Când am avut problema cu fraudarea cardului bancar, despre care v-am povestit deja pe larg, am avut ocazia să revăd interiorul unor secții de poliție. Nu mi-era deloc dor, ce să zic, dar asta a fost. Pe dinafară, știam deja, secțiile de poliție arată de parcă un vânticel, nu un cutremur, le va dărâma în curând. Asta e cazul în București cel puțin, excepție cred că face doar secția 1 care e construită mai recent și seamănă cu un OZN. Bătând drumurile patriei, aș zice că în mai toate orașele e rău: locurile în care polițiștii stau la birou și primesc plângeri arată dezastruos. Sper să mă puteți contrazice.
Am intrat în secția 8 întâi, unde mi-am făcut și primul buletin (acum o mie de ani), mi-au reamintit că nu mai „aparțin” și m-am îndreptat spre secția 9. După cât mă pricep eu, secția 9 se află într-o clădire construită în anii ’60. Evident, cu risc seismic mare. Neizolată termic, nerenovată. Am intrat pe un hol unde erau așezate o masă și două scaune vechi ca alea de la bunica de la țară, cu o tapițerie uzată, ruptă. După un gemuleț se puteau afla informații de la un polițist și două doamne care nu purtau uniformă (parcă).
La speța mea, m-au invitat să formulez plângerea într-un birou de la etaj unde m-a condus un alt polițist. Camera în care am ajuns era minusculă. În ea erau înghesuite 5 birouri și o masă cu o imprimantă. Cutii cu dosare, dulapuri, ghivece și spray-uri de gândaci făceau încăperea să pară și mai mică. Otrava de gândaci m-a făcut să mă uit cu mare grijă pe toți pereții, stresată din cauza insectelor care se puteau cățăra pe mine. Tâmplăria veche a ferestrelor îmi dădea senzația că iarna bate vântul prin birouri, iar vara te topești în ele.
Oamenii cu care am interacționat s-au purtat amabil și mi-au răspuns cu răbdare la întrebări. Totuși, m-a cuprins un sentiment de milă față de ei, văzând locul în care își petrec 8 ore pe zi, dacă nu și mai mult.
Trăim în țara în care peste o mie de secții de poliție, dintre cele 2,800 din mediul rural, au toaleta în curte, iar 178 nu au deloc toaletă. Sursa Digi24.
Sindicatul Europol a postat Pe Facebook, pe 1 septembrie 2021, o poză din Secția 3 de Poliția din București, în care se vede cum tavanul dintr-o secție de poliție a căzut, inundând camera cu moloz. Poza e mai sus.
Mesajul lor era „Domnule ministru, raportăm: NE CADE TAVANUL ÎN CAP!”
Sursa Facebook.
Tot Sindicatul Europol semnalează că:
Prin “grija” politicienilor și a celor ce au ajuns să conducă MAI-ul, de-a lungul timpului, astăzi am atins “performanța” ca 90% din sediile posturilor de poliție și a secțiilor rurale de poliție să fie închise zilnic după ora 16:00, ca să nu mai vorbim despre faptul că în majoritatea localităților din țară posturile de poliție sunt închise cu zilele.
Efectele acestui fapt sunt că numeroase secții sunt sparte de hoți care sustrag dosare penale, iar fără probe, condamnarea lor devine imposibilă. Sursa Facebook.
Eu nu pricep cum niciun ministru de interne nu a considerat prioritar să propună o dezvoltare a infrastructurii. Dacă nu e prioritar să ai poliție, atunci ce este prioritar?
Sănătate, educație, siguranță și justiție pentru cetățeni. Astea ar trebui să fie principalele mari teme ale oricărei guvernări.
Pe lângă problemele astea, mai există și problema cu campania Poliției Române de hărțuire și intimidare a jurnalistei Emilia Șercan. Detalii aici. La o zi după ce a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Ciucă este un plagiat, poliția a intrat în acțiune. În cazul ăsta, ar trebui să le cadă cerul, nu tavanul, în cap de rușine.
N-am nicio concluzie. Să nu avem nevoie vreodată de Poliție…
No Comments