Uncategorized

Doi ani de liniste

Mai mult de atat, de fapt. Asta ne-a spus ghidul dela Muzeul Auschwitz ca ar dura un moment de reculegere pentru victimele Holocaustului daca fiecarei persoane i-am da un minut.

Imi e imposibil sa scriu despre asta acum. E cutremurator. Chiar sa fi citit despre asta, sa fi vazut documentare sau sa ti se povesteasca – o vizita la Auschwitz te darama.

O sa povestesc curand care e itinerarul turistului prin uriasul lagar.

14 Comments

 • Reply
  arhiduke
  05/11/2006 at 12:25 AM

  Maika, holocaust se refera la exterminarea evreilor. la auschwitz muriramai multe natii. am citit multe carti legate de ei. e cutremurator doar asa, cred ca sa te plimbi prin locurile acelea, unde pe fiecare centimetru a murit un om….nu se poate exprima

 • Reply
  bianca
  05/11/2006 at 12:43 AM

  🙁 uau…

 • Reply
  v
  05/11/2006 at 12:45 AM

  si ce te faci, arhiduke, cu holocaustul nuclear? o sa moara doar evreii?

  (HOLOCÁUST, holocausturi, s.n. 1. (În antichitate) Jertfă adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime. ♦ Fig. Ofrandă, sacrificiu. 2. Ucidere (prin ardere) a unui foarte mare număr de oameni.)

  aia e din dex.

 • Reply
  sin
  05/11/2006 at 1:15 AM

  eu nu pricep de ce tot discuta lumea de holocaust, desi au trecut 50 de ani de atunci. ce-a fost a fost. give it a rest already.

 • Reply
  blowfish
  05/11/2006 at 1:48 AM

  nu dude acolo erau tzinutzi prizonieri altundeva ii ardeau andreea stie ca se vad inca ruine ale cuptoarelor .. si se keama altfel… Auschwitz este lagar de concentrare din cate imi amintesc eu
  😛
  damn si eu vreau sa-l vad dar nu am cum

  sorry andreea sunt langa Nice la specializare a trebuit sa ma duc.. 😛

 • Reply
  Mika
  05/11/2006 at 4:20 AM

  Holocaustul nu se refera numai la exterminarea evreilor. Este adevarat ca de ce cele mai multe ori folosim acest cuvant cu stricta referire la actele comise impotriva evreilor, dar sensul “holocaustului” nu se rezuma la acest aspect.

 • Reply
  arhiduke
  05/11/2006 at 12:07 PM

  ah, nu doresc sa declansez o controversa legata de acest cuvant, sau de moartea acelor oameni. nu e demn. asa stiam eu, daca stiam gresit, asta este. invatam toata viata

 • Reply
  Gabi Nistoran
  05/11/2006 at 1:29 PM

  Cu riscul de a parea rautacios sau extremist: cat ar dura daca am comemora victimele comunismului?

  Nu cred ca-i normal sa fii considerat criminal doar daca afisezi un simbol al extremei drepte, cand simbolurile extremei stangi nu au restrictii (asta legat de intrebarea mea cu victimele fiecarei parti).

 • Reply
  andressa
  05/11/2006 at 2:38 PM

  Sin,
  interesanta intebare. Discutam chiar cu un polonez pe care l-am cunoscut cautand Centrul de Arta Contemporana despre Muzeele dedicate victimelor Holocaustului si el credea, ca si tine, ca trecutul trebuie sa ramana in trecut. El credea ca Muzeele reamintesc oamenilor de tragedii si ca astfel se creeaza ideea de razbunare.

  Eu cred insa ca reamintindu-ne de milioanele de oameni nevinovati care au fost ucisi ne este mult mai greu sa repetam imensa greseala.

 • Reply
  tonymichael2046
  05/11/2006 at 2:38 PM

  eee,ce sa mai spunem -si- de inchisorile comuniste si ce s-a ‘intamplat’ acolo … a se vedea doar- http://www.humanitas.ro/carti/carte.php?id=738

 • Reply
  opy
  05/11/2006 at 3:19 PM

  N-a fost o greseala. A fost istorie. Oameni omorand oameni, din motive tembele. Se va intampla din nou. Se intampla. Nu am invatat nimic din ceea ce s-a intamplat. Decat lectii stupide, cum ar fi interzicerea simbolurilor folosite de nazisti.

 • Reply
  sin
  06/11/2006 at 7:09 PM

  holocaustul n-a fost prima si probabil nici ultima oara cand un popor a incercat sa extermine un alt popor. doar ca a fost mediatizat foarte mult si evreii folosesc acest pretext pentru a obtine diverse beneficii in ziua de azi.

  asta e parerea mea si de aia zic c-ar fi oarecum bine sa nu le mai plangem de mila ca nici ei nu sunt sfinti, iar ca fapt divers http://en.wikipedia.org/wiki/Israel zice cum s-a format statul Israel si prin ce mijloace au fost britanicii facuti sa plece din Palestina.

  de asemenea, in al doilea razboi mondial au pierit prin Europa cam vreo 30 de milioane de oameni in total, nu vad cu ce sunt asa zisele 6 milioane de evrei mai importanti decat restul de 24 de milioane.

  btw, ai dreptate, e frig raaau in Varsovia (am ajuns si eu azi)

 • Reply
  Hacky Maximus
  06/11/2006 at 8:16 PM

  “Holocaustul” se refera doar la fenomenul de externinare al evreilor. Din cate stiu eu, cica au adoptat termenul de undeva din Biblie, dar -sincer sa fiu- nu ma intereseaza si ma cam lasa rece. Decat sa-i plang pe altii, mai bine aprind o lumanare pentru romanii omorati de unguri in ’40 🙁

 • Leave a Reply