Avem (multe dintre noi) drept de vot, acces la servicii medicale, la pozitii de conducere, dreptul de a alege cand sa devenim mame. S-au dus vremurile cand taiam sutiene si le ardeam pe strazi, e drept, dar asta nu inseamna ca au disparut feministele. Iar cand te uiti pe studiul realizat de Save the Children, care face anual analiza State of the World’s Mothers, in loc de celebra Starea Natiunii, parca nu-i chiar asa usor sa fii femeie in lumea de azi.
Chiar si in tarile unde egalitatea dintre sexe este respectata nu doar pe hartie, tot apar discrepante. Cel mai vizibil e salariul, barbatii fiind platiti mai bine decat femeile pentru pozitii si sarcini identice. Mult mai ingrijorator e ca in multe tari fetele nu merg la scoala, nu au auzit de contraceptie si speranta lor de viata este in jurul varstei de 50-60 de ani.
Nu e nicio mirare ca cel mai bine sunt clasate tarile scandinave, cu Norvegia conducand topul, in timp ce Somalia e pe ultimul loc. Noi suntem mai spre coada clasamentului european, cu cifre cu care parca nu m-as mandri. E drept ca…
੦ 38% este procentul de femei din Romania care folosesc mijloace moderne de contraceptie. (Foarte putin, nu-i asa?)
੦ 78 de ani este speranta de viata la nastere pentru romance.
੦ 15 ani de scoala fac, in medie, femeile de la noi. (Nu-i rau. Sau cel putin pare mult cand te gandesti ca e vorba de un ciclu liceal complet si 3 ani de facultate, dar parca nu asa mult cand vezi ca in Australia se fac 20, in Norvegia 18, iar in Germania si Franta, 16.
੦ 10% dintre guvernantii romani sunt femei. (No comment)
੦ 32% reprezinta diferenta dintre salariul unui barbat si al unei femei din Romania. (Wow!)
Nu stiu nici cat e de realist sa tindem spre un procentaj de 100%. Cred ca recomandarile date de organizatie sunt pasii de inceput – nutritie mai buna si mai multa scoala.
Citeam saptamana trecuta o dezbatare in presa americana, care a pornit de la un articol scris de o fosta angajata din Departamentul de Stat american, Anne Marie Slaughter. Publicat in revista The Atlantic, materialul Why Women Still Can’t Have It All a fost accesat de un numar record de cititori (incat a devenit si cel mai preluat, citit, comentat articol aparut vreodata acolo) si analizat inclusiv de comentatori de la The New York Times sau Huffington Post. Slaughter scrie ca dupa o cariera de succes si doi copii si-a dat seama ca nu le poate avea pe toate. Si casnicie, si mariaj, si copii… Asa ca atunci cand a venit vremea sa aleaga, a demisionat. E drept ca vor exista intotdeauna exemple pro si contra si parerile vor ramane impartite, insa tot citind despre subiect, am dat peste o intrebare buna: barbatii le au cumva pe toate?
🙂
2 Comments
The Arrow
13/07/2012 at 6:31 PMPai, barbatii le au pe toate pentru ca marea majoritate nu vor sa le aiba pe toate :). Adica nu ii deranjeaza sa isi neglijeze familiile pentru servici; nu isi pun problema sa le aiba pe toate. Dar sotiile au grija de familii si pierd pe partea cu jobul. Fara un sprijin puternic din partea statului nu prea ai cum sa te ocupi cum vrei si de cariera si de familie, deci unul dintre soti trebuie sa se sacrifice si de cele mai multe ori femeile fac asta pentru ca se simt mai responsabile fata de copii. Vreau si eu sa vad un barbat care nu isi programeaza o intilnire importanta sau o anuleaza pentru ca trebuie sa ajunga acasa sa aiba grija de copii. In Romania cel putin nu prea cred ca exista.
Paula
13/07/2012 at 7:37 PMIn ce-i priveste asteptarile sunt mult mai mici. :)Asa pare.