Uncategorized

Doi la suta

Catalin Tolontan ne provoaca sa popularizam directionarea a 2% din impozitul nostru pe venit catre Fundatia pentru Smurd.

Cred ca toti am vrea sa directionam bani unei cauze la care tinem. Banii oricum nu ajung la noi, e vorba de bani din impozit, iar majoritatea dintre noi au incredere mica in cei care gestioneaza bugetul statului.

[Sa ridice doua degetele cine nu a spus macar o data ca sunt plantate flori in parcuri, sunt puse borduri doar pentru ca vreun politician are firma de profil si trebuie sa manance si gura lui ceva. Politicienii sa lase mainile jos! Asadar nu avem incredere in ei.]

Vrem ca banii nostri sa faca lucruri bune, dar nu stim cum sa-i trimitem unde ne dorim. Chiar si solutia 2% (acum cativa ani a fost 1%), desi suna bine, pare complicata. Noroc ca niste oameni s-au gandit la noi si au creat site-ul doilasuta.ro. Iata niste informatii vitale de pe site:

Ce inseamna 2% pentru contribuabili

Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie).

Puteti astfel decide catre cine merg (2%) din impozitele dvs.!


De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?

Nu va costa nimic!

Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public-deci al dvs.!

Puteti ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.

Va puteti asigura ca acei bani raman in comunitatea dvs. directionandu-i catre o organizatie locala.

Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!


Ce trebuie sa faceti?

Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs. Cititi sectiunile cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.

Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.

Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs nu va pot obliga sa faceti acest lucru.

Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:

Numele organizatiei

Codul de identificare fiscala (codul fiscal)

Contul organizatiei in format IBAN

Informatiile sunt de pe aceasta pagina. Tot acolo gasiti ceva mai multe informatii pentru a face directionarea.

Am raspuns provocarii lui Catalin pentru ca fac voluntariat in organizatii neguvernamentale, iar anul acesta se implinesc 10 ani de cand am inceput, 10 ani de voluntariat in care am invatat la fel de multe ca in 10 ani de scoala!

Acesta este al treilea an in care directionez o parte din impozitul meu catre acest ONG, un ONG pentru care am invatat sa fac un site, ca sa pot face site-ul organizatiei, acel ONG pentru care am chiulit de la scoala (generala, liceu si facultate!) si de la serviciu ca sa pot da o mana de ajutor, acel ONG prin intermediul caruia am cunoscut oameni extraordinari, dintre care multi imi sunt prieteni in continuare. Vorbesc de Master Forum.

Si daca sunt multe ONG-uri despre care tu crezi ca nu fac nimic bun, ai un motiv in plus sa gasesti unul in care sa crezi si sa ii dai 2% de la tine. Cauta pe cineva care sa merite o bucatica din impozitul tau: baza de date.

Daca faci un calcul, 2% din impozit e o suma foarte mica. Nu va revolutiona activitatea unei organizatii. De ce sa te mai obosesti? Pentru ca multe dintre ele lucreaza cu voluntari care chiulesc de la scoala, liceu, facultate sau de la serviciu schimband putin lumea in bine si pentru ei conteaza enorm faptul ca apreciezi efortul lor.

*Daca aveti nevoie de ajutor pentru a completa declaratia (inclusiv pentru a gasi datele unei anumite organizatii), va rog sa-mi scrieti un email si incerc sa va ajut. In schimbul unei prajituri, desigur! 🙂 Raspund la intrebari si pe datorie!

19 Comments

  • Reply
    zvoner
    11/04/2007 at 11:49 AM

    Pentru cei mai lenesi, dar cu dare de mana, mai exista si site-ul http://www.donatiionline.ro, facut de Guvern impreuna cu o sumedenie de ONG-uri.

    Acolo poti dona cu cardul, super lejer. Caci din pacate majoritatea oamenilor nu au timpul necesar sa stea sa completeze si sa depuna formulare…

    Asa ca un minim de efort ar putea face totusi o diferenta in viata unora dintre ONG-urile care fac atata bine in jur…

  • Reply
    Cosmin
    11/04/2007 at 11:54 AM

    asta cu batalia pentru cei 2 la suta e un fel de dansez pentru tine?:P

    eu propun fundatia motivation.

    Sau, de ce nu, Asociatia ICUBE 😀

  • Reply
    andressa
    11/04/2007 at 12:17 PM

    zvoner,
    foarte important: Donatii Online nu este facut de Guvern!

    Dupa cum vezi, am link la Donatii Online la “I support”. Cunosc personal echipa care a lucrat la proiect: este vorba de o initiativa CENTRAS http://centras.ro, o alta organizatie care merita 2%. Donatii Online a fost facut sub patronajul MCC, dar este o initiativa a unui ONG pusa in aplicare in parteneriat cu GeCAD ePayment International si Webdev. Echipa Donatii Online formata exclusiv din voluntari, cu exceptia coordonatoarei proiectului, o angajata CENTRAS. E un proiect inovator, un motiv ca CENTRAS sa primeasca 2% din impozit de la noi!

  • Reply
    Cristi Roman
    11/04/2007 at 12:58 PM

    Stii ca exista firme care-si obliga angajatii sa doneze cei 2% in contul vreunei firme/asociatii care apartine tot de patronul respectivilor angajati, nu?

  • Reply
    andressa
    11/04/2007 at 1:09 PM

    Cristi,
    sunt sigura ca sunt forme foarte creative de a deturna bani. Un motiv in plus sa facem ce vrem noi atata timp cat putem!

  • Reply
    Florin Grozea
    11/04/2007 at 4:30 PM

    Bravo Andressa! Familia mea “doneaza” cei 2% in fiecare an catre o fundatie care ajuta copiii orfani din Brasov.

  • Reply
    DAN C.
    11/04/2007 at 6:30 PM

    Hristos a-nviat, Andressa ! 🙂
    Nu stiu daca sunt eu invechit in opinii pe acest subiect, dar parerea mea este ca ONG-urile in general sunt niste smecherii care se folosesc de buna-credinta a unor oameni pentru a trai superbine, fara un program de lucru istovitor.
    Chiar tu spui ca mai chiuleai de la scoala sa ii ajuti.

    Pe vremea cand stiu eu cum era cu astea, adica prin anii 90, era jaf frate, numai manarii se faceau, sigur ca de fatada se mai faceau si niste chestii, dar simteai de cum intrai dorinta de a te folosi pentru interesele personale ale catorva smecheri.
    Nu-mi spune ca s-au schimbat lucrurile si acum sunt numai sufletisti pe la organizatiile astea… 🙂

    Chiar am vrut sa-mi fac la un moment dat un ONG, prin 96 si o prietena care stia bine de tot cu ce se mananca asta mi-a povestit cum e cu cu atragerea de fonduri, o adevarata mafie, cum trebuie sa ungi pe tot felul de tipi, sa imparti banii luati si alte chestii, incat…
    🙁

  • Reply
    DAN C.
    11/04/2007 at 6:33 PM

    erata : niste smecherii ale unora ( m-am grabit sa scriu si am scri… 🙁 )

  • Reply
    sarah
    11/04/2007 at 10:05 PM

    bravo andressa pentru popularizarea acestei posibilitati legale de a da o mana de ajutor de la distanta.eu personal voi merge ca si in anii trecuti pe varianta cu o asociatie dedicata animalelor fiindca si asa acestea abia fac rost de fonduri.cel mai probabil pe Colt Alb fiindca am vazut-o in lista.
    Sincera sa fiu daca as putea as da 1% ptr animalute si 1% ptr SMURD.pacat ca nu-i pot imparti.poate suna rau dar in sufletul meu animalutele primeaza fiindca ele nu primesc atata sprijin…

  • Reply
    andressa
    11/04/2007 at 10:22 PM

    Dan C,
    lucrurile s-au schimbat mult. Nu numai ca intre timp scutirile de taxe pe care le-au exploatat unii facand un deserviciu atat de mare sectorului nonprofit au disparut din legislatie, dar cu timpul multe ONG-uri create din entuziasm si heirupism dupa Revolutie au disparut.

    Deoarece nu exista in acest moment o cercetare solida pe acest sector, este greu de adus argumente pro sau contra unor afirmatii ca “ONGurile sunt rele” sau “ONGurile sunt bune”. Adevarul este ca nu se stie nici cate exista in acest moment (cate au activitate adica) sau cate din ele au voluntari. Vina pentru lipsa datelor o poarta in primul rand ministerul de resort, dar si ONGurile carora le este greu sa se coalizeze pentru a realiza un proiect atat de amplu.

    Un lucru putem afirma insa cu siguranta: stim ca unele isi platesc impozitele si ca fac o treaba foarte buna in domeniul lor. Ca dovada stau site-urile ca Donatii Online sau chiar Doilasuta.ro pentru ca pentru a intra in bazele lor de date orice organizatie trebuie sa depuna rapoarte financiare si narative si trebuie sa spuna si ce a facut cu banii primiti.

    Eu nu iti cer sa ai incredere in toate ONGurile, eu te rog sa te informezi si sa gaseasti macar una pe care sa vrei sa o incurajezi. Daca ai gasit una e suficient. Si e suficient si sa spui ca nu toate se ocupa cu deturnari de fonduri. (Ca om ce cunoaste bucataria ONG-urilor iti pot spune chiar ca birocratia pentru a obtine fonduri este un cosmar, sa deturnezi fonduri este practic imposibil!!)

    ps: faptul ca chiuleam ca sa ajut era alegerea mea, in nici un caz nu este un argument pentru a sustine ca ONGurile sunt malefice!!! Poate cel mult pentru faptul ca voluntariatul da dependenta – asta da! 🙂

    Sa-ti zic un secret: eram pe punctul de a chiuli de la cateva cursuri din nou saptatama asta pentru a pleca sa tin un training pentru niste liceeni din Simleu Silvaniei. Imi dedic timpul unei cauze in care cred. ONGurile sunt un lucru bun! Societatea civila este un pilon al democratiei! Da-le o sansa ONGurilor – informeaza-te inainte sa le acuzi!

  • Reply
    Andrei za "Artist"
    12/04/2007 at 12:25 PM

    Sal’tare
    On topic: Eu o sa il dau Salvamontului ! 😉
    Off topic: Am o joaca (cred eu destul de isteata), sub forma de leapsa cu opt intrebari aici. Daca nu ai chef, nu raspunde ! Insa cred ca sunt destul de interesante intrebarile de acolo !
    Andrei… 😉
    KIP IN TACI

  • Reply
    Andrei za "Artist"
    12/04/2007 at 12:31 PM

    Io o sa ii dau salvamontului 2 % ! Mersi ca mi-ai adus aminte !
    P.S. Vezi ca ai o leapsa mica la mine pe blog in postul de azi !
    Andrei… 😉
    KIP IN TACI

  • Reply
    Esti Melc?
    13/04/2007 at 7:07 PM

    puteti contribui si pt SMURD

  • Reply
    Claudiu
    01/05/2007 at 12:29 PM

    Sal
    O fi existand si ONG-uri pentru pisici? Pentru ratoni si veverite nici nu mai intreb 😀 Caut sa dirijez cei 2 % si cred ca vor ajunge la Colt Alb.

  • Reply
    Andreea
    21/04/2008 at 10:43 AM

    imi poate spune cineva o organizatie pt protectia animalelor careia as putea sa-i directionez cei 2% din venit?? multumesc

  • Reply
    Spectator
    29/04/2008 at 9:58 AM

    Se pot oare directiona cei 2% catre institutii culturale, gen Opera Romana din Cluj-Napoca? Sau asemenea institutii nu au dreptul sa li se directioneze acest procent?

  • Reply
    poezii
    30/04/2009 at 2:27 PM

    Singurul ONG cultural pe care il stiu si catre care probabil voi trimite banii mei este Fundatia EDO, o fundatie care se ocupa de literatura si carte in general, sustinuta exclusiv de activitatea voluntarilor.

    Gasesti formularul pregatit la ei pe site: Fundatia Culturala EDO sau simplu: http://edo.ro , asta daca linkul pe care am incercat sa il fac nu merge 🙂

  • Reply
    ion ion
    17/06/2009 at 3:06 PM

    Fratilor: Drama lui Mihai Feraru de 52 ani a inceput in anul 1990 cand i-a murit un copil in varsta de 6 ani, intr-un accident de masina, Au urmat ani de chin cumplit pana-n anul 1994cand a suferit primul infarct miocardic anteroseptal,, pe vremea aceea muncea la combinatul siderurgic galati, la 2 ani a suferit si al 2 lea infarct miocardic, urmat de un tragic accident vascular cerebral, chiar din trunchiul cerebral, care la paralizat ptr tot restul vietii sale, ,partial,, a urmat iar si iar ani de chin ptr a se recupera cat de cat, acum mihai poate sa mearga cate 50 metri se opreste sa se odihneasca apoi iar mai merge putin si tot asa-i viata lui, familia bietului om este compusa din el si sotia sa care si ea este f bolnava ,,cardiaca,, si are ostroporoza i-se macina oasele,, familia lui mihai traeste din pensia lui pe caz de boala care este f f mica ptr asa boli f incurabile, sotia sa NU are nici un fel de venit si nu are nici pamant sau animale, ei amandoi nu poate efectua nici un fel de activitate, consuma amandoi zilnic aceleasi medicamente care ii costa lunar cate 230 lei compensat, mai are si o datorie la BCR de 180 lei lunar, va rog sa va inchipuiti cat de greu traesc acesti 2 oameni, mihai este persoana cu handicap de unde primeste un ajutor de 31 lei lunar[treizecisiunulei] ce sa-si cumpere de asa bani? mihai cere ajutor din partea ori-cui ptr a trai, daca doriti sa-l ajutati pe mihaio puteti face acolo unde primeste acel ajutor de la handicap in cont la Raiffaisen Bank care are nr RO93rzbr0000060001059026 in lei, sau acasa orice fel de ajutor este bine venit, bunul dumnezeu o sa va rasplateasca, el se va ruga ptr sanatatea fiecaruia,, Doamne Ajuta,, tel 0764807565 A-R

  • Reply
    Alice
    19/03/2011 at 6:30 PM

    Sunt o femeie care isi doreste copii si nu ii poate avea decat cu ajutor medical. Ca voluntar al acestei organizatii, aleg sa directionez doi la suta din impozit pentru a sustine actiunile Asociatiei SOS Infertilitatea.

    Asociatia SOS Infertilitatea nu are personal anagajat, nici macar part-time, si nici surse stabile de finantare. De donatiile si contributiile voastre depinde supravietuirea noastra ca organizatie.

    Directionati 2% din impozit pentru cauza luptei impotriva infertilitatii! Ajutati-ne sa ajutam!

    Un gest simplu, care nu va costa nimic (banii respectivi sunt deja platiti catre stat in 2010) si care noua ne va permite sa ne continuam activitatile.

    Va rugam sa va mobilizati si prietenii si familia largita.

  • Leave a Reply