Uncategorized

andressa si prescolarii

Ce au in comun prescolarii polonezi cu mine? Nu va grabiti sa raspundeti! : )))))))))

Va spun eu: in fiecare miercuri vizitez muzee impreuna cu grupuri de prescolari. Vorba vine, “impreuna”, ca de fapt ei sunt cu educatoarele lor, iar eu cu Ina si profesoara mea de Contemporary Polish Culture. Dar ne intersectam in fata tablourilor, sculpturilor, uneltelor sau ce mai e prin vitrinele / peretii muzeelor.

In Polonia, de cand sunt prea mici sa-si lege singuri sireturile, copiii sunt dusi la muzeu. Imbracati colorat, majoritatea blonzi, fetitele cu parul lung, prins in codite numai bune de tras cand educatoarea vorbeste ca fetita sa strige suparata ca baietelul nu o lasa in pace, galmele sunt in miscare browniana si sunt imposibil de stavilit cand pasesc intr-o noua incapere: se calca in picioare, tipa, se imping, e prapad!

La Muzeul National de Arta, o grupa mijlocie, poate mare, sta insirata pe covor, micutii stand turceste, blocand trecerea vizitatorilor trecuti de prima tinerete. “Batranii” ajung sa se ingramadeasca langa pitici, asteptand sa se termine explicatiile ca sa poate avansa. De obicei, cei mici sunt supravegheati de doua doamne si o a treia sta turceste in fata lor si gesticuleaza larg cand povesteste pe limba lor despre exponate.

Din cand in cand, la muzee mai vad si elevi de clase primare. Mai linistiti, dar tot cu furnicaturi pe talpi, se imping, se ciupesc si se trag de par de cate ori au ocazia. Cand insa povesteste ghidul sau educatoarea despre ce vad ei acolo, stau toti cu ochii cascati si uneori ridica mana sa puna intrebari.

Similar, dar fara sa ne tragem de par : )))))))), eu si Ina ascultam ce ne spune profesoara. Daca nu ar fi fost cursul asta, nu am fi vazut zeci de muzee in Varsovia. Am mers la Muzeul Etnografic si data viitoare mergem la Muzeul Caricaturilor si la Institutul Cultural Roman.

Eu mi-am intrebat profesoara: “Nu sunt cam mici sa fie dusi la muzeu?”, pentru ca pe la noi piticii nu sunt dusi la Muzeul de Arta, doar sunt prea mici sa inteleaga, nuuuu? Profesoara a zis ca nu sunt prea mici, ca li se explica simplist, ca ei tin minte picturi, nume de artisti si oricum revin cand sunt in clasele primare si asa ajung sa cunoasca bine muzeele. Si oricum nu sunt legati ca sa asculte, li se povesteste in reprize scurte, de cate 20 de minute (cat stau locului bestiile) si le place. Persoanele care le povestesc despre muzeu stiu sa vorbeasca cu ei si cei mici nu se plictitsesc.

Vreau sa fie si la noi asaaaaaa!

Eu am avut in liceu un profesor care la cursul optional “Istoria orasului meu” ne ducea saptamanal la cate un muzeu si asa am vazut eu zeci de muzee. Si asta e un mare lucru. Dar as vrea sa fie asa peste tot, nu doar cazuri izolate, sa fie dusi si prescolarii, zic, sunt asa de adorabili cand stau turceste pe covor si asculta si pun intrebari si apoi stiu ca un nene foarte bun la desen a pictat biserici si ca il cheama Jan Matejko… De mici sa fie destepti!

Hehe, cate mai avem noi de invatat de la altii. Chiar si de la prescolari!

12 Comments

  • Reply
    Yorick
    11/01/2007 at 2:25 AM

    povestesti bine. te-ai gandit sa te apuci de scris?
    cat despre prescolari le doresc o viata frumoasa (poate si culturala:)

  • Reply
    stingo
    11/01/2007 at 2:33 AM

    Iniţial mă gândeam că ar fi mers o poză la postul ăsta, dar după aia m-am răzgândit. Ai reuşit să descrii foarte bine atmosfera din muzeele poloneze, parcă le şi văd împânzite de copii blonzi, când cuminţi, când neastâmpăraţi.

    PS: Am observat că începi să dezvolţi un tic cu “: )))))))))”
    Cred că se poate şi fără.

  • Reply
    Christiansen
    11/01/2007 at 10:05 AM

    Sincer iti spun ca pana sa citesc post-ul tau ma gandeam la metode de rentabilizare a unui muzeu … sincer … 🙂 Dar uite ca sunt variante extrem de simple la indemana. Iti dai seama ca numai in Bucuresti sunt o gramada de scoli. Muzeele la noi sunt in paragina si nimeni nu se gandeste la revitalizarea lor. In plus, elevul ar avea de castigat dintr-o vizita la muzeu cu scoala (si nu ma refer la o vizita pe an 😀 ), orele ar fi mai intercative (pentru ca elevii ar fi antrenati in discutii si comentarii),copiii mai ies si ei din mediul ala inchis, iar pe termen lung societatea are indivizi mai educati … 😎

  • Reply
    Monica J
    11/01/2007 at 6:38 PM

    La Bruxelles, la Muzeul Van Gogh, erau tururi audio pentru copii. Si cand vedeau un fluturas cu un numar langa el langa un tablou, stiau ca trebuie sa caute numarul respectiv butonand device-ul din mana lor sa ajunga pana la numarul respectiv. Li se povestea in casti ce vesel e Van Gogh, ca iata o floare soarelui, ca in general pictorii incep si unii termina prin a picta flori, ca nu-i asa, ce-i mai frumos decat o floare frumoasa…etc..etc..apoi ca acolo sunt infatisati niste oameni saraci care mananca la cina cartofi…dar ei desi par tristi sunt veseli ca sunt impreuna si nu-i asa…chiar daca mananci cartofi e important sa fii cu toata familia in jurul mesei si atunic parac si tristestea devine bucurie…si tot asa…am ascultat si eu apoi turul…genial…

  • Reply
    andressa
    11/01/2007 at 6:52 PM

    Chris,
    muzeul Antipa a avut o relansare fabuluoasa cu ajutorul Leo Burnett. Eu ma duceam la Conferintele “Musafirul de la ora 5”, scrisesem despre asta si pe blog. Sunt de acord ca muzeele ar putea fi mult mai vizitate, daca ministerul culturii si cultelor ar shita un gest, le-ar da niste bani, ar face ceva.

    Monica,
    da, este fabulos felul in care se vorbeste cu copiii in muzeele astea. Eu, desi nu inteleg tot ce le spune ghidul aici, observ mimica, geturile, felul in care li se povesteste si mi se pare uimitor ca li se “traduce” asa de bine si ca nu sunt etichetati drept “prea mici” si lasati cu jucariile. Trebuie sa fim pretentiosi, sa nu subestimam nici bestiile de cativa anisori!

    Yorick,

    da, m-am gandit, cand am dat la FJSC acum 3 ani jumate. Cat despre scris romane, nu ma simt in stare, multumesc pentru increderea acordata.

  • Reply
    andressa
    11/01/2007 at 7:08 PM

    Stingo,
    yes, sir! 🙁 Adica da, si eu vreau sa renunt la parantezele alea. Dar adevarul e ca radeam de una singura cand scriam si voiam sa sugerez asta! 🙂

  • Reply
    Yorick
    11/01/2007 at 8:29 PM

    nu stiu cat de vesel era Van Gogh cand si-a taiat urechea:))
    andressa imi place mai mult fete gen :))) decat emoticoane. parantezele sunt mai spontane si au un farmec al lor. dar asta-s eu 🙂

  • Reply
    TLD
    12/01/2007 at 12:52 AM

    Tot e un pas inainte ca se organizeaza nopti (cu usile deschise) ale muzeelor. Poate o sa rasara soarele si la noi, iar din nopti o sa devina zile cu usi intredeschise si tot asa. 🙂

    Probabil pustii de la noi ar enerva mult mai repede “batranii” (care la randul lor mai au pana sa ajunga la mentalitatile vestice).

  • Reply
    blakice
    12/01/2007 at 12:13 PM

    Buna,

    desi suna surprinzator, la Muzeul National de Arta se oranizeaza saptamanal program pentru copii, impartiti pe grupe devarta. Persoanele de la muzeu le explica cateva lucrari, dupa care urmeaza o sedinta de atelier unde copii sunt indrumati sa lucreze si sa exprime prin desene, pictura, etc ceea e au vazut in sedinta respectiva.

    Sfat: Nu va mai grabiti cu afirmatiile …

    Toate bune,
    Tudor POP

  • Reply
    Monica J
    12/01/2007 at 12:49 PM

    Io cre ca toti micii copii vor afla ca de fapt Van Gogh era usor nebun cand vor creste mai mari…asta cred ca e partea placuta a ghidajelor pentru copii…afli doar partile frumoase, bune si vesele…:))

  • Reply
    andressa
    12/01/2007 at 3:49 PM

    blackice,
    iti apreciez sfatul, dar am mentionat ca as vrea ca astea sa nu fie doar cazuri izolate. Aici colcaie muzeele de copii, iar la noi sunt dusi o data pe an, cu putin noroc. Programul Muzeului de Arta nu e reprezentativ pentru ce se intampla la noi.

  • Reply
    sinziana
    15/01/2007 at 11:09 PM

    Vreti actiune la muzee? Uite ce coc cei de la Muzeul de Geologie pentru prichindei… Si nu sunt polonezi. Dar invata iute… 🙂
    “Muzeul Naţional de Geologie organizează incepand de duminică, 14 ianuarie, in intervalul 11.30 – 14.30, prima intalnire din cadrul programului Atelierul de Mărţişor – Exerciţiu de creativitate.
    Programul se desfăşoară inaintea sărbătorii de Mărţişor sub forma unor ateliere in cadrul cărora copiii vor invăţa intr-o manieră plăcută şi distractivă că geologia şi cunoaşterea unor informaţii elementare din acest domeniu pot fi folosite, in mod creativ, in viaţa de zi cu zi.” etc
    Am scris si noi despre asta. O sa revin dupa ce o sa-l duc pe baiatul meu, sa vad cum e…

  • Leave a Reply