Trebuie sa stii ca invatamantul in India e in limba engleza si nu in vreun dialect indian. In China e o situatie similara. Oamenii din diferite regiuni se inteleg intre ei in limba oficiala a tarii – chineza mandarin. Sistemul de invatamant de asemenea e in numai in limba oficiala. Si cei din India si cei din China voerbesc doua limbi: dialectul local si limba oficiala.

  • Reply
    Dies irae
    25/01/2007 at 1:39 PM

    Hm/…nu stiu ce as mai putea spune de moldoveni..deja e o tema mult prea discutata.
    Sunt saraci si imi pare rau de ei totusi.

  • Reply
    vic
    25/01/2007 at 7:57 PM

    nu cred ca se impun restrictii la folosirea romanei, oricum ar numi-o
    stiu insa ca de multe ori, si atunci cand e vorba de a te angaja undeva, o persoana trebuie sa stie rusa pentru ca poate lucreaza cu rusofoni
    pt ca procentul rusofonilor care stiu romana e mai mic decat al romanilor care stiu rusa (in 1989 55% din romani stiau rusa şi sub 10% din ceilalti stiau romana)
    in tarile baltice rusofonii au trebuit sa se adapteze, dar in moldova bastinasii nu au avut vointa sa oblige pe rusi sa invete singura limba de stat si limba majoritatii, romanii sunt mai toleranti, problemele economice erau mai mari decat in tarile baltice…

  • Reply
    leonard111
    26/01/2007 at 1:22 PM

    off topic
    In revista Academia Catavencu din 24-30 ian 2007 este prezent un articol “cuvintul care…blogareste” unde este amintit si site-ul ….. http://www.andreessa.ro 🙂

  • Reply
    Watt
    26/01/2007 at 3:33 PM

    Toata chestia cu “limba moldoveneasca” va avea mai devreme sau mai tarziu un efect de backfire, ca la o arma infundata. Adica se va intoarce impotriva celor care au tot trambitat aceasta aberatie.

  • Reply
    ludmila
    29/01/2007 at 2:05 AM

    Ah, ce ma enerveaza oamenii care se cred intelectualul secolului, si fara a incerca makar sa-si vada gargaunii din cap, insire balarii pe care altii, sarmanii, ar putea sa le citeasca, si sa le creada de adevar…Si, mai apoi, astia primii inkid calculatorul, se duc si se culca, fara ca sa le pese, ca, probabil, au schimbat ceva in rau, prin indiferenta lor, fiti atenti, EI nici makar nu au nici o treaba, nici makar nu-i inetreseaza, totusi, sustin sus si tare ca, da, dom’le, lasa-i in plata domnului, asa au vrut, ei sunt cei acre si-au ales conditia, pentru ca vezi moncher, fiecare primeste ceea ce i se cuvine, iar daca ti se cuvine sa fii obligat sa traiesti undeva unde nu vrei, pentru ca nu poti iesi de acolo, pentru ca deh, mintea omeneasca e pe zi ce trece din ce in ce mai geniala, atunci desigur ai primit ceea ce ai emritat, pentru ca fiecare primeste ceea ce i se cuvinte, si pentru ca el e vinovat de chestia asta, lasa-l in plata prostiei si a ignorantei lui, k dak a vrea sa se ridice, or sa-i creasca aripi de aur, si ajunge si pe everest….pai da, cam scumpa heroina asta, unde pui ca mai e si ilegala…deci avem o problema(avem mai multe, dar hai sa ne prefacem un pik, pentru ca ar trebui sa ne stricam dispozitia gandindu-ne ca TOATE sunt din cauza noastra…), si problema asta e ca UNUL SE CREDE MAI DESTEPT CA CELALALT, si, fara sa analizeze, desigur, caci ne-am nascut cu totii in laboratorul domnului, iar el, darnic cum este, ne-a lasat pe toti sa bem din putina inteligentei pan ne-au iesit neuronii prin piele..fara sa analizeze, improasca cu aberatii mai ceva ca-n star wars. Iar altul, care nu stie care vrea sa invete, care din greseala a citit caracterele asezate aiurea pe monitor, tot din cauza prostiei- o depresie survenita in urma faptului ca izvorul inteligentei mai seaca uneori, intelege gresit, sau intelege exact ceea ce este scris , dar oricum gresit, caci este SCRIS gresit.

    Iar ceea ce e scris, nu se mai poate de sters..sau hai sa inecrcam sa rastalmacim, la fel ca biblia, aia cum se poate de invatat in 2000 de feluri…toate diferite, toate geniale, adevarul oricum nu-l mai prinzi, k demult a luat vaporul, deja tre sa fie prin Fiji…asa si cu moldoveneasca asta, ka tot ma invart in jurul cozii si plictisesc lumea…a scris unu’ o enormitate mai mare ca ma-sa, si acuma toti se arunca dupa piatra asta sa o scoata….cica e de 3 lei, da autorul de cati lei crezi k e??(vechi, de-ai vostri) yo am aruncat cu ochiu pe acolo, si n-am inteles mai nimik…..intelegeti, k incerc sa ma exprim in ROMANA, in limba VOASTRA, nu in dialectul meu MOLDOVENESC, deci eu, ca fiind fata umblata in lung si in lat prin moldovioara noastra-gura de rai, nu am auzit asa limbaj…cred k prin tarnsnistria tre sa fie asa ceva, sau poate niste arhaisme, pentru ca mais tau la un pahar de vorba cu bunica, dar ea e dintr-o regiune unde lumea nu sta doar in pridvor si descifreaza ce spun pasarelele….asa ca e posibil sa nu fiu cunoscuta cu ele, insa va zik ca multe din ele nici nu am auzit…nu neg ca nu sunt si unele cuvinte pe care le cunosc, insa sunt cuvinte si din germana pe care le recunosc, si as putea sa le atribui sensurile in limba romana, cu toate ca nu cunosc germana, deci, oricum, e acelasi lucru si cu romana si moldoveneasca…daca mai e si asa ceva. Cu ce e scris in constitutie, alti destepti care se cred cu stelute in frunte, si se cred mari stele in moldova, dar nu-si dau seama ca vad numai stele verzi pe pereti, si au doar stelute de prostie prin maduva integritatii lor…iar poporul…cum zice si profa mea….pe cine sa aleaga?? Chair pe cine?? K sunt toti de-o teapa…ppcd, poate ala ar fi fost o sansa, ceva, insa si aia s-au dovedit a fi cu sapta capete si venin in limba

  • Reply
    ludmila
    29/01/2007 at 2:15 AM

    Tradati, izgoniti de la hotarele propriei tari, batjocoriti, uitati, amintiti doar cand e vorba de vreo barfa, sau de o alta manjire…nu credeti k dezvolti o auto-aparare contra oricarui fel de “dragoste”? caci orice fel de dragoste se plateste…n-ati stiut?? Cred ca basarabia a platit pentru inka cateva secole..

    Nu-i ridic in slavi, pentru ca stiu cel mai bine ce poate face conationalul meu, insa vorbesc de persoanele care chair ar metiva sa aiba o oarecare apreciere, cei care se zbat sa reuseasca ceva, si nu pot, NU POT, pentru ca nu sunt conditii, pentru ca toate usile sunt inkise in nas, pentri ca istoria e patata de sange, de teama, de neincredere, de ura, iar cei care vin, vor trebui sa accepte..sa accepte si sa se supuna..nu credeti ca sunteti niste calai prea duri?? Sa astupati orice orificiu, orice raza de lumina si speranta? Poate, totusi, va mai aduceti aminte ca oamenii de aici sunt ospitalieri, ca eftele sunt decente, ca dealurile si colinele sunt frumoase….vorbesc despre OAMENI, cei care au mai ramas cu sufletul mare, cu dorinta de o lume mai buna..nu vreti sa vedeti SI acei oameni?? Nu zic sa ridicati baricada de la prut, ci doar sa intelegeti ca ceea ce se intampal nu e intotdeauna decizia majoritatii, iar ceea ce se vede nu e intotdeauna ceea ce este. Sorry pentru mesajul kilometric, o seara placuta tuturor

  • Reply
    andressa
    29/01/2007 at 2:20 AM

    ludmila,
    ce furtuna!
    faptul ca se poarta discutii intre nepriceputi despre diferentele dintre limbile vorbite in Romania si in Republica Moldova nu ar trebui sa te supere atat de tare. Multi isi spun parerea chiar daca nu se bazeaza pe informatii verificate, ci pe impresii.

    Problema diferentei dintre limbi este una superficiala, dupa parerea mea, repet. Se scot dictionare science-fiction – asta nu e o problema, e un simptom. Ar trebui sa discutam mai degraba despre libertatea de expresie in tara ta, despre probleme mai profunde.

  • Reply
    ludmila
    31/01/2007 at 5:19 PM

    de acord, am exagerat un pik, asta pentru ca nu-mi place ca toti se cred “experti in domeniu”, cand nu stiu ca e alb…ca e negru…deci scriu si ei acolo…whatever//…galben, sau zmeuriu, deci o realitate deformata. iar impresiile, asta mi-ar placea sa schimb, ptr ca impresiile acestea nasc altele, apoi altele…pana la urma avem de-a face cu o epidemie, ar trebui eradicata problema de la radacina. diferenta de limba, este diferenta de la o regiune la alta, de la o perioada de timp la alta, de la un nivel de dezvoltare la altul. dar sa zicem ca nu suntem cu totii oameni, pentru simplul fapt ca unii asculta rock, altii manele, e ca si cum am vrea sa pacalim soarele si sa ne ascunde dupa deget, crazand ca am descoperit oglinda..

    vroiai sa vorbim despre libertatea de expresie .. nu prea cred ca ai ce vorbi despre lucruri practic inexistente .. se zice ca presa este oglinda societatii, dar cu o presa ca a noastra, cu drepturile care se incalca, in conditiile in care lucreaza ziaristii si la coruptia ce exista in tara..cum sa-ti vezi chipul intr-o oglinda deformata, un mare procent al populatiei tre sa aiba un astigmatism de speriat…si nici nu e de mirare, daca tot ce se incearca sa se faca spre bine esueaza, se pun bete in roate, se fac discriminari, si peste tot limba rusa e pusa la loc de cinste, cateodata te intrebi de ce nu lasi draq mainile in jos, oricum ajungi de unde ai plecat..cred ca ai auzit de inkiderea celor 2 posturi Antena C si Euro Tv. cred ca parlamentarii isi freaca si acum mainile de “ce treaba buna am facut, dom;le, ce genii santem noi”, iar ranjetul de satisfactie mai are a le schimonosi chipul inka ceva timp de acum inkolo..pentru ca sunt din ce in ce mai putine voci care sa vreie sa schimbe ceva, care ar fi dispuse sa riste pentru a face situatia din tara mai buna…si vocile astea se sting incetul cu incetul, pana cand va ramane doar ecoul…apoi amintirea,,…apoi istoria, daca nu va fi schimbata si asta dupa noua lege “istorie integrata”

    dupa cum vezi, sunt multe probleme profunde, eu cel mai mult as pune accent pe ignoranta si nepasare. totul se schimba o data cu schimbarea atitudinii. sper ca se va schimba ceva daca generatia tanara va investi cat de cat in “patria” lor, pentru ca exista potential, exista “creiere” care ar putea schimba ceva, minti lucide, si neafectate de ideologia comunista si limitarile de acu un secol. insa nici eu nu pot garanta ca dupa ce fac 18 voi mai sta aici, pentru ca nu prea am ce face..nu condamn pe nimeni care a plecat, a plecat pentru ca nu se mai putea…dar de ce nu au revenit??

  • Reply
    Iulia
    31/01/2007 at 6:59 PM

    Constat cu amaraciune ca propaganda rusofila si-a atins scopul si spiritele s-au inflamat pe ambele maluri ale Prutului.

    Poate ca la Bucuresti, “libertatea de expresie” nu mai este, acum, decat o sintagma golita de sens. O consideram fireasca si nu ne prea mai batem capul cu ea. Se inseala cine are impresia ca la fel stau lucrurile si la Chisinau. Va recomand cu caldura, pentru o gura de realitate “moldoveneasca”, publicatia Timpul : http://www.timpul.mdl.net/default.asp
    si, in special, editorialele lui Constantin Tanase.

  • Reply
    Mihai Moscovici
    02/02/2007 at 12:28 AM

    Vreau sa chem bloggerii romani sa sustina o initiativa a bloggerilor moldoveni referitor la scoaterea paginii in limba moldoveneasca cu alfabet chirilic de pe Wikipedia. Detaliile le aflati aici: http://www.blog.moscovici.org/2007/01/31/ce-facem-cu-wikipedia-moldoveneasca

  • Reply
    Laurentiu
    03/02/2007 at 11:27 PM

    hm … pe mine ma bucura faptul ca au reusit sa ajunga la acest site si oameni de la locul faptei …
    nu sunt de acord cu ideea sa fie lasati in plata Domnului, pentru ca nu asta este solutia … cu siguranta familiile care s-au destramat … prieteniile care au fost rupte etc., ar fi de acord cu asa ceva .. (dar este mai comod si mai usor pt noi .. sa se mute daca vor … nu ?!)
    diferentele de limba nu sunt atat de mari … banatul care a avut influenta maghiara si germana de atata vreme a mentinut o legatura puternica cu limba prin cetatenii vorbitori de alta limba dar care, din respect si-au insusit si limba romana si au catadicsit sa o foloseasca ori de cate ori cineva nu ar putea comunica alfel…
    este clar ca doar o mana de oameni (care poate traiesc langa granita, sau care sunt idealisti, sau samarineni) nu vor reusi sa faca o unire sau sa ajute cat de cat teritoriile romanesti FURATE dar noi cu totii am putea face ceva … nimeni nu se simte bine sa fie in minoritate.. mai ales daca nu simt nici o sustinere… si sigur isi spun noaptea .. “nu e drept! cu ce am gresit?!”
    anul 1991 a fost crucial in istoria RO – MD si cum noi abia ne dadusem seama ce tranzactii putem face de pe urma “economiei de piata” nu am putut sa ii ajutam pe md .. acestia vazand ca tara mama are aceeasi minte ca o tara copil nu au avut ce face, si ca orice copil si-a dorit independenta … multi stiu ca este o greseala .. ca traiesc in mizerie si nu ar trebui (pt ceilalti ar trebui sa le fie clar, ca virtualele beneficii ar fi mult mai mici decat ajutorul care trebuie dat MD si ca alt ajutor decat de la o mama nu poate fi dat de catre orice “binevoitor”)(atentie: mama si copil sunt metafore pentru intelegerea ideii principale, nu fanatism)

    in speranta ca vom reusi sa facem ceva (cat mai curand) pentru ca cei care sunt tineri acum vor avea in minte faptul ca ei sunt diferiti … “nu carecumva sa spuneti ca sunt roman .. eu sunt md milenar …” (lucru care va crea o ruptura totala )va urez the best of luck!

    doctor erudit in scoli primare de renume,
    Lavrentievici

  • Reply
    Mihai Moscovici
    04/02/2007 at 11:47 PM

    Imi pare foarte rau, insa trebuie sa va spun ca din anumite considerente (enumerate aici http://www.blog.moscovici.org/2007/02/02/petitia-impotriva-wikipedia-in-limba-moldoveneasca-cu-alfabet-chirilic)
    a trebuit sa mutam petitia pe un server nou.
    Va rog mult sa semnati petitia despre scoaterea paginii in limba moldoveneasca cu alfabet chirilic de pe Wikipedia la adresa noua: http://www.ipetitions.com/petition/moldovanwikipedia
    Multumesc pentru sustinere.

  • Reply
    aniuta
    13/02/2007 at 8:42 PM

    Parerea mea este ca moldoveneasca si romina nu e aceeasi limba.
    Moldoveneasca e limba romina citita din chirilica.. de exemplu la romini se spune ”fugit” iar in moldoveneste ”fujit”. Sint mai multe cuvinte care sint diferite… . Un cuvint moldovenesc poate fi un cuvint rus dar cu articol sau terminatie moldoveneasca sau invers. Dupa cite stiu moldoveneasca e doar un dialect din limba romina,deoarece nu are propiile sale reguli….. iar vorbind in moldoveneste facem greseli ….Am dreptate? Cind vorbim cu un profesor sau cu cineva mai invirsta (depindew) vorbim romineste!

  • Reply
    Erasmus Limba noastră «
    18/02/2007 at 4:32 AM

    […] Without any will to “go the same path”, there’s another post on Andressa (the blog of Andreea, a girl that ended her Erasmus period in Warsaw just 10 days before we came to Łódź). You can read it here in Romanian, but I will re-iterate some ideas that are easily my thoughts as well, but she put them properly in the light in order to get noticed better. The thing is that this poem is currently the national anthem of the Republic of Moldova, since 1994. They had the same anthem as we do from 1991 til then. Nowadays “they” (the Moldovan administration) say they don’t have Romanian as their national language, but Moldavan, while in fact it is the same language with very small differences (using older words, but anyway synonyms for what we use presently). It all has to do with the Russian influence through its communist party that’s governing the country. […]

  • Reply
    Denis
    14/05/2008 at 8:16 AM

    Salut, ai mare dreptate, aici se vorbeste limba romana! (In R. Moldova). Eu sunt din R. Moldova, si as vrea sa-ti spun ca aici pe putini oameni intereseaza ce limba vorbesc, mai mult studentii sunt ingrijorati de asta, dar parintii nostri, bunei au fost educati altfel de URSS, care le-au povestit o istorie falsa, ei nici nu prea stiu de unde se trag. DAr eu cred ca intr-o zi totusi se va normaliza situati, si poporul va sti de ce nationalitate este, si ce limba vorbeste. Daca Tricolorul si limba vorbita aici in atitea ani nu au pututo omori Rusii atunci va fi totul bine intr-o zi. Limba noastra este nemuritoare.

  • Reply
    max
    23/02/2009 at 2:42 AM

    din punct de vedere istoric limba noastra (din Moldova) e limba romana!!! limba moldoveneasca nu exista… sunt pe jumate rus pe jumate moldovan dar cunosc ca in moldova se voorbeste si s-a voribt timp de 600 de ani romana.. acum ea e mai incilcita deoarece s-a amestecat cu rusa, dar tot limba romana ramine…

    este in romania asa un teritoriu numit: Moldova.. de ce nu se schimba in Romania ??? asa si limba noastra va fi romana.. schimbarea in limba moldoveneasca este politica comunistilor… care sint influentati din partea rusa si nu cunosc istria romanilor..

  • Reply
    Victor
    24/03/2009 at 10:24 AM

    Desi sunt din Republica Moldova, unde comunistii cred ca vorbim limba moldoveneasca, eu am alta parere. De vina e URSS, care a despartit România-Patria mama de Basarabia si limba rusa s-a contopit cu cea romana si a format limba română schimonosita, propriu-zis cea moldoveneasca. Sper iarasi sa fim uniti. Votez LIMBA ROMÂNĂ.

  • Reply
    Shiprian
    03/06/2009 at 1:10 PM

    Eu sunt din Judetul Neamt. Ar trebui ca astia care tot ii dau cu limba Moldoveneasca (de parca ar fi limba banateana sau ardeleneasca) ar trebui sa asculte cum vorbeste primarul piatra neamt(Pinalty) si sa ne explice el ce fel de limba vorbeste de il inteleg toti.
    Si boul ala care a zis limba Austriaca sa mai verifice odata ce scrie in constitutia lor.
    Nu e vorba de teritoriu ci de constiinta.
    Este graiul Moldovenesc adica accentul moldovenesc nici un dialect si nici o limba moldoveneasca. Ce in SUA se vorbeste Americaneasca?

  • Reply
    sineglazca
    02/08/2009 at 1:45 PM

    limba pe scare o vorbim este trecutul nostru istoric.limba moldovenească a a părut odată cu alipirea Moldovei la Rusia în anul 18.. Precum limba Romînă a suferit schimbări împrumutînd cuvinte din franceză sau engleză la fel şi moldovenească sau mai bine zis basareabească a împunutat din limba turcă şi Rusă.Aşa că totuşi pot fi numite limbi diferite precum şi limbi asemănătoare ci avînd dialecte. Nu face să conflictăm.Liba noastră de baştină e schimonosită atît de romîni care au împrumutat franţuzizmele şi angleninizmul precum şi basarabenii care au împrumutat turcizme şi rusizme .Aşa-i viaţa toţi împrumutăm unul de la altil .Există totuşi o limbă .Cînd toţi or afla-o se v-a face raiul pe pîmînt.Dumnezeu să fie cu voi. Să vorbim toţi o singură limbă.Iubită de Dumnezeu.Şi Înţeleasă de toţi.Vă iubesc

  • Reply
    cristutza
    08/09/2009 at 9:49 PM

    hei toata lumea eu merg la o doamna si trebuie sa scriu limba noastra pe o foaieee iar apoi pe caiet ce ma enerveaza ca strigaaaaaa vai vai vai si mimimi

  • Reply
    vasile
    13/06/2010 at 7:27 AM

    Problema in Moldova ii alta.Ei vorbesc limba Romana dar o limba schinjuita.
    Moldova nu mai ii Romania ,fiindca a fost colonie 200 de ani,iar oamenii se schimba.
    Daca romanii sunt prosti in general,si foarte incultii,moldovenii au dus-o la grad de arta ,iar vindecarea ii grea.
    Povestea nu-i cu limba ci ii cu mentalitatea.AEi au fost spalatii pe creier,si asta se schimba greu.

  • Reply
    CooZeM
    03/07/2010 at 5:28 PM

    Buna,
    Deci eu sunt roman dar sunt de parere ca cei din rep mldva au toata dreptatea daca nu vor sa se considere romani si sa va spun si de ce:
    ganditiva numai la cele doua razboaie modiale, de cate ori a fost data si luata Basarabia? de cate nu a fost folosita ca o moneda de schimb? si ultima data tot asa a fost: noi romanii am dat Basarabia pentru Transilvania, adica am vandut poporul nostru roman si am luat in schimb pe bozgori, pe ungurii aia imputiti!:))

  • Reply
    N.A
    12/03/2011 at 11:34 AM

    Buna ziua ,ma cutremur la cele citite mai sus ! Trist ca inca nu a-ti invatat sa traiti in pace cu cei apropiati ! Cu strangere de inima spun ca tara mama nu se poate pune in balanta cu dragostea eterna si ura ce incolteste de partea cealalta in inimile noastre ! Stim cu totii ca romanii au trebuit sa plateasca scump ptr zteritoriul tarii si stim cu totii cat de trist este sa dai o parte din teritoriul tarii,este asemeni cum ti-ai amputa un brat sau un picior ! Trist, trist ,trist,cine nu asi iubeste copii!Doar cei fara de inima ! Dar vai romania asi iubeste copii si nu i-a tradat niciodata ! Dar pot sa spun ca ptr mine una nimic nu e mai scump decat pamantul de unde sunt zamislita !Treziti-va si nu dormiti si nu va lasati amagiti de vorbe desarte !Moldova a fost si va ramane vesnic in sufletul nostru ! Moldova este partea de unde rasare soarele si deci face-ti lumina in sufletele voastre dragii mei ! O limba mai frumoasa ca limba romana nu exista , cand spui mama cu dulceata ti se lipesc buzele si simti daca ai iubire in suflet dulceata limbii noastre romane !

  • Leave a Reply