Uncategorized

Stil balcanic

Anul trecut am aparut pe lista membrilor comisiei de distribuire a locurilor de cazare fara sa fiu intrebata. Din oficiu. Pe principiul “Andreea vine sa ajute, daca o chemam”. Am venit, am ajutat. Am calculat de la 9 dimineata pana la 5 dupa-amiaza medii. Medii aritmetice. Ca locurile se dau dupa medii. Apoi le-am verificat. Adica am facut iar medii. A durat ceva. Am negociat apoi cu profesorii, dupa ce se stia cine ia loc in functe de medie, in ce camin sa-i punem.

Ca sa fie totul tranparent, pe site-ul facultatii si la avizier se gaseste regulamentul conform caruia se desfasoara procesul de selectie a cererilor si de distribuire a locurilor. Anul acesta am aflat intr-o statie de autobuz, de la un profesor ca sunt iar in comisie, de data asta si la primit cereri. Adica vinerea, intre 10 si 12, trebuie sa stau si sa primesc cereri la facultate. Grrrrr. Mkay… Adica, fac un efort si fac asta. Pe timpul meu. Accept.

Asa ca vinerea trecuta si vinerea asta am stat cu o colega de an la Jeg si am primit cereri de la colegi. Cererile urmeaza a fi selectate in toamna cred.

In acest timp, de cand apare numele meu pe lista membrilor in comisie, ma suna lumea in fiecare zi ca sa imi dea cererea. Eu sunt vinerea de la 10 la 12, in rest, in fiecare zi, e altcineva la facultate pentru asta. Dar nu, ma intalnesc cu ei in timpul saptamanii. Ok. Oameni suntem! Si nu mi-e greu sa dau o fuga pana la universitate sau nu stiu unde ca sa iau o foaie.

Mai suna unii care vor sa stie pe ce criterii se dau locurile. Regulamentul e afisat, dar nu ma doare gura sa spun inca o data ca se dau in functie de medii. Nu ma doare gura sa raspund la diverse intrebari, inclusiv sa descriu caminele in care am calcat fiind in vizita la colegi: care camere au baie, care nu…

Unii vin vinerea si vor o cerere de completat. La mine se depun si nu mi s-a dat nici un formular. El se ia de la secretariat sau de pe net. Dar colega mea de an a adus un exemplar ca astia mai ametiti sa se duca la xerox cu el. Multi nu au poza. “Dezlipeste de pe legitimatie”, le pun unora. Nu au lipici, am adus noi azi. Nu au pix. Nu au agrafe. Nu au foaie sa scrie o alta cerere. Le dam noi ce mai avem si in rest.. “cauta si tu… eu ce sa fac?”

Intrebarea mea este: daca vrei loc in camin, efortul de a completa o cerere de acasa este atat de mare? Mie nu mi-e greu sa iti dau pix, sa iti explic cum se face, sa lipesc si poza pentru tine, dar… pe tine te doare ceva?

Din categoria mailurilor in care sunt intrebata daca se intra pe pile la Jurnalism [oamenii se asteapta sa le spun cate sticle de whisky am dat?? :D], mai sunt cei care ma intreaba cu cine sa vorbeasca pentru a lua un loc sau cei care ma roaga sa ii “tin minte”. Imi dau seama cat este de greu pentru cineva sa nu aiba unde sa locuiasca in orasul in care are facultatea. Adica si sa stai gratuit undeva, trebuie sa fie un efort imens pentru parinti sau pentru orice persoana care se intretine singura sa stea in alt oras – ce sa mai zic daca numai chiria este imensa… Si eu as incerca orice ca sa gasesc un loc unde sa stau. Chiar va inteleg. Dar locurile in camin la noi la facultate nu se dau decat pe medii. Cazuri sociale [orfani, parinti pensionari, cazuri medicale grave – vezi regulamentul] si apoi in ordinea mediilor. Nu va pot tine minte. Daca ar fi dupa mine, v-as caza pe toti in Grozavesti sau unde vreti voi. Dar nu depinde de mine.

13 Comments

 • Reply
  radu_pizza
  23/06/2006 at 2:21 PM

  vreau si eu o cazare pe coasta de azur. minim 3 stele. pentru doi. mersi. stiam eu. esti o scumpa 🙂

 • Reply
  KeinEngel
  23/06/2006 at 4:07 PM

  Ce camine aveti voi? Grozavesti A si C? Si mai care?

 • Reply
  frigideru
  23/06/2006 at 9:38 PM

  jeg rulezz:))

 • Reply
  s
  23/06/2006 at 9:39 PM

  Hai sa va spun cum se fac cazarile la mine in campus
  Anul I : atunci nu am avut prea multe probleme tinand cont ca am intrat printre primii 20, am prins cel mai bun camin.
  Anul II : cu 4 restante, am zis, eu si colegii mei de camera cu care am stat in anul I sa nu riscam si sa cumparam o sticla de Jack la administrator si una la seful de camin. Nu au fost probleme. Adica a comentat ceva prodecanul care se ocupa de cazari, dar l-am avut pe seful de camin care a zis ca suntem baieti buni si nu am facut niciodata probleme :P.
  Anul III : aici a fost rau. Eu am trecut anul dupa ce facusera cazarile (e politehnica si eu nu-s un geniu). Unul dintre colegi a renuntat la facultate si celalalt a fost repartizat in alt camin, nu asa de bun ca cel in care am stat primii 2 ani (nu a mai luat sticla de Jack :)) ) . Pe urma am stat o luna in gazda la o baba senila care plangea in fiecare zi fara motiv. Nu am mai suportat si m-am mutat la un camin de liceu, unde am stat 1 saptamana. Dupa aia a fost bine. Am un apartament super dragut si ieftin chiar langa campus.

  In general un loc de camin in “campusul meu” se vinde cu 150 – 200 euro. Poti sa il cumperi de la un student care nu vrea sa stea la camin sau, poti sa aranjezi direct cu administarorul, seful de camin etc.

  Am fost in Cluj in camine si in Bucuresti. Nu se compara cu conditiile de la noi (poti sa spui ca stai la un mini hotel)

  Cel mai tare a fost cand i-am vazut pe administrator si pe seful de camin cu tricouri “Nu da spaga la cazare!”

 • Reply
  monica
  24/06/2006 at 12:53 PM

  fiind din categoria- a tine minte- realizez si eu ca tre sa fie f ciudat ca toti oamenii sa te bata la cap vrand cate ceva… asa ca… mea culpa!

 • Reply
  pioner
  26/06/2006 at 3:07 AM

  As vrea sa stiu si eu despre ce campus e vorba. Asta, unde ziceti ca se cumpara locurile in camin ca la piata.

 • Reply
  andressa
  26/06/2006 at 10:39 AM

  Faptul ca dupa repartizare unuii isi vand locurile sau ca administratorii fac comert cu metri patrati nu depinde de comisie – eu pot garanta doar atat – ca locurile de la noi sunt distribuite conform regulamentului.

 • Reply
  Probably me
  26/06/2006 at 11:24 PM

  Dom’le da’ eşti o sfîntă, frate! Eu le-aş suci grumazurile mici şi jegoase, dacă-mi permiţi să-l citez pe Tolkien. 🙂 Măcar a venit vreunul să-ţi sărute mîna, în genunchi?

 • Reply
  andressa
  26/06/2006 at 11:46 PM

  Ce urat!
  O fac sa ajut, nu sa mi se multumeasca. Stiu ca glumeai, totusi…

 • Reply
  Dalila
  27/06/2006 at 9:00 AM

  mdea.. vreau si eu sa ma pui in camera aia de pe coasta de azur cu radu_pizza. presupun ca vine el cu pizza si cu… radul 😀

 • Reply
  S
  04/07/2006 at 10:49 PM

  pioner, te pomenesti ca o sa incepi sa faci tu dreptate in campusurile din RO..ma indoiesc
  sa stii ca exista o “cosa nostra a cazarilor”

 • Reply
  Cosmin
  06/07/2006 at 7:08 PM

  I’ve already quit FJSC, dar mai am un om infiltrat acolo 😛 (si diploma mea de BAC, in original, cred ca tot la faimosul secretariat zace)

 • Reply
  ivo
  20/07/2006 at 12:05 AM

  …Eu…k de obicei am o nelamurire…dak in iunie se completeaza cererea(pe care de altfel nu ma deranjeaza deloc sa o completez eu insami:D)..pt cazarea la camin..cum naiba sa fac eu lucrul asta dak eu nu stiu ink dak voi fi studenta la fjsc sau nu..???!

 • Leave a Reply