Cand eram copil, orice vedeam la altii mi se parea mult mai frumos, mai bun si mai interesant decat ce aveam eu. Penarul colegei mele de banca, parul buclat al altei fetite, casa vecinilor mei. Tanjeam dupa toate. Si asta se aplica si cand era vorba de familiile prietenelor mele. Ele aveau frati, eu nu, ele locuiau cu ambii parinti, eu nu, ele mergeau in vizita la bunici, la mine venea bunica in vizita. Si tot asa: eu voiam exact ce nu aveam.
In adolescenta, tot ce tinea de mine mi se parea gresit. Incercam sa schimb tot, imitam tot felul de prieteni si habar nu aveam ce ma reprezinta pe mine. In toata aceasta perioada, am desconsiderat cel mai mult familia mea. I-am pretuit mult mai mult pe cei cu care imparteam un covrig pe holurile scolii decat pe cei care, la o adica, mi-ar fi putut dona poate un rinichi. Credeam ca pot sa am incredere mai mult in oamenii care imi faceau cinste cu o bere decat cu cei care m-au vazut crescand de cand aveam 2 kilograme si jumtate pana acum, cand am 50,8. Nu ma intrebati de ce: nu am fost niciodata suparata pe familia mea, dar nici nu intelegeam cu adevarat ce inseamna o legatura de sange.
Sunt inca o persoana foarte sociala. Ma vad des cu prietenii mei si cred ca relatiile noastre sunt intretinute mai ales de ajutorul pe care ni-l dam cand dam de greu si nu de timpul petrecut la umbra unor cordodusi, tinandu-ne de o bere. Dar simt ca prioritatile mele s-au schimbat. Oamenii pe care i-am cunoscut au venit si au plecat: cu putini mai am aceeasi conexiune dupa o lunga perioada in care nu ne-am vazut. Si mult mai putini mi-au returnat loialitatea de-a lungul relatiei noastre. In timp ce un membru al familiei este intotdeauna… un membru al familiei. Nu stiu cum sa va explic, dar pentru familia mea as face orice. Si sunt sigura ca si ei ar face orice pentru mine. Si asta e ceva.
6 Comments
Ivona
28/05/2012 at 9:32 AMfrumos post, ar trebui sa fie valabil pentru oricine
Cristina
28/05/2012 at 7:52 PMDa, familia, in special parintii, te iubesc si te ajuta neconditionat. Putini sunt cei care ne sunt prieteni cu adevarat. Cand spun prieteni, ma refer la cei care sunt alaturi de tine si te ajuta, fara a cere ceva la schimb, atunci cand iti este greu. Cine a gasit astfel de oameni si are astfel de prieteni se poate considera un om BOGAT si FERICIT.
Cristina
andressa
28/05/2012 at 9:36 PM@Cristina:
da, cuvantul cheie este “neconditionat”. cred ca numai familia este alaturi de tine cand ai mai mare nevoie, chiar daca o neglijezi, chiar daca atunci cand ti-e bine ai impresia ca poti conta pe altii.
Cristian
28/05/2012 at 11:18 PMDe acord cu tine.
Pe de altă parte n-aș băga în foc pentru familie. Îmi vine acum în minte exemplu public al copiilor lui Dolănescu care s-au certat pe moștenire. Sau că tot am citit ieri despre asta, relația nu prea grozavă dintre Enrique Iglesias și tatăl său, Julio.
Kzarinne
29/05/2012 at 6:18 AMMa regasesc PERFECT in ce ai scris! 🙂
Haro
29/05/2012 at 4:22 PMNormal ca te regasesti, doar platitudinile astea se aplica oricarei fiinte lipsite de relief. Lucrurile sunt mai complicate. Ceea ce spune Andressa mai sus e un fel de teorie de trei lei despre cat de importanta e familia. Ok, daca nu esti brain dead probabil ai capatat acest insight despre lume si viata.
Partea interesanta vine cand familia nu e neconditionat langa tine. Cand, uneori, nu e deloc langa tine. In asta sta frumusetea discutiei si valoarea unui text pe acest subiect. Balmajelile despre cum “as face orice pentru familia mea” sunt bune pentru incantat adolescentii “wise beyond their years” sau enervat adolescentii retard-rebeli.
Pentru cei trecuti de 22 de ani textul de mai sus e un sinistru exercitiu intr-ale scrierii.