CUMPARAM

Ce nu știați despre curățenia eficientă a băilor. Nu e glam, dar e util

Am fost o răsfățată. Eu până la 20 de ani n-am făcut deloc treabă în casă. Nici o farfurie nu spălam. Prima oară când a trebuit să curăț o baie a fost când eram studentă. Ce experiență! Mi-era silă să pun mâna și pe mănuși, ce să mai zic de perie. Eram verde la față.

După ce ai copii însă, nimic nu e mai îngrețoșează, corect? Vezi atâtea scutece murdare, vomă, totul se varsă pe jos, se pune piure de morcovi și pe tavan, patul se udă noaptea, vezi muci tot timpul și tot așa, stomacul se întărește. Și paradoxal, devii și mai conștient de pericolele care te pasc pe la toate colțurile unde n-ai curățat.

Ce bacterii și virusuri se găsesc în baia dintr-o casă

Tot procedeul de curățare a băii este pe cât de neplăcut, pe atât de necesar. Este locul în care se află cele mai multe bacterii pe metru pătrat din casă. Dezinfectarea căzii, a chiuvetei și a vasului de toaletă sunt foarte importante, cel puțin o dată pe săptămână, pentru că acolo se pot afla nu doar mucegaiuri, ci și virusuri care pot cauza boli gastro-intestinale, cum ar fi norovirusul, dar și E Coli, Salmonella, Shigella (o formă de enterocolită) si E.coli O157:h7 – provoacă diaree severă cu scaune sângeroase, plus stafilococi, streptococi. Incredibil, nu? Așa ceva în propria noastră casă.

Când fiica a început să meargă de-a bușilea și să pună mâinile peste tot a trebuit să iau totul foarte în serios. Și ca un blestem, am 3 băi: adică 3 chiuvete, 3 WC-uri! Fraților…

Pe vremuri, în lumea mea, de fetiță răsfățată de mami, totul era curat mereu și nici nu mă întrebam cum ajung toate să strălucească tot timpul. Ba, mai mult, mă și enervam când făcea mama curat în weekend, că mă trezea din somn cu zgomotul aspiratorului sau nu puteam să mă uit liniștită la film pentru că se tot fâțâia cu mopul prin casă. Iar când freca covorul cu peria înmuiată în apă cu oțet, iar baia cu mult clor, că așa era pe atunci, muream de la miros. Vă amintiți?

Îmi vine să îi ridic o statuie mamei și tuturor celor care mai fac curățenia adevărată, nu doar așa, un mop ud plimbat prin sufragerie, pe unde se vede. Până la urmă, am ajuns la casa mea și am devenit, fără să vreau, responsabilă cu șmotrul. Tocmai de-aia mă bucur de orice lucru care îmi face viața mai ușoară, o cărpă nu-știu-cum, un mop deștept, un produs de curățat bun, o toaletă cu formă smart. O să ziceți că am înnebunit. Dar nu. Există și așa ceva. Iată un vas de toaletă cu o inovație. Se numește Rimfree și e produs de compania Geberit. Este o formă patentată și mega apreciată pentru că rezolvă această problemă foarte serioasă pentru sănătatea noastră: este lipsit de o margine care devine casa ideală pentru bacterii și virusuri. Eu abia am aflat de el și nu pot să cred că n-am așa ceva. Nu mai ai practic nevoie de perie, de alte intrumente speciale de curățare pentru că nu ai decât suprafețe netede.

Ăsta e genul ăla de lucru de care nu știai că ai nevoie pentru că nu știai că există. Corect? La fel a fost pentru mine depozitarea produselor de curățare – până n-am devenit mamică, fix ca aia din reclame la detergenți, ce să o ardem glam, nu știam că o casă nu e casă dacă: a/ n-ai unde să întinzi rufele b/ n-ai unde să pui găleata cu mopul, aspiratorul, mătura c/ n-ai o trusă de scule pentru orice mică reparație d/ n-ai o trusă medicală de prim ajutor super tare (în caz de diaree, de alergie, de muuuulte situații).

Legat de curățenia casei, vă mai vând câteva ponturi, că poate nu știți de ce vă doare capul des, pe unde aveși alergeni sau de ce vă tot îmbolnăviți:

A/ Aerisiți mult când folosiți produse de curățat. Nu înhalați vaporii emanați, sunt atât de toxici: provoacă alergii, tuse, inflamații oculare. Plus emfizem, adică, da, cancer.

B/ Printre locurile în care e neapărat nevoie să curățați, dar poate că uitați se află: interioarele cuptoarelor, interiorul frigiderului (chiar și partea de sus, tavanul, chiar dacă nu stă nimic pe el), gălețile de gunoi, întrerupătoarele.

C/ Ceea ce trebuie aruncat, nu doar curățat frecvent: obiectele cu care faceți curățenia. Inclusiv buretele de spălat vasele. Obiectele astea sunt casă dulce casă pentru bacterii.

Apropo, aveți de recomandat pe cineva serios să mă ajute la curățenie? Mulțumesc!

Hai că se poate! 🙂

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  o femeie
  10/10/2018 at 10:33 AM

  daca isi curata singur si tatrul, m-am scos – e ceea ce visez.
  Frec saptamanal ca apa e super calcaroasa aici. Noroc de acidul citric si bicarbonat la indemana.
  (nu pot folosi produse din comert chimicoase din motive de alergii, spal cu apa dar la bazin/chiuvete se aduna…)

 • Reply
  o femeie
  10/10/2018 at 10:42 AM

  asa.
  si profit sa scriu despre bacterii. Frica de bacterii nu e in regula, sunt milioane de bacterii in jurul nostru, si patogene si indiferente dar si utile. O dezinfectare completa nu iese usor nici in spitale, asa ca o curatenie cu apa calda si sapun ajunge: indeparteaza grasimi/resturi proteice cu care s-ar hrani si dezvolta. Lasa-le si ep ele sa traiasca :))

 • Leave a Reply